Bij rouw en verlies denken we vaak aan de dood. Iemand is ons ontvallen en zien we nooit meer. Dat vraagt rouwtijd en het doorwerken van de zogenoemde rouwtaken. Het heten taken, want het is ook werken.

Levend verlies, ken je de term al? Manu Keirse introduceerde hem. Hij bedoelt dat je je dierbare verliest terwijl hij nog leeft. De ander verandert ingrijpend door een ziekte, een ongeluk, depressie, dementie en hij wordt zo anders dat je hem niet meer herkent als de vertrouwde ander. Vaak moet je ook voor de ander gaan zorgen. Je wordt bijvoorbeeld mantelzorger van je man waar je ooit zo dol op was en nu…nu is er verwarring en verdriet. En ja, dan ben je ook in de rouw.

Rouwen

Keirse heeft het over levenslange rouw als je dierbare ziek (lichamelijk of psychisch) wordt of een beperking krijgt. Bij Levend verlies gaat het om degene die getroffen is: je moet het leven opnieuw ontdekken mét een beperking of chronische ziekte bijvoorbeeld. Hoe geef je opnieuw invulling? Wat is er mogelijk? Maar het gaat ook om de naaste: hoe ga je om de ander met psychische en/of lichamelijke problematiek? Hoe vind je je weg?

Voor beiden brengt het verdriet, angst, zorgen met zich mee en rouwen om dat wat verloren ging. Het leven en de verwachte toekomst ziet er totaal anders uit. Je kunt geen afscheid nemen van de ander. Een heel ander rouwproces komt op gang.

Eveline Vermeeren in training Wandelcoaching rouw en verlies

Weg toekomst

Eveline Vermeeren, onze trainer van de tweedaagse training Wandelcoaching bij Rouw en Verlies, begeleidde Diana, een gepensioneerde leerkracht. Haar man was huisarts geweest en ze hadden beiden hard gewerkt. Nu waren ze eindelijk met pensioen. Ze had er zin in.

Samen genieten van hun kleinkinderen, eindelijk was er tijd om op ze te passen en leuke uitstapjes te maken. Ze wilden ook korte vakanties maken en zo Europa ontdekken. Het was een wens van hun beiden.

Aanvankelijk was het plezier er ook, hoewel het Diana opviel hoe kritisch haar man was naar de keuzes van de uitstapjes. Er schortte altijd iets aan. Zo was hij boos op haar geweest toen het regende tijdens een mooie kustwandeling (zo kende ze hem niet). En hij viel ook een keer uit naar een kleinkind. Toen had ze een stevig gesprek met hem (‘wat krijgen we nou?!’).

Hij mist zijn werk als huisarts, de betekenis, de zin, zijn patiënten, de collega’s, dat wist ze ook wel. Maar dat hij er zó knorrig van werd viel haar flink tegen.

Diana baalt van de aanvaringen en probeert ze te voorkomen. Maar na een tijdje heeft hij heeft geen zin om erop uit te gaan, hij is soms zo somber dat hij liever in bed blijft liggen. Het lijkt of zijn kritische houding naar binnen slaat.

Diana weet niet hoe hiermee om moet gaan, ze cijfert zichzelf weg en past haar eigen bezigheden aan, aan de stemming van haar man. Ze wil hem opvrolijken en zo graag dat het beter met hem gaat, maar voelt zichzelf ook steeds somberder worden. Zijn huisarts constateert een depressie. Ondertussen zie hun beider pensioen er totaal anders uit.

 Sponzen en spiegelen

In de coaching spreekt Eveline met Diana over ‘sponzen’ en ‘spiegelen’: neem je de verantwoordelijkheid van de ander over, ga je mee in de emoties van de ander en cijfer je jezelf weg: word je een spons en verlies je jezelf?

Of leg je de verantwoordelijkheid bij de ander, geef je je grenzen aan en zorg je ook goed voor jezelf: spiegel je de ander, blijf je bij jezelf en leef je ook jouw leven?

Diana ziet hoe ze sponst. Met de wandelcoachoefening Natuurtaart ontdekt Diana dat het mag: ze mag iets leuks doen voor zichzelf zonder schuldgevoel. Dat is nog best een stap, loskomen van het schuldgevoel, maar de oefening biedt alternatieven. Ze realiseert zich dat ze haar grenzen mag doorvoelen én aangeven en ze vindt manieren om losser te komen.

Het verdriet blijft maar ze ziet: ik ben er ook nog.

Training Wandelcoaching bij verlies en rouw

Rouwen bij Levend Verlies

Bij het omgaan met een heftige gebeurtenis zoals een lichamelijke ziekte, aandoening of beperking zijn de fasen van herstel vergelijkbaar met de rouwtaken:

  1. Schok en ontreddering
  2. Worstelen met (de aandoening)
  3. Leven met (de aandoening)
  4. Leven voorbij (de aandoening)

In de tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij Rouw en Verlies‘, leer je hoe je iemand kan begeleiden die een ingrijpend verlies meemaakt.

Andere cliënten die Eveline begeleidde met Levend verlies:

  • Een echtpaar dat een tweede kindje krijgt met een fysieke en verstandelijk beperking. Hun leven, en dat van hun eerste dochter, verandert in ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, operaties, speciaal onderwijs, hulpmiddelen in huis en nog meer. Een totaal ander leven dan gedacht, verwacht en gehoopt.
  • Een vrouw krijgt op haar 59e de diagnose dementie (vroege dementie wordt steeds vaker ontdekt). Het trekt een wissel op de toekomst van haarzelf en haar partner.

Tweedaagse training Wandelcoaching bij Rouw en Verlies, iets voor jou?

Hoe coach je iemand met een ingrijpende verlieservaring? Bijvoorbeeld bij verlies van een dierbare of Levend verlies. Maar denk ook aan een coachee met een onverwacht ontslag, liefdesverdriet, een afgebrand huis. De impact en het verdriet zijn enorm.

In onze tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij rouw en verlies‘, leer je de stappen van rouwverwerking herkennen, daar in je coaching op aan te sluiten en coachees te begeleiden naar verder leven met hun gemis en veranderde levensomstandigheden.

Op 12 en 13 juni ben je welkom in Amelisweerd bij Eveline Vermeeren. Lees meer over de tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij Rouw en Verlies‘. Je bent van harte welkom.

De Post Hbo Wandelcoach Opleiding, zekerheid van kwaliteit!

Wil je leren hoe je natuur zinvol van betekenis maakt in je coaching? En wil je een verfrissend nieuwe aanpak ontdekken die je zekerheid, rust, houvast en richting geeft in je coachwandeling? Zonder dat het vaag of zweverig wordt?

En waarbij je ontdekt wat je nog meer kunt doen dan alleen wandelen (bv met het fysieke lichaam)? Op weg naar resultaat waar je coachee echt mee geholpen is. Je leert ook hoe je op weg kunt naar klanten in de Post Hbo-Wandelcoach Opleiding.

Of je nu kiest voor de certificering van de NOBCO tot Practitioner Wandelcoach, of voor de lichtere versie van de Wandelcoach Opleiding: in beide gevallen volg je een erkende Wandelcoach Opleiding op practitionerslevel. De NOBCO beoordeelde de opleiding als: clear, compact, targetted and of high quality!

Wat leer je?

  • In heldere stappen: Je leert de structuur van een wandelcoachtraject, de coachwandelingen, de wandelcoachoefeningen. We sturen je wel het bos in, maar je verdwaalt niet.
  • Een goedwerkende, compassievolle en heerlijke manier van coachen waarbij je de natuur inzet én ‘t fysieke lichaam en waardevolle resultaten bereikt.
  • Hoe je zinvol werkt met metaforen.
  • Een (intake)gesprek waarbij mensen hoop en zin krijgen en niet kunnen wachten om klant te worden.
  • Hoe je coacht naar verlangen en waarom dat zo belangrijk is.
  • Door welke vragen van jou coachees (nu wel) in actie komen.
  • Begeleiden naar emotieregulatie, waarom dat belangrijk is en hoe natuur helpt en het lichaam ook.
  • Begeleiden naar nieuw gedrag, want dan gaat er echt wat veranderen.
  • Ontdekken wat jouw uniciteit is, je eigen stijl als Wandelcoach.
  • Integere en effectieve marketing op weg naar klanten die passen bij jou.
  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je leert in een sfeer van veiligheid en plezier. Voor veel mensen is de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding een keerpunt in hun leven.
  • Evt. verwerf je de NOBCO accreditatie tot Practitioner Wandelcoach. Wil je dat? Maak een tel. afspraak via .

Waar en hoe? De Wandelcoach Opleiding
Oosterhout: 16 mei, 6 juni, 4 juli, 5 september, 3 oktober, 7 november, 21 november 2024. Meld je hier aan. Nog twee plekken vrij!

Bunnik: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december 2024, 10 januari, 31 januari en 21 februari 2025. Meld je hier aan. Nog 1 plek vrij!

NIEUW Ansen (Drenthe)Eenmalig en noordelijker wordt het niet!:
18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 28 februari en 21 maart 2025. Meld je hier aan.

EMCC EQA-EIA Nobco-logo

Wil je de Wandelcoach Opleiding met NOBCO-variant?

Heb je belangstelling voor de NOBCO-variant van de Wandelcoach Opleiding? Je volgt dan dezelfde opleiding maar met enkele aanpassingen en zo volg je een erkende NOBCO-opleiding die opleidt tot Wandelcoach op Practitionerslevel. Je kunt je aansluiten als volwaardig coach bij de NOBCO.

Lees hier meer over Wandelcoach Opleiding NOBCO (EQA/EIA)  en meld je hier aan.

Heb je vragen? Mail dan naar en als je wilt, dan spreken we elkaar.

Je bent welkom!

Hartelijke groet, Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

2023-02 VR-Bunnik Wandelcoach Opleiding met Tineke Franssen 30 juni-23

Verdiepende Wandelcoachtrainingen

We hebben zes prachtige, verdiepende wandelcoachtrainingen. Ook voor jou als je niet de Wandelcoach Opleiding volgde!

Volgde je, volg je nu of volg je dit jaar nog de Wandelcoach Opleiding, dan hebben we onze vaste korting van 100,- (vrij van btw). Je leest het onderaan elke training.

Heb je vragen? Schroom niet ons te bellen of te mailen:  of 06 170 66 750. Welkom!

Wandelcoaching bij Stress en Burn-out
17 april en 15 mei – VOL. Meld je aan voor de wachtlijst
Let op: laatste keer!

Wandelcoaching naar Vitaliteit
23 mei en 20 juni – VOL. Meld je aan voor de wachtlijst
Let op: laatste keer!

Wandelcoaching voor Groepen
31 mei en 14 juni – Laatste plaats!

Wandelcoaching bij Rouw en Verlies
12 en 13 juni

Relatiewandelcoaching: Help je coachee bij relatieperikelen
3 en 4 oktober

Systemisch Wandelcoachen
16 oktober en 20 november

Alle trainingen vinden plaats in het prachtige landgoed Amelisweerd in Bunnik.

Voel je welkom! Heb je vragen? Mail naar  of bel 06 170 66 750.

Ik spreek je graag!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau