Wandelcoaching bij rouw en verlies
Hoe coach je iemand met een ingrijpende verlieservaring? In onze tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij rouw en verlies’ leer je de stappen van rouwverwerking herkennen, daar in je coaching op aan te sluiten en coachees te begeleiden naar verder leven met hun gemis en veranderde levensomstandigheden.
Rouw en verlies kennen allerlei verschijningsvormen
Je coachee is een jaar geleden ziek geworden; er is borstkanker bij haar geconstateerd…
Gelukkig was ze er op tijd bij en na verschillende preventieve, maar ingrijpende behandelingen (chemotherapie en bestraling) heeft ze haar werkzaamheden weer opgepakt. Maar ze komt niet goed op gang. Ze blijft piekeren over wat er gebeurd is en neemt het zichzelf kwalijk dat ze nog niet op haar oude energieniveau zit.
Je coachee heeft een half jaar geleden totaal onverwachts haar zoon verloren…
Na de eerste maanden van verdoofd zijn en in de overlevingsstand staan, lijkt ze daarin nu stil te blijven staan. Iedereen in haar omgeving gaat verder met zijn of haar leven en verwacht van haar dat zij dit ook doet. Het lukt haar niet; ze kan – en wil – het verdriet om en het gemis van haar zoon niet loslaten. Ze heeft nog geen houvast in een leven zonder haar kind.
Je coachee had een miskraam…
Het grote geluk sloeg om in diep verdriet en pijn. Ook fysiek was het een nare ervaring, daardoor is ze het vertrouwen in haar lichaam kwijt. Haar diepgekoesterde kinderwens en het leven als moeder dat ze al een beetje aan het uitstippelen was, is hierdoor in één klap weggevaagd. Alle emoties die ze ervaart worden door de hormonen van de zwangerschap en de miskraam nog eens versterkt. Ze weet zich geen raad hoe ze de draad van het leven weer op kan pakken, en of ze het aandurft om nog eens zwanger te worden.
Je coachee werd verwacht bij de directie. Het werd, volkomen onverwacht, een exit-gesprek…
Hij wist wel van de reorganisatie. Als HR-manager had hij die voor een groot deel zelf begeleid. Hij dacht dat het gesprek zou gaan over een verdere uitwerking van het plan. Tot zijn verbazing zat er nóg een collega van HR bij en ging het over zijn éigen vertrek. Hij viel van zijn stoel van verbazing en later kon hij het niet meer van zich afzetten. Wat voelt hij zich in de steek gelaten. Heeft hij met zich laten sollen? Hoe gaat hij nu afscheid nemen en weer verder?
Verlies hoort bij het leven
Leven en liefde gaan hand in hand met verlies en rouw. Het kan gaan om grote verliezen, zoals een overlijden, een verhuizing, een echtscheiding. Maar je kunt ook denken aan het verliezen van werk, gezondheid, vriendschap, relatie, dierbare bezittingen.
Rouwen is geen ziekte, maar je kunt je er goed ziek van voelen. Bij het verwerken van verlies kunnen mensen tegen stevige obstakels aanlopen. Bijvoorbeeld omdat verlies zich opstapelt, omdat rouwen geparkeerd wordt of omdat het omgaan met de bijbehorende emoties zo enorm lastig kan zijn.
Er is geen handleiding voor rouw – het is als een doolhof waar iedereen zijn of haar eigen weg in moet vinden. Rouwen is uniek en doet iedereen dan ook op zijn of haar eigen manier. Maar er zijn wel overeenkomsten die mensen tegenkomen op de paden in het doolhof.
Als wandelcoach kún je helpend en ondersteunend zijn
Maar dat vraagt wat van je, in termen van kennis, inzichten, empathie en vaardigheden…
- Hoe kun je je ondersteuning vruchtbaar opstarten? Hoe begin je?
- Hoe sta je stil bij het verlies dat je coachee heeft meegemaakt?
- Hoe ga je om met de gevoelens waar je coachee doorheen gaat?
- Hoe kun je je coachee daadwerkelijk ondersteunen in het oppakken van het veranderde leven met het verlies?
In de tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij rouw en verlies’ ontdek je hoe je op professionele wijze je coachee kunt begeleiden in het omgaan met zijn of haar rouw en verlies en het vinden van het nieuwe pad in het veranderde leven, met het gemis en de herinneringen.
Op deze pagina lees je alles over deze tweedaagse training
Scroll door de pagina of klik via onderstaande inhoudsopgave direct door naar specifieke informatie:
Waarom is deze training een zinvolle verdieping voor jou als wandelcoach en wat biedt het je?
- Je leert werken met twee verhelderende theoretische modellen in rouwverwerking
Ze bieden je een handvat en je leert hoe je ze vruchtbaar kunt toepassen in de wandelcoaching. - Je leert jezelf kennen in je eigen ervaringen in omgaan met rouw en verlies
Door stil te staan bij jouw relatie met het thema verlies, krijg je zicht krijgt op jouw proces hierin. Deze zelfreflectie is een voorwaarde zodat het je niet hindert en je je coachee open en oordeelvrij kan begeleiden. - Je gaat praktisch en ervaringsgericht oefenen met werkvormen
Deze werkvormen en wandelcoachoefeningen in de natuur dragen bij aan de verwerking bij rouw en verlies. Zo kun je je coachee echt helpen. - Een stevig fundament van wetenschappelijke theorie en ruime praktijkervaring
Je doet dit op basis van wetenschappelijke theorieën en inzichten en op basis van de zeer ruime ervaring van de trainer/psycholoog/wandelcoach Eveline Vermeeren in het begeleiden bij ingrijpend rouw en verlies.
Wat leer je in de training ‘Wandelcoaching bij rouw en verlies’?
Helpend wandelcoachen bij rouw en verlies
Onze trainer Eveline Vermeeren heeft zeer ruime ervaring in het ondersteunen van mensen van alle leeftijden bij verschillende soorten verliezen. Ze is psycholoog en volgde gespecialiseerde opleidingen in rouw en verlies. De training is ontwikkeld met haar ervaring in combinatie met grondig literatuuronderzoek over het verloop van het verwerken van verlies. In de training ontvang je je een literatuurlijst met aanbevolen literatuur mocht je je nog verder wilt verdiepen.
We kijken in de training naar:
- Verlies. Verlies is breder dan het verlies door overlijden. We hebben allemaal te maken met grote en/of kleine verliezen. Hoe gaan we er mee om?
- Rouwverwerking – wat is dat eigenlijk? Verlies verwerken – hoe doe je dat?
- Hoe kun je je coachee nabij zijn in zijn of haar verdriet, zonder dat de ander hierdoor wordt overspoeld?
- Hoe kun je je coachee uitnodigen om het verlies en de bijbehorende gevoelens ‘aan te nemen’?
- Hoe begeleid je je coachee naar het omgaan met een veranderend leven met gemis?
- Hoe help je je coachee zich weer beter te voelen en nieuwe stappen te nemen?
Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?
- Een tweedaagse training met een stevige basis door een uitermate deskundige, ervaren en warme trainer, psycholoog en wandelcoach. Een training waarmee je uit de voeten kunt.
- Een Toolkit met wandelcoachoefeningen die helpen bij rouw en verlies, helder beschreven in hand-outs.
- Verdiepende literatuurtips.
- Een digitaal certificaat als bewijs van deelname.
- Biologische catering op het prachtige landgoed Amelisweerd.
Wie is je trainer?
Eveline Vermeeren
Psycholoog, trainer, wandelcoach, creatief coach
Eveline is een enthousiaste en deskundige trainer. Ze geeft individuele en groepsgerichte coaching en heeft een zeer ruime ervaring met het begeleiden van mensen in verschillende soorten verliessituaties. In haar begeleiding maakt ze gebruik van wandelcoaching, maar ook van creatieve opdrachten; door het tekenen en schilderen haalt ze de moed en innerlijke spirit van haar coachees weer naar boven.
Eveline is afgestudeerd psycholoog aan de Tilburg University, volgde diverse vervolgopleidingen waaronder de opleiding voor familie-opstellingen bij Ingrid Dykstra, waar ze ook assistent-trainer is. Verder volgde ze de opleiding ‘Rouwverwerking en verliesbegeleiding’ bij Riet Fiddelaers en Sabine Noten. Ook is ze opgeleid als kunstzinnig (creatief) coach bij de Kleine Tiki. De afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in verliesverwerking en ondersteuning bij rouwverwerking en de betekenis van systemisch werken hierin. Eveline volgde ook onze Wandelcoach Opleiding.
Voor wie is deze training?
Deze training is voor (wandel)coaches die coachees op professionele wijze willen begeleiden in het omgaan met rouw en verlies.
We gaan uit van een bepaald basisniveau en hanteren als voorwaarde dat je onze Wandelcoach Opleiding hebt gevolgd.
Heb je niet een van deze Wandelcoach Opleidingen gevolgd?
Dan helpt het als:
- Je een coachopleiding met goed gevolg hebt afgerond
- Je reflecteert op je handelen in coaching
- Je coachervaring hebt en tevreden klanten over je begeleiding en het resultaat van het coachtraject.
Duur & data
De training duurt 2 dagen en vindt plaats op:
- Donderdag 3 en 24 oktober 2024 VOL Meld je hier aan voor de wachtlijst
- Donderdag 13 februari en 6 maart 2025
Beide trainingsdagen duren van 10:00 uur tot 17:00 uur, en je bent vanaf 9:30 uur welkom. Koffie, thee en lekkers staan voor je klaar en we trakteren je op beide dagen op een lekkere, gezonde, vegetarische lunch.
Locatie
De training ‘Wandelcoaching bij rouw en verlies’ vindt plaats binnen en buiten in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ten Oosten van Utrecht. De locatie is goed bereikbaar met OV en auto. Vanaf Utrecht CS doet de bus er 10 minuten over en vanaf de bushalte waar je uitstapt wandel je nog een kleine 10 minuten de oprijlaan af. Er is een ruime parkeerplaats.
Je investering (korting voor bestaande klanten)
Je investering voor deze training ‘Wandelcoaching bij rouw en verlies’ is € 895,- (vrij van btw).
Heb je echter onze Wandelcoach Opleiding al gevolgd, dan krijg je als bestaande klant korting: je betaalt dan slechts € 795,- (vrij van btw).
Onze tarieven zijn all-in: als erkend opleider zijn onze opleidingen en trainingen vrij van btw!
Doe je mee met de tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij rouw en verlies’?
Je bent van harte welkom. Doe mee en ontdek hoe jij stevig kunt staan en flexibel kunt bewegen als het erop aan komt. Je versterkt je uitstraling, je energie en je daadkracht!
Klik hieronder op de knop die voor jou van toepassing is. Je kunt veilig betalen met iDeal (of MisterCash voor Belgische deelnemers). Na je betaling ontvang je automatisch een nette factuur voor je administratie en een bevestiging per e-mail, met alle praktische informatie die je nodig hebt.
Ik volgde (nog) niet De Wandelcoach Opleiding…
Welkom!
Ik volg of volgde De Wandelcoach Opleiding…
Leuk dat je meedoet! Als bestaande klant krijg je een korting van € 100 op het reguliere tarief.