Door het bos zweemt het frisgroen van boomblaadjes. Met de geur van daslook in mijn neus strekt een blauw tapijt van boshyacinten zich uit naast het bospad in Amelisweerd. Wat een weldaad. Een meter of tien voor ons ligt dwars over het pad een boom.

Ineens vlak bij de boom kan mijn coachee haar geluk niet op. Wat een avontuur! Hoe zal ze de boom passeren? Zal ze langs de kruin door de takken kruipen, of over de stam stappen, of juist bij de wortels erover heen gaan? Ze loopt zoekend heen en weer, mijmert en geniet van de mogelijkheden. Je begrijpt, het werd een boeiend coachgesprek. Zowel ín als mét de natuur.

Wandelcoachen, het blijft een prachtig vak. Je bent heerlijk buiten, en door jouw begeleiding kan iemand stappen zetten op weg naar wat hij wil, of reflecteren op wát hij eigenlijk wil. Behalve prachtig is het ook een verantwoordelijk vak: jouw aandacht en goede vragen zijn van belang. Het is aan jou om wat er gebeurt in het coachgesprek verdieping te geven en het voor de coachee betekenisvol te maken.

Elke boswandeling is natuurlijk heilzaam door dat we ons er rustiger en beter door gaan voelen, helder worden in ons hoofd en nauwkeuriger onze gevoelens opmerken. En wanneer je coachee met een vertrouwd iemand op pad gaat worden deze mooie dingen nog groter.

Wat betreft het stellen van goede vragen kun je wandelcoachen prima vergelijken met gewoon coachen. Het grote verschil zit ‘m in binnen en buiten, en ook in welke mate je de natuur betrekt in de coaching.

Wat voor een coach wil je zijn? (Wandel)coaches in vier soorten en maten

  • De meeste coaches werken binnen, in hun coachpraktijk. De natuur speelt geen rol in hun gesprekken.
  • Er zijn ook coaches die wel degelijk buiten werken, maar toch niet de natuur in hun coaching betrekken: de wandelende coach.
  • Dan zijn er coaches die binnen werken én de natuur betrekken in hun coaching (hoe je dat kunt doen vertel ik straks).
  • En je hebt natuurlijk wandel- of natuurcoaches die zowel buiten wandelen als de natuur een plaats geven in hun coaching. Misschien dat natuurcoaches de natuur heel veel of voortdurend inzetten? Dat weet ik niet. Jij (vertel het ons in het reactieveld)?

Natuur is een prachtig coachtool

De natuur geeft volop metaforen en vergelijkingen om te gebruiken. Om hiervan te profiteren én van de extra’s die wandelcoachen biedt (zoals je hier en hier kunt lezen), zijn er verschillende typen oefeningen. Die komen uitgebreid aan bod in onze Wandelcoach Opleiding.

De taal en de woorden die je coachee gebruikt in zijn antwoorden, in zijn verhaal, bevatten informatie: het gaat altijd over hem. Nadat je voldoende hebt doorgevraagd, gaat het erom dat je een link legt naar de manier waarop je coachee kan floreren, een stapje kan maken op het punt wat hij graag wil. Daarbij is het van belang dat je je weet wat de kern is van wat hem dwarszit en wat zijn verlangen is.

Ik geef een paar suggesties van type oefeningen en van oefeningen zelf.

  • Actieve natuurassociaties en oefeningen met natuurelementen

Je kunt de natuur er actief bij betrekken wanneer je denkt dat het bijdraagt aan wat je coachee wil ontdekken of bereiken bij het realiseren van zijn verlangens. Vooral wanneer je coachee herhaaldelijk vastloopt in dezelfde gewoonte of wanneer er sprake is van heftige emoties, kan het helpen om de natuur erbij te betrekken. In dit blog vind je de verschillende natuurinterventies en voorbeelden van oefeningen.

  • Spontane natuurassociatie

Dit kun je doen wanneer in de coaching bijvoorbeeld opeens de zon doorbreekt of een onverwacht hevige regenbui valt, en je coachee daarop reageert. Zo’n moment kun je pakken en erop doorvragen (zoals ik in de inleidende anekdote deed).

  • Stiltewandeling

Onze Basiswandeling (beluister hem hier) is een voorbeeld van een stiltewandeling, een wandeling om aandacht te verzamelen, het eigen lichaam bewust te voelen en de natuur te ervaren. Je nodigt de coachee uit om volop te ervaren met z’n zintuigen. Een mooie start van je coachwandeling, om te beginnen met de dingen die er echt toe doen.

  • Visualisaties

Tijdens het wandelen kun je de coachee vragen om te visualiseren. Bijvoorbeeld de ‘Innerlijke vriend’ die naast hem wandelt. Wat zou die hem op dit moment willen adviseren? In de oefening gebruik je niet zozeer de natuur (na afloop kan dat wel natuurlijk); wel de synchronie.

Natuuroefeningen voor de binnencoach

Coach je binnen en wil je de natuur in je coaching betrekken? Ik heb een paar leuke oefentips voor je.

  • Natuurkaarten

Je kunt werken met kaarten met afbeeldingen van de natuur. Laat de coachee kiezen en vraag naar wat het oproept.

Een variant hierop is de ‘Wandelcoach Waaier: Zó geef je bomen betekenis in je coaching’ die binnenkort verschijnt. Samen met boswachter Norbert Kwint, die Bomenles geeft in de Wandelcoach Opleiding, ontwikkelde ik de Wandelcoach Waaier, superleuk! Binnenkort meer over de Wandelcoach Waaier en hoe je hem kunt bestellen. Je kunt hem natuurlijk ook buiten gebruiken, beter nog!

  • Visualisaties in de natuur

Begeleid je coachee in een visualisatie naar een prachtig stuk natuur en laat hem daarin wandelen. Wat zijn de kwaliteiten van de natuur (bv uitgestrekt, ruim, puur, uitnodigend, warm)? Wat maakt het aantrekkelijk voor je coachee?

  • Natuur tekenen of schilderen

Je kunt de coachee vragen om zijn binnen- of buitenwereld creatief vorm te geven. Of een dier of boom waarmee hij zich vereenzelvigt. Ook dat kan als input voor het gesprek dienen.

  • Seizoenen

In welk seizoen zit je coachee? Bijvoorbeeld een groeizaam lentegevoel, een voldaan zomergevoel, een herfstig gevoel van loslaten of een bezinnend wintergevoel. Is dat goed zoals het is, of is er verlangen naar meer of anders?

Welke plek krijgt de natuur in jouw coaching?

In onze Wandelcoach Opleiding ga je ervaren of je het bijvoorbeeld leuk vindt om veel met de natuur te doen, of om de natuur maar zo af en toe in te zetten. Of helemaal niet, dat kan ook. Precies wat bij jou past.

Weten wat jij voor een type (wandel)coach bent is belangrijk omdat je dan op de beste manier gaat coachen. Plus: het wordt dan veel makkelijker om mensen te vertellen wat voor soort coach je bent.

Ben je er benieuwd naar of de Wandelcoach Opleiding iets voor je is? Mail voor een telefonisch gesprek met me. Ik spreek je graag. Mail naar .

Je bent welkom, natuurlijk!

Hartelijke groet,
Hilde Backus, Wandelcoach/Psycholoog NIP A&O

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau