Eva Visser is ruim vijf jaar zelfstandig loopbaancoach. Haar gesprekken voerde ze tot voor kort binnen in haar kantoor. ‘Terwijl ik het liefste elke dag wandel!, vertelt Eva. ‘Ik begon te fantaseren over hoe ik wandelen kon integreren in mijn werk, dat leek me zo fijn. Ze volgde De Wandelcoach Opleiding en maakte haar droom waar. ‘Nu doe ik al mijn sessies buiten, een verademing!’.

Eva Visser

Altijd buiten
Een tijd lang liet Eva haar coachees nog de keuze of ze een gesprek binnen of liever buiten voerden. Maar nu zijn haar sessies altijd buiten. Eva legt uit dat dit een proces was. ‘Het voelde vreemd om zo stellig te zijn. Daarmee sluit ik toch mensen uit die niet willen wandelen?

Toch bleef ik bij mijn gevoel. En mijn keuze pakt geweldig uit. Ik trek nu de coachees aan die bij me passen. Misschien mis ik door deze insteek wel klanten, maar sommige mensen komen juist op mij af omdat ik alleen maar buiten werk. Voor mij voelt het goed zo.’

Een logische stap

De eerste keer dat Eva hoorde over wandelcoachen vond ze het vooral vaag. Terwijl ze zelf het effect van wandelen regelmatig merkte. ‘Mijn man en ik liepen vaak langeafstandswandelingen. Hiermee ervaarde ik letterlijk afstand van het dagelijkse leven. Na zo’n wandeling kwam ik boordevol ideeën thuis.’ Het was voor Eva een openbaring dat ze haar werk als loopbaancoach ook wandelend uit kon voeren.

Totaalpakket

Eva vergeleek verschillende opleidingen voordat ze een keuze maakte. En ze zocht contact met een aantal mensen die eerder een opleiding tot wandelcoach volgden. ‘Voor mij is het belangrijk dat een opleiding goed staat aangeschreven. De Wandelcoach Opleiding kwam hier voor mij het beste uit, ook omdat de methodiek wetenschappelijk onderzocht is.

Ik sprak ook mensen die de opleiding eerder volgden en zij waren stuk voor stuk enthousiast. Daarnaast zit de opleiding met zesenhalve contactdagen stevig in elkaar. Theorie, veel oefenen in de praktijk, marketing, intervisie en supervisie: een mooi totaalpakket. En ik heb nog steeds contact met een aantal studiegenoten.’

Eigen maken

Eva is enthousiast over de opleiding, maar moest wel wat drempels over. ‘Sommige oefeningen lagen buiten mijn comfortzone, dat vond ik spannend. Zo ben ik zelf nogal praktisch ingesteld waardoor ik moest wennen aan een bepaalde mindfullnessoefening. Trainer Tineke Franssen leerde me dat ik een oefening of iets wat ik spannend vind, als experiment kan zien. En een experiment kan niet mislukken! Die gedachte heeft me enorm geholpen.

Eva Visser Wandelcoach

Tijdens de opleiding voer je al gesprekken met oefencoachees. Zij weten dat je in opleiding bent. Ook dat hielp mij, het creëert ruimte om te oefenen en te durven.’ Ondertussen heeft Eva zich een aantal oefeningen eigen gemaakt. ‘Ik heb mijn eigen manier gevonden. En ik merk dat zo’n oefening effect heeft. Zo hoor ik nu vaak terug dat juist die mindfullnessoefening coachees echt helpt om in het hier en nu te komen. En om focus aan te brengen voor de rest van de wandeling.’

Pure buitencoach

‘Ik ben dichter bij mezelf als ik buiten coach. Dat krijg ik ook terug van coachees die eerder bij mij ‘binnen’ gesprekken hadden. Zij zien dat ik buiten als een vis in het water ben!’ Het grootste verschil met binnen werken? ‘Het gaat meer vanzelf. Ik werk minder hard en ervaar ruimte om echt goed te luisteren naar iemand. De coachee praat makkelijker, het sociaal wenselijk aankijken is eraf. Alles gaat soepeler.’

Wat zich aandient

‘Tijdens een wandeling gebeurt er altijd wel iets wat ik kan gebruiken in het coachen. Bijvoorbeeld een hond die langskomt en waar iemand van schrikt. Of het tempo waar iemand in loopt. Dat kan iets over iemand zeggen. En daarvoor hoeft hij of zij niets te zeggen. Ik nodig een coachee soms ook uit om uit hun comfortzone te gaan, bijvoorbeeld door te vertragen. Soms herkent iemand het feit dat ze altijd hard lopen, en doorlopen.  Of ontdekken dat het inderdaad ook langzamer kan.’

Inzicht
Als loopbaancoach kende Eva al heel wat oefeningen. ‘En door de opleiding is mijn pallet verbreed.’
Eva helpt mensen die iets anders willen in hun werk. Of die een nieuwe stip op de horizon willen, omdat hun huidige werk geen voldoening meer geeft. Ze krijgt ook regelmatig coachees die veel solliciteren, maar bij wie het steeds niet lukt. ‘In mijn visie moet je dan terug naar het begin. Solliciteren is niet zo moeilijk, en een baan vinden hoeft dat ook niet te zijn. Maar iets wat echt goed bij je past, dat is de kunst. Hiervoor helpt een bepaalde innerlijke rust. De natuur helpt hierbij.’

Zelfvertrouwen

De wandelingen en oefeningen geven coachees meer zelfvertrouwen, merkt Eva. Maar ook woordgebruik en de manier van vragen helpen hierbij. ‘Dit leerde ik tijdens de Wandelcoach Opleiding en het effect is enorm. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Wat straal je’.  Je kunt ook vragen: ‘Hoe lukt het je toch om altijd iets aan te trekken waar je helemaal van straalt?’. Zo krijgt je coachee niet alleen een compliment en een boost, maar je laat ze ook nadenken. Hoe behaalt iemand succes en wat kun je daarvan meenemen in hun vraagstuk? Op die manier werkt het door. Heel krachtig.’

Dicht bij jezelf

‘Wat ik over mezelf leerde tijdens de opleiding? Dat ik het meest krachtig ben als ik dicht bij mezelf blijf. En dat geeft me veel vertrouwen. Daardoor durfde ik de keuze te maken om alleen nog maar wandelend te coachen. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dat te veranderen! De keuzes die ik nu maak, passen beter bij me. En ik durf makkelijker ‘nee’ te zeggen. Dat komt ook door de natuur; ik vind die natuurlijke processen altijd heel inspirerend. Bomen laten toch ook geen bladeren groeien die niet bij hem passen?’

Toekomst

Vanuit haar praktijk Sterk in je loopbaan biedt Eva zowel individuele als groepstrajecten aan. ‘In de toekomst wil ik meer groepstrajecten doen. Het leren van elkaar is zo’n bonus! Ook wil ik mijn bedrijf stabieler maken en beter op de kaart zetten. Dat is gelukt. Oh ja, ik wil ook nog de tweedaagse trainingen volgen die Het Coach Bureau aanbiedt. Veel wensen heb ik’, lacht Eva.

Dankjewel Eva voor dit prachtige inspirerende verhaal

©Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Wil jij ook van binnen naar buiten?

Hoe je dat doet op een professionele wijze leer je in de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding. En je leert nog veel meer.

Wat leer je?

 • Je leert alles in heldere stappen! Je leert de structuur van een wandelcoachtraject. Veel studenten ervaren onze aanpak als totaal vernieuwend en verfrissend. En het werkt!
 • Alles wat we doen heeft een basis in de wetenschap en je maakt kennis met heldere theorie die we praktisch vertalen. De methodiek is wetenschappelijk onderzocht (RUG) en getoetst door de NOBCO. De assessoren beoordeelde onze opleiding als clear, compact, targeted and of high quality. Je zit goed!
 • Je ontdekt wat verlangen betekent, hoe je coachee hier contact mee krijgt en hoe dit energie en koers geeft.
 • Je leert hoe je mensen zelf kan laten zoeken, zonder jouw interpretatie, advies, of suggesties. Je geeft je vertrouwen aan de ander. En die gaat dat voelen.
 • Je begeleidt je coachee naar concrete gedragsstappen. Dan gaat er echt wat veranderen.
 • Je leert hoe je kunt begeleiden bij ingrijpende en lastige emoties. En ook hier kan de natuur verzachten en troosten.
 • Met de aimabele boswachter ga je op pad en krijg je meer kennis van de natuur en leer je wat dat kan betekenen in je coaching.
 • Met onze leuke en ervaren ondernemerscoach leer je de basis van ondernemen. Zij is ook heel leerzaam voor als je wandelcoaching op je werk wil introduceren.

Natuurlijk ontvang je:

 • Glasheldere hand-outs.
 • De Tookit met ruim 30 wandelcoach-oefeningen waarbij de natuur betekenisvol wordt en het lichaam ontspant.
 • Een uitgebreide marketing wegwijzer.
 • Mijn succesvolle wandelcoachboek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid; 7 Stappenplan voor coaches die de natuur in willen’ (2021, uitgeverij BOOM).
 • Mijn boek ‘Op weg naar plezier in je werk’ (2012, uitgeverij Forte) als ebook.
 • Onze WandelcoachWaaier ‘Zo geef je bomen betekenis in je coaching’ die ik samen maakte met boswachter Norbert Kwint en natuurtekenaar Jasper de Ruiter. Een leuk en onmisbaar tool (past in je achterzak).

Hoe kun je aan de slag?
Oosterhout: 16 mei, 6 juni, 4 juli, 5 september, 3 oktober, 7 november, 21 november 2024. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst.

Bunnik: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december 2024, 10 januari, 31 januari en 21 februari 2025. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst.

EXTRA GROEP Midden Nederland: 27 september, 25 oktober, 15 november, 20 december 2024, 24 januari, 14 februari en 7 maart 2025. Meld je hier aan.

NIEUW Ansen (Drenthe). Eenmalig en noordelijker wordt het niet!:
18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 28 februari en 21 maart 2025. Meld je hier aan.

EMCC EQA-EIA Nobco-logo

Wil je de Wandelcoach Opleiding met NOBCO-variant?

Heb je belangstelling voor de NOBCO-variant van de Wandelcoach Opleiding? Je volgt dan dezelfde opleiding maar met enkele aanpassingen en zo volg je een erkende NOBCO-opleiding die opleidt tot Wandelcoach op Practitionerslevel. Je kunt je aansluiten als volwaardig coach bij de NOBCO.

Lees hier meer over Wandelcoach Opleiding NOBCO (EQA/EIA)  en meld je hier aan.

Heb je vragen? Mail dan naar info@wandelcoach.nl en als je wilt, dan spreken we elkaar.

Je bent welkom!

Hartelijke groet, Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau