Eind december alweer… Ik hoop dat je een goed jaar hebt gehad. Zowel voor Het Coach Bureau als voor mij persoonlijk was 2018 een mooi jaar. Zoals ik elke avond even omkijk naar de dag, doe ik dat ook aan het eind van ieder jaar, op mijn blog. Er was veel om dankbaar voor te zijn, en ik deel graag enkele momenten met je.

Bosbaden in Japan

Ik ging op vakantie naar Japan. De natuur was overweldigend en we laafden ons aan de geur van de hinoki’s (geurende ceders) tijdens het bosbad (Shinrin Yoku). We aten sashimi en bezochten oude tempels en pagodes. De steden waren druk maar gestructureerd, de mensen waren superaardig en alles gaf een ontspannen en veilig gevoel. De Japanse eenvoud inspireerde om minder te werken. Ik ruimde op en de kringloop voer er wel bij. En ik was veel vaker bij mijn moeder.

Moeder geniet

Mijn moeder, nu ruim een jaar op de Zorgboerderij, is tevree. Ik zocht haar vaak op en ik was niet de enige…“Wat word ik toch verwend”, zegt ze, en “Iedereen is zo lief en aardig. Had ik dat maar eerder geweten, dan had ik me erop verheugd”. Met dagelijks bezoek van een van haar zes kinderen, de huisvriendin of een oude bekende èn frequente uitstapjes geniet ze van de aandacht.

Nieuwe website

Nog net in 2018 rondden we een groot en spannend project af, onze spiksplinternieuwe website wandelcoach.nl. Al onze opleidingen en diensten staan nu heerlijk overzichtelijk in de nieuwe online etalage. Ik ben vooral blij met de nieuwe “wandelcoach-vinder” in de website. Daar presenteert zich een groot deel van de wandelcoaches in Nederland en België die hun opleiding bij Het Coach Bureau volgden. Het is nu al een van de meest bezochte pagina’s op de site!

Klik hier om ze allemaal te bekijken
.

Volop nieuwe wandelcoaches… en de eerste Register Wandelcoaches!

Dit jaar gingen in de Wandelcoach Opleiding zeven groepen van start, waarvan één in Vlaanderen. Dat resulteerde in totaal bijna 90 nieuwe wandelcoaches, die met hun opgedane kennis en skills aan de wandel kunnen in eigen praktijk of bij hun werkgever.


.
En: we leverden dit jaar de eerste lichting Register Wandelcoaches® af! Een primeur waarmee we zelfs de kolommen van De Telegraaf haalden.

De eerste editie van de Vervolgopleiding (die samen met de Wandelcoach Opleiding de Opleiding tot Register Wandelcoach® vormt), gehonoreerd en geaccrediteerd door Stichting Post-Hbo, ging van start in januari. Twaalf enthousiaste deelnemers gingen van start, waarvan er elf het examen deden en haalden. Zij mogen nu de beschermde titel Register Wandelcoach® dragen, en daarmee onderscheiden ze zich naar hun klanten, opdrachtgevers en coachees.

.

Nieuwe tweedaagse trainingen voor wandelcoaches

We introduceerden in 2018 ook twee nieuwe korte trainingen voor wandelcoaches.

In de tweedaagse training Marketing voor Wandelcoaches legt Marketinggids Anneke Dekkers precies uit welke klanten om welke soort marketing vragen – en hoe je die als wandelcoach kunt bieden, zonder dat het tegen je natuur ingaat.

En hoe werk je als wandelcoach met groepen? Kan dat eigenlijk wel? Het antwoord op die laatste vraag is in ieder geval een volmondig “ja”. In de training Wandelcoaching voor Groepen gaan wandelcoaches twee dagen aan de slag met alle ins & outs van groepswandelcoaching, onder de sprankelende leiding van Marian van Riel.
.

In de media

Naast de persaandacht die we in De Telegraaf kregen, verscheen er in mei ook een uitgebreid artikel in de Margriet onder de titel “Schoenen aan, coach mee en wandelen maar”. Een mooi stuk over het vak van wandelcoach, met interviews met Agnes van den Berg, onze wandelcoach Tineke Franssen en mezelf.

Klik hier voor het hele artikel in de Margriet (PDF)

En we gingen zelfs over de grens: in de Duitse editie van Psychologie Magazine verscheen een vertaling van het eerder in Nederland gepubliceerde artikel “Al wandelend komen de antwoorden” (“Mein Spaziergang zu mir zelbst”). In dit artikel beschrijft de drukbezette journalist Vivian de Gier haar ervaringen in het loopbaan- en wandelcoachingtraject dat zij bij mij volgde. Je krijgt een goed beeld hoe wij wandelcoachen.

Klik hier voor het hele (Nederlandse) artikel in Psychologie Magazine (PDF)
.

“Buitenschoolse activiteiten”

Vlak voor de zomer, op een prachtig zonnige dag, verzorgde ik voor het Europees Instituut De Baak een inspiratiedag over wandel- en natuurcoaching voor 150 coaches in opleiding. Wat een enthousiaste mensen! En natuurlijk gingen ze naar buiten met verschillende wandelcoach-oefeningen.

Dit was wat organisator Ron van Deth erover zei:

“Dank voor je bijdrage aan onze Inspiratiedag! We vonden het een zeer geslaagd evenement: heel gevarieerd en boeiend. Ik vond het onderwerp wandel- en natuurcoaching verfrissend, en de combinatie met theorie in de ochtend en praktijk in de middag een erg leuke vorm.”

Het was niet m’n enige “buitenschoolse activiteit” in het afgelopen jaar. Voor Stichting Burnout- en Stresscoaches verzorgde ik voor 30 coaches een buitenmiddag in Amelisweerd. En bij het Beweeg- en Doe-Festival Festivitaal wandelcoachten we met zeven wandelcoaches bezoekers en voorbijgangers. Een heel verfrissend festival, met een straffe wind en gelukkig veel zon!
Ook komend jaar zal ik wandelcoach-dagen geven bij o.a. NOLOC, het LVSC en de Wandeltrainersdag. Zoek je voor jouw evenement, organisatie of bedrijf ook een originele invulling van een leerzame en enthousiasmerende dag of dagdeel? Of ben je op zoek naar maatwerkcoaching of -training? Klik dan hier voor de mogelijkheden.
.

We blijven investeren in onze kwaliteit en in ons team

Ben je lid van de NOBCO? Dan levert onze Opleiding tot Register Wandelcoach je 90 PE-punten van de NOBCO op. Daarnaast zitten we ook midden in het proces van de aanvraag voor het EQA-keurmerk van de NOBCO, dat borg staat voor de kwaliteit van coachopleidingen en waar met name opdrachtgevers uit het publieke domein vaak om vragen.

Zelf volgde ik dit jaar trainingen in Werken met Character Strengths, Shinrin Yoku (in Japan en Vlaanderen) en in Methods of Levels en intervisie en supervisie. Kennis die me in staat stelt de opleidingen voortdurend te blijven vernieuwen en verbeteren.

Maar ik doe het natuurlijk allang niet meer allemaal alleen. Ik mag me gelukkig prijzen met een – ook dit jaar weer gegroeid – superteam van co-trainers, sprekers en gastdocenten en een geweldige commissie van advies.

Marjolein Engbers – voor velen een bekend gezicht – nam na 8 jaar afscheid van Het Coach Bureau als wandelcoach en trainer. Haar eigen bedrijf in verbindend communiceren en burnout-begeleiding loopt als een trein en vraagt haar volle aandacht. Dank je voor de superfijne en professionele samenwerking, Marjolein!
.

Waar kijk je dankbaar op terug?

Ik hoop dat 2018 voor jou ook mooie momenten en ontwikkeling gaf.

Deel ze in het reactieveld onder dit artikel, heel graag, als je dat wilt.

En natuurlijk wens ik je fijne vrije dagen en een gedreven en levenslustig 2019 met een rustig en vrolijk gemoed. Misschien ontmoet ik je in het nieuwe jaar!

.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau