Mijn naam is Claartje (33, ik sta op de foto op het ijs), en mijn wandelcoach traject bij Hilde heb ik afgelopen week afgerond. Ik ga een complete en grandioze switch maken: ik begin aan een nieuwe studie die nog al wat voeten in aarde heeft en grote invloed op mijn manier van leven zal hebben. Zielsgelukkig ben ik. Het is enorm spannend, maar een leven waarin ik verder zou verzuren in het werk dat ik deed, zie ik niet zitten. Gedurende het hele wandelcoach programma zag ik beren op de weg.

Claartje op het ijs

Maar toch, ik vond wat ik wil en er is geen weg terug. Ik voel me thuis in het atelier waar ik later in ga werken, ben intens gelukkig wanneer ik daar meeloop en meedoe. Mijn hart springt open als ik deelneem aan colleges. Ik knijp in mijn arm als ik meehelp aan de restauratie van tekeningen die honderden jaren oud zijn. Maar ik droom echt niet.

Over hoe het was, hoe het kwam en wat ik vond schrijf ik binnenkort graag een ander artikel hier. Ik schrijf graag. Nu schrijf ik over de verzuring door echte, mogelijke en vooral van niet bestaande beren op mijn weg. Ik ontdekte in het wandelcoachprogramma mijn eigen tips.

Over citroensap en chocolademelk

Citron pressé, ken je dat? Als in Frankrijk de temperatuur oploopt tot rond de 30 graden, serveren ze dat bijna overal. Het is heerlijk om te drinken: vers geperst citroensap. En een kan ijswater. En een glas. En dan mixen en drinken. De ultieme dorstlesser in de zomer. Misschien moeilijk voor te stellen in de winter, maar die zomer gaat zeker komen. Dus onthoud deze gratis tip als je wel van een beetje zuur houdt.

IJsringen

Nu, in de winter is het lekkerder om warme dranken te drinken. Met dit schaatsweer (zie me staan op de Kaag) drink ik vaak chocolademelk – zelf gemaakt. Gister nog met een dot verse – zelf geklopte – slagroom: heerlijk! En dan opdrinken, liefst met goed gezelschap. Onderzoek heeft uitgewezen dat iemand die een warme drank vasthoudt, het gezelschap aardiger vindt. En die ander ook meer gunt, een baan bijvoorbeeld. Handig om te weten als je gaat solliciteren.

Stel dat dat ook geldt voor citron pressé: dat je de wereld om je heen als zuur gaat zien door het drinken van een zure drank. Hoe zuur kan die wereld worden? Ik stelde mezelf de volgende vragen: Blijf ik werken zoals ik werk, de klussen doen waar ik een zure smaak van in mijn mond krijg, of ga ik op zoek naar de warme chocolademelk onder de banen? Als ik in mijn huidige baan blijf, word ik van dat vooruitzicht gelukkig? Of verzuur ik?

Net als spieren van sporters die teveel van hun lijf vragen, kan je verzuren in je werk. Teveel van jezelf vragen door maar door te gaan terwijl je lijf en hoofd schreeuwen om verandering. Door kleine veranderingen boekte ik grote resultaten. Zodat de wereld om mij heen zoeter van smaak werd. En ik ook. Hieronder lees je tips, die mij hielpen. Ik deel ze graag met je. Doe het. Het helpt echt.

  • Alles heeft een mooie en minder mooie kant: heb jij terugkerende, zure gedachten? Bekijk die eens van alle kanten zonder daar een oordeel over te hebben. Accepteer het zoals ze op je af komen. Wat zeggen ze je? Ik accepteerde steeds meer. Ik moest alles kunnen van mezelf. En ik kan ook veel, maar niet alles. Meedoen aan politieke spelletjes op de werkvloer bijvoorbeeld.  En dat is prima.
  • Bedenk voor elke zure gedachte een zoete tegengedachte: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, zei Cruijff al eens. Dus aan alles zit óók een positieve kant. Belicht die eens wat vaker door te bedenken wat er mooi is aan de dingen en mensen om je heen.
  • Zoek mensen in je omgeving die dat zoete tegengeluid laten horen: Soms ben je zonder dat je het weet al bezig met het luisteren naar zure gedachten. En wat in het hart zit, ligt op de tong. Mensen in je omgeving die de nadruk leggen op die positieve kant kunnen je helpen die ook te gaan zien. Mijn zusje houdt me een spiegel voor als ik het even niet zie zitten. Door haar liefde, eerlijkheid en humor weet ik dat ik op haar kan bouwen. Zij zet personen en zaken weer in perspectief.
  • Doe de dingen waar je plezier aan beleeft: Wat vind je leuk om te doen? Lukt het om elke dag één activiteit te doen waar je plezier aan beleeft? Beleef de tijd dat je daarmee bezig bent bewust; geniet er intens van. Door het geluksgevoel dat je daarmee genereert, zie je de wereld in een zonniger licht. Je krijgt er energie van en tegenslagen ervaar je als minder zwaar. Voor mij is dat schrijven.
  • Neem op tijd een pauze: Door maar steeds door te buffelen, is er geen tijd voor bezinning en stil te staan bij wat jij belangrijk en fijn vindt. Dat geldt voor dagelijkse pauzes: even een kop koffie drinken met die gezellige collega of ’s avonds een korte wandeling maken in je eentje. Sinds het wandelcoachprogramma doe ik dat nu elke avond. Maar ook: sla geen vakanties over. Spaar geen vakantiedagen, maar maak ze op. Door ze te spenderen aan dagenlang lezen, of diepzeeduiken, of musea te bezoeken, wat jij leuk vindt.
  • Waar ligt jouw kracht? Iedereen heeft specifieke talenten. Als je die in kunt zetten in je dagelijks leven, krijg je daar een goed gevoel van. Weet jij wat jouw talenten zijn? En kan je die voldoende inzetten? Zo niet, bedenk dan hoe dat wel zou kunnen. Je zult het zien, voelen en proeven: je wordt er een zoeter mens van!

Zwanenpoten

Heb je nog meer tips tegen verzuring, laat ze horen op de weblog van Hilde.

Veel zoets gewenst. Claartje.

©Claartje 2012

——

Ben je ook aan het verzuren in je baan? Volg het wandelcoach programma bij Hilde Backus. In 4 wandelingen voel je je behoorlijk zoeter en bovendien weet je welke kant je uit wilt gaan met je carrière. En je komt al op weg. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent!’ of mail naar

——

Het Coach Bureau, Wandelcoach Hilde Backus

‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’

Als wandelcoach/psycholoog in Amelisweerd en Rhijnauwen, is Hilde Backus gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) of rol optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, en passende werksetting, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Haar aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht. Zij coachte meer dan 500 mensen, zij werken nu met plezier en energie, zetten hun talenten in, ontwikkelen zich optimaal en vinden vervulling en betekenis in hun werk en leven. Ken je anderen voor wie dit e-zine interessant is? Stuur het gerust door met de link onderin! Je kunt je abonneren via mijn website www.coachbureau.nl

©Hilde Backus 2012

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau