We weten het, de natuur ons goed doet. We voelen het. Zeker in moeilijke tijden. Soms popel je om naar buiten te gaan, een ander moment blijf je liever op de bank. Gun jezelf een stevige wandeling.

De natuur helpt je, buiten en ook binnen in je huis of werk. Lees hoe dat werkt en profiteer van 27 gezonde effecten van de natuur, op jou!

27 Gezonde effecten van de Natuur op jou

1 Natuur is een onophoudelijke bron van fascinatie: dartelende vlinders, ontluikende bloemen, kwetterende vogels, ruisende bomen, veranderende seizoenen, regen, sneeuw, zon, wolken. De natuur trekt de aandacht zonder dat het moeite kost.

2015-03-03 27 zon

Trek je stevige schoenen aan, wandel naar buiten en merk meteen al het 2 rustgevende gevoel. Je haalt eens diep adem en ontspant. Je aandacht richt je naar de natuur en je komt wat meer los van zorgen in je hoofd. Je wordt 3 helder en realistischer. Je merkt dat je gepieker uitvergroot was en je merkt dat je 4 milder en positiever denkt over jezelf, over anderen en over het leven. Wat verfrissend.

Al wandelend geniet je nog meer van dat eekhoorntje. Hoe grappig sprong hij daar over het pad de boom in. Je voelt je meer verbonden met de natuur en met alles dat leeft. Je voelt je 5 minder eenzaam, 6 minder boos op jezelf en anderen. Je hart voel warmer aan en je zet de pas er stevig in. Je hart klopt dan sneller en je spieren spannen zich aan. Je 7 bouwt je conditie op, 8 gelukshormonen endorfine en serotonine stijgen en het stresshormoon cortisol daalt. Je voelt je beter of misschien wel gelukkiger.

2015-03-03 27 reiger

Terwijl je de reiger opmerkt, eerst staand op één poot, kijk je hem langdurig na als hij op vliegt en opeens krijg je een nieuw idee of een oplossing voor een probleem. Je tobt er al weken over, praatte erover met collega’s en anderen en nu lijkt het als een puzzel in elkaar te vallen en 9 vind je een oplossing voor je vraagstuk, nee, je idee is 10 origineel en creatief!

2015-03-03 27 bankje

Op een bankje werk je enthousiast je creatieve idee uit en je vergeet de tijd. Zo 11 geconcentreerd was je zelden en je merkt op dat het eenvoudiger is om je behoefte om al het nieuws op de voet te volgen én je snackbehoefte te weerstaan. Je 12 zelfdiscipline is toegenomen! Nu wordt je besluit eenvoudiger om vaker een wandeling te maken.

Na een tijdje regelmatig wandelen merk je dat je 13 minder naar de huisarts bent gegaan voor je slepende verkoudheid, rugpijn en overgewicht. Je bent er 14 snel van hersteld! Wat een tegenstelling met voorheen toen je ploeterde en veel aspirines slikte.

2015-03-03 27 raam plant

Als je binnen zit heb je de stoel naar het raam geplaatst. Je kijkt naar buiten. Je hebt dit plan ook voor je werk. Je kijkt nu het raam uit naar de bomen en planten, ook tijdens (online) vergaderingen let je erop dat je uitzicht hebt op groen. Woon of werk je in een stadse omgeving? Je vult dan de kamer met planten en bloemen. Wow, wat is het er 15 aangenaam van geworden en je merkt ook hier je 16 flow in werk. Je collega’s merken dat ook en de samenwerking gaat ook beter.

17 Met liefde verzorg je elke week de planten en dat zorgvuldige aandacht-geven doet je goed. Je blijkt er ook nog eens langer van te leven. 18 Je belsignaal van je mobiel heb je veranderd in een kwakende eend. Elke keer geeft het je weer een glimlach. Nou, dat was vroeger wel anders als de telefoon ging.

19 Terwijl je voorheen je suf sportte in de sportschool bespaar je nu je abonnement uit door je dagelijkse wandeling. En het werkt nog beter ook. Van het geld dat je overhoudt koop je een boek, bloemen of een nieuwe plant. Je weet nu ook altijd een origineel cadeau te bedenken als een dierbare jarig is. 20 Het is al een leuke zoektocht welke plant of bloem bij iemand past. Het geeft je een verbonden gevoel.

21 Ongemerkt neemt je kennis van de natuur toe. Je ontdekt dat je er een nieuwe hobby bij hebt. Een hobby met 1001 aspecten. Wat geniet je ervan.

2015-03-03 27 kou

Op een van je wandelingen, net toen je je zo opgeruimd en gelukkig voelde heb je gezocht naar een 22 associatie in de natuur. Daar nam je een foto van en dat is nu je beeldscherm. Elke keer als je je computer opstart heb je dat gelukkige moment weer. Het bevalt goed en je neemt meer van dit soort foto’s. Op de wc hangt nu een moodboard van je natuurfoto’s en op je slaapkamer een prachtige uitvergroting van de opkomende zon van een van je favoriete momenten.

Het gaat goed met je. Als je werkt ben je rustiger, alerter en 23 presteer je beter. Je bent gezonder en psychisch sterker, 24 minder angstig voor nieuwe dingen en minder somber. 25 Je ziekteverzuim is afgenomen. In je relaties ben je milder, minder vaak boos en meer verbonden. Je bent minder aan het navelstaren en 26 ziet meer het grotere geheel waar je deel van uitmaakt.

Dat wordt gewaardeerd op je werk, door je lichaam en je partner, kinderen en vrienden. Je zit lekker in je vel, durft vrouwelijker of mannelijker te zijn (het is maar wat je bent of wilt zijn) en thuisgekomen trap je je bergschoenen uit en vervang je ze door elegante laarzen en een kleurrijke jurk (of door iets anders wat je leuk vindt en/of als je een man bent) en je wordt 27 onweerstaanbaar aantrekkelijk.

*Alle effecten zijn wetenschappelijk aangetoond en komen uit de Factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’ van Prof. Natuurbeleving Agnes van den Berg. Nummer 18, 20, 21 en 27 zijn niet aangetoond maar wel ervaren door coachklanten in wandelcoach trajecten.

Ik wens je veel wandel- en natuurplezier! Maak dagelijks een wandeling, ervaar de gezonde effecten van de natuur en omarm je leven zoals het is.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau