Agnes van Rossum

Agnes van Rossum

‘In aanloop naar de Wandelcoach Opleiding gebeurde het al. Ik deed de voorbereidende wandelcoach-oefening en genoot van het buiten zijn. Wandelend in de natuur, kwam ik helemaal ‘uit mijn hoofd’ en ‘in de natuur’. Als vanzelf ontdekte ik al mijn ideeën, dromen en plannen. En al snel dacht ik: als dit voor mij zo goed werkt, zal het voor de mensen die ik straks coach ook zo werken.’

Agnes van Rossum is psycholoog, volgde de Wandelcoach Opleiding en werd de wandelende piekerspecialist. Zij helpt mensen die flink piekeren. De combinatie van wandelen, gerichte oefeningen met de natuur en cognitieve gedragstherapie, helpt het piekeren aanzienlijk verminderen. Agnes weet alles van piekeren.

In de natuur, uit je hoofd

Agnes van Rossum studeerde medische biologie en werkte als wetenschappelijk onderzoeker. Daarna studeerde ze psychologie.Tijdens een netwerkbijeenkomst van de Universiteit Utrecht vertelde iemand over de wandelcoach opleiding van Hilde. Ik googelde, kwam op haar site en gaf me op voor de informatiebijeenkomst. Die vond ik zo inspirerend dat ik de volgende dag besloot: ‘“Ja, dit doe ik!” Niet alleen omdat de opleiding me helder en inspirerend leek, maar ook omdat ik las dat naast de inhoudelijke trainingen over wandelcoaching, ik ook zou leren hoe ik mijn bedrijf opzet en hoe je zorgt dat je als wandelcoach gezien wordt. En dat heb ik geweten!

De Piekerspecialist

Ze ontdekte haar niche. Agnes van Rossum is de Piekerspecialist. Ze helpt mensen die zoveel piekeren dat het hen in de weg zit in hun privéleven, of in het werk. De combinatie van natuur, wandelcoaching en cognitieve gedragstherapie maakt dat het piekeren bij haar klanten zoveel vermindert dat ze meer rust in hun hoofd en lijf ervaren en weer plezier en zelfvertrouwen krijgen.

Piekeren is het maar door blijven gaan van negatieve gedachten op een dwangmatige manier; het lukt piekeraars niet om die negatieve gedachten te stoppen. Piekeren is dan een gewoonte geworden waardoor het heel moeilijk is om ermee te stoppen. Denk maar aan roken; daar kom je ook niet zomaar vanaf. Dat vergt ook inzet en moeite. Met mijn begeleiding lukt het om de piekergewoonte te doorbreken.

anti-piekeren in het park

Piekeren doe je niet voor niets

Agnes van Rossum gaat op een deskundige en degelijke manier aan het werk. Vóórdat het wandelcoachtraject start, brengt ze met een uitgebreide vragenlijst in beeld hoeveel iemand piekert, waar de gedachten over gaan en wat voor opvatting iemand heeft over het piekeren.

Het kan zijn dat iemand het gevoel heeft dat piekeren helpt. Mensen piekeren niet voor niets, het kan een gevoel van controle geven. Als je piekert over een situatie die nog gaat komen, en die situatie blijkt uiteindelijk mee te vallen, dan kun je het idee hebben dat het piekeren heeft geholpen om erger te voorkomen. Het lijkt dan een effectieve manier om met de situatie om te gaan, maar in feite is dat het niet. Zonder het gepieker had de situatie zich waarschijnlijk net zo voorgedaan. Door helder door te vragen, ook tijdens de wandelingen, kom ik erachter wat het piekeren in stand houdt.

Piekeren over het piekeren

Soms gaat het piekeren verder. Piekeraars piekeren dan over hun piekergedachten. Hun hoofd zit zo vol dat het lastig wordt om zich te concentreren, ze slapen slecht. Ze hebben het gevoel dat ze de gedachtestroom niet meer onder controle hebben en hebben vervolgens veel negatieve gedachtes over de oncontroleerbaarheid van het piekeren. Dit leidt tot gevoelens van angst. Samen onderzoeken we deze gedachten en proberen ze om te buigen tot relativerende en realistische gedachten. Wandelen en de natuur helpt en ondersteunt dan op een geweldige manier.’

bloesem wandeling

De natuur, medicijn tegen piekeren

Tijdens de wandelingen zet ze de natuur in.In de natuur zijn, geeft rust. En het helpt ook om in het nu te zijn, bijvoorbeeld met de oefening de Basiswandeling, waarbij je je heel bewust bent van alles wat je voelt, ruikt en ziet. Als je piekert, ben je bezig met het verleden of met iets dat in de toekomst zou kunnen gebeuren. Weer leren om in het nu te kunnen zijn, is dan ook een belangrijk onderdeel van het wandelcoachtraject.

Piekervrij bestaat niet

Iedereen piekert weleens. Het gaat er in mijn wandelcoachtraject om dat je minder gaat piekeren. Helemaal piekervrij leven is voor de meesten niet weggelegd. Maar je kunt wel leren om het onder controle te krijgen, en je leven er niet negatief door te laten beïnvloeden. Wanneer piekeren de overhand krijgt en relatief kleine dingen heel breed worden uitgemeten – een conflict op het werk eindigt in iemands hoofd dan al in ontslag -, helpt het om met het piekeren aan de slag te gaan. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die zich zorgen maken over iets reëels. Dat benoemen en erkennen, helpt ook al veel.

Agnes in de natuur

Piekerende coachee

Agnes coachte bijvoorbeeld een jonge vrouw die een miskraam had gehad, met complicaties waar ze bijna aan onderdoor ging.Dat ze daarover piekerde, is natuurlijk heel begrijpelijk. Maar het piekeren nam een loopje met haar; ze maakte zich zorgen over of ze er wel genoeg was voor haar zoontje, en of ze op haar werk wel goed genoeg presteerde. Ook over haar relatie bleef ze piekeren. De zorgen breidden zich dus uit naar andere terreinen en daar werd ze heel onrustig en onzeker van.’

Samen gingen we aan de wandel. We namen haar piekergedachten onder de loep en ze leerde relativerender en positiever te denken. Ook ging ze zelf meer de natuur in om te ontspannen en deed daar wandelcoach-oefeningen, zoals de basiswandeling. ’s Avonds schreef ze op wat wel goed ging en waar ze dankbaar voor was. Het wandelcoachtraject heeft haar enorm geholpen; het piekeren was achteraf met behulp van de vragenlijsten, meetbaar veel minder. Ze zei: “Nu pieker ik in vergelijkbare mate als andere mensen. Ik kan weer genieten van de dagelijkse dingen die ik doe, voel me veel rustiger en zelfverzekerder”. Een hele opluchting.

De Wandelcoach Opleiding

Bij de coaching en bij het opzetten van haar bedrijf heeft Agnes van Rossum veel geleerd in de Wandelcoach Opleiding.In de opleiding heb ik veel gehad aan de visie en aanpak waarmee het lukt om mensen te helpen hun eigen kracht uit te bouwen. De Toolkit met wandelcoach-oefeningen vormen een waardevolle aanvulling op de cognitieve gedragstherapie die ik ook toepas. Vanuit de opleiding hebben we een leuke intervisiegroep: we denken met elkaar mee over onze coachklanten en onze groeiende wandelcoachbedrijven. Dat stimuleert enorm!’ Inmiddels heeft Agnes van Rossum een groot aantal piekeraars geholpen naar meer rust in hun hoofd en lijf, waarbij veel oefeningen uit de Toolkit van de Wandelcoach Opleiding hebben bijgedragen. Super!
Pieker je veel? Kijk op: www.piekerspecialist.nl voor een gratis kennismakingsgesprek, piekernieuws of piekertips! Echt de moeite waard!

  • Pieker je veel? Kijk op: www.piekerspecialist.nl voor een gratis kennismakingsgesprek of voor wekelijks piekernieuws!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau