Irma (32, foto) werkt na haar studie sociale wetenschappen bij een consultancybureau. Alles is wervelend: auto van de zaak, afwisseling van opdrachtgevers en projecten, reizen door het hele land en in een korte tijd veel ervaring op doen. Het gaat goed en ze voelt zich sterk. Ze stroomt vlot door van junior naar adviseur. Inmiddels werkt ze vijf jaar bij het bedrijf. Het is een way of life.

In de zomer van 2011 gaat het mis. Op vakantie in het buitenland wordt ze ziek. Ze is kapot, kapot van vermoeidheid. Ze ziet dat een drastische verandering nodig is. Maar wat? En hoe? 

Lees het verhaal van Irma en het traject dat ze volgde bij wandelcoach Marjolein Engbers. Hoe gaat ze om met haar ziekte, haar baan en zorgen in tijden van crisis op het werk en het leven? Lees haar zelfgeschreven verhaal: Crisis op je werk, crisis in je leven. En dan? 

Irma

Irma:

Het duurt lang voordat ik herstel. Ik slaap bijna mijn hele vakantie. Mijn opdracht moet worden overgedragen aan een collega. Bij mijn manager geef ik aan dat ik dichterbij huis wil gaan werken. Maar het is crisis! De opdrachten liggen niet voor het oprapen en er vallen ontslagen. De opdrachten die er zijn, zijn ver buiten de regio.

De situatie wordt steeds nijpender. Als er op korte termijn geen nieuwe opdracht komt, zal ontslag worden aangevraagd. Ik schrik me te pletter van deze mededeling. Het is echt crisis op het werk!

Wandelen

Ik ben van slag, wil een wandelcoachtraject volgen en kies voor wandelcoach Marjolein Engbers. Vrij snel vindt de eerste wandeling in Amelisweerd plaats. De prachtige omgeving en mooi weer laten me ontspannen.

Herfst in Amelisweerd – Ochtendzon Rhijnauwen

Behoeften

Het doet me enorm goed om vrij, open en eerlijk over mijn situatie te kunnen praten. De ruimte van de natuur helpt. Marjolein is betrokken en stelt inspirerende vragen waardoor ik me heel bewust word van mijn éigen behoeften. Haar tip: het boek ‘Geweldloos communiceren’ van Marchal Rosenberg. Echt een eyeopener! Ik leer mijn wensen duidelijk aan anderen uit te leggen. 

Dat doe ik ook bij mijn manager. Ik leg open en eerlijk aan hem uit wat de huidige situatie – de spanning en onzekerheid – met me doet. Het lucht op. Beiden kunnen we de situatie niet veranderen, maar mijn manager luistert. Hij heeft vooralsnog geen opdracht voorhanden, maar er is wel duidelijkheid. 

Ik voel me sterker nu ik mezelf niet veroordeel om mijn wensen. Ik kom daardoor een stap dichterbij mezelf. 

Ruimte

In de tussentijd doe ik een aantal tests en wandelopdrachten waaronder de Talententest en de Talentenscan. De nieuwe inzichten en feedback van anderen doen me goed. Ik word me bewust van mijn kwaliteiten en zie scherper welke kant ik op wil: meer met mensen werken. 

Opvallend is dat ik altijd dacht dat werk op de eerste plaats in mijn leven staat. Maar gek genoeg staat werk onderaan mijn wensen- en flowlijst. Weer een eyeopener. Het is tijd om de persoon Irma meer ruimte te geven in haar eigen leven.

Opdracht!

Er komt schot in de zaak. Eindelijk. Ik kan op gesprek bij drie mogelijke opdrachtgevers. Twee ver buiten de regio, één in de provincie waar ik woon. De gesprekken gaan goed, ik voel me stevig en de opdrachtgever in mijn regio wil me inhuren voor een periode van 7 maanden. Wat een opluchting! Geen ontslag en een opdracht in de regio! ondanks de crisis op het werk. En ook nog eens een leuke opdracht in mijn vakgebied van projectmanagement en stedenbouw. 

Knagend gevoel

Mijn opdracht wordt verlengd en ik zit ‘safe’. Toch gaat het knagen: ik sta nog steeds iedere dag in de file, weliswaar veel minder, maar die uren zijn in mijn ogen verloren tijd. Ook de hoge werkdruk in de consultancy kost me moeite. Mijn grote wens is om in mijn eigen woonplaats te werken. Ik wil op de fiets naar het werk!

Er op af

Uit de Talententest komt naar voren dat ik mensgericht en ondernemend ben. Dat blijkt nu ook: ik ben niet bang om op mensen af te stappen. Ik leg contacten met organisaties in mijn woonplaats.

Ik mag zelfs een dag stage lopen bij een woningcorporatie, want het werk als woonconsulent werk spreekt me aan. Het gesprek met de P&O adviseur is zeer positief. Hij heeft helaas geen vacature, maar geeft wel aan dat mijn profiel goed bij de organisatie zou passen. Dat geeft me hoop.

Elfenbanken en andere paddenstoelen

Stage

Ik heb een plan en leg het voor aan mijn manager: ik wil één dag in de week stage lopen bij de woningcorporatie. Gezien het beperkte aantal opdrachten vindt hij het een goede actie. Ik ben blij en nu kan ik ervaring opdoen in een nieuw werkveld en kijken of het mogelijk is om er naar over te stappen. Ik geniet van deze nieuwe wereld en vooral van dat ik het zelf heb geregeld.

Essentieel besluit

Ik kom op dreef en neem nog een belangrijk besluit: ik ga minder uren werken. Op die manier heb ik meer tijd voor mijn leeshobby en ga ik aan de slag met het schrijven van boekrecensies en artikelen. Dat geeft me veel energie.

Vooral de boeken ‘De kunst van Kaizen’ en ‘Zelfcompassie’ maken indruk. De boeken maken me milder en hebben een gunstig effect op hoe ik in mijn vel zit. Ik veroordeel mezelf minder hard en kom op een positieve manier in kleine stappen dichterbij mijn doel om werk te doen wat meer bij mij past en wat dichterbij huis is. Ik voel me krachtig.

Rust en focus

In de laatste wandeling heb ik de stap gezet. Ik loop stage bij de woningcorporatie! 

Ik voel me rustiger in mijn consultancybaan. Nu ik minder uren werk en me sterk en krachtig voel kan ik mijn energie beter managen. Ik geniet van mijn vrije tijd die ik vul met mijn geliefde hobby’s lezen en schrijven. Wat een energie geeft dat!

De heldere focus in de richting die ik uit wil geeft rust en ik geniet van mijn stageplek. Ik ga geregeld het bos in met de hond.

Boekentips van Irma

Irma was onder de indruk van de volgende boeken. Ze deelt graag haar boekentips en geeft haar ervaring erbij aan.

  • Bondgenoot van Henk Fransen. Dit boek laat je op een originele manier anders naar je lichaam kijken. Laat je verrassen en heb elke vezel van je lijf lief.
  • Zelfcompassie van Kristin Neff. Het laat je inzien dat je niet te hard over je zelf moet oordelen. Je bent wie je bent en je gevoelens zijn er. Geef daar ruimte aan – dat is goed. Met herkenbare voorbeelden. 
  • De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Het lezen van dit boek zorgt er voor dat je meer focus krijgt voor hetgeen belangrijk is in jouw leven. 
  • Geweldloos Communiceren van Marchal Rosenberg. Dit boek geeft inzicht in je behoeften en legt uit hoe belangrijk het is deze te signaleren en met anderen te delen.
  • De kunst van Kaizen. Veel mensen denken in grote stappen. Dit boek laat je echter zien dat je ook met kleine en haalbare stappen je doelen effectief kan bereiken. Het heeft mij zeker geholpen in mijn denken.

Irma

Dank Irma, voor je persoonlijke en oprecht geschreven verhaal van het coachtraject met Marjolein Engbers. Veel plezier en succes!

Ik stel je reactie op dit artikel zeer op prijs op mijn weblog.

Hartelijke groet,
Hilde Backus
© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau