Heb jij wel eens dat je denkt: ‘als ik nu eerst verander, dan gaat het beter’?. Of: ‘als ik nu eerst leer om goed met kritiek om te kunnen gaan dan zou ik veel meer durven’. Of: ‘als ik niet zo veel naar waardering zou verlangen, dan zou ik sterker zijn’. En heb je al gemerkt dat je er niet of nauwelijks in verandert, als je vindt dat het moet?

In haar derde wandeling, uit het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’, beschrijft Marieke prachtig en ontroerend, hoe zij haar twijfels weg blaast wanneer ze stopt met klussen aan zichzelf en haar eigen koers volgt.

De vorige wandelingen Doen wat ik niet laten kan en This is for real verschenen vorige weken. Volgende week lees je haar laatste wandeling ‘Hoe trots kun je zijn?’. Lees vandaag ‘Klus jij wel eens aan jezelf?’.

Even vooraf: Marieke werkt als communicatieadviseur bij een gemeente. Het werk kost haar veel energie en de sfeer is niet inspirerend en uitdagend. Toch heeft zij veel nieuwe ideeën die soms wel gewaardeerd worden. Marieke heeft een zogenoemde diagnose borderline. Toch weet eigenlijk niemand op het werk dit, en merken mensen ook niet wat er in haar leeft.

In het wandelcoach programma ontdekt ze haar liefste wens: ze wil met haar schrijftalent werkgevers, ‘gezonde’ werknemers, bedrijfsartsen én hulpverleners vertellen, over hoe het is om te leven en te werken met een psychische stoornis. “Zodat we er met z’n allen aan kunnen bijdragen dat ook psychische beperkingen op het werk geen taboe meer zijn. En heel veel mensen nog veel beter uit de verf komen”, zegt Marieke.

Lees haar ervaringen van de derde wandeling in het wandelcoach ezine-artikel ‘Klus jij wel eens aan jezelf?’, hieronder.

—-

Nieuw! Mijn Boek is klaar. Als Ebook tijdelijk voor mijn abonnees gratis!

‘Door de Bomen het Bos weer zien!’

25 mensen wandelen naar plezier, vervulling en succes in werk, in Amelisweerd en Rhijnauwen.

De persoonlijke verhalen inspireren je en geven je zin, energie en moed om zelf ook je talenten te ontdekken en in te zetten voor dat wat je het allerliefste doet.

‘Door de bomen het bos weer zien!’, heeft 193 pagina’s, is full-colour vormgegeven en rijk en vrolijk geïllustreerd met tekeningen, mooie natuurfoto’s van Amelisweerd en Rhijnauwen èn met portretten van een aantal mensen zelf!

Het boek kost € 44,95 (incl. btw, ex verzendkosten € 3,75).

Je kunt het bestellen door € 48,70 over te maken op ING rekeningnummer 4264620 tnv HEAE Backus, Utrecht.

Na betaling, en mailen van je naam en adres, ontvang je het boek thuis (er is een levertijd van ongeveer 10 dagen).

Maar mijn wandelcoach ezine-abonnees ontvangen de online versie van het boek tijdelijk gratis!

Nieuwe Ezine-abonnees die zich aanmelden in de maanden januari en februari 2011 ontvangen het boek ook gratis. Je kunt je aanmelden op Gratis.

Na 28 februari is het Ebook te koop op deze website voor € 14,95 incl. btw.

Ik zou het waarderen en toejuichen als je vrienden, collega’s, familie en kennissen op de hoogte stelt van mijn boek/ebook. Wanneer zij zich inschrijven voor mijn Ezine, ontvangen zij

Tweewekelijks mijn Ezine met aansprekende, persoonlijke verhalen en resultaten over mijn klanten, met praktische en bruikbare tips, ideeën, ervaringen en inspiratie voor gelukkig en succesvol werken!

De Minicursus ‘In 5 stappen naar optimale inzet van je talent!’,

Tijdelijk in de maanden januari en februari 2011: De online-versie van mijn nieuwe boek ‘Door de bomen het bos weer zien!’.

—-

Wandelcoach ezine-artikel: Klus jij wel eens aan jezelf?

door Marieke Sweens

Mijn derde wandeling met Hilde op 12 november 2010

Het weerbericht kondigt de eerste zware herfststorm van dit seizoen aan – precies op de dag waarop ik de derde wandeling met Hilde heb afgesproken. De dag ervoor check ik dan ook regelmatig de website van de NS op eventuele vertragingen, als ik niet uit het raam tuur om de lucht in de gaten te houden. Van de stevige wind die uiteindelijk opsteekt heb ik nauwelijks last. Integendeel zelfs: keurig blaast die me naar het station waar de trein naar Utrecht CS op tijd vertrekt.

Bemodderde laarzen

Afgesloten paden

Voor de zekerheid heeft de boswachter van het Landgoed Amelisweerd wel de paden met roodwit lint afgesloten, zie ik vanuit bus 43 die me van Utrecht CS naar de Rhijnauwenselaan brengt. En voor de zekerheid heb ik mijn stevige winterlaarzen aangetrokken waarmee ik, als het moet, door plassen en modder kan stampen. In mijn tas heb ik een lijstje met mijn tien drijfveren bij me en tien talentenscans die door collega’s en vrienden zijn ingevuld.

Schuiven met uitgeknipte zinnetjes

Die drijfverenopdracht, die doe ik wel even, dacht ik toen ik die van Hilde ontving. Zo moeilijk kan het niet zijn om uit een lijst van vijftig er tien te halen die voor mij gelden. Het valt echter lelijk tegen. Want in hoeverre is iets nu echt een drijfveer, een diepe innerlijke motivatie, en wanneer speelt iets wel een rol maar is het niet van doorslaggevende betekenis? Na letterlijk schuiven met de uitgeknipte zinnetjes kom ik uiteindelijk tot een resultaat waarmee ik heel tevreden ben. Naast werk tijd genoeg over houden voor hobby’s, ruimte voor creativiteit, een eigen tijdsindeling kunnen maken en meer: ja, het zijn precies die zaken waardoor ik me benauwd ga voelen als ze ontbreken.

Hakken-in-het-zand-collega’s

Ook het vragen aan mensen om de Talentenscan voor me in te vullen ging me na aanvankelijke aarzeling vlot af. Alsof ik een lekkere traktatie uitdeelde viel ik de één na de ander ermee lastig.

De ingevulde scans terugkrijgen is andere koek. Zwart op wit zien waar je sterk in bent, dat gaat nog wel. Maar de confrontatie met mijn beperkingen is hard. “Je kunt niet zo goed omgaan met kritisch tegenspel”, lees ik.

“Probeer dingen eens wat meer te relativeren”, schrijft iemand. “Komt het doordat je zo anders denkt, dat je snel conflicten krijgt met collega’s?” vraagt een ander zich af. Inderdaad reageer ik geprikkeld en boos op mijn hakken-in-het-zand-collega’s die altijd klagen en ja-maren. Misschien moet ik daar wat aan doen. Ik bespreek het met mijn leidinggevende en een training op het vlak van persoonlijke effectiviteit lijkt haar wel een goed idee.

Aan jezelf klussen

Als ik het volgen van zo’n training voorleg aan Hilde reageert ze heel anders dan ik had verwacht. Geen kant-en-klaar idee voor een cursus, geen handige tips waar ik een training op het gebied van gespreksvaardigheden kan vinden.

“Is het echt nodig om te klussen aan jezelf, om om te kunnen omgaan met klagende collega’s?”, vraagt ze me. “Is het niet gezond dat je je daaraan ergert? Jij bent goed zoals je bent.”

Dat is weer eens een andere invalshoek dan ik gewend ben. Verfrissend. Zoals elke wandeling met Hilde weer verfrissend is, met of zonder herfststorm.

Open Mind

Nu het item aan mezelf klussen van de baan is, zoomen we in op mijn nog voorzichtige schreden op het pad van een leven als zzp’er. Sinds de vorige wandeling heb ik allerlei ideeën ontwikkeld, maar het speelt zich vooralsnog meer in mijn hoofd af dan dat er al tastbare resultaten zijn.

Via Twitter heb ik een aantal nieuwe contacten opgedaan die me op verschillende manieren en op verschillende momenten tot steun kunnen zijn: iemand die schrijfcoach is, een aantal mensen dat zich bezighoudt met e-books en marketing, professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Ik ontving naar aanleiding van mijn weblog een e-mail van een vrouw die in eigen beheer twee boeken heeft uitgegeven – onder andere daarom een waardevol contact om te behouden, met mijn plan voor mijn boek.

Toeval of niet: in de trein terug naar huis stuit ik op een oproep van een GGZ-instelling die graag aan de slag wil met ervaringsdeskundigen. En dat niet alleen. Ook ontdek ik dat het Fonds Psychische Gezondheid een publieksdag organiseert met als thema Open Mind: een dag met onder andere als doel een bijdrage te leveren aan het doorbreken van het taboe op psychische problemen. Onmiddellijk schrijf ik me ervoor in.

Het lijkt alsof de kansen voor het oprapen liggen. En ik raap ze op, ik pak ze stevig beet en ik ga ermee aan de slag.

Meer dan bemodderde laarzen: geen twijfel meer

Op de site van Hilde staat dat haar klanten vaak aan onder meer de volgende kenmerken voldoen: “Ze zijn bereid om uit hun comfortzone te stappen en zich open te stellen voor nieuwe kansen. Ze willen met het inzetten van hun unieke talenten bijdragen aan een groter geheel.” Ik wist het niet eens van mezelf, dat ik zo in elkaar zit. Ik dacht: ik hou wel van een vast patroontje, dan presteer ik optimaal. Niets blijkt minder waar.

Zelden heb ik zo weinig getwijfeld over de dingen die ik onderneem als over de stappen die ik heb gezet tijdens het traject tot nu toe bij Hilde. Stuur mij niet voor mijn vaste baan naar een congres: al lang van te voren zou ik er tegenop zien. In de publieksdag van het Fonds Psychische Gezondheid heb ik zin, veel zin. Ik vraag me af of er ooit een moment komt dat je uitgeleerd raakt over jezelf. Ik hoop eigenlijk van niet.

Ik kom thuis met veel meer dan alleen bemodderde laarzen (zie foto).

Marieke Sweens

Marieke, dank voor je prachtige en ontroerende beschrijving van je ervaringen als gevolg van de derde wandeling. Ik hoop dat het je (lezer) uitnodigt tot stoppen met klussen aan zichzelf en hun eigen koers te ontdekken en te varen.

Wil je meer lezen hoe Marieke de wandeling verder beleefde kijk dan op haar weblog Ditismarsmania bij Klussen, Drijfveren en Rugpijn

Je reactie op het artikel is welkom!

Dit artikel is de beschrijving van de derde wandeling uit het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’. De volgende wandeling wordt komende dinsdag gepubliceerd. Lees volgende week dinsdag 25 januari de vierde wandeling: ‘Hoe trots kun je zijn?’.

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

Denk je ook dat jij eerst nog wat moet klussen aan jezelf en moet veranderen? Denk je dat je dan pas goed genoeg bent om je echte keuzes te maken? Dan heb je het mis. Hoe eenvoudig het kan zijn ontdek je in het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen.

Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Het is veel eenvoudiger dan je denkt! Geef het jezelf cadeau in het nieuwe jaar! Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau