Natuurcoaching training wandelcoaching naar vitaliteit

Dit is het verhaal van coachee Marleen. Marleen heeft een prachtbaan als beleidsmedewerker bij een ministerie. Maar het is er immer hectisch en druk en ze voelt zich moe. Ze wil zich fit voelen en lekker in haar vel. Maar al snel blijkt haar overgewicht haar dwars te zitten. Ze baalt enorm. Ze wil afvallen. Maar afvallen vergalt haar leven…

We wandelen. In de natuur en met de Basiswandeling komt ze tot zichzelf en langzaam bij haar diepe verlangens. Ineens gaat het niet meer over de drukte, die haar zo moe maakt. Het gaat over haar gewicht. Ze is er streng en kritisch over. En verdrietig. Ze is sinds haar tienerjaren te zwaar, ook volgens de richtlijnen. Ze moest maar weer eens gaan afvallen, besluit ze terplekke. Ja, ze wil afvallen – en niet zo’n beetje ook. ‘Kun je me helpen?’

Kritiek

‘Zie je er tegenop?’, vraag ik haar? ‘Zeker’, zegt ze schouderophalend. En dan strijdvaardiger: ‘maar ik weet dat ik het kan. Ik kán het, want ik heb het al zo vaak gedaan.’ Ze vertelt over haar ervaringen met afvallen en diëten en ze blijkt niet alleen een ervaringsdeskundige, ze weet er veel van. Ze weet alles over calorieën, punten tellen, verboden voeding, vezels, groenten, fruit enz. En over wat ze juist wél moet eten.

Natuurcollage

‘Zullen we de natuur erbij halen?’, vraag ik, ‘om even op een andere manier verder te zoeken.’ We componeren samen een natuurcollage van haar jarenlange strijd tegen de kilo’s en we zien hoe hard ze gewerkt heeft.

Ze merkt hoe zeer haar gewicht haar bezig houdt – ook in het dagelijks leven. Haar uiterlijk controleert ze voortdurend in de spiegel en dat gaat er niet zachtzinnig aan toe. Ze heeft eigenlijk altijd een kritische stem in haar hoofd.

Hoe-afvallen-je-leven-vergalt

Zwaarder dan ooit

We lopen door en we laten de ontdekkingen een beetje op ons inwerken. Ze is een kei in afvallen, maar ze is nog beter in daarna weer aankomen. Ze kent het jojo-effect en hoe zeer een lichaam dat eerst op rantsoen is gezet alles weer aangrijpt om aan te komen. Want, zo constateert ze met schrik, ‘ik denk dat ik nu zwaarder ben dan ooit. En eerlijk gezegd: zo voel ik me ook.’

Je bent niet zwak

‘Mag ik wat met je delen?’, vraag ik. Dat mag. Ik deel met haar dat ze geen uitzondering is en dat ze niet zwak is. De werking van het lichaam is heel complex. Van hetzelfde eten komt de een aan en valt de ander af. Ik zie haar ontspannen, een zachte glimlach. Toch weten we allebei dat deze kennis alleen niet genoeg is. Haar worsteling met afvallen en hoe ze zichzelf daarbij aanspreekt wordt het thema waar we mee verder gaan in deze Vitaliteits-wandelcoaching.

Hoe-afvallen-je-leven-vergalt-en-wat-je-kunt-doen

Goede zelfzorg

In de volgende wandeling is ze meer ontspannen. We doen buitenoefeningen voor een steviger vriendelijker zelfvertrouwen. Ik deel andere en de nieuwe nieuwste kennis over voeding, onder andere hoe stress onze hersenen en denken beïnvloedt en hoe waardevol het is om liefdevol te zorgen voor jezelf. We doen de een compassie-oefeningoefening ‘De boom van compassie’. Ze kiest een scheve fruitboom. Een boom met een verhaal. Hoe langer ze kijkt hoe mooier ze de boom vindt. Ze verandert, ze waardeert zichzelf een beetje meer, en ook en haar uiterlijk ookziet ze voor het eerst anders. ‘Mijn verhoudingen zijn mooi, ik heb meer zin om mezelf te verzorgen en me mooi te maken.’

Wat is ze mooi

De wandeling daarna verrast ze me met een rode jurk. Die staat haar prachtig. Ze straalt. Wat is ze mooi. Ze besluit: een gezond gewicht is belangrijker dan een ideaal gewicht, een ideaal lichaam. Het is genoeg geweest om zichzelf zo te martelen. Ze krijgt steeds meer compassie voor zichzelf. We doen lichaamsgerichte oefeningen en we kijken naar antwoorden op haar kritische stem.

Hoe-afvallen-je-leven-vergalt-vitaliteit-vermoeidheid

Langzaam valt ze af

Haar ontdekkingen ondersteun ik met kennis over bewegen, voeding, slapen en ontspanning. Samen maken we een plan dat echt past bij haar leven. Het leuke bijproduct is: ze krijgt veel meer plezier in haar werk, haar leven, haar lichaam én wandelen. Dagelijks een uur minder achter de computer ruilt ze in voor een wandeling. Ze valt langzaam af. Het gaat niet rap en er is geen afval-doel. Het enige doel is vriendelijke zelfzorg.
‘Ik weet hoe ik verder ga’ zegt ze tevreden, bij het afscheid. Ik kijk haar na en heb er vertrouwen in.

©Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Training-vitaliteit-voor-wandelcoaches

Is de Training Wandelcoaching naar Vitaliteit iets voor je?

Bijna een derde van alle Nederlanders (bron: TNO, 2021) heeft last van klachten, zoals prikkelbaarheid, hoofd- of nekpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid, overgewicht en slapeloze nachten. Negeren van deze klachten kan mensen overspannen maken of zelfs een burn-out bezorgen. Dat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor de persoon zelf en zijn omgeving, ook werkgevers kampen met de consequenties. Een wandelcoach met kennis en tools op het gebied van vitaliteit kan dus veel betekenen voor coachees én werkgevers, en zo veel opdrachtgevers bereiken.

De training ‘Wandelcoaching naar Vitaliteit’ geeft je de skills en het vertrouwen waarmee je deze coachees en opdrachtgevers kunt helpen.

Hoe help je je coachee vooruit – op een verantwoorde wijze? Vanuit die vraag werken we in de tweedaagse training ‘Wandelcoaching naar Vitaliteit’, waarin je alles in handen krijgt om je coachee goed te helpen en jouw aanbod aantrekkelijker te maken voor organisaties en bedrijven.

Wat leer je in de training ‘Wandelcoaching naar Vitaliteit’?

Je ontdekt:

    • Wat vitaliteit is en hoe dit bijdraagt aan een ontspannen leven
    • Een systemische visie op gezondheid: hoe slaap, ontspanning, gezond voedingspatroon, bewegen, zingeving en sociale relaties op elkaar inwerken en elkaar versterken
    • Waarom we het zo lastig vinden om in beweging te komen en vasthouden aan gewoontes, terwijl we weten dat ze niet goed voor ons zijn
    • Hoe je je coachees kunt ondersteunen een gezondere leefstijl te ontwikkelen, ook als ze het moeilijk krijgen
    • Hoe luisteren naar je lichaam helpt om je vitaal te gaan voelen en gezonder te eten
    • Wat de rol van sociale steun en zingeving is bij een gezonde leefstijl
    • Hoe je je eigen vitaliteit ervaart en hoe je je vitaliteit versterkt
    • Hoe je het wandelen en de natuur in je vitaliteitsoefeningen betrekt

Na de training heb je een helder beeld hoe je coachees met een verlangen naar een vitaal leven kunt begeleiden en hoe je vitaliteit kunt opnemen in je wandelcoaching en in je aanbod voor klanten.

Voor wie is deze training?

De training is heel geschikt voor beginnende en gevorderde wandelcoaches. We gaan ervan uit dat je praktijkervaring hebt in individuele (wandel)coaching of begeleiding. Als je een eigen coachpraktijk hebt, maar ook als je binnen je baan (bijvoorbeeld als HR-adviseur) te maken hebt met vraagstukken rondom vitaliteit is de training een waardevolle aanvulling.

Je hoeft voor de training niet per se onze Wandelcoach Opleiding te hebben gevolgd, maar het levert wel voordeel op in het tarief (lees verder bij ‘Je investering’).

Inhoud van de training

Een gezonde leefstijl vraagt een systemische benadering: in de training ontdek je hoe verschillende gebieden op elkaar inwerken. Je betuttelt je coachee niet met adviezen en coacht naar zelfregie en kracht, zodat je coachee eigen keuzes maakt. De tweedaagse training bestaat uit vier dagdelen, en elk dagdeel is gecentreerd rond een thema.

Thema 1 – Met plezier bewegen
Fysieke activiteit is een belangrijk hulpmiddel bij vitaliteit. In dit dagdeel zoomen we in op:

      • Waarom bewegen helpt, juist als je weinig energie hebt en je mentaal moe voelt.
      • De mechanismen die beweging in ons lichaam en brein in werking zet waardoor we eten beter verteren, herstellen van stress en ’s nachts beter slapen.
      • We denken dat we moeten sporten, maar de eigenlijke vraag is: hoe kun je dagelijks bewegen op een manier die je plezier geeft?

Thema 2 – Gezond omgaan met stress
Negatieve stress is de vijand van vitaliteit. We behandelen de volgende vragen:

      • Hoeveel negatieve stress ervaren we in ons dagelijks leven? Hoe uit dit zich?
      • Wat zijn onze triggers voor stress én voor veilig-en-verbonden voelen?
      • Hoe kunnen we met oefeningen in de natuur herstellen van stress?
      • Wat geeft energie? En waarvan lekt energie gedurende de dag juist weg?
      • Hoe breng je meer micromomenten van ontspanning in je dagelijks ritme?

Thema 3 – Een vriendelijke relatie met eten
Binnen dit thema ligt de focus op het ontwikkelen van een duurzaam gezond voedingspatroon. We beantwoorden daarbij vragen als:

      • Wat zijn onze gewoontes met betrekking tot voeding?
      • Hoe kan een vriendelijke relatie met eten en met ons lichaam een sleutel zijn tot een gezonder eetritme?
      • Hoe werkt ontspanning door voor gezond en lekker eten?
      • Wat zijn onze sterke punten en waar liggen onze kansen?

Thema 4 – Beter slapen
Slaap is een superpower als het gaat om vitaliteit. We beantwoorden vragen als:

      • Waarom moet je coachee overdag rust nemen om ’s nachts te kunnen slapen?
      • Wat zijn de effecten van goede slaap? Wat zijn de effecten van slaapgebrek?
      • Wat is een gezond slaappatroon?
      • Wat zijn factoren die een goede slaap stimuleren of juist verhinderen?

Verder kijken we ook naar…

      • Waarom gaat het nu wél lukken?
        Mensen met leefstijlvraagstukken hebben vaak al van alles geprobeerd, maar het wil niet lukken. Nóg een keer hetzelfde doen zal niet het verschil maken. Je leert waar je aandacht aan kunt besteden om wél tot resultaat te komen.
      • Hoe gaat je coachee het volhouden?
        De verandering vasthouden is eigenlijk het moeilijkste. Toch weer aankomen na eerst afgevallen te zijn, het sportschoolabonnement wel betalen maar niet benutten… Je leert hoe je je coaching zo opbouwt dat de kans op blijvende leefstijlverandering groot is.
      • Omgaan met tegenslag en terugval
        Je coachee begint met goede moed en steeds blijkt hij het toch moeilijk te vinden. ‘Ik heb het weer helemaal verpest!’ We onderzoeken hoe jij en je coachee hiermee om kunnen gaan, en hoe je coachee een verandering vindt die wel goed bij haar of hem past.

Diepgang en bruikbare oefeningen

Oda heeft veel nieuwe kennis over vitaliteit en weet de groep goed te inspireren en mee te nemen in haar enthousiasme. Ik heb nu weer nieuwe achtergrond, diepgang en bruikbare oefeningen over de belangrijkste aspecten van vitaliteit. Dat we tussen de trainingsdagen afspraken met een groepsgenoot over hoe het gaat met je eigen stappen, vond ik heel waardevol (je maakt ook stappen in je eigen vitaliteit). Ik heb weer nieuwe energie en ideeën voor mijn wandelcoaching. Oda is een superfijne trainer en heeft een fijne energie. Die energie nam ik mee de training uit. Superbedankt voor de leuke en inspirerende dagen.

Angela Alsemgeest | ergotherapeut en wandelcoach

Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?

      • Overzichten van de belangrijkste uitgangspunten van gezond bewegen, ontspanning, gezonde voeding en slaap
      • Een Toolkit met wandelcoachoefeningen rond de kernthema’s van vitaliteit: bewegen, stress, voeding, slaap, zelfzorg
      • Verdiepende literatuurtips
      • Het certificaat van Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau
      • Ben je lid van de NOBCO? Voor de training Wandelcoaching naar Vitaliteit ontvang je 12 Permanente Educatie uren.

Wanneer en waar?
• Vrijdagen 6 oktober en 3 november 2023
• Prachtige landgoed Amelisweerd in Bunnik
• Er zijn nog 2 plaatsen

Beide trainingsdagen duren van 10:00 uur tot 17:00 uur, en je bent vanaf 9:30 uur welkom. Koffie, thee en lekkers staan voor je klaar en we trakteren je op beide dagen op een lekkere, gezonde, vegetarische lunch.

Je investering (korting wanneer je de Wandelcoach Opleiding volgde, volgt of dit jaar gaat volgen)
Je investering voor deze training ‘Wandelcoaching naar Vitaliteit’ bedraagt € 895,-.
Volg of volgde je onze Wandelcoach Opleiding? Of start je er dit jaar mee? Dan betaal je slechts € 795,- (0% btw).

De tarieven zijn all-in: als erkend opleider zijn onze trainingen vrij van btw.

Heb je vragen over de training (of over andere wandelcoachtrainingen of de Wandelcoach Opleiding)? Je bent van harte welkom: stuur een mailtje naar en we maken vlot een telefonische afspraak.
Ik spreek je graag!

Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau