Agnes mailt me. ‘Mijn boek is klaar, een berichtje in je nieuwsbrief? Op de voorintekening zit voordeel. Lees alvast de pdf.

Er zit een vragenlijst bij voor alledaagse spiritualiteit, een challenge om meer te doen met natuur en spiritualiteit, en tips om in gesprek te gaan over spiritualiteit en natuur. Allemaal ook heel interessant voor wandelcoaches’, zegt Agnes. En ja, dat denk ik ook!

Agnes van den Berg schreef een boekje over de magische effecten van de natuur. Met sprekende tekeningen van Lotte Klaver.

Hoe kan het dat natuur een reddingsboei is in tijden van nood? Hoe verbinden we ons met natuur? Hoe komt het dat natuur een bron van zingeving en betekenisverlening is?

Natuur als Powerbank

Natuur is een powerbank die je niet hoeft op te laden. Natuur helpt je herstellen van stress en is een moodbooster. Agnes belicht het met onderzoek.

En al dat onderzoek overziend onderscheidt ze drie soorten magische momenten:

  • Verstilling, een verhoogde zintuiglijke waarneming,
  • Verbinding, je verbonden voelen met de natuur,
  • Verwondering, ontzag over de grootsheid van de natuur en besef van je eigen nietigheid.

Wandelcoaching

Momenten van verstilling en verwondering door de natuur ervoer ik ook. Tijdens workshops natuurbeleving bijvoorbeeld, liggend op mijn buik op zoek naar insecten tussen de bladeren. En in trainingen van Zijnsoriëntatie waarbij de spinnen in mijn tent er ook een plek konden vinden (overigens twijfelt Agnes aan het bewust oproepen van verstilling tijdens workshops of coaching – eerlijk gezegd twijfel ik daar zelf geen moment aan).

Ook in wandelcoaching zie ik het. Juist bij het opnieuw ervaren met een open blik, als iemand zich totaal op zijn gemak voelt en samenvalt met zichzelf ziet iemand de natuur op een manier die hij niet eerder deed. Een bijzonder moment dat hem bij blijft. Herkenbaar? Wat is jouw ervaring, zelf en als wandelcoach/natuurcoach?

Wie is Agnes van den Berg?

Misschien denk je, wie is Agnes van den Berg? Agnes is omgevingspsycholoog en was tot 2021 hoogleraar Natuurbeleving. Zij onderzoekt het effect van natuur op mentale gezondheid en ze deed het wandelcoachonderzoek bij ons bureau. De publicatie Walk it off in The journal of environmental psychology vind je hier met een beknopte Nederlandse vertaling van Femke Beute.

Dichterbij de natuur. Tot 14 mei met voordeel!

Veel lees- en wandelplezier!

©Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Magische momenten in de natuur. Als wandelcoach maak je ze mee!

Hoe je dat doet op een professionele wijze leer je in de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding. En je leert nog veel meer.

Hoe kun je aan de slag?
Oosterhout: 16 mei, 6 juni, 4 juli, 5 september, 3 oktober, 7 november, 21 november 2024. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst.

Bunnik: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december 2024, 10 januari, 31 januari en 21 februari 2025. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst.

EXTRA GROEP Midden Nederland: 27 september, 25 oktober, 15 november, 20 december 2024, 24 januari, 14 februari en 7 maart 2025. Meld je hier aan.

NIEUW Ansen (Drenthe). Eenmalig en noordelijker wordt het niet!:
18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 28 februari en 21 maart 2025. Meld je hier aan.

EMCC EQA-EIA Nobco-logo

Wil je de Wandelcoach Opleiding met NOBCO-variant?

Heb je belangstelling voor de NOBCO-variant van de Wandelcoach Opleiding? Je volgt dan dezelfde opleiding maar met enkele aanpassingen en zo volg je een erkende NOBCO-opleiding die opleidt tot Wandelcoach op Practitionerslevel. Je kunt je aansluiten als volwaardig coach bij de NOBCO.

Lees hier meer over Wandelcoach Opleiding NOBCO (EQA/EIA)  en meld je hier aan.

Heb je vragen? Mail dan naar en als je wilt, dan spreken we elkaar.

Je bent welkom!

Hartelijke groet, Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau