Dat het leven soms anders loopt dan je zelf had bedacht, geldt voor hen beiden: Milan Grijmans (56) werd twee jaar geleden volledig afgekeurd vanwege chronische reuma en Marjan Haasjes (56) werd na 32 jaar trouwe dienst, zonder dat ze het aan zag komen, boventallig verklaard.

Milan en Marjan maken vlak na elkaar beiden mee hoe hun carrière abrupt wordt beëindigd. Een harde confrontatie. Wat nu?

Wandelcoachen Milan en Marjan

Milan en Marjan

Op hun 13e zaten ze naast elkaar in de brugklas. Ruim 40 jaar later zitten ze weer naast elkaar, nu bij De Wandelcoach Opleiding. Twee bevlogen en leuke vrouwen met nieuwe plannen. Ze zijn aan elkaar verknocht.

Milan was mediator en advocaat. Twee jaar geleden werd ze volledig afgekeurd vanwege chronische reuma. Een pittige confrontatie, met haar lichaam en met zichzelf. Deze gebeurtenis hakt er flink in.  ‘Het was een moeizaam proces om te accepteren dat ik mijn werk niet meer kon doen. Ik wilde niet stoppen.’

Mijn handen doen het niet meer, maar mijn voeten lopen nog prima

Ze besluiten de Camino te lopen, samen met nog drie vriendinnen. Milan neemt afstand en tijd. ‘Weken lopen met je rugzak op; dat doet iets met je. Ik dacht na over wat ik wilde en hoe ik in het leven sta. Wandelen is echt heilzaam.

Tijdens de tocht bedacht ik dat mijn handen het dan wel niet meer doen, maar mijn voeten nog wel. Ik dacht aan ons huisje op Menorca, waar ik vaak heenga en me blij voel. Zo begon het; als ik nou eens coaching of wandeltochten organiseer. In het buitenland, Menorca…’.

Wandelcoach Opleiding? Leer je dan lopen?

Milan ontdekt de Wandelcoach Opleiding. Ze vertelt Marjan erover. ‘Die reageert in eerste instantie sceptisch’, herinnert Milan zich. ‘Ja, want wat leer je dan precies…. hoe je moet lopen?’, vult Marjan lachend aan.

Maar zodra ze er meer over hoort, spreekt het Marjan aan. Ze schrijven zich samen in. Marjan wil één dag in de week aan de slag als wandelcoach, naast haar drukke baan in de uitzendbranche.

Het loopt totaal anders

Een half jaar na De Wandelcoach Opleiding, wordt Marjan boventallig verklaard. ‘Zomaar, van de ene op de andere dag was het over en uit’.

Marjan zit niet bij de pakken neer. Ze organiseert haar eigen afscheidsfeest en vertelt haar hele netwerk dat ze wandelcoach is. In een mum van tijd had Marjan opdrachten. ‘Ik had nog niet eens een website!’, vertelt Marjan. Ik praat met iedereen. Het werk kwam zo vanzelf.’

Wel vragen steeds meer potentiële klanten om haar website. En voor één opdrachtgever is een eigen website zelfs een vereiste om haar in te huren. En dan is het zover: de website van Marjans wandelcoachpraktijk Boomkracht is in de lucht!

Wandelcoachen Milan aan het wandelen

Levenspaden komen weer samen

Milan en Marjan barsten van de energie. Wat een enthousiasme. De ongewenste en onverwachte wending in hun werkende leven, buigen ze om naar nieuwe wegen. Marjan is nu volop aan de slag met wandelcoaching en HR/Verzuimadvies. Ze vindt het fantastisch en ziet overal mogelijkheden. Milan organiseert vanuit Trails of Menorca diverse wandeltochten.

De droom van Milan is om meerdaagse wandeltochten te organiseren in Menorca. ‘In mijn eentje durf ik dat niet aan; dat is een te grote verantwoordelijkheid.’ Maar met Marjan ziet Milan dat helemaal zitten: ‘Rugzak op, telefoon uit. We geven wandelcoachsessies, doen yoga, zwemmen in zee met zonsopgang. Dat is altijd mijn beeld en droom geweest. En dan ook nog samen met Marjan.

Ik schreef alle hotels aan op het eiland en ging langs voor een kennismaking. We hebben de socials nog niet eens ingezet en voor april en mei zitten we al bijna vol! Het gaat boven verwachting goed. Geweldig!’

Over de Wandelcoach Opleiding – ruimte voor je eigen ik

Milan en Marjan hebben veel gehad aan de Wandelcoach Opleiding. En aan de trainer: Anne Kremers. ‘Eerlijk gezegd, dacht ik na mijn aanmelding ‘Waar begin ik aan…?’. Ik had het best impulsief besloten. Anne gaf me het vertrouwen dat ik het kon. En ze dacht met me mee hoe ik de opleiding kon inpassen in mijn drukke bestaan. Anne straalt rust uit en ze heeft een houding van het komt goed. Dat ontspant me, vertelt Marjan.

Milan vult aan: ‘De oplossingsgerichtheid van de opleiding spreekt me aan. En Anne is ook zo. Wandelcoach ben ik op mijn manier: hikend, sportief en met de insteek dat je meer kunt dan je denkt.

Kijk naar mij, wat ik met mijn aandoening nog allemaal kan. En zo zijn er nog veel meer mensen. Dat wil ik uitdragen, in combinatie met persoonlijke vraagstukken aangaan. Dat kun je in een bos doen of op de hei, maar dat kan ook op Menorca!

Anne gaf de ruimte om je eigen ik toe te voegen aan de opleiding. Jij bent wie je bent, je doet het op jouw manier. Dat maakte het voor mij heel erg toegankelijk en fijn.’

Wandelcoachen Marjan aan het wandelen

Uit je comfortzone

Tijdens de Wandelcoach Opleiding breng je het geleerde meteen in de praktijk bij oefencoachees. Milan: ‘Enorm uit je comfortzone voor mij, maar heel sterk. Je moet wel. Je gaat drempels over, want een stiltewandeling en ademhalingsoefeningen zijn niet echt mijn ding. Daar kun je dan weer je eigen sausje overheen doen zodat de oefening wel bij je past. Want het is heel erg de moeite waard dat je ontspanningsoefeningen leert.’

Ook voor Marjan was dit wennen. ‘In het begin dacht ik ‘Wat zijn we aan het doen…?’. Maar ik merkte dat zo’n ontspanningsoefening echt helpt. Je móet wel naar binnen gaan, en dan wordt het zacht.’

Over 5 jaar…

Voor Milan is dat helder: op Menorca. Marjan weet het niet zeker. ‘Ik heb zoveel ideeën, er kan zoveel als wandelcoach. Het kan goed zijn dat ik over een paar jaar drie verschillende dingen doe, of dat ik al die dingen integreer: re-integreren, coachen én Menorca. Zoals het nu is, bevalt het me erg goed. De sky is the limit!

©Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

eam Wandelcoach-nl Het Coach Bureau Hilde Backus

Wil jij ook een vliegende start maken als Wandelcoach?

Je leert het in de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding. En je leert nog veel meer.
Want misschien wil jij zelf wel weer eens gaan vliegen.

Wat je leert in de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding:

 • Met onze leuke en ervaren ondernemerscoach leer je de basis van ondernemen. Zij is ook heel leerzaam voor als je wandelcoaching op je werk wil introduceren.
 • Je leert alles in heldere stappen! Je leert de structuur van een wandelcoachtraject. Veel studenten ervaren onze aanpak als totaal vernieuwend en verfrissend. En het werkt!
 • Alles wat we doen heeft een basis in de wetenschap en je maakt kennis met heldere theorie die we praktisch vertalen. De methodiek is wetenschappelijk onderzocht (RUG) en getoetst door de NOBCO. De assessoren beoordeelde onze opleiding als clear, compact, targeted and of high quality. Je zit goed!
 • Je ontdekt wat verlangen betekent, hoe je coachee hier contact mee krijgt en hoe dit energie en koers geeft.
 • Je leert hoe je mensen zelf kan laten zoeken, zonder jouw interpretatie, advies, of suggesties. En je leert de vragen stellen die de ander helpen in zijn of haar eigen proces. Je geeft je vertrouwen aan de ander. En die gaat dat voelen.
 • Je begeleidt je coachee naar concrete gedragsstappen. Dan gaat er echt wat veranderen.
 • Je leert hoe je kunt begeleiden bij ingrijpende en lastige emoties. En ook hier kan de natuur verzachten en troosten.
 • Met de aimabele boswachter ga je op pad en krijg je meer kennis van de natuur en leer je wat dat kan betekenen in je coaching.
 • Natuurlijk ontvang je:
  – Glasheldere hand-outs,
  – De Tookit met ruim 30 wandelcoach-oefeningen waarbij de natuur betekenisvol wordt en het lichaam ontspant.
  – Een uitgebreide marketing wegwijzer.
  – Mijn succesvolle wandelcoachboek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid; 7 Stappenplan voor coaches die de natuur in willen’ (2021, uitgeverij BOOM).
  – Mijn boek ‘Op weg naar plezier in je werk’ (2012, uitgeverij Forte) als ebook.
  – Onze WandelcoachWaaier ‘Zo geef je bomen betekenis in je coaching’ die ik samen maakte met boswachter Norbert Kwint en natuurtekenaar Jasper de Ruiter. Een leuk en onmisbaar tool (past in je achterzak).

Hoe kun je aan de slag?

Oosterhout: 16 mei, 6 juni, 4 juli, 5 september, 3 oktober, 7 november, 21 november 2024. Meld je hier aan. Bijna vol!

Bunnik: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december 2024, 10 januari, 31 januari en 21 februari 2025. Meld je hier aan. Ook al weer bijna vol!

NIEUW Ansen (Drenthe). Eenmalig en noordelijker wordt het niet!: 18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 28 februari en 21 maart 2025. Meld je hier aan.

EMCC EQA-EIA Nobco-logo

Wil je de Wandelcoach Opleiding met NOBCO-variant?

Heb je belangstelling voor de NOBCO-variant van de Wandelcoach Opleiding? Je volgt dan dezelfde opleiding maar met enkele aanpassingen en zo volg je een erkende NOBCO-opleiding die opleidt tot Wandelcoach op Practitionerslevel. Je kunt je aansluiten als volwaardig coach bij de NOBCO.

Lees hier meer over Wandelcoach Opleiding NOBCO (EQA/EIA)  en meld je hier aan.

Heb je vragen? Mail dan naar en als je wilt, dan spreken we elkaar.

Je bent welkom!

Hartelijke groet, Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau