Dit ezine-artikel is weer geschreven door Jackie. Zij volgde het wandelcoach traject afgelopen zomer en najaar. Zij werkt en is opgeleid als communicatieprofessional èn kunstenaar.

Dit is haar beschrijving van de tweede wandelcoach wandeling. Haar eerste wandeling De kracht van verbeelding verscheen op 12 juli. De derde en laatste wandelingen zullen de komende twee weken verschijnen.

Jackie verdient haar geld met een baan van 3 dagen in de communicatie. Maar communicatieplannen maken en implementeren bieden haar niet meer dezelfde voldoening als die ze had toe ze het vak instapte. Het kost haar enorm veel energie om met haar creatieve brein aan de bedoelde communicatiemodellen te werken.

Met haar kunstenaarschap geeft ze vorm aan haar verbeelding en loopt ze over van ideeën. Die bewaart ze voor de dagen dat ze voor zichzelf werkt.

Haar aanvankelijke wens voor het coachtraject is te zoeken naar een andere invulling van haar communicatierol, om zo haar oorspronkelijke plezier te hervinden. Maar onverwacht pakt dat geheel anders en verrassend uit!

Lees hieronder het vervolg van de de tweede wandeling in ‘Van droom naar daad’.

Wandelcoach e-zine artikel: Van droom naar daad

door Jackie van de P

Ik ben nooit goed geweest in het afmaken van dingen. Of misschien kan ik beter zeggen, het tot aan het plafond van mijn kunnen onderzoeken van hetgeen waar ik aan begonnen ben. Mijn moeder zei altijd: “Jij hebt net als ik beginnersgeluk. Wij kunnen alles en het lijkt ons in het begin aan te komen waaien. Maar als het op oefenen aankomt, op kilometers maken om het niveau van beginner te ontstijgen, verliezen we de interesse en gaan we op zoek naar iets nieuws”. Dat ik mijn school en de daaropvolgende opleidingen afmaakte, is daar niet mee in tegenspraak: ik eindig altijd als een gemiddelde leerling met steevast de aantekening op mijn rapport ‘Jackie kan beter!’.

Stok achter de deur

Ik denk weleens dat ik te weinig klappen heb gehad op de scholen. Niet letterlijk natuurlijk, maar de figuurlijke stok achter de deur. Ook al wil ik het niet toegeven, ik heb deadlines nodig, mensen die iets van me verwachten. Onder druk presteer ik beter. De stok is Hilde in dit geval. Zij laat me dromen, maar zet me vervolgens aan tot het nemen van concrete stappen.

Zo droomde ik, naast haar voortstappend tijdens de eerste wandeling, dat ik opdrachtgevers met een vastgelopen fusie, een worstelend team of een bedrijf zonder missie, ging helpen met het visualiseren van het (on)zichtbare. Dus aan de hand van beelden, teksten, foto’s, dia’s, films, een spel (ik liep over van ideeën!), het tastbaar maken van wat ze al wel wisten, maar niet konden pakken: de gedwongen sfeer, de kern van het probleem, nieuwe productmogelijkheden, een verrassende strategie. Ik ontdekte tot mijn blijdschap in de eerste wandeling hoe vaak ik dat ongemerkt al gedaan had!

Daden

“Heb je een hond? Nee? Zou je er een willen aanschaffen?”, was het eerste wat Hilde glimlachend vroeg toen we van droom overgingen op daad. Ik was mijn droomdag namelijk begonnen met het uitlaten van de hond. “Nee, dat zit er voor nu niet in” antwoordde ik. Nog naar adem happend over deze wel heel concrete consequentie van mijn dromerij, zegde ik toe dat ik zou gaan praten met mijn werkgever en een oud-collega, om te kijken hoe ik een en ander in de praktijk zou kunnen inpassen.

Anderhalve week later leg ik mijn plannen om de nieuwe bedrijfsstrategie in beeld te brengen, voor aan het hoofd communicatie. Wij zitten namelijk in een reorganisatie. Onverwacht reageert ze zeer positief! Ze begreep wat ik bedoelde. Resultaatgericht als ze is, kwam ze meteen met voorstellen: ik kon aan de slag met een stripverhaal en of ik misschien ook een puzzel kon bedenken. Nou, die had ik vast op zak.

Enkele dagen later, tijdens een lunchafspraak met een oud-collega, bleek de kracht van het idee ook hier stand te houden. Zonder dat ik erom gevraagd had, stelde ze zelf voor dat, als er een onderwerp was waar ik bij aan kon schuiven, ze aan me zou denken. En ook adviseerde ze me om te praten met ons vroegere teamhoofd, die een analytische geest heeft en sterk is in het doorvragen en het aan elkaar knopen van de losse eindjes. Die afspraak staat inmiddels.

Verder verspreidde ik het woord waar ik kon en waar ik mogelijkheden zag, bijvoorbeeld aan een externe coach/trainer van onze organisatie op het gebied van veranderingen. Ik had met haar samengewerkt in een organisatieverandering en het klikte bijzonder goed. Ze wilde me opnieuw in zetten als creatieve sidekick. Bij wijze van experiment opperde ik om mijn diensten onbetaald te verlenen, zodat we allebei konden zien hoe en of het werkte. Ik zag een twinkeling in haar ogen. Verder sprak ik met een contact van Hilde die een cultuurverandering bij een zorgverzekeraar begeleidt.

Hernieuwde blijdschap

Het bijzondere van dit hele avontuur is dat mijn blijdschap terugkomt. De blijdschap die ik ken van het plezier in mijn studies Vormgeving en Communicatie, en de Kunstacademie. De blijdschap van het opnieuw bewust worden dat ik creatief ben. Op de lagere Vrije School had ik niet het gevoel dat ik de creatiefste was; er waren mensen die vele malen beter een kabouter konden kleien of een bodywarmer naaien. Inmiddels weet ik dat creativiteit heeft te maken met een manier van denken. Bij mij is dat de combinatie van sensitief zijn en associatief denken. Ik zie iets en ontdek er meteen een verhaal in dat hout snijdt. Op de kunstacademie merkte ik dat die manier van denken goed aansloot bij het conceptuele denken, wat een methode is om te komen tot een kunstwerk.

De blijdschap komt dus terug en daarmee de ideeënstroom. Ik krijg er een enorme kick van en dat heeft zijn weerslag op mijn houding in mijn werk. In deze communicatiebaan komt te weinig van dit feestgedruis van binnen, naar buiten, maar nu laat ik van me horen! Eigenlijk ben ik iemand die ook een podium nodig heeft om gezien te worden, me gewaardeerd te voelen. En dat heb ik de laatste jaren niet meer gezocht. Ik heb mezelf niet serieus genomen en me laten intimideren door de zogenaamde gebakken lucht van anderen. Om te eindigen in cynisme en de overtuiging dat communicatie überhaupt nergens over gaat. Nu ik merk dat het snijvlak tussen communicatie en kunst een hele vruchtbare is, zie ik weer honderd-en-een mogelijkheden. Zelfs in mijn huidige baan! Ik ben heel benieuwd welke staart deze muis krijgt. Ik denk een hele lange, veelkleurige!

Lees volgende week hoe het verder gaat met Jackie van de P in: Leef je talent!

Succes!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

©2010 Hilde Backus

Wil je ook de moed voelen om stappen te nemen naar een toekomst die je blij maakt? Dan is een individueel wandelcoachtraject in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen iets voor je. In 4 heerlijke wandelingen onderzoeken we je diepste wensen, je natuurlijke talenten en je drijfveren. En we ontdekken de concrete acties waarmee je op weg gaat naar de realisatie ervan. Kijk op De coachprogramma’s

Geïnspireerd door dit artikel? Neem een abonnement en ontvang tweewekelijks een artikel met praktische en bruikbare tips, ideeën, ervaringen en inspiratie over talentvol, succesvol en gelukkig werken. Ga naar www.coachbureau.nl. Op elke pagina vind je een formuliertje om je aan te melden. Wanneer je dat doet ontvang je tevens de gratis wandelcoach e-course: ‘De 5 stappen naar optimale inzet van jouw talent’.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau