Wandelcoach Susan Boot

Susan Boot: ‘Hoe kan het toch dat mensen blijven zitten in een situatie die hen intens moe, onzeker of ziek maakt?’ Als HR-adviseur sprak Susan regelmatig medewerkers die compleet vastliepen in hun werk. ‘Dan dacht ik: wat zonde dat je je hier blijft kwellen met al je mooie talenten en vaardigheden. Tot het mezelf overkwam….’

Susan liep vast. ‘Ik had een groot loyaliteitsgevoel. Geleidelijk en sluipenderwijs ging ik over mijn eigen grenzen heen. Ik functioneerde steeds meer op de automatische piloot. Ik had moeite met concentreren, had geen overzicht meer. Mijn blik vernauwde en ik sloot me steeds meer van anderen af. Ik raakte mezelf kwijt, ik herkende mezelf niet meer. Heel vreemd. Wat altijd werkte, functioneerde niet meer.’ In samenspraak met haar werkgever besloten ze om uit elkaar te gaan. ‘Er brak een spannende tijd aan. Opeens lag de wereld weer voor me open.’

Wat wil ík nu echt?

Susan Boot werkte na haar studie Facilitaire Dienstverlening lang als leidinggevende in de retail, voor ze als HR-adviseur aan de slag ging. Die stap paste goed bij haar, omdat ze het superleuk vindt om met mensen te werken.

‘Toen ik niet meer in mijn vaste patroon zat, moest ik zélf de vraag beantwoorden: wat wil ik nu echt? Daar begon mijn zoektocht.’ Susan volgde verschillende cursussen en opleidingen, onder meer transformationeel coachen en positieve psychologie. ‘En toen kwam het wandelcoachen op mijn pad.’

Een oude jeugdvriend

‘Met mijn coach merkte ik dat ik het buitenzijn heel erg miste in mijn werk. En zij vertelde over de Wandelcoach Opleiding. ‘Ik gaf me meteen op en toen ik daar mee aan de slag ging voelde het als thuiskomen, als een ontmoeting met een oude jeugdvriend. Wat heerlijk, leerzaam en effectief.

Ik ontwikkelde daar mijn visie op hoe ik mijn traject zo kan vormgeven dat het tot een resultaat leidt waarmee de coachee verder kan. Ik leerde extra vaardigheden en tools om dat in de praktijk te brengen. De Wandelcoach Opleiding gaf me zekerheid. Ik weet wat ik aan het doen ben. Het spiegelen aan de natuur gaf me handvatten. Mijn hoofdthema daarin is mild zijn voor jezelf.’

Wandelcoach Susan Boot wandelcoaching

Loslaten

‘Positief inzoomen op dingen die goed gaan, hoe klein ook, helpt om te zien dat niet alles ellende is. Het helpt bij het hervinden van vertrouwen. En het doet mensen vaak goed om eerst iets los te laten. Oud zeer of een recente nare ervaring. Loslaten geeft ruimte om verder te groeien. Een loslaatoefening of een prachtige metafoor uit de natuur helpt daarbij.

Een van mijn coachees liep vast in haar nieuwe baan als leidinggevende. Waar ze dacht bij een open, transparante organisatie te werken, belandde ze in een politieke en hiërarchische organisatie. Er was weinig ruimte voor haar ervaring en initiatieven. Een onveilige omgeving die haar zo in de war bracht dat ze niet meer durfde te vertrouwen op haar eigen gevoel.

Groeien en accepteren

‘We stonden concreet stil bij haar pijn. Dat gaf al helderheid. Toen vond ze een passende metafoor in de natuur, een stuk bast van een boom. De boom groeit verder, maar dit stuk bast moest hij loslaten, zei ze, dat heeft hij niet meer nodig. Daaronder zit verse bast en in de kern is de boom groeiend. Ze gooide de bast in het water en was direct in tranen. Ze gooide de situatie letterlijk en figuurlijk van zich af.

Het maakte veel indruk op haar. Ze voelde zich lichter en haar vertrouwen groeide. We praatten er verder over en ze accepteerde dat de baan waarin ze zat nu even zo was, op weg naar iets anders dat beter bij haar past. Haar gevecht hield op. Een prachtig overgangsmoment in het traject naar meer ruimte, meer vertrouwen.

Ze bleef niet plakken maar solliciteerde gewoon weer. En het leuke is: ze mailt me net dat ze een nieuwe baan heeft als leidinggevende bij een superleuke organisatie. Ze wist precies waar ze op moest letten tijdens de sollicitatie. Geweldig goed nieuws!

Wandelcoaching voor groepen

‘Ik ben dol op groepen en ging al met groepen naar buiten. Erg leuk. Maar ik wilde meer handvatten, structuur en vooral ook duidelijkheid in wat ik aan het doen was met zo’n groep. Dus deed ik via Het Coach Bureau de tweedaagse training ‘Wandelcoaching voor Groepen’. Marian van Riel is de trainer en zij is enorm bekwaam, heeft zoveel ervaring en is opgeleid tot Train de trainer. Die deskundigheid vind ik belangrijk’.

Het geeft me veel energie om met een groep op pad te gaan. Mensen voelen zich snel vertrouwd bij me, ik creëer een veilige omgeving, waardoor mensen het aandurven om het gesprek met elkaar aan te gaan. De verbinding die ontstaat tussen mensen, vind ik prachtig om te zien’.

Wandelcoach Susan Boot groepen

Een stap zetten

Het merendeel van haar wandelcoachactiviteiten doet Susan nu met groepen. Ze werkt vooral voor organisaties, bijvoorbeeld een grote HR-netwerkorganisatie, die het groepswandelen aanbieden aan hun klanten. ‘Het zijn over het algemeen medewerkers die vastlopen en een stap willen of moeten maken in hun werk. Ze verlangen om naar buiten te gaan en te wandelen. Dát herkennen ze bij elkaar. En ze schrijven zich in op een thema dat aansprekend voor ze is.’

Twee benen op de grond

Susan is fan van de oefening: Wat zegt de boom? ‘Een nuchtere bedrijfsarts denkt in eerste instantie misschien: o jee, gaan we boomknuffelen? Maar daar ben ik wars van, ik sta met twee benen op de grond. En het mooie is dat zij overstag gaan zodra ze zelf de oefening doen. Het maakt veel los. Mensen raken overtuigd van de kracht van inzet van de natuur om verder te komen in proces.’

Missie

‘Mijn missie is om mensen die in bedrijven zorgdragen voor het welzijn van de medewerkers, aan te spreken en ze er meer met wandelcoaching en natuur te laten doen. Als is het maar lunchwandelen. Of planten op kantoor.’

Buiten Zijn Werkt is het wandelcoachbedrijf van Susan Boot in Groningen. Susan begeleidt professionals die intens moe, onzeker of ziek worden van hun werk. Met haar wandel je uit de waan van de dag, en ontdek je wat je echt wilt doen met je talenten. Je komt tot rust in de natuur, je komt dicht bij jezelf, je vertrouwen groeit en je durft moedige keuzes te maken. Nieuwsgierig geworden naar wat Susan voor je kan betekenen? Kijk op www.buitenzijnwerkt.nl

Susan Boot Wandelcoach

Wil je als wandelcoach echt van betekenis zijn?

Wil je als wandelcoach écht van betekenis zijn en weten hoe je op een geweldige manier wandelcoacht en ook achtergrond hebt van coaching? Volg dan onze Post-hbo Wandelcoach Opleiding. Drie nieuwe groepen zijn net gestart en in september nemen we een pauze. In januari 2021 staan we weer klaar. De groepen lopen al aardig vol. Kijk hier voor meer info.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau