De teleurstelling in de functie van je dromen

Eindelijk maakte hij de stap naar zijn nieuwe functie: manager. Nu was hij iemand. Op feestjes vertelde hij graag over zijn rol en met verhulde trots reed hij voor in zijn lease Audi. Natuurlijk werkte hij keihard, avonden en vaak ook in het weekend. Hij stond onder spanning met verantwoordelijkheden, had een paar lastige teamleiders en uitdagend te behalen doelen. Moe was hij zeker. Hij irriteerde zich steeds meer aan zijn kinderen. Na een jaar was hij uitgeput.

Op wilskracht red je het niet

Ontdek wat je wilt! Jaag je dromen na! Als je het echt wilt lukt het!
Niet dus. Nee, wilskracht is te weinig. Het gaat pas werken als je werk aansluit bij je (verder te ontwikkelen) talenten. Als je dáármee doet wat je graag wilt: dan wordt het een feest. Dus als talenten zo belangrijk zijn waarom kennen zoveel mensen hun eigen talenten niet?

Ken je talent en mogelijkheden

Veel mensen voelen wel enigszins aan wat lekker gaat, maar helder kunnen benoemen waar ze in uitblinken lukt niet. Het is een brij in hun hoofd en de betekenis van de combinatie van hun talenten kennen ze al helemaal niet. Gelukkig ontdekken we dat, en wat je ermee kunt om met veel plezier te floreren in ons wandelcoachprogramma ‘Ontdek je Talent en wie je bent’.

Er zijn veel manieren om je talent te ontdekken. Hele bekende zijn:

  • Maak een testje op internet
  • Onderzoek waar je energie van krijgt en wat je met plezier doet: nu en in je verleden
  • Vraag anderen naar je talenten
  • Bedenk: wat wilde je als kind worden?

Zet het op een rij en je komt al een goed stuk in de richting.
Wat zijn nog meer nieuwe manieren op je talenten te ontdekken?

20150203sneeuwklokjes

3 nieuwe manieren om je talenten te ontdekken

1 Dat kan toch iedereen!

Talent zit in dat wat je met gemak of snel doet. Dus net daar waar je denkt: dat kan iedereen. Juist daar waar je zegt ‘ik doe het wel even. Juist daar waar je het overneemt. Daarin zit talent. Maak daar eens een lijst van.
Mensen die ik coach organiseren in hun vrije tijd vakanties voor de vriendinnenclub in een handomdraai. Ze denken dat anderen het ook kunnen, maar zij kunnen het veel sneller. Een man haalt tijdens de vakantie alle kinderen bij elkaar en bedenkt een spelactiviteit. Hij vindt het leuk, doet het met plezier. Tijdens het coachtraject ontdekt hij hoe goed hij de groepsdynamica ziet en hij ontdekt zijn nieuwe mogelijkheden in werk.

2 Kies een andere, onbekende wereld

Kies een nieuwe wereld en visualiseer jezelf in die wereld goed en sterk. Wat heb je? Kies bijvoorbeeld een job in Afrika in de hulpverlening; als je het daar goed en geweldig zou doen: wat zou je doen en hoe? Wat zou je inzetten om het een succes te maken? Neem eens een moment voor jezelf, al wandelend in de natuur bijvoorbeeld, om het te visualiseren.
Herhaal dit in weer andere, voor jou nieuwe en aantrekkelijke werelden: in een bakkerij, op het podium, werkzaamheden met dieren, als directeur, als wandelcoach, als reisleider enz.
Vraag je niet van te voren af of het leuk is maar creëer de omgeving zodat jij uit de verf komt en het leuk vindt. Falen is onmogelijk.
En hoe kom je dan uit de verf? Met je talent! Wat is je talent?

20150203zon

3 Kies een andere ingang: metaforen in de natuur

Wandel in de natuur en vraag de natuur naar je talenten. Deze suggestie vond ik aanvankelijk zoo zweverig maar hij werkt als een trein. Je gaat namelijk gericht en gefocust kijken naar een veelheid van informatie (wat de natuur is). Je kiest een element in de natuur dat je aanspreekt, bijvoorbeeld een boom die mooi rond en gelijkmatig is. Je ontdekt dat je in evenwicht bent. Of je ziet kleine details en ontdekt je precisie. Of je kunt niet kiezen omdat je zo veel schoonheid ervaart en je ontdekt je positiviteit.
Heerlijk om te doen!

4 Een bekende maar waardevolle manier: vraag het anderen.

Je kende deze tip vast al. Maar deed je het? Doe het nu!
Stel 3 mensen in je omgeving en van je werk 3 vragen:

  1. Waarin blink ik uit?
  2. Wat zie je me met plezier doen?
  3. Waarin zou ik me nog meer kunnen ontwikkelen, omdat ik daar al een beetje goed in ben maar mijn vaardigheden nog verder in kan ontplooien?

Stel jezelf 2 vragen

Wanneer je je talenten gehoord, ontdekt en ervaren hebt stel jezelf dan 2 vragen:
Hoe kan ik mezelf dienen met mijn talenten?
Dus wat wil je het liefste doen met je talenten? Wat zijn activiteiten waar je dol op bent, van floreert en energie van krijgt?
Hoe kan ik de mensheid dienen met mijn talenten?
Wat wil je in je leven verwezenlijken met je talent?

Kies 1 actie en doe hem meteen. Begin vandaag met het (hernieuwd) inzetten en verder ontwikkelen van je talenten!

Heb je een persoonlijke aanvullende Talent-Ontdek-Tip? Een originele tip die jou je talenten deed ontdekken en die je met anderen wilt delen?

Mail je Ontdek-Talent-Tip meteen!

Ik wens je waardevolle activiteiten met inzet van je talent. En plezier natuurlijk!
Hartelijke groet,
Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau