Bente (29, foto) deed Kunst- en Media management bij de HKU en, omdat het haar zo boeide, een cursus psychologie in 9 maanden. Ze werkt onder andere als zelfstandige bij een koor waar ze de publiciteit verzorgt. ‘Ik barst van de ideeën maar ik krijg geen gehoor. Daardoor is mijn werk routine geworden. Daar heb ik geen zin meer in. Ik heb besloten dat ik stop bij het koor.’

Bente in Amelisweerd

Ze heeft ook nog een parttime baan bij de Vrijstaat, een kunstlocatie voor kinderen. Hier gaan ze reorganiseren en Bente zal moeten solliciteren op haar eigen functie. Het is een leuke originele club waar ze uiteenlopende taken heeft, van publiciteit tot het organiseren van kinderfeestjes. ‘Maar ik zie hier ook geen uitdaging meer. Dus ik ga niet solliciteren.’ Na bijna 3 jaar Bente echt toe aan iets nieuws.

Wat een daadkracht. Die Bente. Er moet natuurlijk wél iets nieuws voor in de plaats komen. Maar wat? Ze besluit het wandelcoachprogramma te volgen.

Zoveel leuke ideeën

Het is een frisse ochtend en Bente loopt energiek over de wandelpaden in Amelisweerd. Ze straalt een aanstekelijke energie uit. Met hese stem vertelt ze enthousiast over dingen die ze deed waar ze gelukkig van werd.
‘Ik trainde 10-jarige kinderen hoe ze hockeyles konden geven aan 5-jarigen. Gewéldig vond ik dat!’ Ze snuift de frisse lucht diep in haar longen en vervolgt: ‘ik ben dol op brainstormen, ik heb veel ideeën en daardoor ga ik ook alle kanten op. Dát is wel een probleem.’

Als ik vraag hoe ze zou willen werken vertelt ze ontzettend veel en alles met veel enthousiasme. Het is goed om daarna even stil te staan en te recapituleren. Ik vat het samen en we ontdekken een lijn. De bevlogen Bente kan een begin formuleren van wat ze echt wil.

Stichting om anderen te helpen

‘Ik zou een stichting op willen zetten om mensen te helpen waarbij vier pijlers samenkomen: het bevorderen van sport, cultuur, gezonde voeding en natuur. Ik wil mensen op een simpele manier bewust maken dat zij zelf invloed hebben op de keuzes die ze maken en laten zien dat alles met elkaar in verbinding staat. Het lichaam is van invloed op je geest, voeding doet iets met je energielevel, door sporten komen gelukshormonen vrij, cultuur verbreedt je horizon en natuur geeft ruimte.’

Ze staat met twee benen op de grond en kijkt me blij aan. Ik zie aan haar dat dingen op zijn plaats vallen. ‘Ik wil mensen uit hun comfortzone halen, buiten hun eigen kaders laten denken. Dat geeft me zelf ook zo veel! Ik wil ze laten ontdekken hoe je anderen kunt accepteren zonder oordelen.’

Waarden

Wat is echt belangrijk voor Bente? Het stroomt uit haar: openheid, vrijheid, eerlijkheid en een heel afwisselend leven met veel dierbare mensen om zich heen maar ook voldoende tijd voor zichzelf. ‘Ik zou het ook fijn vinden om te leren de tegenstellingen die ik in mijzelf ervaar, te accepteren.’ En dat nemen we gelijk mee.

Voldaan gevoel

Aan het einde van de wandeling hebben we allebei een voldaan gevoel. Ik vraag haar alles te laten bezinken en uit te zoeken of er al dergelijke organisaties bestaan. ‘Kun je daar eens gaan kijken of een gesprek aangaan?’ Ze gaat ook de Talententest doen. We nemen afscheid en haar positieve energie blijft de rest van de dag nog om mij heen hangen.

Bruggenbouwer

Als we elkaar weer zien is het prachtig weer, de zon schijnt en we bespreken hoe het komt dat Bente ook zo zonnig is. We bespreken ook de resultaten van de test. Ze is een echte bruggenbouwer; ze kan zich goed inleven in de ander en aanvoelen hoe een ander zich voelt. Haar empathie gecombineerd met haar enthousiasme is een gouden combinatie om mensen met elkaar te verbinden.

Bente is iemand die het maximale uit het leven wil halen, dat is duidelijk. Die enorme drive straalt ze uit en brengt ze over op anderen. Ze draagt verantwoordelijkheid voor haar keuzes en haar mening. Ze is zich ervan bewust dat ze haar werk graag goed wil doen en wil presteren.

Uit de test komen de tegenstellingen die Bente in zichzelf voelt ook naar voren.
Zo is ze:

  • Enthousiast, vriendelijk, empathisch maar ook zakelijk
  • Ze houdt van samenwerken, veel mensen ontmoeten maar ook van alleen zijn en zelfstandig werken.
  • Ze is een denker, een ideeënmaker én een doener.

We kijken naar de combinatie van deze tegenstellingen. Wat een openbaring. Dat is typisch Bente: wie zou ze zijn zonder de tegenstellingen? Voor het eerst ziet Bente de waarde ervan: ze moet ze niet meer los van elkaar zien maar juist bij elkaar!

Onderzoeken en netwerken

Bente vindt Perpectivity, een organisatie die wereldwijd werkt voor mensen in kwetsbare groepen. Precies wat Bente wil. Ze ziet dat er een vacature openstaat en solliciteert. Ze heeft een erg leuk gesprek maar wordt toch 2de. Jammer!

Maar ze willen haar niet kwijt en vragen haar een game in de markt te zetten die is ontwikkeld om moeilijke groepen te bereiken. Voor 8 uur per week kan ze hier aan de slag als game coordinator. Het is wel op commissie basis dus geeft haar geen zekerheid van inkomen.

We bekijken welke vlakken van de vier pijlers die ze belangrijk vindt, ze verder kan onderzoeken. Zo komt ze via een vriend bij de sportschool terecht en doet ze een cursus voor fitnessdocent. Ook zoekt ze contact om facilitator bij de Tafel van Een te worden.

Bij het Humanistisch Verbond blaast ze de ingeslapen publiciteitsafdeling nieuw leven in: ze spuit het ene idee na het andere waardoor iedereen helemaal blij en enthousiast wordt.

Ze gaat ook nog in gesprek bij het Jeugd Cultuurfonds en de Jeugd Sportbond. Tenslotte stel ik haar voor aan een vriend van me die studenten coacht.
Bente wordt zich bewust van haar kracht als ideeënmaker en hoe ze anderen aansteekt. Ze geniet er met volle teugen van.

Wat levert het op?

Wat hebben deze gesprekken allemaal gemeen en wat heeft het opgeleverd? ‘Ik heb heel veel over mezelf ontdekt. Ik weet nu dat ik gemakkelijk op mensen afstap en de ideeën rollen er bij mij vanzelf uit. Mensen waarderen mijn input enorm en ze krijgen er zelf weer energie van. Het maakt ze blij. En mij ook!’

Bente werkt op vrijwillige basis bij verschillende clubs en ze vindt dat ze een fantastisch leven heeft. Dat het einde van de spaarpot in zicht is, maakt haar niet onzeker. Ze heeft Perspectivity, springt bij in de zaak van haar zus, straalt vertrouwen uit, en ziet dat alles goed is/komt.

Talentenscan

De Talentenscan geeft de bevestiging van hoe ik haar inmiddels ken. Iedereen ziet positieve dingen in haar. Ze is een creatieve denker, sociaal, zelfstandig en ondernemend. Ze heeft een helikopter view en overziet het grotere geheel. Ze is verbindend en een doorzetter. Ze staat onbevangen in het leven, is flexibel, heeft veel positieve energie en is authentiek.

Eigenlijk ben ik een soort coach

‘Door alle gesprekken en mijn eigen wensen en verlangens naast elkaar te leggen zou ik me als personal coach kunnen aanbieden. Ik zie dit helemaal zitten: Ben je werkeloos, heb je een dip, kom je niet van de bank af of heb je de zoveelste afwijzing te pakken? Ga naar Bente en knap op!’ Ze zegt het stralend.

Ik kijk naar Bente en ik zie het voor me; wat een enorme stimulator moet zij zijn als coach als je in een dip zit. Met haar empathie, frisheid, ideeënstroom ga je echt weer wat nieuws doen.

Ze maakt er onmiddellijk werk van met Get the Workflow. Als ik op haar website kijk, lees ik de header: Some people feel the rain. Others just get wet. (Bob Marley)

Even later heeft ze nog een nieuw product ontwikkeld Get The Laugh Flow. Ze is gediplomeerd lachyoga-docente geworden en verzorgt lachworkshops voor bedrijven en particulieren.
Het lachfilmpje maakt me gelijk aan het lachen. En altijd als ik aan Bente denk krijg ik een glimlach. Wat een waarde voor de wereld, zo’n vrouw.

Tips die Bente hielpen

  • Zie je tegenstellingen als unieke kracht. Het was een eyeopener om innerlijke tegenstellingen in een nieuw daglicht te zetten. ‘Ik zat er altijd mee te klungelen, maar nu ik de unieke combinatie zie voel ik me bijzonder en ook uit een stuk gesneden. Alsof ik heel ben geworden’.
    Hoe zit het met jouw tegenstellingen? Wie ben je als de kracht zit in de combinatie ervan?
  • Ga gericht spreken met mensen. Bente hield ervan om veel mensen te spreken, maar dat ze nu gericht op organisaties en mensen afstapten die pasten bij haar doel, maakte dat ze zichzelf, door alle feedback, beter leerde kennen. Bovendien breidde ze haar netwerk doelgericht uit. Verschillende organisaties maken daarom nu gebruik van haar lachtworkshop!
  • Doe vrijwilligerswerk in de terreinen die passen bij je doel. Het heeft zo veel voordelen: je doet wat je het liefste wilt, je kunt je cv aanvullen, je breidt je netwerk gericht uit. Het leverde Bente opdrachten op.
  •  Bente zegt ‘Stap uit je comfortzone, dan kun je groeien’. Als je niet weet hoe, bel haar even op.
  • ‘En’ zegt Bente ‘lach op het moment dat je het niet ziet zitten. Je hersenen registreren ook een neplach en vergroten meteen je endorfine-niveau. Je voelt je blijer dan ervoor.

Veel succes! En als je in een dip zit: ga naar Bente! Je knapt er van op.

Je reactie op dit artikel stel ik zeer op prijs. Meld het ons op weblog.

Hartelijke groet,
Hilde Backus
© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau