Nu er in deze februarimaand weer drie nieuwe groepen van de Wandelcoach Opleiding van start zijn gegaan (in Bunnik, Deventer en Haarlem) kreeg ik geregeld de vraag:

Welke vraagstukken moeten (oefen)coachees hebben zodat ik met hen kan gaan wandelcoachen?

In onze Studiegids omschrijven we criteria met voorbeelden erbij en in de opleiding besteden we nauwkeurig aandacht aan het verschil tussen coaching en therapie. Toch blijft de vraag ‘Wie kan ik nu wel coachen en wie moet ik doorverwijzen?’.

Wandelcoach Opleiding

Heldere lijst
Nu hebben we een heldere lijst met problemen en vraagstukken die je als wandelcoach i.o. (dus onder supervisie) kunt oppakken, en straks als je klaar bent met de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding.

Dank aan Nilka Capricorne, Psycholoog en Nancy Breetveld, POH-GGZ. Zij volgen op dit moment de Wandelcoach Opleiding (NOBCO-variant) en zitten in de laatste fase.

Wat zijn inclusie- en exclusiecriteria als je gaat (wandel)coachen?

Met welke vraagstukken kun je wel gaan coachen? En wanneer kun je beter doorverwijzen?

Onderstaande lijst gaat ervan uit dat je als wandelcoach bij specifieke thema’s, bijvoorbeeld ADHD, rouw, relaties, stress, depressie, leefstijl daarin ook geschoold en ervaren bent.

  • Mensen met vragen zoals beschreven in de cases in het boek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid’: loopbaanvragen, zingevingsvragen, communicatievraagstukken, stress en onzekerheid.
  • Mensen met een negatief zelfbeeld op bepaalde gebieden, maar die zich niet compleet waardeloos voelen: denk aan onzekerheid, faalangst, negatief zelfbeeld, identiteitsproblematiek, zoekende naar zichzelf, zoeken naar eigen wensen/behoeften.
  • Mensen die piekeren over een concreet dilemma (en daardoor bijvoorbeeld slecht slapen), en gebaat zijn bij iemand die zaken met hen op een rijtje zet en coacht richting actie.
  • Mensen met stressklachten, overbelasting, overspannenheid, piekeren, slaapproblemen.
  • Mensen die vermoeid zijn, maar niet chronisch uitgeput. Ze hebben nog genoeg energie om naar buiten te gaan en te wandelen.
  • Mensen die specifieke zaken of acties vermijden, maar nog wel functioneren, een sociaal vangnet hebben, in staat zijn tot zelfzorg en nog kunnen genieten. Bijvoorbeeld studiefaalangst, sollicitatie-angst.
  • Mensen met ongecompliceerde rouw, die wel verdrietig maakt, maar niet verlamt.
  • Mensen met lichte stemmingsklachten, met daarbij wel stabiliteit in werk en privé. Of mensen met een terugkerende lichte depressie door externe factoren bij goed ingestelde medicatie. Of juist ter preventie tijdens winterperioden.
  • Mensen met leefstijlvragen bijvoorbeeld als gevolg overgewicht of diabetes.
  • Mensen met ADHD en hoogsensitiviteit.
  • Mensen met lichte kenmerken van ASS waarbij de privé-situatie stabiel is.
  • Mensen met individuele relatieproblemen, waarbij je als coach sologesprekken voert.
  • Mensen met SOLK klachten (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) vooral voortkomend uit disbalans, stress of chronische distress.
  • Paralleltrajecten met de psycholoog, waarbij je als coach een behapbaar probleem oppakt.

Je keuze voor het begeleiden van een coachee met een van de bovenstaande problemen hangt uiteraard samen met je kennis, vaardigheden en achtergrond. Als je ervaring hebt in de psychiatrie, het social work, de re-integratie en/of loopbaanadvisering, of als je veel ervaring hebt opgebouwd als (wandel)coach, bijvoorbeeld doordat je je NOBCO-EIA certificering hebt behaald, kun je goed inschatten in hoeverre je een constructief wandelcoach-leertraject kunt aangaan met iemand die een bepaalde kwetsbaarheid heeft (zoals bijvoorbeeld autisme, ADHD).

Exclusie-criteria: Wie verwijs je door?

Welke vraagstukken vragen van je dat je doorverwijst naar huisarts of  psycholoog?

  • Mensen met persoonlijkheidsproblematiek. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met mensen met deze problematiek kost veel tijd. De coach zal heel behendig met de overdracht en tegenoverdrachtsdynamiek moeten omgaan. De cliënt/coachee gaat zich misschien te sterk aan de coach hechten, waardoor de overstap naar een GGZ-therapeut ingewikkeld wordt. De cliënt kan claimend worden. Of de cliënt ervaart juist veel weerstand naar de coach, omdat die toch weer relatief snel vertrekt. Dat is dan (weer) een verlies- of faalervaring voor de cliënt.
  • Mensen die crisisgevoelig zijn, waarbij sprake is van acute stemmingsproblematiek en suïcidaliteit. Dit vergt nauwe samenwerking met andere instanties: hierbij moet de therapeut kunnen terugvallen op huisarts of psycholoog om direct te kunnen schakelen wanneer een veilige basis wegvalt.
  • Mensen met eet- en verslavingsproblematiek.
  • Mensen die last hebben van traumaklachten; de cliënt/coachee kan het buiten wandelen dan mogelijk als te spanningsvol ervaren.
  • Mensen die erg kwetsbaar zijn en bij wie nog geen diagnose is gesteld; bijvoorbeeld bij mensen met vermoeden van bipolariteit, psychotische stoornis of dementie (maar mogelijk wel te helpen door wandelcoaches die ervaring hebben met psychiatrisch patiënten zoals een psychiatrisch verpleegkundige).
  • Mensen met angst om naar buiten te gaan (agorafobie).
  • Mensen die compleet uitgeput zijn.
  • In geval van intoxicatie middelen.
  • Mensen die niet gemotiveerd zijn voor begeleiding en bijvoorbeeld alleen instemmen om jou aan een oefencoachee te helpen voor je opleiding.

Doorverwijzen, waarheen?
Waar kun je als (wandel)coach naar doorverwijzen als je coachee intensievere begeleiding nodig heeft? Misschien heb je in je netwerk een psycholoog naar wie je kunt doorverwijzen. Je kunt met je client/coachee je suggesties bespreken zodat hij zelf stappen kan ondernemen. Weet je het niet of twijfel je? Een verwijzing naar de huisarts is altijd een eerste stap. Zodat de huisarts of de POH-GGZ de begeleiding verder oppakt.

Levend document
Deze lijst is een levend document en mogelijk heb je als (wandel)coach, ervaringsdeskundige, psycholoog, psychiater, therapeut of juist als coachee of cliënt aanvullingen? Of heb je bepaalde ervaringen?

Vertel ze ons in het reactieveld, zodat iedereen ze kan lezen. Dankjewel!

Hartelijke groet,
Hilde Backus
Heb je vragen? Mail of bel | 06 170 66 750

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Wandelcoach Opleiding

Professioneel Wandelcoach worden, iets voor jou?

Volg dan onze erkende Post-Hbo Wandelcoach Opleiding en wordt een steengoede wandelcoach. Je zal er veel plezier van hebben en zeker geen spijt. Je kunt kiezen voor de intensievere Nobco-variant of de lichtere reguliere Wandelcoach Opleiding.

De Wandelcoach Opleiding
Bunnik – VOL en gestart op 2 februari.
Deventer – VOL en gestart op 9 februari.
Haarlem – Gisteren gestart op 26 februari.
Oosterhout: 16 mei, 6 juni, 4 juli, 5 september, 3 oktober, 7 november, 21 november.

Lees hier meer over de Wandelcoach Opleiding!

EMCC EQA-EIA Nobco-logo

De NOBCO-certificering (EQA/EIA)?

Heb je belangstelling voor de NOBCO-variant van de Wandelcoach Opleiding? Dat kan nu op elke locatie!

Je hebt de Europese en stevige erkenning van het EMCC en je kunt je aansluiten als volwaardig lid van de NOBCO. De vraag naar erkende en gecertificeerde (wandel)coaches neemt alleen maar toe. Mensen hebben behoefte aan helderheid in de steeds waziger wordende coachwereld.

Lees hier meer over Wandelcoach Opleiding NOBCO (EQA/EIA). Maak meteen een belafspraak via

In een persoonlijk gesprek bespreken we alle ins en outs.

Welkom!

Hartelijke groet,
Hilde Backus, Wandelcoach/Psycholoog NIP A&O

Wandelcoachtrainingen
Systemisch Wandelcoachen
6 maart en 3 april VOL
Meld je aan voor de wachtlijst.
16 oktober en 20 november

Relatiewandelcoaching: Help je coachee bij relatieperikelen 
3 en 4 oktober

Wandelcoaching voor Groepen 
31 mei en 14 juni

Wandelcoaching bij Stress en Burn-out
Let op: laatste keer: VOL 
17 april en 15 mei.
Meld je aan voor de wachtlijst.

Wandelcoaching naar Vitaliteit
Let op: laatste keer. Laatste plaats
23 mei en 20 juni

Wandelcoaching bij Rouw en Verlies
12 en 13 juni

Praktijkdriedaagse naar Practitioner Wandelcoach
19 april, 24 mei en 28 juni.
Eenmalig. Meld je aan uiterlijk 29 februari.

Alle trainingen vinden plaats in het prachtige landgoed Amelisweerd in Bunnik.

Voel je welkom! Heb je vragen? Mail naar  of bel 06 170 66 750.

Ik spreek je graag.

Hartelijke groet,
Hilde Backus, Wandelcoach/Psycholoog NIP A&O

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau