Intrinsieke motivatie: wat komt er bij kijken?

Uit onderzoek weten we wat onze motivatie vergroot:

  • Autonomie: zelf kunnen beslissen over werkzaamheden, binnen een helder kader.
  • Talenten kennen, inzetten en verder ontwikkelen (= uitdaging).
  • Betrokken relaties: op je gemak zijn met en geïnspireerd door collega’s en klanten.
  • Balans in werk en privé. Hard werken is lekker als je intrinsiek gemotiveerd bent, maar ontspannen en leuke dingen doen houden je denken en voelen fris en helder.
  • Ruimte (nemen) om je wensen kenbaar te maken en hierin gehoord worden.

Intrinsieke motivatie: hoe ontdek je wat je wensen zijn?

Hoe? Vrij fantaseren en verbeelden is één van de eerste stappen om te ontdekken wat je echt motiveert en hoe je wilt leven van binnenuit. Soms merk ik in de wandelcoaching dat mensen niet durven te verbeelden hoe ze het allerliefste willen werken en leven. Ik begrijp het wel. Kritische gedachten teisteren de mind en angstige gevoelens verlammen. Ik hoor: ‘dat lukt me toch niet’ of ‘dat is te hoog gegrepen, ‘ze zien me al aankomen…’.

Wij onderzoeken dan de realiteit, maken zelfcompassie wakker, doen natuur-oefeningen en springen als een haas over de gedachte of angst. Het helpt. Enorm. Dan wandelen we verder en het vrij verbeelden begint. Fantastisch om daar bij te zijn: verrassend heldere en treffende beelden. De coachee naast me ontspant, fleurt op en de intrinsieke motivatie groeit!

2017_09_12_Intrinsieke_motivatie_OntdekjeTalent

Negen stappen om te ontdekken wat je van binnenuit motiveert

Nu jij. Neem 9 stappen en kies voor wat wezenlijk van belang is. Het schudt je wakker en zorgt dat je de stappen neemt die intrinsiek motiveren en je meer geluk, plezier en voldoening geven. Neem de 5 bullets hierboven mee ter inspiratie.

1. Ga naar buiten! Kies een mooi gebied om te wandelen (neem je notitieboekje mee).

Kijk om je heen en geniet. Begin met de vernieuwde Basiswandeling. Zet je stappen, voel je lichaam, adem een paar keer diep in en uit. Ah, de frisse lucht vult je longen. Laat de natuur je inspireren: zie de bomen, hoor de vogels, ruik de natuur en voel de frisheid op je wangen. Voel ook even aan een stam of aai het mos.

Neem dan de tijd om te fantaseren. Beschrijf het verloop van een heerlijke dag uit een vervullend leven. Doe het in de tegenwoordige tijd en voel hoe het is als het al bereikt is. Waar krijg je energie van? Waar geeft je geluk? Denk niet alleen aan werk; voor welke hobby, sport of andere vrijetijdsbesteding maak je tijd vrij? Hoe zit het met vriendschappen, familie en de liefde? Strijk dan neer in een tentje en verwen jezelf. Schrijf vervolgens zoveel mogelijk op.

Taarten in De Veldkeuken

2. Teken alle beelden die jouw intrinsieke motivatie stimuleren.

Trakteer je zelf op een lekker stuk taart en ga er eens goed voor zitten. Maak een schets van hoe je zou willen dat je leven er qua werk en privé uitziet. Geniet ervan (je creatie wordt niet beoordeeld): teken gedetailleerd hoe je fantastische werkplek er uit ziet, wat je in het weekend doet, hoe waarderend klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden op jou reageren. Hou je niet zo van tekenen? Knip dan uit tijdschriften plaatjes die bij jouw wensen passen en maak een collage. Kijk dan dagelijks naar je tekening of collage.

intrinsieke_motivatie

3. Wie benijd je stiekem een beetje? Wie heeft de baan die jij ambieert?

Wie zette een eigen onderneming op, en wil je dat eigenlijk ook wel? Wie durft wat jij wilt durven? Fantaseer hoe het is als jij de droombaan hebt of de onderneming durft te starten. Hoe goed zou het je doen? En als je durft: maak een afspraak met de man/vrouw! Ook als je het niet durft. Mail of bel. Nu.

4. Een praktische vraag om je voor te stellen: hoeveel wil je verdienen?

Veel mensen die ik coach hebben een academische opleiding maar werken onder hun niveau. Ze zijn talentvol maar leggen de lat te hoog. Ze schrikken van vacatureteksten, realiseren zich niet dat het de ideale medewerker representeert. Met een leuke baan op universitair niveau is je inkomen hoger. Ik zie het ook bij de ondernemers die ik coach: ze hebben de neiging om heel lage tarieven te vragen en durven niet te staan voor hun product. De klant denk dan: ‘dat zal wel niet zo veel zijn’. Dus: wat als je doet wat je wilt?

5. Als je helemaal vrij bent om te kiezen: welke opleiding, cursus, studie, training of coaching wil je volgen?

Wat is het thema daarvan? En wat wil je met die opleiding of coaching bereiken? Stel je voor dat je dat al bereikt hebt? Wat betekent dat voor je?

6. Goede zelfzorg komt op 1.

Hoe wil je zorg bieden aan jezelf. Stel je voor dat je bijzonder kostbaar bent (wat je ook bent): je lichaam, ziel en geest vragen de hoogste zorg. Hoe wil je je lichaam koesteren? Welke voeding stop je erin? Hoe voed je je ziel? Hoe ga je om met je gevoelens? Hoe houd je je denken helder? Dus: hoe blijf je fris?

7. Deel je fantasieën en verlangens in een wandeling met een vertrouwde vriend(in).

Hoe zou je willen dat de ander je ondersteunt? Wat helpt je echt? En: welke tips of ondersteuning heeft je dierbare, ter aanvulling? Stap lekker door en ga nog even zitten. Neem nog een lekker stuk taart.

8. Waar ben je trots op als je het bereikt?

Stel dat je me mailt over een paar maanden. Wat zou je me vertellen? Welke knopen heb je dan doorgehakt, welk werk doe je dan, welke cursussen heb je gevolgd en welke dingen heb je in je privé-leven aangepakt? Waarmee heb heb je jezelf verrast? Ik zie uit naar je mail!

Intrinsieke_motivatie

9. Bekijk een natuurfilm.

Als het regent kun je natuurlijk lekker door de plassen banjeren. Daarna ben je weer helemaal fris. Maar je kunt ook je nestelen op de bank en naar een natuurfilm kijken. Kijk eens bij 10 Movies that will make you fall in love with nature.

Lieve lezer, geniet van de natuur en neemt tijd voor het verbeelden. Het is onderzocht: mensen die tijd nemen voor het verbeelden van hun geliefde toekomst die matcht met hun intrinsieke motivatie herkennen de mogelijkheden als ze langskomen, en ze grijpen ze (en hun inkomen is aanzienlijk hoger).

Veel plezier met verbeelden en je nieuwe stappen. Heb je nog een extra tip om je intrinsieke motivatie te ontdekken en vergroten? Deel ze hieronder. Ook als je een mooie natuurfilm weet: laat het ons weten!

Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau