In mijn herinnering lagen ze zomaar uit het niets op de fruitschaal: mandarijnen. Ze glansden oranje en roken zoet en fris tegelijk. Zodra ze – ergens in november – in de schaal lagen begon het Grote Verheugen. Telkens zei mijn moeder: ‘nog zoveel nachtjes slapen Hilde, en dan… is het sinterklaas, …dan ben je jarig, …begint de kerstvakantie, …is het Kerst en als klap op de vuurpijl, …dan is het Oud en Nieuw! Ik barstte uit elkaar van verheugen. 

Mandarijnen liggen nu het jaar rond in de schappen. Toch word ik nog steeds gedreven door het verwachtingsvolle van het verheugen. Over de aanstaande fietsvakantie, een wandeling met een vriendin, mijn broers die komen eten, en ook de volgende opleidingsdag waarin ik de studenten weer zie. De gedachte alleen al maakt me blij!

Fietsen-verbeelding-verheugen

Je verheugen maakt gelukkig

Volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven ben je een bofkont wanneer je je goed kunt verheugen en voorpret kunt creëren. Je krijgt er een licht, opgewekt gevoel van en het maakt je stressbestendiger. Hetzelfde geldt voor napret: je vermeien in herinneringen aan je vakantie (weet je nog dat je vroeger een week moest wachten tot de foto’s waren ontwikkeld?) is net zo fantastisch. Het kan zelfs zo zijn dat je je voor en na je vakantie gelukkiger voelt dan in je vakantie zelf.

Je verheugen op iets geeft ook richting aan je acties, en daarmee heeft het invloed op wat je bereikt. Ik weet nog dat ik een huisje huurde op een kleinschalig vakantiepark in Portugal. Ik verheugde me enorm op deze vakantie. Onderdeel daarvan was dat ik me van tevoren al afvroeg hoe ik het in mijn eentje leuk kon hebben. Ik verbeeldde me hoe ik het allerliefste zou willen.

Ik wilde bijvoorbeeld ’s avonds niet alleen aan een tafeltje zitten in het restaurant. Daarom vroeg ik of ik de maaltijden in mijn huisje kon gebruiken. Dat kon. Ah, en het werd telkens met zoveel liefde en aandacht geserveerd! Een bloemetje, een wijntje, mooie servetten: heerlijk. Doordat ik wist wat ik wilde, kon ik erom vragen en ontving ik het.

Bloemen-slaapmutsje-verheugen

Maak werk van je verheugen

Verheugen op een zonovergoten vakantie is één ding. Stel nu eens dat je dit ook doet op het werk dat je het allerliefste wilt doen. Want waarom zou je dit als een ‘probleem’ beschouwen dat je moet oplossen? Je kunt je verheugen op toekomstig werk waar je van houdt en waar je energie van krijgt. Dan word je tijdens het verheugen – de voorbereiding – al gelukkiger, en het geeft ook richting aan je acties. Daarmee verminder je een groot deel van de stress van het zoeken naar leuker werk.

Je schept duidelijkheid voor jezelf. Elke stap brengt je dichter bij de vervulling van je verlangen. Omdat je er invloed op kunt uitoefenen is het ook een haalbaarheidscheck: is het echt wat je wilt én is het een realistische wens? Want door je verbeelding te gebruiken ontdek je ook wat je níet leuk vindt, of waar je tegenop ziet.

Je kunt je natuurlijk verheugen op het winnen van de loterij of die droombaan waarvan je diep in je hart weet dat je er niet voor geschikt en gekwalificeerd bent. Doe dat liever niet. Je verheugen gaat niet over vluchten uit de werkelijkheid. Het gaat juist over krachtig invoelbaar maken van een gewenste toekomstige werkelijkheid.

Verheugen kun je leren. Ik geef je vier stappen, geïnspireerd op onderzoek van Ruut Veenhoven, waarmee je je geliefde werkzaamheden dichterbij kunt brengen door je erop te verheugen en daarbij flink je verbeelding te gebruiken.

1. Maak het levend

De eerste stap is dat je je het voorstelt. Het helpt natuurlijk als dit tijdens een wandeling doet. Verbeeld je activiteiten die je wilt gaan doen. Hoe ziet je dag eruit? Stel je voor hoe je opstaat, wat je aantrekt, hoe je naar je werk wandelt, fiets of rijdt. Met welke mensen werk je en wat doe je zoal? Waarvoor word je gewaardeerd?

Als je eenmaal je favoriete werk uitvoert, heeft dat effect op je relaties en je gezondheid. Kun je zien wat voor effect? Ga je anders om met je partner, zit je anders in je vel? Maakt het je gelukkig?

Hoe intenser je deze verbeeld-ervaring maakt, hoe beter. Misschien voel je je door dit verbeelden al blijer worden. Dat kun je nog verdiepen met de volgende stap waarin je het ook gaat voelen.

2. Beleef het

De volgende stap is dat je helemaal in deze verbeeld-ervaring duikt. Stimuleer al je zintuigen. Zie het. Voel het. Ruik het. Proef het. Hoe is het om dit zo te ervaren?

Verdiep je er ook inhoudelijk in. Lees erover. Ga bijvoorbeeld YouTube-filmpjes bekijken om een nog gedetailleerder beeld te krijgen. Wat doet het met je om die kennis te vergaren? Word je er blij van, raak je hongerig naar méér weten? Vallen de kwartjes in een vruchtbare bodem, of raak je juist geïntimideerd?

Is het je droom om wandelcoach te worden? Kijk dan naar dit wandelcoach-onderzoek van Agnes van den Berg of lees dit artikel over emotie-expert Sander Koole.

Een heel mooie kennismakingservaring met de heilzame effecten van wandelen (en daarmee een voorbeeld van wandelcoaching zelf) is de Vernieuwde Basiswandeling.

3. Deel het

De derde stap is dat je anderen in je omgeving over je verlangen vertelt. Doe dat niet met mensen die meteen je verlangen om zeep helpen. Nu gaat het erom dat je voor je verlangen gaat staan, zodat het kan groeien. Kies zorgvuldig iemand die je genoeg vertrouwt om openhartig te vertellen wat je het liefste wilt.

Wanneer je het concreet aan mensen vertelt, doet dat iets met ze. Hun brein gaat meteen voor je aan de slag. Ze zeggen bijvoorbeeld dat je die of die kan spreken. Of je krijgt een boekentip. Allemaal opdat jouw verlangen richting realiseren ervan gaat. En jij je nog meer kunt verheugen.

Als je wandelcoach wilt worden, dan heb je niet zomaar een gevulde caseload met klanten, dat weten we allemaal. Praat daarom met iemand die een succesvol wandelcoachbedrijf runt. Hoe is die persoon daarin geslaagd? Wat is het mooiste aan dit werk? Dat gesprek geeft je ook helderheid over jouw geschiktheid voor het werk.

Lees hier en hier en hier ervaringsverhalen van mensen die een grote ommezwaai maakten in hun loopbaan en succesvol wandelcoach werden.

4. Kom in actie

De laatste stap is dat je in actie komt. Wil je bijvoorbeeld een opleiding volgen ter voorbereiding op het werk dat je wilt gaan doen? Ga dan eens praten met iemand die dat al heeft gedaan. Of praat met iemand die je geliefde baan al heeft.

Of ga in gesprek op je werk. Een van mijn coachees was projectleider vastgoed bij een grote instelling. Leuk werk maar hij was zijn creativiteit erin verloren. Hij herinnerde zich hoe zeer hij genoot van de samenwerking met architecten. Meteen dacht hij aan een architect die hij zou kunnen spreken en maakte een afspraak. Zijn werk kreeg een nieuwe impuls en sindsdien is hij weer happy met zijn uitdagende werk. Het was precies wat hij nodig had.

Neem gerust contact op als je een keertje wilt praten met een wandelcoach die de Opleiding tot RegisterWandelcoach® deed. Wij geven graag de naam van een van onze afgestudeerden aan je door.

RegisterWandelcoaches in opleiding

RegisterWandelcoaches in opleiding

Verheugen maakt blij en gelukkig

Ik ben een echte verheuger. Je zult mij niet horen zeggen in de coaching dat ‘het toch niets wordt’. Wel nodig ik mensen uit om helder de wensen te onderzoeken. Leef niet alsof het allemaal kan mislukken. Integendeel: verheug je op wat kan gebeuren en kom in actie.

En jij, waar verheug jij je op? Of verheug je je liever niet?

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau