Hans (39) werkt 5 jaar bij een jong en dynamisch telecombedrijf. Hij was er bij vanaf de start. Het bedrijf groeit als kool en een reorganisatie is nodig. Sinds 2 jaar is Hans Senior Business Analist. De werkdruk is enorm en hij werkt keihard. Langzaam raakt hij op en dan meldt hij zich ziek. Hij is bang want een burn-out ligt op de loer.

Wensen

Thuis rust hij uit en komt hij bij en hij gaat vlot weer aan de slag. Het lukt best maar hij realiseert zich dat hij er met een paar weken thuis nog niet is. Er moet iets veranderen. Hij besluit om het wandelcoachprogramma te volgen. Hij wil zich weer zelfverzekerd voelen en zich assertiever opstellen. En om dat te kunnen wil hij weten waar hij echt goed in is.

Dieren

Het is hartje zomer als we aan de wandel gaan. Hans heeft er een lange werkdag opzitten. Het buiten zijn, de natuur, het doet hem zichtbaar goed. Hij ontspant. Zijn schouders zakken en hij vertelt.

Hij wil zich ‘vrij voelen als een vogel’ en de focus en concentratie hebben als een ‘biddende torenvalk’. ‘En’ zegt hij… ‘ik wil de uiterlijke kracht en innerlijke rust van een paard’! Hans wil zich richten op zaken die er toe doen én hij wil staan voor wie hij is en voor wat hij kan! Zo, een man met stevige wensen!

Balans

Als Hans fantaseert over zijn ideale dag komen zijn vrouw en dochter prominent in beeld. Met aandacht en liefde wil hij samen met zijn dochter ontbijten voordat hij haar naar school brengt en zelf naar zijn werk gaat. Hij wil balans in zijn werk en privéleven. Hij straalt als hij het over zijn dochter heeft.

En stralen doet hij ook als hij vertelt hoe hij mensen met elkaar in contact brengt.
Hans wil graag dienstbaar zijn en is in staat om het beste uit zijn teamleden naar boven te halen. Hij wil verbinden en samenwerken.

Energiegevers

Na zijn vakantie krijg ik een enthousiaste mail. Hij heeft het heerlijk gehad en kon genieten van de natuur, de wandelingen en het samenzijn met zijn vrouw en dochter.
Wat een energie heeft hij opgedaan!
Hij heeft ook het hardlopen weer opgepakt en afspraken gemaakt met goede vrienden.
Hij heeft gemerkt hoe belangrijk het is de batterij weer op te laden na een periode van hard werken. Dat wil hij er in houden. Hij blijft hardlopen in de natuur en zorgt voor contacten met goede vrienden. En hij bakt taarten met zijn dochter! Hij geniet.

Unieke talenten

Tijdens de tweede wandeling herkent Hans zijn talenten uit het onderzoek. Hij kan faciliteren, anderen tot bloei laten komen en helpen. Hij voelt goed aan wat de ander nodig heeft en ziet de kwaliteiten van anderen. Dat kwam dat te pas toen hij als teamleider een team opbouwde.

Hij ziet wel dat het soms ten koste gaat van zichzelf, dat zijn stapel werk blijft liggen als hij zijn collega helpt die binnenloopt met een vraag. Hij spreekt zich niet altijd duidelijk uit omdat hij op zoek is naar punten van overeenstemming. Hij erkent dat hij bang is om de ander teleur te stellen.

Anders

Hij wil het anders. De ideeën zitten in zijn hoofd. Hans is een snelle denker. We bespreken het en maken het concreet. Hij wil bewuster gaan reageren op vragen van anderen. Energiek gaan we na de tweede wandeling uit elkaar.

Teleurgesteld

Maar de ochtend voor de derde wandeling krijg ik een mail. Hans wil de afspraak afzeggen. Hij heeft zijn wandel-opdrachten nog niet klaar. Daar baalt hij van. Hij is streng naar zichzelf en denkt dat ook ik ‘er van alles van zal vinden’. Hij had het zich zo anders voorgenomen.

‘Kom met wat je hebt!’ mail ik hem terug. ‘Ik ben er toch, het is een mooie herfstdag. We gaan het doen met wat er is!’

Het wordt een prachtige wandeling die inzichten brengt. Hans herkent dit patroon. Wat heeft hij er toch een gewoonte van gemaakt om zich op de ander te richten! En dat het een gevoel van falen geeft als het even tegen zit. Het is zijn oude verhaal, maar ik geef hem een ander gevoel.

Waardering

En wat blijkt ook: in de Talentenscan heeft Hans schitterende feedback ontvangen. De loyaliteit, behulpzaamheid en toewijding worden gezien. De teamplayer in hem wordt gewaardeerd, de know-how die hij heeft wordt geroemd. En de tips die hij krijgt om wat duidelijker te begrenzen neemt hij ter harte. Het sluit precies aan bij zijn besluiten.

Reminder

Hij wil er nu echt voor gaan en weet dat hij zichzelf bij de les moet houden. Om niet direct overal ja op te zeggen, gaat hij een moment van bezinning in bouwen. Hij bouwt tijd in om na te denken en hij helpt zichzelf met een grote visuele reminder! Keuzemoment!

Visuele reminder

Maaiveld

Ik krijg al snel een mail van een enthousiaste en opgeluchte Hans. ‘Het werkt!’, schrijft hij. De reminder helpt hem niet direct te reageren, en om andere keuzes te maken.
Hij voelt zich er heel goed bij.
Hij mag van zichzelf zijn hoofd wat vaker boven het maaiveld uitsteken en tot zijn geluk merkt dat dit juist gewaardeerd wordt. Zijn kennis, kunde en ideeën worden op prijs gesteld en zijn grenzen worden geaccepteerd. Een bijzondere ervaring.

100% oké

En dan is daar de laatste wandeling. Hans deed de 100% oké oefening.
Hij kijkt me rustig en zelfverzekerd aan: ‘ik zit nu lekker in mijn vel, geen lichamelijke klachten en ik maak bewust mijn keuzes en vertel ze gewoon aan anderen. En dat het wordt gewaardeerd en geaccepteerd maakt me enthousiast maar ook rustig. Het klopt. Ik kan nu waarmaken wat ik beloof, ik voorkom dat er teleurstellingen ontstaan en ik heb een acceptabele werkdruk.’

Werkinhoud

Hans is blij. Met zijn nieuwe manager bespreekt hij meteen zijn talenten en krachten en geeft hij aan hoe hij zijn nieuwe rol als Sales en Marketing Controller en het financeteam anders wil invullen. Zijn manager waardeert het juist dat Hans zo gemotiveerd is om zijn eigen takenpakket vorm te geven.
Hans zegt niet overal meer ‘ja’, op: hij selecteert. De nieuwe manager geeft hem deze kansen en Hans geniet enorm van zijn werk.

DO

Hans zoekt in zijn tas en laat me nog één ding zien. Een mooie steen die hij tijdens zijn vakantie vond. Door de natuur is het woord ‘DO’ uitgeslepen.
Hans: ‘DO staat voor mij niet alleen voor doen maar ook voor durven en uitdagingen aangaan. En die heb ik nu zeker. Het is een actie uit eigen wil, naar mijn keuze en ik accepteer dat dit in sommige gevallen consequenties heeft.
De steen is voor mij het symbool voor de innerlijke kracht en rust’.

DO

Hans voelt zich ‘vrij als een vogel’ en wil binnen zijn huidige bedrijf de opgedane inzichten verder eigen maken. En wie weet wat er dan in de komende jaren nog op zijn pad gaat komen!

Ik krijg een dikke kus als we uit elkaar gaan.

Hoe is het met jou? Je reactie op dit artikel is welkom op ons weblog.

Hartelijke groet,
Tineke Franssen
Wandelcoach bij Het Coach Bureau
©2013 Het Coach Bureau

 

 

Ben je, net als Hans ook zo moe en laat je over je grenzen heen gaan? Ligt een burn-out op de loer? Weet je wat je anders wil maar het lukt maar niet? Wil je een pas op de plaats maken en onderzoeken waar je grenzen liggen en hoe het nu wel lukt om ze te stellen?  

Wil je met plezier werken en je talenten verder ontplooien?

Dan is het beproefde individuele coachprogramma met in het hart 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen iets voor je. Je ontdekt de functie of rol (of niche) waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Je accepteert jezelf en ziet je talenten. We maken een concreet plan hoe je het aan kunt pakken.

Je kunt meteen meedoen aan het wetenschappelijk onderzoek naar wandelcoaching en 200 euro korting ontvangen.

Het is heerlijk in de natuur en het helpt echt!

Wil je meer weten over het wandelcoachprogramma ‘Ontdek je talent en wie je bent’? Lees hier meer.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau