Systemisch wandelcoachen

Wil je leren hoe je je coachee op een systemische manier kunt coachen in de natuur? In deze tweedaagse training ervaar je de basis van systemisch wandelcoachen. Je leert met zachte ogen en een open hart waarnemen, verrassende vragen stellen en ontdekt wat het systeem je probeert te vertellen.

Ontdek wat het systeem je probeert te vertellen

Loopt je coachee steeds tegen hetzelfde probleem aan? Moeite met autoriteit, als een redder in nood problemen willen oplossen, niet kunnen genieten van vrije tijd, de beste moeten zijn, wel willen maar niet durven, altijd zorgen voor anderen en niet voor jezelf.

Systemisch wandelcoachen is een waardevolle tool om met zachte ogen en een open hart te leren waarnemen wat het systeem of de context je probeert te vertellen. We gaan niet het probleem fixen. Vanuit een systemisch perspectief stel je verrassende vragen die proberen beweging te brengen in een systeem: Waar is dit probleem een oplossing voor? Waar hoeft niet naar gekeken te worden, omdat dit probleem er is?

Ben je nieuwsgierig naar hoe je mensen op een systemische manier kunt coachen in de natuur? We ontwikkelden deze tweedaagse om je de basis van systemisch wandelcoachen te laten ervaren.

Wat is systemisch coachen?

Systemisch coachen is met aandacht coachen voor de context van je coachee en de systemen waar hij of zij deel van uitmaakt. Een individu is niet op zichzelf, maar is altijd in samenhang met anderen in een systeem. Dit kan zijn een familiesysteem, een gezinssysteem, een organisatiesysteem, een teamsysteem, een vriendensysteem. Maar ook je geboortegrond, cultuur, socialisatie, gezondheidszorg, kerk en sportclub zijn systemen waar we in het dagelijks leven deel van uitmaken.

Wat is wandelcoaching?

Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur en je als coach regelmatig de natuur actief inzet in het gesprek. De natuur werkt rustgevend, waardoor jij en je coachee makkelijker kunt ontspannen. Door te wandelen in de natuur komen gedachten en gevoelens letterlijk in beweging. Je coachee neemt makkelijker afstand van de dagelijkse beslommeringen en patronen en krijgt rust en ruimte in zijn hoofd. Natuurlijke symbolen en metaforen werken verhelderend en leiden tot mooie inzichten. Als wandelcoach zet je metaforen uit de natuur in.

Door fysiek te ervaren hoe hij onderdeel uitmaakt van het systeem, te voelen wat een voor hem een florerende plek in het systeem is, kan zijn potentieel tot bloei komen en zijn energie weer vrij stromen. Erkennen is een van de meest helende bewegingen voor systemen. Jij gaat deze stappen ook ervaren in de training.

Systemisch wandelcoachen in de natuur

Waarom is systemisch wandelcoachen waardevol binnen je bestaande aanbod?

Systemisch wandelcoachen geeft inzichten en antwoorden op vragen waar je met inzoomen niet verder komt. Systemisch wandelcoachen vraagt om uitzoomen, kijken met een bredere blik om de oerkrachten van systemen waar we als mens deel van uitmaken mee te nemen in de coachwens.

Bij systemen gaat het over:

 • Binding: erbij horen en of er sprake is van in- of uitsluiting
 • Ordening en op de voor jou ‘juiste plek’ staan
 • Uitwisseling: zoeken naar balans tussen geven en nemen
 • Bestemming: het al of niet bereiken van het doel van het (organisatie)systeem

Door je bewust te zijn van deze systemische principes en hiermee te leren werken, vanuit een niet-oordelende en niet-wetende houding, kun je bij je coachee een beweging teweegbrengen. In deze training krijg je taal en vaardigheden aangereikt bij datgene wat je altijd al voelde (in de onderstroom), maar nog niet onder woorden kon brengen.

Wat leer je in de training ‘Systemisch wandelcoachen’?

We gaan in de training systemisch wandelcoachen aan de slag met de volgende vier bewegingen:

 1. Ontginnen – Het leren zien van systemen
 2. Overleven – Onderzoeken van de ‘stuck’ in systemen
 3. Wortelen – Ontdekken van patronen, ingesleten paden in systemen
 4. Stromen – Systeem in beweging brengen

Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?

 • Een tweedaagse training met een stevige basis door uitermate deskundige, ervaren en warme trainers/psychologen/wandelcoaches. Een training waarmee je uit de voeten kunt.
 • Een Toolkit met wandelcoachoefeningen die het systemische begeleiden ondersteunen, helder beschreven in hand-outs.
 • Een reader met achtergrondinformatie, inspiratie en verdiepende literatuurtips.
 • Een digitaal certificaat als bewijs van deelname.
 • Biologische catering op het prachtige landgoed Amelisweerd-Rhijnauwen.
Bomen systemisch wandelcoachen

Voor wie is deze training?

Deze training is voor (wandel)coaches die coachees op professionele wijze willen begeleiden in het systemisch werken.

We gaan uit van een basisniveau in coaching. Bij voorkeur volgde je onze Wandelcoach Opleiding hebt gevolgd.

Heb je niet een de Wandelcoach Opleidingen gevolgd?

Dan helpt het als:

 • Je een coachopleiding met goed gevolg hebt afgerond
 • Je reflecteert op je handelen in coaching
 • Je minimaal tien coachees met goed gevolg hebt begeleid. Ze zijn tevreden over je begeleiding en het resultaat van het coachtraject.

Wie zijn je trainers?

Oda Salomons

Trainer, wandelcoach en ecopsycholoog

Oda is een enthousiaste en betrokken psycholoog, wandelcoach en trainer. Ze geeft individuele coaching en trainingen aan groepen, en laat gestreste mensen floreren in de natuur waar ze opbloeien tot energieke en bevlogen medewerkers. Met haar speelse en energieke aanpak krijgt ze een groep echt in beweging, waardoor iedereen gaat oefenen en stappen zet.

Oda volgde de Wandelcoach Opleiding. Haar vakopleiding tot trainer volgde ze bij de Blankestijn & Partners en bij Schouten & Nelissen volgde ze de opleiding tot coach op practitionerniveau. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde ze psychologie en sociologie. Ook volgt en geeft ze internationale trainingen op het gebied van mentale gezondheid en vitaliteit. Oda volgde de systemische Rake vragen opleiding bij Siets Bakker en volgde meerdere internationale systemische trainingen.

Eveline Vermeeren

Eveline Vermeeren

Psycholoog, trainer, wandelcoach, creatief coach

Eveline is een enthousiaste en deskundige trainer. Ze geeft individuele en groepsgerichte coaching en heeft een zeer ruime ervaring met het begeleiden van mensen in verschillende soorten verliessituaties. In haar begeleiding maakt ze gebruik van wandelcoaching, maar ook van creatieve opdrachten; door het tekenen en schilderen haalt ze de moed en innerlijke spirit van haar coachees weer naar boven.

Eveline is afgestudeerd psycholoog aan de Tilburg University, volgde diverse vervolgopleidingen waaronder de opleiding voor familie-opstellingen bij Ingrid Dykstra, waar ze ook assistent-trainer is. Verder volgde ze de opleiding ‘Rouwverwerking en verliesbegeleiding’ bij Riet Fiddelaers en Sabine Noten. Ook is ze opgeleid als kunstzinnig (creatief) coach bij de Kleine Tiki. De afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in verliesverwerking en ondersteuning bij rouwverwerking en de betekenis van systemisch werken hierin. Eveline volgde ook onze Wandelcoach Opleiding.

Duur & data

De training duurt 2 dagen en vindt plaats op:

Beide trainingsdagen duren van 10:00 uur tot 17:00 uur, en je bent vanaf 9:30 uur welkom. Koffie, thee en lekkers staan voor je klaar en we trakteren je op beide dagen op een lekkere, gezonde, vegetarische lunch.

Let op!

Door ernstige overmacht of ziekte gemiste trainingsdagen mag je inhalen bij een volgende training, als dit organisatorisch haalbaar is. We brengen hiervoor €50,00 (vrijgesteld van btw) per inhaaldag in rekening.

Locatie

De training ‘Systemisch wandelcoachen’ vindt plaats binnen en buiten in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ten Oosten van Utrecht. De locatie is goed bereikbaar met OV en auto. Vanaf Utrecht CS doet de bus er 10 minuten over en vanaf de bushalte waar je uitstapt wandel je nog een kleine 10 minuten de oprijlaan af. Er is een ruime parkeerplaats.