Neem nu de ijsbeer. Hij heeft veel doorzettingsvermogen, maar in de Sahara kun je beter een kameel zijn. Zo is de ene consultant de andere niet, en zou de schrijver van beleidsstukken niet per se degene hoeven te zijn die ze presenteert – niet als presenteren hem niet ligt.

Tijdens een zonnige wandeling in Amelisweerd, interviewde Clasina van den Heuvel mij over mijn wandelboek ‘Op weg naar plezier in je werk’. Hieronder vind je de volledige tekst van het interview, met de foto’s van Andre Dorst.


******************************************************************

Online wandelprogramma ‘7 Wandelingen op weg naar plezier, vervulling en succes in je werk zodat je gaat floreren’.

De aanbieding: een gratis workshop of 75,- korting, geldt alleen vandaag nog (tot 00.00 uur)! Lees er alles over bij de link.

Heb je ook wel eens dat je op je werk denkt ‘Wat doe ik hier!?’

Veel mensen ploeteren maar door. De gevolgen die ik vaak hoor zijn niet mals: slapeloze nachten, enorme vermoeidheid, spanning in relaties, geen puf meer voor leuke dingen buiten het werk, geen zin meer in vrienden. Het geeft veel onzekerheid en angst.
Plezier is helemaal niet aan de orde. Voldoening ook niet. En ook de carrière lijdt eronder. Het heeft een enorme impact.

Wat betekent het nu werkelijk als het wel lukt? Als je diep kunt ademen en zeggen: ‘oh, heerlijk, ik heb zo’n zin om naar mijn werk te gaan! Ik kan me erin vastbijten, ik ontwikkel mezelf, ik groei en floreer. Ik ben bevlogen!’
En je hebt energie en zin, na je werk voor je dierbaren, voor een hobby, een cursus of sport.

Heb je een grote behoefte aan meer energie, plezier en voldoening in je werk en privéleven? En hou je van wandelen? In de natuur?

Ik bied je een online wandelprogramma aan. Je kunt het in je eigen tijd en in je eigen wandelgebied doen. Als je je vandaag, 12 juni, aanmeldt voor 00.00 uur kun je meedoen aan een gratis workshop of extra korting ontvangen.

Lees hier alles over mijn online wandelcoachprogramma 7 Wandelingen op weg naar Plezier, Vervulling en Succes, zodat je gaat floreren.
Je bent welkom!

***************************************************

Over mijn wandelboek ‘Op weg naar plezier in je werk’

Het blijft natuurlijk heerlijk, al die enthousiaste reacties op mijn wandelboek. Het is hartverwarmend om de felicitaties te horen, de oh’s en ah’s over de mooie en kleurrijke vormgeving en de zin om de wandelopdrachten in de natuur te doen.

Een vrouw las mijn boek, en stapte vanuit haar lusteloosheid de natuur in en kreeg weer zin! Ze kreeg niet alleen een idee voor een nieuw product waarmee ze haar bedrijfje gaat uit bouwen, ze werkte het uit en startte gelijk een pilot! Ik kan nog even niets verklappen over haar idee. Later wel.

Blog over mijn wandelboek

Ik kreeg ook een ontroerende reactie in de vorm van een blogartikel. Marieke Sweens volgde eerder een wandelcoachprogramma bij me. Hier lees je haar stuk.

Jij zult altijd zoekend zijn (door Marieke Sweens)

Je kent ze vast wel: van die toeristen die schelden op hun vakantieland omdat ze zich niet verstaanbaar kunnen maken, omdat er rare insecten zijn, omdat het eten anders smaakt dan thuis, omdat de bewegwijzering niet deugt en trouwens, de wegen zelf ook niet, omdat het appartement totaal anders lijkt dan op de foto’s die ze op internet zagen, omdat het nou eenmaal niet bekend is en niet zoals thuis. Je kent ze wel, van die klaagzangen waarvan je denkt: maar dat was toch juist de reden om naar dat land te gaan? Dat was toch wat je wou? Dat is toch wat je zocht? Je weet wel, van die mensen over wie je denkt: maar zie je dan niet wat hier wèl is?

Ik ben weleens bang dat ik zo’n toerist ben. Zo’n toerist in mijn eigen leven. Dat ik allang op de plek ben die ik had uitgezocht in de reisgids, maar dat ik het niet in de gaten heb. Waardoor ik eindeloos blijf doorploeteren, alsmaar zoekend naar groter en meeslepender dan ik heb. Om snel terug te deinzen als ik er met m’n neus pal bovenop sta. Want ik ben bang. Bang om te vinden en iets te doen met wat ik vind. Bang om te vallen, bang om te falen, bang om te verliezen. Bang om kwetsbaar te zijn. Kwetsbaarder nog dan ik ben.

“Jij zult altijd zoekend zijn”, zegt K. En zo is het. Ik zoek en ik zoek – en ik twijfel of ik wat ik vind wel is wat ik zocht.
Ik mis mijn wandelcoach. Ik vond zoveel kracht toen ik met haar wandelde. En dus ga ik opnieuw op pad. Haar nieuwe boek is mijn reisgids.

Bestel hier mijn wandelboek. Veel lees- wandel en werkplezier!

***************************************************************************

Artikel: Tussen de bomen vallen grote besluiten

Door Clasina van den Heuvel, foto’s Andre Dorst

Neem nu de ijsbeer. Hij heeft veel doorzettingsvermogen, maar in de Sahara kun je beter een kameel zijn. Zo is de ene consultant de andere niet, en zou de schrijver van beleidsstukken niet per se degene hoeven te zijn die ze presenteert – niet als presenteren hem niet ligt.

We zijn verschillend, en dat is boeiend. Stop met turen naar anderen. Blijf niet hangen in werk waarin je vastloopt: kijk waar het misgaat; ontdek wat je eraan kunt doen. Ga intussen vooral wandelen. Kom tussen die kantoormuren vandaan, stop dat mobieltje even weg. Ontdek (weer) wat je talenten zijn. Dat is in een notendop de boodschap van psycholoog en wandelloopbaancoach Hilde Backus uit Utrecht. Ze vatte haar visie samen in een boek dat vorige week verscheen, ”Op weg naar plezier in je werk”.

Door de vergrijzing en ontgroening van de arbeidsmarkt komen er kansen aan, schrijft ze: er komt meer werk dan dat er werkenden beschikbaar zijn. Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) groeit. Deze week meldde het CBS dat er de afgelopen tien jaar 200.000 bij zijn gekomen, waarmee het totaal in 2011 uitkwam op 728.000 personen. Hoewel ze zelfstandig blijven, gaan ze bij grotere opdrachten netwerken, stelt Backus. Verder verandert de manier van werken: mensen zullen meer worden afgerekend op resultaat dan op aanwezigheid. Werknemers zouden meer de kans krijgen om hun werk te vormen rond hun talenten en wensen; Backus noemt hierbij de term ”jobcrafting”.

Talent is een van de onderwerpen waarover Backus praat tijdens wandelsessies met cliënten. Voor mensen is lang niet altijd duidelijk waar hun talent zit, of wat er precies misgaat waardoor ze geen zin meer hebben in hun werk, moe zijn of voortdurend piekeren. Via vier wandelingen van anderhalf uur komt daar meer duidelijkheid over. De laatste jaren coachte Backus ruim 500 professionals en managers. Weer of geen weer: de professionals gaan mee de natuur in.

Ze kunnen het beste laarzen aantrekken die tegen een stootje kunnen, want modderpaden liggen ook op de route. Backus wandelt in de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, net buiten de stad Utrecht. Haar rode jas steekt fel af tegen lentegroen. Ze stapt stevig door. Een merel wast zich in een plas.

Eerst coachte ze mensen op een kantoor, vertelt ze. Maar toen ze in 2004 haar eigen bureau begon, koos ze ervoor om mensen buiten te gaan begeleiden. „Het is bewezen dat mensen in de natuur positiever, gedisciplineerder en geconcentreerder zijn, en complexere besluiten kunnen nemen”, zegt Backus, die in haar boek af en toe voorbeelden uit de natuur gebruikt (zoals van de ijsbeer die het in de Sahara niet zal redden). Ze baseert zich verder op wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat lichamelijke effecten van stress –zoals een verhoogde hartslag, gespannen spieren– minder worden zodra iemand bomen, vogeltjes en gras ziet. In haar boek schrijft ze: „De bomen roepen niet: „ga eens rechtop lopen”, „waar is die glimlach?” of „kom eens slim uit de hoek!”” Maskers mogen af.
De meeste personen die haar hulp inroepen, hebben een baan, vertelt Backus. „Een enkele keer zijn ze net ontslagen.” Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn kritisch. Vooral naar zichzelf. „Het verwijtende, impliciet of expliciet, dat is universeel.”

In de eerste wandelsessie kan de cliënt zijn verhaal kwijt. Je bent goed zoals je bent, betoogt Backus daarna. Niets of niemand is fout, wat haar betreft – positieve psychologie is een uitgangspunt bij het wandelprogramma. „Dat is de meest vruchtbare houding, vandaaruit kunnen we aan ’t werk.” Ook tijdens die eerste wandeling stelt ze de wondervraag (ooit bedacht door psychotherapeut Insoo Kim Berg). „Stel dat er een wonder gebeurt, wat dan? Hoe ziet je leven er dan uit?” „Het is een grote vraag”, zegt Backus. „Sommige mensen denken het niet te weten. Ze zien allerlei beren op de weg. Door stress, en een hoofd vol gepieker bijvoorbeeld. Of omdat ze altijd hebben geluisterd naar wat anderen van hen vroegen. Of door levenservaringen, waardoor ze denken: het lukt toch niet. Ik stel vragen zodat er een gedetailleerd beeld van zo’n wonderdag ontstaat. Verbeelding is belangrijk om wensen concreet te maken.”

Een coachwandeling in Rhijnauwen met klant Frans

Het lijkt een lange weg, van zo’n droom naar het echte leven. Toch worden er via de wandelingen –tussen elke sessie zitten doorgaans drie weken– praktische stappen gezet, verzekert Backus. Zo staan er een talentenscan, een beroepskeuzetest en een drijfverenlijst op het programma.
Wat talent betreft: daarop inzetten werkt beter dan slechts schaven aan zaken waar je niet goed in bent, vindt de wandelcoach. In haar boek noemt ze voorbeelden. Zoals Giel, die graag beleidsstukken schrijft maar het een ramp vindt om ze te presenteren in het managementteam. „Hij hakkelt, kan zijn punt niet snel maken en zijn plannen niet goed voor het voetlicht brengen. Zijn collega die op de hoogte is van alle stukken kan het beter en vindt het leuker om te doen. Toch moet Giel alweer naar een nieuwe training presentatietechnieken.”

Backus: „Je kunt de dingen waar je van nature niet goed in bent wel verbeteren, maar het kost verschrikkelijk veel moeite en het resultaat is minimaal. Je kunt geen ander mens worden.” Door het werken aan talent verdwijnen zwakke punten niet, maar ze worden wel minder belangrijk, betoogt Backus. Waarmee ze niet bedoelt dat mensen hier en daar niet moeten sleutelen aan zaken die beter kunnen.

Of het niet een luxeprobleem is in een tijd van economische crisis: het bos in gaan om te bomen met een loopbaancoach? Allerlei mensen vrezen dat ze hun baan verliezen. Backus: „Niet iedereen die ik coach maakt een switch, verandert van werk of begint voor zichzelf. Ook mensen die voor zekerheid kiezen en hun baan willen houden, kunnen kijken hoe ze hun talenten anders kunnen inzetten, zodat ze meer floreren en plezier hebben in hun werk. Daarnaast ontmoet ik mensen die uiteindelijk zeggen: Wat ben ik blij dat ik ontslagen ben. Nu heb ik ruimte om uit te zoeken wat beter past. Ontslag kan een kans zijn.”
Intussen ziet ze wel dat werkdruk toeneemt. „Ik sprak een directeur van een gezondheidsinstituut. Eerst werkten er zes directeuren, nu één – dat is hij. Een aantal is burn-out, deze directeur eigenlijk ook, maar hij mag niet afhaken, vindt hij. We praten over wat voor hem het beste besluit is. Soms moet je uit een ongezonde situatie stappen.”

De praktische bezwaren bij ingrijpende beslissingen –financiële problemen, verhuizing–: Backus ziet ze wel, maar schrikt er niet van. „Het kan goed uitpakken. Er is echt vaak een weg. Neem Peter, een consultant. Zijn hoofd liep om in zijn baan én hij liep een bonus mis. Tijdens onze wandelingen wist hij: ik wil voor mezelf beginnen. Maar dat kon niet, hij zat vast aan een concurrentiebeding. Toen voerde hij een gesprek met zijn directeur. Die zei: Het is goed. Die man zag dat hij anders binnenkort met een opgebrande werknemer zou zitten. Het concurrentiebeding werd opgeheven en Peter kreeg ook een grote opdracht mee.”

Het is net welke kant je op kijkt, vindt Hilde Backus. „Natuurlijk is het moeilijk op, zeg, de huizenmarkt – maar heel veel huizen worden toch nog gewoon verkocht. Hoeveel mensen in jouw omgeving hebben echt last van de crisis? Het woord vliegt ons om de oren en maakt ons bang, maar ik zeg: Doe waar je goed in bent. Blijf niet eindeloos ploeteren. Zorg dat je iemand ontmoet die een voorbeeld voor je is, of die je altijd al graag wilde spreken. Als ik dat niet had gedaan, had het nog wel tien jaar geduurd voor mijn boek was verschenen.”
Op haar website schrijft Backus hierover: „Wat als schrijven niet je corebusiness is? Of het structureren van een boek? Zoals bij mij. Ik maakte wel twintig nieuwe inhoudsopgaven. Pfew. Totdat ik een leuke expert erbij vroeg: Mensje Melchior. Ik kende haar goed, had haar gecoacht en daarover had zij een artikel geschreven in Psychologie Magazine. Ik wist hoe excellent ze was in helder schrijven en in structuren. En een leuke vrouw. Ik vroeg hulp bij de dingen waar ik niet goed in was.”

Hilde

Dankzij netwerken en doorzetten, ook als de flow het liet afweten, ligt er nu dus een kersvers boek van Hilde Backus in de boekhandel. Het netwerken gaat gewoon door. Ze drinkt tevreden een kop thee in De Veldkeuken, naast landhuis Oud-Amelisweerd, waar de mensen haar kennen en de ambachtelijke chocoladetaart heerlijk is, en praat met de aardbeienman bij Theehuis Rhijnauwen, het start- en eindpunt van de wandeling. Netwerken, praten, what’s in a word?

”Op weg naar plezier in je werk”, Hilde Backus; uitg. Forte, Baarn, 2012; ISBN 978 90 5877 949 6; 176 blz.; € 17,95.

*********************************************************************
Hoe is het met jou? Ploeter je maar door? Loop je ook vast in je baan? Heb je ambities maar weet je nu wat je er mee moet? Wil je onderzoeken wat je kunt doen om meer plezier te hebben? En ontdekken op welke wijze je je op jouw wijze verder kunt ontwikkelen? Het individuele wandelcoachprogramma ‘Ontdek je Talent en wie je bent’ is een goede oplossing.

In 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ontdek je waar je nu staat, wat je authentieke wensen zijn in je werk en leven en hoe je je talenten kunt inzetten in de functie of rol die daar bij past. Je krijgt helderheid, hoop en nieuwe energie. Je ontdekt welke besluiten je wilt nemen. En je gaat ze nemen. Je gaat op weg naar een leven en carrière zodat je met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’.

Heb je belangstelling?
Mail naar  of vul het formulier in op ‘Ontdek je talent en wie je bent!’
Bellen kan ook: 06 170 66 750.Spreek de voicemail in, of sms.
We wandelen veel maar we nemen dezelfde of volgende dag nog contact met je op.

Je bent van harte welkom!

Hartelijke groet,
Hilde Backus
Wandelcoach/Psycholoog

Het Coach Bureau

06 170 66 750

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau