Eigen bedrijf: stress en moe

Renske mailt me. Ze is blij met haar eigen bedrijf dat ze nu 5 jaar heeft na haar baan als P&O-adviseur. Ze doet eindelijk werk waar ze achter staat: haar bedrijf voor zwangeren en moeders loopt goed. Ze coacht, geeft trainingen, schreef een boek, doet de administratie, bouwde haar website, schrijft de nieuwsbrief. Een autodidact. En ze heeft 2 dochters.

20160630renske

Renske

Passie, wat is dat ook al weer?

Het is leuk. Of was het leuk? Ze lijdt aan de stress en spanning. Ze is doodmoe en voelt zich verdrietig. Waarom wilde ze ook al weer een eigen bedrijf?, vraagt ze zich af. En hoe wil ze dan werken? Passie, wat is dat ook al weer?

Het is tijd voor verandering. Renske wil weten: ‘hoe kan ik zo werken in mijn eigen bedrijf dat ik ook tijd over heb voor mijn dochters en voor leuke dingen als skaten, pianospelen, buiten zijn en ander plezier.’
Renske wil zich weer vrij voelen.

Samen met Renske ga ik aan de wandel in Amelisweerd.
Renske schreef haar eigen verhaal.

Eigen bedrijf loopt goed, maar ik loop op mijn laatste benen

Renske:

 Al eerder liep ik er tegenaan. Mijn bedrijf loopt goed en daar ben ik heel dankbaar voor. Maar tegelijkertijd was er de valkuil: omdat ik zo van mijn werk houd, werkte ik te hard. Vorig jaar kreeg ik zware bronchitis en was ik echt heel erg ziek, de hele winter. Na antibiotica en prednison ging het weer. Maar er was meer en dat werd steeds erger: een kort lontje. Ik merkte dat wanneer ik mijn kinderen zag of ophaalde, dacht: ‘Oh nee, dat kan ik er niet ook nog eens bij hebben.’ Ik genoot vaak niet meer van ze, ik vond ze in de weg lopen voor mijn werk. Want man, ik had ambities voor twee en ideeën voor tien.

En ook afgelopen winter liep ik er tegenaan. Geen tijd meer voor mijn kinderen, man, familie, vriendinnen. Alle afspraken, zowel zakelijk als privé, plande ik in een zeer strak schema. Het voelde alsof het zo hoorde. Iedereen doet het toch zo? Onverwacht een biertje te drinken? Gezond koken of sporten? Lekker naar de stad met een vriendin? Naar de speeltuin met mijn meiden? Sorry, geen tijd voor. Of geen zin in.

Maar zo kon het niet langer vond ik.

20150630dieren1

Confronterend: klanten of kinderen? 

Want wat beloofde ik mijn oudste dochter ooit eens, toen ze een paar weken in het ziekenhuis lag toen ze nog geen twee maanden oud was? Dat ik er altijd voor haar zou zijn. Dat zij op nummer 1 zou komen – no matter what. Zij had mijn hart geopend en dat zou vanaf nu voorgoed geopend blijven. Toch?

Vooral dat deel over ‘mijn hart’ kon ik niet waarmaken. Het stond meestal nog maar op een kiertje of nog minder. Natuurlijk liet ik alles vallen als er iets met mijn dochters was. Maar ik deed het eerder uit plichtsbesef dan vanuit een diep gevoel van liefde voor hen.

Tijdens de wandeling met Hilde ontvouwde zich het inzicht dat ik potdorie nog beter voor mijn klanten zorgde dan voor mezelf en voor mijn kinderen. Ik huilde. Waar was ik mee bezig? Het was een confronterend moment maar wel het meest helpend. Ik weet nog precies waar we wandelden, langs een weiland met een weide blik.

Van vol naar tijd

Ik heb de afgelopen twee jaar gemerkt dat ik niet alle stress kan ‘wegmediteren’. Nu ik dit een paar jaar heb geprobeerd met wisselend succes, mocht ik van mezelf ook eens de conclusie trekken dat mijn leven gewoon te vol is. Dus nam ik een besluit. Ik wilde minder werken. Ik wilde mijn ambitie (misschien maar voor een paar jaar) opzij zetten voor mijn dochters. Want zij zijn ten slotte maar één keer klein.

Ik wil tijd maken om met hen te zaaien, zodat zij als ze groter zijn, kunnen oogsten. Ik wil straks geen oma zijn die het allemaal nog eens dunnetjes over doet, omdat ze dan eindelijk wel ‘de tijd heeft die ze vroeger nooit had’. Nu is nu en ik ben vastbesloten om daar iets moois van te maken (ook als het soms niet mooi is, dat realiseer ik me). Samen met Hilde zoek ik naar een haalbare stap. Als eerste stap besloot ik één vrije dag per week te plannen. Op die dag gaf ik mijn laptop mee aan mijn man.  

20150630bos

Ruimte voor mij en dochters

Hoe dit er verder concreet uit komt te zien weet ik nog niet. Vast staat dat Mamas-coach blijft bestaan, want in dit werk ligt mijn hart (juist dat maakt het begrenzen van mijn werktijden zo lastig), maar mijn agenda gaat er anders uitzien. Met meer tijd voor mezelf en mijn kinderen. Want als er meer ruimte is, is er ook meer ruimte om van mijn en hun leven te genieten. Dat is het beste voorbeeld wat ik hen kan geven.

Energie

Inmiddels is het twee maanden verder en het gaat goed met me. Ik maak veel meer tijd vrij voor mezelf en ben veel meer buiten, heb weer lol met mijn meiden en maak ruimte voor vriendinnen en leuke dingen. Ik voel eindelijk de energie weer om te sporten en gezond te eten. Ik maakte alweer twee skate tochten. Ik voel me veel minder gestrest en zit beter in mijn vel. Qua werk plan ik ruimte in om projecten te ontwikkelen, omdat ik dat ook fijn vind om te doen.

Het was goed om met Hilde mezelf een spiegel voor te houden. Want zelfs als je zelf coach bent, is het prettig om geconfronteerd te worden met jezelf en dingen echt eens anders te doen. Dit is het beste voorbeeld wat ik kan geven. Aan anderen maar vooral aan mijn kinderen.

Heel erg bedankt Hilde voor je luisterend oor en inzichten. Het heeft me weer dichtbij mijn hart gebracht.

Renske Tjoelker

20150630boom

10 Tips van Renske

Heb je een eigen bedrijf, vind je het leuk maar werk je je een slag in de rondte? Denk je ‘waarom heb ik dit bedrijf ook al weer?’ Lees de 10 tips van Renske. Renske: ‘oja, deze tips deed ik zelf eerst ook helemaal niet. Maar het lukt me gelukkig steeds beter.’

Zorg goed voor jezelf

  1. Doe de dingen waar je hart van gaat zingen. Wat vind je het allerleukste om te doen? Kies hier voor, dit houd je het langste vol.
  1. Structuur geeft vrijheid. Maak een lijst van taken die je allemaal doet: klantgesprekken, administratie, nieuwsbrieven, netwerken, etc. Plan deze allemaal in je agenda. De dagen kunnen best rouleren (de ene week op een woensdag, de andere week op een maandag), maar staan al wel een paar maanden vooraf vast. Ik wissel ze ook niet en voorkom dat ik de administratie in de avonduren moet doen.
  1. Doe je werk op een vaste plek, dit geeft echt rust.
  1. Een eigen bedrijf betekent veel flexibiliteit en dat is super! Maar ook meteen een valkuil. In plaats van werken wanneer het jou uitkomt, kan het ook worden: altijd werken… Je kunt nu eenmaal lastiger de ‘deur achter je dicht trekken’. Spreek met jezelf af hoeveel en wanneer je werkt en houd je hieraan (en compenseer indien nodig).
  1. Plan genoeg tijd voor jezelf in. Je bent je eigen instrument als ZZP-er. Als je beter voor je klanten zorgt dan voor jezelf, dan is er iets mis. Zet jezelf dus op 1! Ga wandelen, piano spelen, sporten of haken of doe iets anders wat jij fijn vindt.
  1. Bedenk goed waarom je voor dit bedrijf en leven hebt gekozen: welke waarden zijn hiermee verbonden? Reflecteer ongeveer eens in de 6 of 12 maanden of je je waarden nog leeft. Ook als je voor een grotere keuze staat kun je dit langs je eigen waarden leggen. Want iets kan veel geld opleveren, maar wat als je er niet gelukkig van wordt?
  1. Als je niet weet of je op de juiste weg zit: schakel hulp in van een coach bijvoorbeeld.

 Praktische tips

  1. Kies een niche en zorg dat je hier heel goed in wordt. Profileer jezelf als specialist.
  1. Toon lef, wees niet bescheiden of verlegen. Als je klanten wilt, is het handig dat heel veel mensen weten van jouw bedrijf en wat jij voor ze kunt betekenen. Stuur mails naar je contacten via LinkedIn, maak persberichten, stuur nieuwsbrieven en ga ervoor. In de media komen helpt goed om als ‘specialist’ gezien te worden.
  1. Ga bij een netwerkvereniging die eventueel aansluit bij jouw doelgroep. Niet alleen om te netwerken, maar ook om tips uit te wisselen.

20150630bloem

Dank Renske, voor je echtheid en volharding in je keuze. Een prachtig voorbeeld ben je.

Ben jij, lezer, zwanger of al moeder? Wil je genieten van je zwangerschap en moederschap? Ga naar Renske. Ze weet er alles van.
Kijk op: www.mamas-coach.nl

Hilde Backus

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau