Ben je wandelcoach Zo loop je door

Hoe is het met je? Er is in korte tijd veel veranderd. Je piekert over gezondheid van dierbaren, je ouders, en hoe moet dat nu met je wandelcoachbedrijf? Ondertussen ken ik via via al verschillende mensen met het virus. Misschien jij ook wel?

Ik meldde me bij mijn coachees met de vraag ‘nu we niet meer samen buiten kunnen wandelen zullen we de coachwandelingen dan verzetten?’. Maar daar ging een aantal coachees niet mee akkoord, want juist nu hadden ze behoefte aan naar buiten gaan en aandacht voor gepieker en problemen. Juist nu. Wandelcoachen op de gewone manier kon niet meer, maar wat was er wel mogelijk? Samen ontdekten we 3 alternatieve manieren van wandelcoachen. En dat hoeft niet gratis, hoe kom je daar nou bij? Je levert kwaliteit. Zelfs wandelcoaching met een groep blijkt mogelijk.

Juist nu!

‘Nee, liever niet afzeggen. Ik voel me opgesloten in mijn huis’, zegt Carolien. ‘Ik zit hier met een ongevraagde klus erbij: juf. En ik ben helemaal geen juf. En al helemaal niet voor mijn eigen kinderen. Mijn baan gaat online door, maar eerlijk gezegd is het mij onduidelijk wat er van mij verwacht wordt. Ongestoord werken zit er niet in. Ik word daas van het geskype en gezoom. Ik ruzie met mijn leuke kinderen en fijne man. We hebben een harmonieus gezin maar nu…mijn hoofd tolt!

Wandelcoachen Zo loop je door

Rinie woont alleen en voelt zich eenzaam. ‘Laten we alsjeblieft wél gaan wandelen!’, appt ze. Als maatschappelijk werker doet ze huisbezoeken en die gaan nu online verder maar dat is vooral zoeken voor haar cliënten. Die bereikt ze maar moeilijk. Er zijn ook veel overleggen met collega’s maar niemand lijkt goed te weten wat te doen.

Wouter regelt zijn bedrijf met 30 man vanuit zijn computer. En nu vraagt hij zich af: hoe doe ik dit goed op korte termijn? Welke besluiten moet ik nemen en wat wil ik op de lange termijn (wat wil ik nu echt?). Hij wil door met de coachwandelingen.

Leonie wandelcoaching groepenLeonie appt me. Ze werkt bij de universiteit en voor studenten wil ze een groepswandelcoaching doen in de ‘Wellbeing-week’. Maar hoe kan dat veilig? En kan het eigenlijk wel? Samen bedenken we een oplossing zodat de studenten wel naar buiten kunnen en iedereen toch veilig is.

Drie nieuwe manieren van wandelcoachen en één voor een groep

Vragen en problemen stoppen niet met het Coronavirus. Integendeel. Ook levens- en loopbaanvragen zijn er gewoon. Ben je wandelcoach en was je van plan je coachwandelingen uit je agenda te halen? Er zijn ook andere manieren mogelijk.

1 Mobiel wandelcoachen

Coachee en jij wandelen ieder in hun eigen wandelgebied met de telefoon in je zak en je oortjes in. Zo begeleid je je coachee via de telefoon en maak je een start met bijvoorbeeld de Basiswandeling, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen, waarbij je coachee al wat meer tot zichzelf komt. Vervolgens stel je een goede overgangsvraag en ga je gefocust het gesprek in. Het is goed mogelijk om daarna een natuuroefening te doen. Bijvoorbeeld: ‘wat zie je om je heen in de natuur (dat past bij je dilemma, vraag, gevoel, wens, talent, ontdekking, besluit enz.)? Vertel er over. Wat spreekt je aan? Welke kenmerken heeft het? Wat zegt het je?’
Ik was verrast hoe goed het werkte, ik was een en al oor, terwijl ik langs de rivier liep. De laatste tijd waait het hard, dan moet je je hoofd weer wat draaien. Ik bestelde een windblocker, die schijnt goed te werken.

Zo loop je door wandelcoachen

2 Met een interval

Je coachee wandelt voorafgaand aan de afspraak met jou een uur alleen buiten. Hij/zij neemt de tijd voor zichzelf aan de hand van een wandeloefening die je van tevoren mailde en die de ander aan het denken zet, dichter bij gevoel brengt, rustiger en meer ontspannen maakt of die gaat over wensen die ertoe doen. Of beter nog: coachee zet verstand op vrij, hoeft niets en wandelt doelloos en zonder plan. Hier lees je waarom dat zo de moeite waard is (voor ons allemaal).
Dan zoeken coachee en jij een rustige plek binnen (of evt. buiten) en heb je een gesprek via de telefoon, Skype, Zoom of Wheryby (de laatste bevalt me erg goed). Na afloop pakt coachee weer een uur voor zichzelf en doet een verdiepings- of verwerkingsoefening. Zo reserveert je coachee een dagdeel voor zichzelf. Geen luxe hoor. Coachee Carolien knapte enorm op.

3 Anderhalve meter

Eerst werkte het niet. Zowel vriendin als coachee kwamen ongemerkt dichterbij, ik belandde in de berm en vroeg hen herhaaldelijk weer even ‘op te schuiven’. Maar in de loop van de weken wenden we aan de ‘anderhalve-meter-samenleving’ en werd het een routine. Het werkte heel goed. Wat helpt is heel duidelijk de afstand te meten (ik nam een meetlint mee). Daarmee krijg je beide gevoel wat de afstand werkelijk inhoudt. Ik las ook dat de Nobco raadt het wandelend coachen ook aan als een goed alternatief.

Wandelcoachen anderhalve meter uit elkaar

Wandelcoachen, anderhalve meter uit elkaar

4 Wandelcoaching met een groep

Leonie gaat binnenkort met een groep studenten op pad in het kader van de ‘Wellbeing week’ van de UU. We bedachten een aanpak die je met een groep met Zoom buiten kunt doen. Hoe pak je het aan?

  • Kies een thema, bv ‘Talent’,
  • Bepaal een doel, bijvoorbeeld ‘Ontdek waarvoor je je natuurlijke talenten het liefste wilt inzetten zodat je je verder ontwikkelt’,
  • Ontwerp een helder programma, waarin je korte opdrachten integreert. Hieronder vind je een voorbeeld van zo’n programma.
  • Deel het programma van tevoren met je deelnemers via mail/app.

Ieder is op het afgesproken tijdstip in zijn/haar eigen wandelgebied. Via Zoom bel je in. Iedereen kan elkaar zien en jij kunt muten en unmuten. Jij heet iedereen welkom en introduceert het programma en de oefening. Een voorbeeld van een oefening vind je hier.

Natuurtalent: oefening om met een groep te doen (kan ook individueel)

Het doel:
Je bent een natuurtalent! Jouw coachees ook. Je coachees ontdekken zijn/haar talenten en de betekenis ervan voor zijn werk/leven. Een associatie in de natuur helpt verhelderen.

De oefening:

  • Je coachees wandelen buiten in hun eigen wandelgebied. Je nodigt ze uit om aan te komen in de natuur. Zeg bv: ‘Adem een paar keer diep in en uit, voel je lichaam en ervaar de natuur bewust’. Of je begeleidt de groep in de Basiswandeling.
  • Laat ze vervolgens 10 minuten nadenken over de vraag: ‘Wat deed je ooit of onlangs dat je enorm veel plezier en energie gaf? Wat zou een talent zijn dat hier in zit?’ Zet iedereen op mute en ze gaan lekker wandelen en mijmeren.
  • Na 10 minuten schakel je iedereen weer in. Stel een heldere vraag voor het terugkoppelingsrondje. Bijvoorbeeld, kies één plezieraspect en één of twee talenten die dat herbergt. Bespreek ook de vragen of moeilijkheden die het opleverde. Houd het beknopt.
  • In de volgende stap maak je in Zoom online subgroepjes (die optie heeft Zoom), bijvoorbeeld tweetallen. Laat de deelnemers elkaar vertellen in 2 x 10 minuten: ‘Waarvoor ontving je ooit of onlangs waardering die je écht raakte? Wat zou het kunnen zeggen over je talent?’ Ze kunnen met elkaar meedenken.
  • Kom weer terug in de groep en laat iedereen één waardering en gekoppeld talent vertellen. Het is dus een kort rondje.
  • Stel dan de vraag voor ieder apart: ‘Wat in de natuur associeer je met deze talenten? Maak er een foto van of schrijf je ervaring op. Ze zijn weer even 10 min op pad.

    Natuurassociatie wandelcoachen Zo loop je door

    Wat spreekt je aan in de natuur?

  • Geef vervolgens 3 mensen het woord en geef ruimte voor vragen.
  • Als je merkt dat de deelnemers lekker in de oefening zitten ga je naar de volgende stap en maak je weer een ander tweetal: ‘Wat spreekt je aan in de natuur? Vertel erover aan je maatje. Wat kun je ontdekken over je talenten?’ Hierover vraag je enkele reacties terug.
  • Vervolgens geef je een thuis-wandelopdracht mee: ‘Wat zeggen de talenten over wat je het allerliefste doet?
    Bijvoorbeeld:
    – Over de manier waarop je wil werken;
    – Over de wijze waarop je met je klanten wil omgaan;
    – Hoe je wilt samenwerken;
    – Wat je belangrijk vindt in de toekomst;
    – Wat je wensen zijn;
    – Waar het je wezenlijk om gaat.
  • Sluit af met een samenvatting, een verdiepingssuggestie en hoe jullie verder gaan. Mogelijk vervolg je met een stiltewandeling.

Welke ideeën heb jij om het wandelcoachen voort te zetten, juist nu de behoefte zo groot is? Vertel ze ons in het reactieveld. Ook je andere suggesties zijn welkom. Help elkaar!
Ik hoor graag van je en vind je weg in deze onwerkelijke tijd.

Ben je op zoek naar een wandelcoach? Kijk op ‘Vind je wandelcoach’. Bijna 100 wandelcoaches staan voor je klaar voor helderheid in verwarrende tijden.

3 Wandelstappen Amelisweerd opleidingslocatie

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau