Over het effect van de natuur

Op 8 december 2010 gaf ik samen met 49 vrouwen (en 1 man) een mini TEDx talk op Het TEDx women Event in Amsterdam. Het thema was ‘Reshaping the future’ en we gaven onze ideeën over hoe vrouwen (en mannen) hun beste toekomst vorm kunnen geven voor het meeste geluk op termijn. Ik schreef mijn speech over het effect van de natuur.

Met Alexander Klopping van dwdd

Met Alexander Klopping van dwdd

De stad en de natuur

Ik woon in Utrecht en ik hou ontzettend van het stadse leven. De culturele mogelijkheden, films, concerten, ballet, musea, kroegen, terrasjes, eettentjes: heerlijk, gezellig en het voelt thuis. Studies, cursussen, workshops en trainingen; er is van alles te doen. Mijn vrienden en vriendinnen wonen er.

De natuur zei me vroeger niet zo veel. Ik vond het saai en er gebeurt niet zo veel. Maar ooit, per toeval, ontdekte ik de natuur en dat is niet meer weggegaan. Ik maakte er uiteindelijk mijn werk van. Niet dat ik me bijzonder verdiep in de natuur, ik geniet er van.

Ik verdiep me vooral in de mens, zijn psyche, gedrag en geluk. Maar het wandelend coachen in de mooie en eenvoudige natuur van Amelisweerd en Rhijnauwen en het wandelen in vakanties, brengen mijn leven in een merkbaar aangename balans.

Konijn in Amelisweerd

Konijn in Amelisweerd

Ochtenddauw in Rhijnauwen

Ik verdiepte me in wetenschappelijke onderzoeken naar effecten van zijn en bewegen in de natuur en schreef onderstaande mini TEDtalk.

Tedtalk: Laat de wind op je wangen gloeien!

Over het effect van de natuur

Samen met een vriendin ben ik op vakantie in Spanje. We zijn 17. We verblijven in een vrijstaand huis en we zijn bang. Bang voor inbrekers, insluipers en enge mannen. We praten over de gruwelijkheden die ons te wachten staan.

Dan ….een keiharde klap op de voordeur! We staan stijf van de spanning! Het blijft verder stil. Er gebeurt verder niets. Uiteindelijk vallen we in slaap.

De volgende dag maken we een wandelingetje. Tenminste dat is het plan. Maar we raken verstrikt in de bergpaadjes, de bossen en steeds als we denken, díe kant op, worden we verrast door een kloof. Waar zijn we in godsnaam? We lopen en we lopen.

Af en toe merken we op: wel mooi hier. Hé een hagedis. Wat een mooie plant! We klimmen en zien de zee: de zee! Wow, de zee! We genieten.

Ik weet niet meer hoe, maar na lang wandelen zijn we thuis. We voelen ons krachtig, sterk, vol zelfvertrouwen, nergens bang voor, en hongerig naar meer. Ons kan niets meer gebeuren.

Tot dan toe saai, maar nu avontuurlijk: de natuur. We hebben zojuist de natuur ontdekt!

In mijn werk ontmoet ik mensen zoals jij. Talentvol, ambitieus, verlangend en soms ook bang. Bang om niet goed genoeg te zijn of bang voor een hard oordeel, bang om er niet bij te horen.

Maar we laten ons niet kisten, zetten door, werken hard. We zullen wel eens laten zien wat we waard zijn. Dit alles kost ons veel energie en vraagt geestelijke inspanning. Het maakt ons moe, gestrest en eindeloos twijfelend.

De oplossing? De natuur!

Dat denk ik niet alleen; wetenschappers ook. Het is degelijk onderzocht. De wonderbaarlijke uitwerking van de natuur is geweldig! Wandelend in een bos, durven we onze kwetsbaarheid meer te tonen dan in de stad. De bomen roepen niet: ‘ga eens recht op lopen, waar is die glimlach?, kom jij eens slim uit de hoek!’

De gemeten wetenschappelijke effecten van vertoeven in de natuur zijn groot (en veel, ik noem er slechts enkele):

Door de natuur:

Kun je complexe beslissingen nu wel maken,

Zijn je oplossingen voor problemen creatiever

Kun je je beter concentreren, en daardoor presteren

Vermindert je stress want je hartslag en bloeddruk verlagen en je lichaam ontspant

Voel je je milder, positiever en gelukkiger.

Dus lieve mensen:

Geniet van inspirerende, uitbundige ontmoetingen en (stadse) werkzaamheden. Maar voor het beste effect: laat de wind op je wangen gloeien! In de natuur. Natuurlijk!

Veel plezier in de natuur!

Hartelijke groet,

Hilde Backus

Voor een impressie van de dag kijk hier: Tedxamsterdamwomen

—-

Ben je ook gestrest van je werk of van het drukke, stadse leven? Heb je behoefte aan de rust van de natuur en wil je je laten inspireren in de natuur? Meld je aan voor een wandelcoachprogramma en ervaar het effect van de natuur. Kijk op Wandelcoachprogramma’s. Een programma op maat is altijd mogelijk. Mail naar

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau