Het dilemma tussen het verlangen naar vrijheid en de angst om je (baan)zekerheid op te geven is het thema van mijn nieuwe E-zine. Het is vaak een lastig probleem: je hebt wensen en verlangens naar een andere baan of om voor jezelf te beginnen, maar dan moet je ook bepaalde zekerheden opgeven. Wat ga je dan kiezen? Hoe pak je het aan?

Cecile zat er ook mee te worstelen. Lees in het E-zine hieronder hoe zij stap voor stap uit de spagaat tussen vrijheid en zekerheid kwam en met hernieuwde energie, succesvol doet wat haar echt gelukkig maakt!

Hoe is het met jou aan het einde van 2009? Ben je tevreden over het jaar? Ik hoop het. Misschien wordt 2010 het jaar waarin je je nieuwe baan vindt of de stap naar je eigen onderneming maakt!

Ik draag er graag aan bij met mijn succesvolle en beproefde coachprogramma ‘Ontdek je talent’, van 4 wandelingen waarin je ontdekt welke rol en functie optimaal aansluit bij jouw talenten zodat je met plezier en heel productief uit de verf komt.

Ook start ik in 2010 met mijn nieuwe programma: Vind jouw baan! Het is een vervolg op ‘Ontdek je talent’. Het is een kort en zeer intensief programma waarin je de baan die past bij jouw talenten, in 4 maanden ook gaat vinden.

Dat gaat niet vanzelf! Daar ga je wel wat voor doen! Naast je sollicitatieactiviteiten met je perfecte CV, een geweldige brief en duidelijke en effectieve sollicitatievaardigheden, voer je netwerk- en oriënterende gesprekken. Je zet LinkedIn en andere sociale media in. Bovendien vinden wij voor jou 30-50 vacatures buiten de vacaturebanken om, en leveren wij minstens 3 waardevolle netwerkcontacten!

Kom achter je bureau vandaan, neem het heft in eigen hand, ontmoet nieuwe mensen en mogelijkheden, werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden en vind de baan die bij jou en jouw talenten past!

Wanneer je een abonnement op mijn E-zine hebt ontvang je binnenkort vanzelf een uitgebreide mail over dit nieuwe programma waarmee ik in 2010 start!

E-zine: Blijf niet zomaar plakken, durf vrij te zijn!

Cecile wil meer aan de slag als autonoom kunstenaar. Maar haar baanzekerheden opgeven valt haar moeilijk. Gelukkig weet ze langzaam uit de spagaat tussen vrijheid en zekerheid te komen.

Na haar studie aan de kunstacademie is Cecile (38) in het onderwijs beland. Ze geeft les in beeldende vakken op het MBO. Naast het lesgeven vindt ze het heerlijk om plannen te bedenken voor nieuwe onderwijsontwikkelingen. Met een projectgroep werkt ze bijna een jaar lang aan een veranderingsproces waarbij competentiegericht onderwijs zal worden ingevoerd. Maar als het project is afgerond en het proces kan worden ingevoerd, haakt de onderwijsinstelling plotseling af. Zonder verdere uitleg wordt het plan afgeblazen.

Dat steekt. Cecile is boos dat er niets met de plannen gebeurt, maar vooral dat het zo abrupt gaat en er geen waardering is voor haar werk. “Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Plannen belanden wel vaker in een la”, vertelt ze. Cecile is gedemotiveerd en komt bij mij om uit te vinden hoe ze verder wil in haar werk en hoe ze haar competenties het beste kan inzetten.

Autonome kunst

Een fantaseeroefening maakt veel los. “Als kunstenaar wil ik vrij zijn”, vertelt ze. “Ik wil autonome kunst maken, ik zou bijvoorbeeld een boek maken, geen last hebben van het concept ‘boek’, maar mijn interpretatie van een boek willen vorm geven, buiten alle kaders gaan. Dat lijkt me de ultieme vrijheid”, vertelt ze. Het liefste zou Cecile weg gaan van de school waar ze werkt, maar dat is wel een heel grote stap in een keer. Gelukkig is ze heel actiegericht; ze besluit om in haar vrije tijd met kunst aan de slag te gaan.

Met haar actieve inzet en het leggen van contacten komen de opdrachten binnen. De Kringloopwinkel vraagt haar objecten te maken, voor de bibliotheek maakt ze een vogeltjesproject, de VPRO heeft belangstelling voor een programma over passie, ze maakt illustraties voor boeken, ze onderhandelt met Buitenkunst, doet aan interieurstyling en maakt ook nog haar geliefde autonome kunst. Dat valt natuurlijk niet allemaal te combineren met haar baan. Ze besloot vorig jaar al een dag minder te gaan werken, nu doet ze er nog een dag af. Helemaal voor haar vrijheid kiezen, durft ze niet. “Ik hou van het lesgeven en natuurlijk van het vaste inkomen dat ik daarmee elke maand op mijn rekening krijg.”

Spagaat van angst en verlangen

Als kunstenaar heeft Cecile een soort alter ego gecreëerd; Mevrouw T. Dat is de creatieve, brutale, wijze vrouw die doet waar ze zin in heeft. Als ik Cecile vraag wat Mevrouw T. nou zou doen, zegt ze. “Die zou meteen haar baan opgeven en helemaal voor de vrijheid gaan. Maar ja, dat is Mevrouw T., ik wil écht nog die zekerheid vasthouden.”

Ik hoor vaak van mensen die ik coach dat ze meer vrijheid willen. Ze willen voor zichzelf beginnen, heel ander werk gaan doen of een tijdje gaan studeren. Maar ze worden heen en weer geslingerd tussen de drang naar vrijheid en de behoefte aan zekerheid. Eigenlijk is dat een soort spagaat tussen verlangen en angst. Het is natuurlijk ook wel begrijpelijk dat je niet zomaar alle schepen achter je wilt verbranden. Daar is helemaal niets mis mee, zolang je maar actie onderneemt. Laat je niet verlammen. Alleen maar stil blijven staan bij wat níet kan levert niet zoveel op. Ga op onderzoek uit, spreek met interessante mensen en kijk of je een klein stapje kunt maken. Je zal verbaasd zijn over de energie die je dat geeft. Je kunt altijd wel iets doen om je situatie te verbeteren.

Energie voor kunstprojecten

Cecile heeft actie ondernomen en ook al neemt ze geen ontslag, het gaat nu hartstikke goed met haar. Waar andere collega’s na het debacle met de vernieuwingsplannen gedemotiveerd zijn geraakt, geniet Cecile nog wel van het voor de klas staan. Ze kiest ervoor om zich alleen met het lesgeven bezig te houden en op de mbo-school geen andere projecten meer op zich te nemen. Daardoor houdt ze des te meer energie over om zich op haar kunstprojecten te storten. En doordat ze naast haar onderwijsbaan andere dingen doet, heeft ze weer het gevoel dat ze zelf de controle over haar carrière heeft.

Ondertussen zoekt Cecile nog naar een andere, parttime baan. Ze solliciteert op banen als cultuurcoach, cultuurscout of adviseur beeldende kunst. Hoewel werkgevers haar CV boeiend vinden heeft ze haar nieuwe baan nog niet gevonden, maar ze geniet zo van haar eigen opdrachten als kunstenaar dat ze de vrijheid proeft! Op dit moment werkt zij aan 3 projecten, 1 workshop, heeft ze een interieur- en stylingadviesopdracht, en neemt zij deel aan een denktankproject. Het zijn allemaal betaalde opdrachten! Ze is enthousiast, geniet en geeft vorm aan haar grote wens.

Verandering kan wél

Verlang jij ook naar vrijheid, maar wil je ook niet alle zekerheden opgeven? Met deze tips kom je uit die lastige spagaat.

*Probeer allereerst uit te vinden wat je nou écht zou willen doen. Als alles mogelijk was en er geen belemmeringen zouden zijn, hoe ziet je werk er dan uit? Fantaseer!

*Neem de moeite om te onderzoeken wat je aan je werk wilt en kunt veranderen, zonder dat je rigoureus al je zekerheden opgeeft. Wat zou je graag willen doen? Kan dat ook in deeltijd? Hoeveel inkomen kun je eventueel inleveren om je dromen na te jagen?

*Denk niet meteen ‘ja, maar, het kan niet’. Als je steeds de nadruk legt op wat er allemaal niet kan, word je heel passief. En ongelukkig. Wat helpt is praten met mensen die wel gedurfd hebben, of die de door jouw geambieerde functie hebben, of die werken bij een organisatie die je aanspreekt. Je acties zullen je energie geven en een gevoel dat jij het heft in handen neemt.

*Praat met mensen die positief staan tegenover je ideeën. Dus bijvoorbeeld even nog niet met je bezorgde partner, maar wel met een vriend(in). Of zoek een netwerk op met mensen uit het vakgebied. Als je met hen praat, krijg je niet alleen feedback maar ook enthousiasme of realistische tips voor je ideeën.

*Als je ontevreden bent met je huidige baan, kom dan in beweging, ga solliciteren. Ook als die vacature niet meteen jouw droombaan is. Blijven hangen terwijl je ontevreden bent is namelijk echt funest voor je werkplezier en zelfs voor je gezondheid. Als je solliciteert, netwerkt en andere initiatieven ontplooit, geef je jezelf de kans om dingen te veranderen. Als je gewoon maar blijft plakken gebeurt er in ieder geval niets.

*Lees het boek: “Ja maar….wat als alles lukt??”, van Bertold Gunster.

Veel succes!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

———————————————————–

Worstel je ook met de spagaat tussen verlangen en angst, tussen vrijheid en zekerheid?

Wacht niet langer en start met het frisse, resultaatgerichte coachprogramma ‘Ontdek je talent’, en ga op weg naar een plek die beter bij je past. Kijk bij De Coachprogramma’s van jouw wandelcoach.

Je bent van harte welkom!

06 170 66 750

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau