Hallo, ik ben Claartje (33 foto). Enkele weken geleden schreef ik ‘Over Citroensap en Chocolademelk‘. Ik werd zuur van mijn werk. Ik deed als interim-communicatieadviseur de webredactie voor verschillende organisaties. Elke dag stond ik met tegenzin op, en met een slecht humeur. En ’s avonds kwam ik uitgeput thuis, te moe om nog ‘iets leuks’ te ondernemen. Ik kwam niet verder dan de bank. De oorzaak? Ik verspilde energie door te doen wat mij niet ligt. 

Claartje

Nu weet ik al waar ik energie van krijg en waar ik goed in ben: schrijven, analyseren, knutselen. Wat kan je daar nu mee, zou je kunnen denken. Als je verder leest kom je er achter wat ik daar nu mee ga doen. En hoe ik erachter kwam wat mijn droombaan is.

Het begin

Op het moment dat mijn wandelcoach traject bij Hilde begint word ik heen en weer geslingerd tussen interesse voor en aversie tegen mijn vakgebied (communicatie). Ik kan er niet goed de vinger op leggen waar dat aan ligt. Dat irriteert mij. Want hoe verander je een situatie ten goede als je niet weet wat er mis is? Zaak dus om dat uit te zoeken.

Hilde confronteert me tijdens het intakegesprek al met de emotie die ik voel als ik met mijn werk bezig ben. Een combinatie van frustratie en verdriet overmant me als Hilde me verzekert dat het kàn: Werk dat niet voelt als werk, maar als ‘iets zinvols doen waar ik van geniet’. Ik reageer vanuit mijn tenen: dat wil ik ook! Maar…

Enthousiasme en Beer #1

De eerste beer verschijnt ook direct op mijn weg: er is zoveel dat ik leuk en interessant vind, hoe onderscheid ik kaf van koren? Want dat is wat mij vaak gebeurt, dat ik geïnteresseerd raak in iets of me laat meeslepen door het enthousiasme van een ander. En dat ik er dan achter kom dat het toch eigenlijk niets voor mij is. Veel tijd en energie later sta ik dan op een dood spoor. Leuk als je Jiujitsu wilt proberen, maar geen optie voor een carrièreswitch.

Hilde doet een suggestie: ‘Zou je je ideeën en fantasieën in de praktijk willen toetsen?’ Ik besluit de carrièreopties die ik overweeg te onderzoeken. Want een vlucht moet mijn keuze niet zijn: geen blinde vlucht uit de oude situatie naar een ongewisse nieuwe. Een weloverwogen keuze, dat is het idee, dat moet dit coachprogramma bieden.

Knutselen

Tijdens onze tweede wandeling praten we over mijn bevindingen. Praten met mensen die werk doen dat ik overweeg heeft veel duidelijkheid gegeven. Met als hoogtepunt de stagedag bij een meubelrestaurateur. Het atelier: één grote speelgoedwinkel met gereedschap en mooie maar kapotte meubels.

Mijn neus kriebelt van nieuwsgierigheid: te weten waar alles voor dient en hoe kapot heel te maken! Uit één van de testen blijkt waarom: ik ben niet alleen leergierig, maar ook een probleemoplosser, een hersteller.

Bovendien blijkt dat ik een strategisch denker ben. En volgens de Talentenscan presteer ik niet optimaal: ik haal er niet uit wat er in zit. Enkele collega’s en vrienden beamen mijn gevoel dat ik niet op mijn plek zit. Logisch dus dat ik me niet tevreden voel in mijn werk. Dat ik van mijn pad ben afgeraakt. Het vertrouwen in mezelf komt stukje bij beetje terug. En ook wordt duidelijk welk deel van mijn huidige vak ik leuk vind en wat niet.

Verlangen en Beer #2

Het is koud en Amelisweerd is wit van de sneeuw, als we voor de derde keer wandelen. De zon is fel en ganzen lopen ongestoord. De natuur is koel en sereen maar mijn bloed gaat hard stromen als we over de mogelijkheid praten om die grote switch te maken. Ik krijg het er warm van. Niet alleen van enthousiasme.

Felle zon en ganzen in Amelisweerd

Weer die beren. Financieel, ideëel en materieel heeft mijn wens nogal wat voeten in de aarde. En niet alleen voor mij, ook voor mijn gezin. En ik twijfel of ik die verantwoordelijkheid en onzekere toekomst aan wil gaan. Hilde provoceert een beetje. ‘Toch maar niet doen dan?’, vraagt ze.

‘Maar dit wil ik!’, roep ik uit. ‘Ik wil deze geweldige studie ‘Conservering en Restauratie’ doen!’ Ze vraagt hoe mijn man erover denkt. Die denkt in mogelijkheden. Hilde suggereert: ‘bedenk eens 10 manieren om je studie te financieren’. ‘Mmhh, zoveel manieren?’, denk ik. Het is een andere manier van denken en ik krijg er energie van. ‘Misschien met schrijven? Of communicatieadvies?‘ Er komen allerlei ideeën op.

Besluit

Tijdens een congres spreek ik met communicatievakgenoten. Over communicatie, maar ook over mijn overweging meubelrestaurateur te worden. Vreemden staan lachend om mij heen te luisteren naar mijn verhaal. Ze kijken naar de foto’s van mijn stageproject: fineer inleggen. Dat zij enthousiast raken door mijn verhaal is bijzonder en verhelderend. Een studie van 5 jaar. Hoge collegegelden. Onzeker inkomen. In de auto op weg naar huis weet ik: ik ga dit doen.

Fineer inleggen: ervoor, erna, geheel

Waarom? Ik hoor er thuis

Het voelt heel eigen en natuurlijk om in het restauratieatelier rond te lopen. Ik ben er thuis. Ik hoor er thuis. Als probleemoplosser en strategisch denker kan ik me uitleven op het repareren van wat stuk was. Het werk is afwisselend: steeds andere meubels, met andere mankementen, van andere opdrachtgevers, uit andere kunststromingen, met een andere geschiedenis, van andere materialen. Steeds een nieuw verhaal.

Hoe? Of: het hanteren van beren

Door te doen wat ik leuk vind. Ik ben al begonnen. Via via kan ik nu meewerken aan de restauratie van tekeningen die honderden jaren oud zijn. Heel bijzonder. En het voelt zo natuurlijk. Dit wandelcoachtraject heeft mij doen inzien dat er een oplossing is voor mijn beren op de weg.

Webredactieklusjes vind ik verschrikkelijk. Communicatieadvies geven en schrijven vind ik geweldig. Nòg geweldiger is het als ik die vakkennis in kan zetten om mijn droom te bereiken: op de fiets naar mijn eigen atelier. Daarom ben ik nu op zoek naar een leuke, interessante baan als communicatieadviseur, liefst één die ik kan combineren met studeren. En ik ga schrijven. Binnenkort hoor je daar meer over. Ik opende mijn nieuwe twitteraccount: @Houtsmit. Volg je me?

Hartelijke groet, Claartje

—–

Dank, Claartje voor je persoonlijke beschrijving van je stappen, het temmen van de beren, en het geweldige resultaat.

Voor jou, lezer, als je ook met tegenzin naar je werk gaat en met een slecht humeur thuiskomt: heb je wel verlangens maar raak je bevangen door ‘beren op de weg’, net zoals het bij Claartje ging?

Dan is het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’, iets voor je. In 4 wandelingen krijg je hoop en energie. Je ontdekt welke kant je uit wilt gaan met je carrière. En je komt al op weg. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent‘ of mail naar . Je bent van harte welkom.

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

www.coachbureau.nl 06 17066750

Kijk ook bij onze leuke en deskundige coaches!

Je vraag of reactie is welkom!

Hilde Backus

©2012

——

Het Coach Bureau, Wandelcoach Hilde Backus
‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’
Als wandelcoach/psycholoog in Amelisweerd en Rhijnauwen, is Hilde Backus gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) of rol optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, en passende werksetting, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Haar aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht. Zij coachte meer dan 500 mensen, zij werken nu met plezier en energie, zetten hun talenten in, ontwikkelen zich optimaal en vinden vervulling en betekenis in hun werk en leven. Ken je anderen voor wie dit e-zine interessant is? Stuur het gerust door met de link onderin! Je kunt je abonneren via mijn website www.coachbureau.nl

Copyright (C) 2012 Het Coach Bureau – Alle rechten voorbehouden.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau