Dit wandelcoach ezine-artikel is de weergave van de vierde en laatste wandeling uit het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent!’, door Jackie. Zij volgde het wandelcoach traject afgelopen zomer. De vorige wandelingen beschreef zij in De kracht van verbeelding, Van droom naar daad en Leef je Talent.

Nog even ter herinnering: Jackie werkt en is opgeleid als communicatieprofessional èn kunstenaar. Ze verdient haar geld met een baan van 3 dagen in de communicatie. Maar communicatieplannen maken en implementeren bieden haar niet meer dezelfde voldoening als die ze had toe ze het vak instapte.

Het kost haar steeds meer energie om met haar creatieve brein aan de bedoelde communicatiemodellen te werken. Met haar kunstenaarschap geeft ze vorm aan haar verbeelding en loopt ze over van ideeën. Die bewaart ze voor de dagen dat ze voor zichzelf werkt.

Haar aanvankelijke wens voor het wandelcoach traject is te zoeken naar een andere invulling van haar communicatierol, om zo haar oorspronkelijke plezier te hervinden. Maar onverwacht pakt dat geheel anders en verrassend uit!

Lees hieronder het de vierde en laatste wandeling, ‘All the way’.

Eigen bedrijf naast je baan

Op 26 oktober verscheen het Volkskrantartikel ‘Je werk of je leven’ van Anna van den Breemer, waar ik aan meewerkte. Het gaat over mensen die naast hun baan een eigen bedrijf hebben waarin zij met hun passie werken. Het komt steeds vaker voor en het lijkt een trend te zijn. Jackie is er een succesvol voorbeeld van!

Wandelcoach ezine-artikel: ‘All the way’

door Jackie van de P

Welnu, daar stond ik dan voor de laatste keer bij de bushalte aan de Rhijnauwense laan. Met heldere ideeën en plannen en een sterk en blij gevoel. Er was al veel veranderd en hobbelend in de bus terug naar Utrecht Centraal merkte ik hoe de ingedutte twijfels in mijn hoofd, zich de slaap uit de ogen hadden gewreven.

Ik had de eerste onvermijdelijke teleurstellingen op weg naar mijn droombaan al meegemaakt, maar ik was klaar voor meer. Mijn eerstvolgende en belangrijke doelwit Klaas, van een gerenommeerd adviesbureau voor veranderingen. Hij zocht een ‘Blikverruimer’.

 

Opwindend en onzeker

Het gesprek met Klaas was, zoals eerder beschreven in ‘Leef je talent’, inspirerend geweest en eindigde met een uitnodiging om deel te nemen aan een workshop over rapporten: ‘Waarom schrijven we eigenlijk rapporten en kan dat niet anders?’. Een spekkie naar mijn bekkie. Mijn hoofd liep over van ideeën.

In een dergelijke bui lijkt het net alsof ik met een slee zonder rem de heuvel afvlieg: steeds sneller en sneller. Ik doe honderd dingen door elkaar heen en zou tien armen willen hebben om alles op te kunnen schrijven wat ik ondertussen bedenk. Een heerlijk en opwindend gevoel.

 

De volgende ochtend stuurde ik Klaas een mail waarin ik liet weten dat ik het gesprek had gewaardeerd en voegde alvast wat ideeën voor de sessie bij. Toen ik de daaropvolgende dagen geen reactie kreeg werd ik onzeker: Had ik de mail niet moeten sturen? Was ik te onderdanig geweest en te weinig eigen? Te opdringerig? Hoe origineel ben ik eigenlijk? Ik ben al jaren niet meer enthousiast, nu heb ik eindelijk de bezieling terug, word ik er niet voor beloond! Zo vrat de onzekerheid zich een weg naar binnen.

 

De zwaluw, de zomer en het doel

Ik herken het patroon. Ik vind het niet eenvoudig om ermee om te gaan. Het opschrijven helpt alvast. Daarnaast houd ik mezelf voor dat een zwaluw nog geen zomer maakt. Zeker, Hilde kan ‘toveren’. Het is ongelooflijk hoe ze me al tijdens de eerste wandeling uit een jarenlange impasse wist te trekken. Maar je moet zelf aan de slag. Dat betekent niet te snel opgeven als het niet in een keer mee zit.

 

Het belangrijkste is dat ik het doel voor ogen houdt, namelijk: stapje voor stapje mijn werk weer naar mijn hand zetten. Gaan doen wat ík leuk vind en niet wat ik denk dat anderen van mij verwachten. En dat vraagt om een actieve houding. Niet afwachten, maar jezelf aanbieden met mijn ideeën en ontdekte producten (lees ‘De kracht van Verbeelding’). Niet te hijgerig achter potentiële opdrachtgevers aanrennen maar alert ontspannen.

 

Krijg de hik

Toen ik na twee weken nog niets van Klaas had gehoord, stuurde ik hem een mail met de vraag of de uitnodiging nog doorging. Na een positief bericht van zijn kant zat ik toch nog met wat vragen. Normaal gesproken houd ik die onzekerheid voor me en zie ik wel hoe het loopt. Daardoor heb ik vaak mijn neus gestoten en kreeg ik bijvoorbeeld niet of te weinig betaald voor een opdracht of bleef ik achter in boosheid.

 

Nu dacht ik ‘krijg de hik’ en ik belde hem op: ‘Uhh, ben ik bij die sessie aanwezig als gewone deelnemer of als toekomstige creatieve hulp bij veranderingen? Dus dat ik in de toekomst werk als Blikverruimer, dat wil ik namelijk heel graag’.

Het laatste bleek. Zo, dat luchtte op. Ik voelde me krachtig en stevig.

 

Onzichtbaar in mijn werk

Ik heb er wel even over gedaan voor ik Hilde benaderde. Ik geloofde niet zo in loopbaancoaching. Je hoort vaak van die clichéberichten over wat daarin gebeurt.

 

Al jaren werkte ik met weinig smaak. Ik had het gevoel niet te doen wat ik eigenlijk wilde. Ooit koos ik voor de opleiding Vormgeving en communicatie (V&C) omdat ik graag reclamefilmpjes wilde maken. Nadat ik van school kwam belandde ik van websiteontwerper tot redacteur uiteindelijk onwillekeurig in het communicatieadviesvak. Wat voornamelijk inhoudt: plannen schrijven om die vervolgens door anderen uit te laten voeren.

 

In eerste instantie vond ik dat best aardig. Aan de basis van een plan ligt immers het creatief conceptueel denken wat een van mijn talenten is. Maar het frustreerde me dat ik dat echte creatieve werk niet deed. Ik voelde me steeds meer onzichtbaar.

 

Kunstacademie

De kunstacademie die ik toen oppakte, was een verademing. Het paste me als een handschoen en de geestelijke verveling die zich overdag van me meester maakte, verdween op slag. De vijf jaar op de academie viel ik nooit meer in slaap in de trein, van en naar mijn werk. Ik had het veel te druk met denken, schrijven, schetsen, fotograferen.

 

Nadat ik was afgestudeerd sloot mijn nieuwe baan niet aan en ik kon niet ontdekken wat wel goed paste. Bovendien had ik gedoe met collega’s. Ik was niet trots op mijn werk en op de achtergrond knaagde het verlangen naar wat anders. Het nam het licht weg voor de plezierige dingen. Soms keek ik naar mezelf in de spiegeling van de ruit van het kantoor, waar ik als vastgenageld achter mijn bureau zat. Ik schaamde me. Het duurde echter nog vier jaar voor ik ingreep. Ik was net van de ene in de andere communicatiebaan gerold, toen ik besloot om Hilde te bellen.

 

‘All the way’

Ik had Hilde al een tijdje in de peiling. Zij was anders dan anderen. Haar nieuwsbrieven gingen over mensen als ik. Al wandelend kwamen ze tot oplossingen. Ik zag het helemaal voor me, over bevroren zandpaden langs besneeuwde weilanden lopen en praten. Het overtuigende argument kwam met de ontdekking dat een oud-collega met succes (eigen schrijfbedrijf) hetzelfde traject had gedaan.

 

Op de derde dag van mijn nieuwe baan nam ik contact op met Hilde. Het was pauze en ik liep in het park. Het miezerde. Hilde luisterde geduldig naar mijn klaagzang en vatte het samen met: ‘Jij lijkt een vrije vogel en je heb de ruimte niet’. Vervolgens stelde ze het wandelcoachtraject van vier wandelingen voor. Ik kreeg het gelijk benauwd: ‘Ojee, dacht ik, het hele pakket!’. Met heel veel slagen om mijn arm, besloot ik te gaan. Nadat we een datum hadden geprikt, ging ik uiteindelijk ‘all the way’.

 

Focus op talent

Aanvankelijk was ik terughoudend. Welke nieuwe inzichten zou ik nog kunnen verwachten? Dat ik al zo snel na de eerste wandeling het licht weer zou zien, had ik niet verwacht. De blijdschap is gebleven. Wat voor mij het beste werkte, was onder andere de actiegerichte aanpak. Ik kreeg flink wat opdrachten mee voor de eerstvolgende keer waarbij ik mijn verlangens en talenten verder onderzocht. En ik voerde ook spannende gesprekken met mensen met wie ik mijn eerste plannen deelde. Hun enthousiasme sterkte me.

 

Met name de focus op mijn talenten liet mij de schellen van de ogen vallen. Ik ben geneigd vooral naar mijn mindere kanten te kijken en daar in te blijven hangen. Wat mij trof was de kern van haar aanpak: versterk je talenten en doe zo weinig mogelijk met de dingen waar je minder goed in bent. En dat ieder mens dus op zijn eigen unieke manier gebakken is. Voor het eerst zag ik het glashelder voor me. Ik was in staat dingen te doen die ik eigenlijk niet durfde, zocht contact met mensen, toetste mijn plannen en ontdekte de waarde ervan. Bijkomend effect was dat ik ook heel vergevingsgezind naar anderen toe werd.

 

Dromen realiseren

Ik realiseerde me dat ik alles in huis had om een levensvatbaar product in de markt te zetten en dat ik daar gelijk mee kon beginnen. Ik zag ineens dat alles mogelijk was. Een droom, niet om te dromen, maar om te realiseren.

 

Ik werk mijn communicatiebaan nu op mijn geheel eigen wijze uit. Ik verzamel elke keer weer opnieuw moed en doe mijn voorstellen niet altijd meer in brave communicatieplannen, maar ik teken, schets, film, knip en plak en presenteer. Ik heb goed contact met mijn collega´s: ik ben wie ik ben, en zij ook.

Daarnaast zet ik mijn producten in de markt. Ik voer veel gesprekken en hoor aanstaande woensdag of ik Blikverruimer bij Twynstra & Gudde word. In ieder geval heb ik al een boeiende opdracht binnen van een trendbureau voor maatschappelijke vraagstukken: moodboards en een film maken om toekomstige trends te verbeelden.

 

Jackie is een pseudoniem. Kijk voor mijn echte naam op mijn website inductiedochters.nl en maak kennis met mijn producten. Ze zijn uniek!

Ik ook. Jij ook trouwens.

Jackie, najaar 2010

Ik dank Jackie voor het schrijven van haar beleving van de wandelingen! En ik hoop dat deze artikelenreeks jou (lezer) inspireert om stappen te nemen om het werken voor jou smaakvol te maken.

Ik wens je veel vertrouwen, inzet en succes!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

©2010 Hilde Backus

Wil je ook in actie komen op weg naar een toekomst die past bij jou en jouw talenten? Dan is een individueel wandelcoach programma in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen iets voor je. In 4 heerlijke wandelingen onderzoeken we je diepste wensen, je natuurlijke talenten, je drijfveren en waarden en de functie of rol die daarbij aansluit. Daarbij ga je met concrete acties op weg gaat naar de realisatie ervan. Kijk op De coachprogramma’s.

Geïnspireerd door dit artikel? Neem een abonnement en ontvang tweewekelijks een artikel met praktische en bruikbare tips, ideeën, ervaringen en inspiratie over talentvol, succesvol en gelukkig werken. Ga naar www.coachbureau.nl. Op elke pagina vind je een formuliertje om je aan te melden. Wanneer je dat doet ontvang je tevens de gratis wandelcoach E-course: ‘De 5 stappen naar optimale inzet van jouw talent!’.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau