Labyrint wandelcoaching Annie van Dongen, RegisterWandelcoach

Het Labyrint stelt niet de vraag: ga je juist of ga je verkeerd?
Het Labyrint stelt de vraag: Ga je?
Gernot Candolini

Annie van Dongen verdiepte zich voor haar paper voor de Opleiding tot RegisterWandelcoach in het Labyrint. Ze dook de literatuur in, nam coachees mee het Labyrint in om een oefening, die zij ontwikkelde voor dit paper, uit te proberen, te verbeteren.

Annie: ‘Het werd een vorm die ik heel succesvol toepas in mijn wandelcoaching. Ik heb de wandelcoachoefening met veel aandacht en plezier gepolijst zodat de coachee het maximale eruit kan halen. In het Labyrint maak je een reis naar je kern, je binnenste, en daar vind je antwoorden om steeds meer te worden wie je bent.’

De ontdekking van het Labyrint

‘Mijn mooiste ontdekking van het lopen van het Labyrint is dat ik leerde dat de wegen in mijn eigen leven, die ik zag als doodlopend en ontmoedigend, juist de bochten bleken die ik heb genomen. Daarmee zie ik mijn wegen in een ander licht: ze waren nodig om te komen waar ik nu ben.
Want in mijn leven kwam ik steeds klem te zitten omdat ik me voortdurend aanpaste. Dat heeft geleid tot moeilijke periodes en een burn-out. Het Labyrint ondersteunde me in mijn ontdekkingstocht naar mijn eigen natuur, mijn karakter, mijn talenten. Ik leerde mezelf kennen, omarmde mezelf, en benutte mijn talenten. Hoe heilzaam is dat! Het maakt me werkelijk van waarde voor mezelf én voor mijn omgeving. Daarom sprak het Labyrint me aan om de toepassing te vinden voor wandelcoaching.’

Het Labyrint: je kunt niet verdwalen

Het Labyrint is een oeroude vorm, een symbool waarvan al in 10.000 v. C. de eerste beelden te vinden zijn. Het Labyrint symboliseert een reis naar binnen én weer naar buiten. De essentie is steeds dezelfde: volg het pad, je kunt niet verdwalen. De vorm is juist gemaakt voor helderheid en je eigen pad te vinden, in tegenstelling tot een doolhof, dat bedoeld is als een puzzel, om je in de war te brengen. Er bestaan geen fouten in het lopen van dit levenspad in het Labyrint, het is immers geen doodlopende weg.

De symbolische betekenis wordt toegepast voor persoonlijke groei, voor bewustwording en rituelen. De ronde vorm symboliseert heling en heelheid, beweging en groei. Een ronde vorm die we op allerlei manieren tegenkomen in de natuur, van een kiezeltje tot een orkaan, tot het heelal. Het lopen van het Labyrint is een metafoor voor je eigen levenspad.

Labyrint wandelcoaching

Het Labyrint: 4 fasen

Bij het lopen van het Labyrint onderscheid je 4 fasen:

  • Het begin
  • De reis naar binnen
  • Het centrum
  • De reis naar buiten.

Het begin, op de drempel van het Labyrint kom je in beweging. Je geeft het vertrouwen dat de weg zichzelf wijst. Het is een stap die vaak gemarkeerd wordt door een moment van stilte, een meditatief moment, een gebed, of een ritueel bijvoorbeeld door je schoenen uit te doen en op blote voeten verder te gaan.

De reis naar binnen begint wanneer je gaat lopen. Je hoeft alleen maar de weg te volgen. En toch kan het zomaar je rationele oriëntatie verstoren en voor andere perspectieven zorgen. Symbolisch verdwaal je waardoor er ruimte komt voor nieuwe ervaringen en inzichten. Een gevoel de weg kwijt te zijn doet een beroep op het vertrouwen.

In het centrum lijk je je doel te hebben bereikt. Je bent immers aangekomen en de beweging stopt. Maar dan maak je een bijzondere bocht: je maakt een draai om je eigen as. Na je perspectiefwisselingen op de heenreis heb je nu overzicht over de afgelegde weg. En als je zo kijkt overzie je je inzichten, je twijfels, de bochten die je nam, de blik waar je vandaan gekomen bent.

Het kan verleidelijk zijn om er in het midden uit te stappen; je bent er. Soms is er angst voor de weg naar buiten, of denk je dat je die weg al kent. Maar de weg naar buiten is net als de vorige delen essentieel, want op de terugweg leg je de verbinding met het leven van alledag. Je blik gaat naar buiten. Al wandelend zie je dat je kan gaan oogsten. Probeer het maar.

Het Labyrint in je wandelcoaching

‘In beweging komen is een belangrijk onderdeel van ons wandelcoachvak, letterlijk en figuurlijk. Het Labyrint zit boordevol metaforen die over het leven gaan, maar ook over kleinere gebeurtenissen. Zoals patronen zich in de natuur herhalen van klein naar groot, gaat dat in het leven ook zo. De levensreis bestaat uit vele reisjes.

Het lopen van het Labyrint vraagt overgave en vertrouwen van je coachee. En ook van jou. Jij staat aan de zijlijn terwijl je coachee een hele weg af legt. Binnen het gegeven kader van het Labyrint heeft je coachee veel ruimte om de weg op diens eigen wijze af te leggen.’

De ‘Helder Hoofd Wandelcoachoefening’

‘Hoe verbind je het Labyrint met wandelcoaching? Daarvoor ontwikkelde ik de Helder Hoofd wandelcoachoefening. Het is een oefening voor als je coachee worstelt met een kwestie waar hij niet uitkomt, waar hij alsmaar over blijft piekeren. Door de oefening komt er helderheid en beweging.’

Annie van Dongen RegisterWandelcoach

Zo doe ik het

‘Voor ik de wandelcoachoefening start onderzocht ik al eerder in het wandelcoachtraject samen met mijn coachee diens diepe verlangens. Hoe ik dat doe leerde ik in de Wandelcoach Opleiding met waardevolle oefeningen.
Dan vertel ik iets over het Labyrint, de symbolische betekenis bijvoorbeeld en start ik met de Basiswandeling zodat coachee aandacht verzamelt, de natuur ervaart en zich ontspant.’

Het Labyrint: ik nodig de coachee uit

Het begin. Je coachee staat bij de ingang van het Labyrint. Mijn coachee benoemt nog eens de diepe verlangens, en schrijft ze op. Vervolgens laat je coachee die verlangens weer los (ze staan immers op papier).

De reis naar binnen: door de verlangens los te laten en zich helemaal op de wandeling te concentreren bereidt de coachee zich voor op zijn aankomst in het centrum. Hij wordt letterlijk ontvankelijk voor nieuwe dingen. Alles wat onderweg gebeurt is goed, gevoelens komen en gaan, gedachten komen en gaan. En de zintuigen staan open.
Tijdens de wandeling naar het centrum van mijn coachee, ben ik stil. Alleen als coachee iets vraagt reageer ik. Zo kan coachee in de ervaring blijven.

Het centrum: Ik vraag aan mijn coachee naar de ervaring en wat hij ontdekt heeft. Een nieuw inzicht? Een begin van een antwoord op de diepe verlangens? Vraag goed door. Als je de Hartklopmethodiek kent helpt dat enorm.

De reis naar buiten: Dan nodig ik mijn coachee uit zijn draai te maken, hier bij stil te staan en dan de terugreis te aanvaarden. Hier kan hij toelaten, wat hij heeft gevonden, en dit laten bezinken en integreren in het dagelijks leven.
Na afloop kijken we samen naar het Labyrint en schrijft coachee op wat is ontvangen en toegelaten, en na een moment van bezinken gaan we erover in gesprek in een wandeling.’

Verwerking

‘Dan volgt de verdere verwerking thuis. Ik heb een uitgeprint Labyrint mee met een verwerkingsoefening:

  • Beschrijf (in het uitgeprinte Labyrint) de onderdelen van je heenreis op het pad naar binnen. Wat viel je op? Welke emotie ervoer je? Wat liet je los? Wat gebeurde er nog meer?
  • Wat waren je inzichten en antwoorden in het centrum? En bij de draai om je as?
  • Beschrijf dan met een andere kleur wat je beleefde in de reis naar buiten. Wat kon je oogsten? Wat ga je doen?’

RegisterWandelcoach Annie van Dongen

Opvolging

‘Wanneer ik mijn coachee na ongeveer twee weken weer zie kijken we terug op de concrete acties en op de verwerkingsoefening.
Als coach schep je de voorwaarden, de omstandigheden waarin je coachee verder komt. Dat doe ik door vragen te stellen die mijn coachee helpen (in plaats van dat ik mijn vragenlijst afvink). Als mijn coachee het moeilijk krijgt begeleid ik hem om dat er te laten zijn. Dan kan er iets transformeren. Het Labyrint draagt daar aan bij. Ik vind dat bijzonder mooi werk.’

  • Ben je wandelcoach? Dan leer ik je graag om op professionele wijze met het Labyrint te werken. Kijk dan op www.annievandongen.nl/labyrint
  • Ben je op zoek naar een coach voor re-integratie, via je werkgever of via UWV? Mijn accent ligt op talent. Je bent van harte welkom. www.annievandongen.nl

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau