Het gaat Simon (28) best goed in zijn opleiding tot docent Maatschappijleer. Hij is niet zo erg geboeid maar vooral op weg naar zijn diploma. Dat hij al voor zijn afstuderen een baan krijgt maakt hem trots. Hij kan het vinden met de leerlingen. De discussies over politiek en maatschappelijke issues vindt hij prima. Maar hij voelt zich onbestemd. Is dit het nou? Hij betrapt zich op de gedacht: ‘wat doe ik hier?’.

Mokken

Simon komt aangescheurd met een taxi. Hij haalde het anders niet. We wandelen en hij deelt onmiddellijk al zijn vraagtekens. We nemen de tijd. Langzaam komt hij tot rust in de natuur. Stap voor stap brengen we in kaart wat hem energie geeft en energie kost.

Zijn antwoorden maken veel duidelijk. Er wordt veel en lang vergaderd op school, ook over details: ‘welke mokken schaffen we aan het hoe bergen we ze op, in een kastje of op een mokkenrekje?’. Maar het gaat ook over belangrijke zaken als besteding van budget.

Daarbij is er een klein groepje docenten dat bepalend is bij beslissingen. Simon vindt dit niet eerlijk en hij wordt er een beetje baldadig van. Daar maakt hij dan een grapje over in de vergadering, maar toch hij voelt zich alleen. Thuisgekomen zit hij lusteloos op de bank. Hij wil invulling geven aan zijn werk zoals hij dat graag wil. Maar hoe?

Vlak en gevoelloos: gebrek aan motivatie

Simon is niet de enige die tijdens zijn studie twijfels heeft en toch flink doorzet in de verkeerde studiekeuze. Ik hoor het vaker. Mensen gaan voor het ‘papiertje’. Na afloop zoeken ze dan natuurlijk een baan in deze richting (waar anders in?) in de hoop dat het dan beter gaat of misschien wel leuk wordt. Soms lukt dat. Vaak is het niet het geval en ook dan zetten mensen door: ‘ik heb toch deze hele studie niet voor niets gedaan?’

Ze voelen hun onbehagen en gebrek aan motivatie maar durven geen stappen te ondernemen. Na een tijdje went het ongeïnspireerde leven en het went zelfs om lusteloos te zijn. Dat is eigenlijk ernstig, mensen worden er vlak en gevoelloos van. Ze onderzoeken niet hoe zij het beste van henzelf kunnen inzetten zodat hun leven weer uitdagend wordt. Ze overleven.

Psychologie

We wandelen verder. Simon krijgt veel energie van de mentoruren. Dan praat hij met leerlingen die zijn vastgelopen en helpt hen weer op de rails. Deze gesprekken zijn vruchtbaar, gaan moeiteloos en doet hij met bijzonder veel plezier. En hij kan het doen op zijn manier!

Simon studeerde eerder één jaar psychologie en haalde zijn propedeuse. Hij vond dat een heel interessante maar pittige studie, en werkte er keihard voor. Dat harde werken ontmoedigde hem en hij stopte ermee. De HBO-opleiding maatschappijleer waar hij al aan begonnen was ging hem soepeler af en dat gaf hem meer zekerheid.

‘Als hij het werk van de mentoruren zou kunnen uitbreiden?’. We lopen onder de beschutting van een bomenlaantje en Simon fantaseert. Hij wordt steeds enthousiaster. Als hij nu eens echt zou kiezen voor wat hij wilde? Hij houdt van degelijke expertise en zou willen werken als psycholoog.

Hij maakt er werk van. In de weken erna onderzoekt hij verschillende universiteiten en richtingen. En dan staat zijn besluit vast: hij wil de draad van zijn studie psychologie weer oppakken, van dat idee wordt hij echt blij. Hij kiest voor sociale psychologie en media psychologie in Twente!

Belemmeringen

Maar er zijn veel belemmeringen: hij woont in Rotterdam en hij zal dus moeten verhuizen naar Twente. Daarbij wil hij al zijn aandacht geven aan deze pittige studie, hij wil voltijds studeren! Het opnieuw studeren geeft hem een nieuw toekomst perspectief maar hoe lost hij dit op? We maken een praktische rekensom en komen tot de conclusie dat als Simon een goedkope kamer vindt en heel zuinig leeft hij het financieel een jaar kan volhouden. Simon gaat ervoor.

Vrij en blij

Dit heldere inzicht en zijn grote wens maken het duidelijk waar het hem om gaat. Aan het eind van de tweede wandeling weet hij het zeker: ik neem ontslag! De volgende dag mailt hij me dat hij het al gedaan heeft en hij voelt zich geweldig! ‘Voor het eerst in jaren voel ik me opgelucht en zeker van mijn beslissing.’ Twee maanden later start hij met een bijvak onderzoeksmethoden en data-analyse om erin te komen. Bij het nieuwe studiejaar start hij met zijn premaster Psychologie.

Ondertussen verdient hij bij door het ontwikkelen van lesmateriaal en werkt hij als trainingsacteur in rollenspellen. Zo verdient hij steeds nieuwe studiemaanden erbij. Hij voelt zich vrij en blij!

Tips om uit de benauwende baan te stappen

Blijf jij ook hangen in je huidige baan doordat je een verkeerde keuze studiekeuze hebt gemaakt? Met deze tips maak je nieuwe stappen.

  • Onderzoek welke delen van je werk je energie geven, al zijn het maar kleine onderdelen. Wat zegt het over je belangstelling en vaardigheden. Hoe kun je deze werkzaamheden uitbreiden?
  • Bedenk eens dat je je huidige werk nog 3 jaar doet. Hoe voel je je dan? Als je dit beangstigt ga dan op onderzoek uit wat je wel zou willen.
  • Zou je weer opnieuw willen studeren? Ga naar open dagen! Er worden veel open dagen georganiseerd op Hogescholen en universiteiten.
  • Lees het boek ‘Heb lef, durf te veranderen’, van Tica Peeman. Een praktisch boek met een goede onderbouwing.
  • Onderzoek je financiële mogelijkheden en maak keuzes. Simon spaarde en investeert zijn hele vermogen in wat voor hem echt belangrijk is. Hij woont nu klein en leeft zuinig. Wat is er voor jou mogelijk?

Succes en hartelijke groet,

Hilde Backus
© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau