Toen ik aan de slag ging als wandelcoach, merkte ik hoe de natuur het effect van coaching versterkt. Zodra ik met mijn coachees het bos in wandel, komt de ontspanning vanzelf.
Soms moeten we eerst een tijdje wandelen, maar ik zie het iedere keer weer gebeuren: een diepe ademhaling gevolgd door een ontspannende zucht, krampachtig opgetrokken schouders zakken, de blik verzacht. Coachees laten hun gedachten de vrije loop, voelen zich door de frisse lucht en de ruimte ook vrijer.
Verademing
Maar mijn coachees komen soms nog bellend op me af lopen, hebben in de file gestaan, keihard gefietst om op tijd te komen, of een gebroken nacht gehad door een ziek kind. Als je dan meteen in gesprek gaat neem je die gestreste energie mee je coachwandeling in.
Daarom is de Basiswandeling zo’n verademing. Het helpt je coachee om bewust aan te komen in het bos, uit zijn hoofd te komen en het lichaam te voelen. Met de Basiswandeling zet je coachee zijn zintuigen op scherp, voelt de wind door zijn haren (of op zijn kale bol) en de zon op zijn huid. Hij voelt hoe de frisse lucht zijn longen binnenstroomt. Je coachee komt op adem, de stress vloeit uit zijn lichaam en hij ziet ook wáár hij wandelt: in de natuur. Hij voelt zichzélf weer, is meer méns geworden.
Nu gaat je gesprek over wat er werkelijk toe doet
Na de Basiswandeling heb jij als wandelcoach een prachtig uitgangspunt om te spreken over dát wat er echt toe doet.
Ik heb de Basiswandeling ingesproken voor jou (en ik noemde hem hier ‘Mindful met elke stap’). De komende 9 minuten neem ik je mee op een ontspannende wandeling. Neem eventueel een matje mee waarop je aan het eind van de wandeling even kunt gaan liggen. Bij het bosbaden in Japan deed ik dat ook.
Zet je de Basiswandeling in, in je wandelcoaching? Pas hem een beetje aan, aan het begin en eind en ga het vruchtbare effect ervan merken: nu gaat het gesprek over wat er werkelijk toe doet.
Zo, trek je wandelschoenen aan. Ga je mee?
Veel plezier en ontspanning!
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau
Geef een reactie