Dit wandelcoach ezine-artikel is het derde in een serie van vier. Het is de weergave van het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent!’, dat Jackie afgelopen zomer volgde. ‘Leef je talent!’, is een vervolg op De kracht van verbeelding en Van droom naar daad. De vierde wandeling verschijnt volgende week.

Ter opfrissing van het geheugen: Jackie werkt en is opgeleid als communicatieprofessional en kunstenaar. Ze verdient haar geld met een baan van 3 dagen als communicatieadviseur. Maar communicatieplannen maken en implementeren bieden haar niet meer dezelfde voldoening als die ze had toe ze het vak instapte. Het kost haar steeds meer energie om met haar creatieve brein aan de bedoelde communicatiemodellen te werken. Met haar kunstenaarschap geeft ze vorm aan haar verbeelding en loopt ze over van ideeen. Die bewaart ze voor de dagen dat ze voor zichzelf werkt.

Haar aanvankelijke wens voor het coachtraject is te zoeken naar een andere invulling van haar communicatierol, om zo haar oorspronkelijke plezier te hervinden. Maar onverwacht pakt dat geheel anders en verrassend uit! Lees hieronder het vervolg in de derde wandeling, ‘Leef je talent!’.

Wandelcoach ezine-artikel: Leef je talent!

door Jackie van de P.

‘Ik ben bijzonder. Ik ben bijzonder. Ik ben bijzonder’. Op het ritme van mijn opgewekt stappen naar de bus aan de Rhijnauwenselaan, buitelde deze zin door mijn hoofd. Nog dagen na mijn derde wandeling met wandelcoach Hilde, zou dit fijne gevoel bij me blijven.

‘Leef je talent!’, was de slotconclusie van het gesprek met Hilde. Ik had me namelijk beklaagd over het feit dat ik er nooit echt bij hoorde op het werk. Niet dat ik dat wilde, want ik vond toch altijd iedereen stom. Echt stom waren ze natuurlijk niet. Maar ik voelde me in geen enkele baan echt op mijn gemak en verschanste me achter dit waardeoordeel. Zij leken allemaal zo evenwichtig in hun leven en werk.

Is dit wat er is overgebleven van dat stoere kind dat ik was? Dat zich helemaal niet bezighield met of ze er wel bij hoorde of wat anderen van haar vonden? Hilde legde me uit dat de afstand die ik voelde een zelf gecreeerde was: jij bent ook anders dan anderen. Dat is een gegeven. Een boom is voor jou niet alleen een stam met takken en bladeren. Jij ziet veel meer. Dat is je talent. Door dat te accepteren kun je binnen de groep jezelf zijn en waarde toevoegen. Kortom: jij bent bijzonder; ‘leef je talent!’.

Minder onder controle

Zolang als ik me kan herinneren, reageren mensen op mijn invallen met een glazige blik of licht geamuseerde uitroep: ‘Oooooh, Jackie weer’. Vroeger trok ik me daar weinig van aan en deed ik het er zelfs om. Met als gevolg dat men mij wel typisch vond, maar juist daarom waardeerde. Hoe het kan weet ik niet, maar op de weg naar volwassenheid verloor ik de bravoure en paste me aan.

Een oud-collega, die ik hierover sprak, zei me dat ik te snel afhaakte na het doen van een dwarse uitspraak. ‘Jij kunt een discussie volledig op haar kop zetten. Maar je moet mensen wel de tijd geven te wennen aan een ander gezichtspunt. Je moet het niet laten bij een kreet, maar vasthouden. Neem jezelf serieus’.

Een andere collega vulde iets vergelijkbaars in op de talentenscan, die ik in opdracht van Hilde rondstuurde naar mijn relaties. Volgens haar leek het alsof ik mezelf dwangmatig onder controle hield. Om niet op te vallen gedroeg ik mij volgens de geldende normen. Haar advies: loslaten en nog meer jezelf worden.

‘Je talent leven’, pak ik daarom nu ook aan door mezelf minder te controleren en meer mijn gang te gaan. Dat is vaak heel spannend maar werkt bevrijdend en geeft me stevigheid.

Zelfvertrouwen krijg je door te doen

‘Je talent leven’, heeft alles te maken met het daadwerkelijk gaan inzetten van je talenten. In mijn droombaan is dat het visualiseren van het (on)zichtbare. Dus aan de hand van beelden en teksten, zichtbaar maken van bijvoorbeeld sfeer, nieuwe invalshoeken, kern van een probleem, strategie. En zelfvertrouwen krijg je alleen door te doen.

Dus ik pas nu in mijn eigen communicatieprojecten meer van mijn creativiteit toe. Zo presenteerde ik een conceptbriefing in tekeningen in plaats van tekst. De positieve reacties die mijn acties opriepen, het was echt om van te genieten!

En ik maak verrassingen voor anderen. In mijn ideale leven is dat ook een van mijn werkzaamheden. De Verrassing: op verzoek van een dierbare, collega, de boodschap die hij over wil brengen op een creatieve manier verpakken. Dat kan zijn een boekje, film, maquette, creatieve verpakking, maar ook een idee voor een persoonlijke presentatie, spel, verkleedpartij, etc.

Mijn eerste opdracht kwam van een familie uit Utrecht waarvan de man/vader vijftig werd. Met hen maakte ik een Herinneringsmuseum aan de toekomst. We vulden een kastje met vijftig laatjes met objecten van familie en vrienden, die zijn komende vijftig levensjaren symboliseerden. Het weekeinde van het feest wachtte ik in spanning af; zouden we geslaagd zijn in onze opzet? Zondagmiddag kwam het verlossende smsje: ‘Ha Jackie, het was geweldig en het zag er prachtig uit. Pieter en de anderen waren erg onder de indruk. Dus: het is gelukt!!’.

Dom, dom, dom

In mijn verspreiding van mijn wens sprak ik met een manager van een grote verzekeraar. Zij begeleidt cultuurtrajecten en wilde graag met me praten. Vol verwachting toog ik naar Amsterdam, waar ik een genoeglijke twee uur met haar doorbracht op een terras. Helaas kon ze me nu niets concreets bieden. Wel had ze een naam van een bedrijf die creativiteit inzette om organisatie te helpen bij veranderingen. Ik keek op hun website en zie wel perspectief.

Ondanks het prettige gesprek, merkte ik een lichte teleurstelling. Mijn verwachtingen waren blijkbaar te hoog gespannen geweest. Dom, dom, dom, maar ik had me niet voorbereid op de periode van geestelijke zwakte die volgde. De altijd hongerige negatieve emoties maakten hier dankbaar gebruik van.

De kleine tegenvaller groeide binnen een week uit tot een steen die me onder water dreigde te trekken: ‘Wie dacht ik wel niet dat ik was. Laat me niet lachen, jij bijzonder? Denk je nu echt dat ze zitten te wachten op jou? Daar ben je toch veel te licht voor?, enz, enz’. De ene zwarte gedachte reeg zich aan de ander. Ik moest alle zeilen bijzetten om niet vast te lopen.

Gewoon doen

Wat me hielp was opnieuw in actie komen. Niet bij de pakken neerzitten. Ik besloot het gesprek te organiseren, op aanraden van een voormalig leidinggevende, met een adviseur van een gerenommeerd adviesbureau. Zij hadden zich gespecialiseerd in organisatieveranderingen en waren bezig met het opzetten van een netwerk van mensen die hier op een bijzondere manier een bijdrage aan konden leveren. Het inzetten van kunstenaars was er zo een. Daarbij ging het hen niet om het kunstje van de kunstenaar, maar om de inhoud van zijn gedachten.

Volgens initiatiefnemer en procesbegeleider Klaas kon kunst veel meer betekenen voor organisaties dan dat ze nu deed: Kunstenaars worden nu vaak instrumenteel ingezet als cartoonist of om tijdens een workshop de groep te entertainen. Klaas had nog geen idee hoe, maar verwachtte dit gaandeweg te ontdekken. En juist dat aspect, het experimentele, gewoon doen en zien waar het op uitkomt, sprak me enorm aan.

Zijn intuitieve aanpak werkte aanstekelijk en sloot heel erg aan bij hoe ik eigenlijk ben en functioneer. Wat hij deed, en ik het merendeel van mijn werkleven niet had gedurfd, was om ook in het officiele domein te vertrouwen op jezelf en je unieke kracht. Ik kreeg steeds meer zin om mee te doen. We sloten de kennismaking af met de uitnodiging van zijn kant om binnenkort een workshop bij te wonen. Natuurlijk antwoordde ik met een volmondig: ‘Ja graag!’.

Het pad is glad

Tot zover de concrete stappen die ik zette op weg naar mijn ideale baan en leven. Het gaat nu om doorzetten want het pad is glad en het had weinig gescheeld of ik was onderuit gegaan. Vallen en uithuilen. Opstaan en verder gaan, met in actie komen en nieuwe mensen ontmoeten en mijn plannen daadwerkelijk uitvoeren. Dat hielp.

Lees volgende week de beschrijving van de laatste wandeling: ‘All the way’.

Veel succes!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

© 2010 Hilde Backus

Wil je ook in actie komen en stappen maken op weg naar je ideale baan? Wil je ontdekken wat je echt gelukkig maakt? Misschien is het individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen iets voor je. Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Ik luister graag naar je verhaal en coach je fris en deskundig tijdens het wandelcoach traject. Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau