Veel mensen die een wandelcoach traject beginnen, zijn moe. Moe van de lange werkdagen, van werk dat niet aansluit bij hun talenten. Uitgeput van werkzaamheden die niet motiverend en soms heilloos zijn, en zo anders dan hun passies. Moe van collega’s, managers, klanten die tegenwerken.

Dat kost enorm veel energie en geeft stress. Hun wensen liggen ergens anders (als ze die al weten). En dat ze hun wensen niet waarmaken frustreert hen enorm. Ze willen hun situatie wel veranderen. Maar ze zijn te moe om er goed over na te denken (en echt te voelen). En besluiten te nemen.

Moe

Ik was ook moe. Ook van geweldig leuke werkzaamheden word je moe als je het maar heel veel doet. Daarbij had ik te veel verschillende projecten aan mijn hoofd en onder handen. Allemaal hartstikke leuk, inspirerend, uitdagend en boeiend.

Zo schreef ik een boek (het ligt nu bij de drukker), met daarbij een online-werkboek. Ik maak een onlineprogramma, ontwikkel een coachdewandelcoachprogramma, een nieuwe workshop, dacht na over een nieuwe training, vernieuw mijn website en breidde mijn team uit. En dat naast de wekelijkse artikelen en coachwandelingen, de intervisie, supervisie, trainingen, cursussen, congressen en symposia. En mijn privéleven. En hartstikke leuk allemaal.

Afijn, ik nam mijn eerste maatregelen. Ik besloot veel minder in de avonden te werken, en ging eerder naar bed. Dat hielp. En wat me geweldig goed doet is om naast mijn wandelwerk ook veel alleen te wandelen. Dan geniet ik van de natuur. Alleen maar dat. Dat is eigenlijk al een megatip.

Alleen weg

Twee maanden geleden ging ik na onze intervisiegroep nog even uit eten met een van mijn toffe wandelcoach collega’s Tineke. Leuk, we hadden veel te bespreken. Maar ik was wel moe. Tineke vertelde over een wandelvakantie die ze ooit alleen deed in Italië en hoe goed het haar deed.

Ik was gelijk enthousiast: dat wil ik ook! Nog diezelfde avond dacht ik aan Nanette Kant. Een collega wandelcoach in Portugal. Ik kende haar al en wilde haar bezoeken. Ik regelde alles met het thuisfront en een paar dagen later was de reis geboekt. Ik moest wel nog 6 weken wachten om een minder vol geplande week tegen te komen.

Op adem

Vorige week was het zo ver. Ik was een week in Monte Rosa, een sfeervol vakantiecentrum in Portugal met enkele huisjes gemaakt van een oude boerderij. Wat een geweldige plek om op adem te komen. Wat een heerlijke tijd.

Wat deed ik? Niet zo veel. Per moment bedacht ik wat ik wilde. Ik hoefde niets.
Ik genoot van de overheerlijke maaltijden, de afgelegen plek, de kant-en-klaar en heel duidelijk omschreven wandelingen, de mooie zeeën en prachtige kusten, het bloemrijke landschap, de gastvrijheid en vriendelijkheid van vrouw des huizes Sandra (foto) en Paulo, Teresa (foto) en Alessandro. Ik liet me masseren door Sofie. Wat een ontspanning!

Sandra, Paulo en Teresa

Ik wandelde op de kliffen van Monte Clerigo en liep van Punta da Pieda naar Porto de Mos en van Luz naar Burgau en terug, van Figueira naar Ingrina naar Zavial en weer rond. Ik bezocht Lagos en Aljezur (met kasteel). Ik ademde de geur van eucalyptusbomen in de zon. Ik las en ik schreef.

Zee bij Punta da Pieda, Porto de Mos, Zavial en zee van bloemen

 

Lagos, Kasteel in Aljezur en mijn huisje

Rust is noodzaak

En ik ontmoette mijn wandelcollega Nanette Kant. We wandelden en lunchten samen. Zij is 10 jaar en ik 8 jaar wandelende coach. We hadden dromen. Ze zijn bereikt. Wat nu? We herkenden veel. Natuurlijk kreeg ik nieuwe (betere) ideeën voor mijn bureau, maar vooral voor mijn vrije tijd! Het was heerlijk om te sparren, bij te praten, en te bespreken waar we nu staan en wat onze plannen zijn.

Nanette en Hilde

En het werd eenvoudig om besluiten te nemen. Waar ik al zo vaak over had gedacht en waar ik maar over twijfelde werd heel eenvoudig. Ik realiseerde me weer eens dat vanuit drukte in ‘t hoofd (hoe leuk ook), vermoeidheid, de waan van de dag, je niet kunt beslissen wat je echt wilt. Ruimte in ’t hoofd is noodzaak om belangrijke besluiten te nemen.

Het komt vaak voor

Op dit moment coach ik een flink aantal mensen die tot hun nek in vervelende en niet vooruitkomende werkzaamheden zitten. Die tegen de werkdag op zien, en al uitgeput zijn voordat ze er aan beginnen. Hun werk heeft geen perspectief en het nemen van belangrijke besluiten is aan de orde. Ze worstelen er mee. Daarom mijn tips.

Tips:

Wandel dagelijks.
Beperk je werk.
Doe wat je plezier geeft in je vrije tijd.

De megatip: neem zuivere tijd voor jezelf.

Ga naar een prachtige locatie waar je op adem komt. Boek een vakantie voor jezelf. Ben in de natuur en zorg dat je daar niets hoeft te regelen.
Ga bijvoorbeeld naar Monte Rosa www.monterosaportugal.com.
Wandel met wandelcoach Nanette Kant in Portugal: www.innersteps.com.

Wacht niet langer. Nu ben jij aan de beurt. Doe het nu. Zoek je rust. Word concreet. Waai uit. Loop. Eet. Geniet. Lees. Schrijf. Zou het te regelen zijn?

Wat zijn jouw tips?

Wat zijn jouw tips om echt tot rust te komen?
Wat zijn jouw bestemmingen waar je helemaal op adem komt/kwam?
Vertel het ons op mijn weblog.

Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
©2012 Hilde Backus

—–

Loop je over van je werk en kom je niet tot rust? Wil je besluiten nemen maar het lukt maar niet? Wil je nu echt komen en op weg gaan naar een toekomst met meer plezier en vervulling? Dan is het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’ iets voor je. Hierin maak je wandelen in de natuur een geïntegreerd onderdeel in je leven.

In onze heldere, persoonlijke, frisse en authentieke aanpak kijken we in 4 wandelingen waar je nu staat, wat je graag wilt en wat dat betekent voor de stappen die je wilt maken. Je krijg helderheid, hoop en energie. Je ontdekt welke besluiten je wilt nemen. En je gaat ze nemen. Op weg naar een leven en carrière zodat je met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’ bij een van onze leuke en deskundige wandelcoaches.

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau