Een aantal mensen die het  wandelcoach traject volgen, ontdekken dat zij het liefste voor zichzelf willen beginnen. Ze zijn toe aan vrijheid of hun volgende loopbaanstap ligt op een ander terrein dan hun huidige werk, of ze willen met meer plezier doen waar ze het beste in zijn. Sommige van hen hebben plannen die niet eenvoudig uitvoerbaar zijn en bij anderen ligt het succes voor de hand.

Het succes hangt af van een aantal zaken, maar je weet pas goed waar je aan begint als je je toekomstige bedrijf helder en concreet in beeld hebt gebracht. Lees in mijn nieuwe artikel hoe Hermien vanuit de functie van beleidsadviseur, een succesvolle start maakt met haar eigen coachbureau.

Wandelcoach e-zine: Switchen naar zelfstandige? Maak je plannen héél concreet!

Hermien weet eigenlijk heel goed wat ze wil; een eigen coachbureau. Maar om haar droom waar te maken, moeten haar plannen eerst echt concreet worden.

Na haar studie sociaaljuridische dienstverlening ging Hermien (35) aan de slag als beleidsadviseur op het gebied van onderwijs bij een gemeente. Dat doet ze nu alweer bijna 10 jaar. Af en toe begeleidt ze andere collega’s, en dat vindt ze het leukste onderdeel van haar werk. Ze is er razend enthousiast over en ze besluit de opleiding tot coach te volgen, aan de Hogeschool Windesheim. Ze smult van de opleiding! En ze droomt: ‘dit is wat ik wil!’.

Ze maakt er werk van. Naast haar beleidswerk besteedt ze ongeveer tien uur per week aan het opzetten van haar bureau en soms coacht ze al mensen. De klanten komen via via bij haar binnen, daar is ze heel blij mee maar na enkele trajecten is haar bron weer opgedroogd. Hermien heeft niet een concreet bedrijfsplan. Ook heeft ze niet in beeld wat voor type coach ze nou eigenlijk is en welke klant zij eigenlijk zoekt. Haar de focus ontbreekt. Het brengt haar niet verder.

Durf ik het écht?

Toch smaakt het naar meer. Hermien wil het liefste haar baan opzeggen en echt volop als zelfstandig coach aan de slag, maar ze weet niet waar ze aan begint. ’Hoe pak ik dat aan? En durf ik het wel écht?’, vraagt ze zich af. Haar gevoel zegt ‘doen!’, maar haar verstand houdt haar tegen. Moet ze wel al die financiële zekerheden opgeven? Ze heeft geen overzicht.

Maar ze wil het wel en Hermien besluit in gesprek te gaan met haar leidinggevenden. Ze wil weten hoe ze haar werk bij de gemeente rustig kan afbouwen zodat ze zich langzamerhand op haar coachbureau kan storten. Dat gesprek loopt zo dat het Hermien juist meer sterkt in haar verlangen om te vertrekken. Na het gesprek besluit ze dat ze een stevig plan gaat maken en na deze zomer zal stoppen bij de gemeente. Maar hoe moet haar bureau er nu precies uitzien?

Talenten geven een kick

Tijdens onze eerste wandeling brengen we concreet in beeld hoe zij zichzelf ziet werken. ’Wat voor een type mensen coach je, met welke problemen wil je ze het liefste helpen, hoe help jij ze?’ Dat zet Hermien flink aan het denken. Ook vat ik de talenten die ik in haar zie samen. Ze is goed in het leggen van contacten, is empathisch, een ster in netwerken (ze heeft via haar coachwerk al offertes bij gemeenten liggen) en ze weet zaken goed te structureren, ook in een ingewikkeld gespreksprobleem. Het geeft haar een kick om dat te horen.

Hermien doet een test om achter haar talenten te komen. Ze is gedreven, en met haar empathie ook een echt gevoelsmens. Dat sluit aan bij haar gevoelsgerichte manier van werken: EFT. Ze is gericht op emoties en hoe mensen zich in hun lichaam voelen. Ook is Hermien toekomstgericht, waardoor ze inspirerende toekomstbeelden kan schetsen die ervoor zorgen dat klanten zin krijgen in hun plannen. Daarbij weet zij goed raad met complexe problematiek; problemen op meerdere levensgebieden. Zij brengt eenvoud in de complexiteit. Hermien herkent het helemaal en er tekent zich al een soort coach af.

Ik geef Hermien een planningsopdracht. Ze zoekt uit hoeveel ze wil verdienen, hoeveel klanten ze wil hebben, hoeveel tijd ze zal besteden aan netwerken, hoe ze haar acquisitie zal doen. Hoewel ze dat bedrijfsmatige denken lastig vindt, zoals zo veel coaches en andere specialisten, geeft het haar wel veel inzicht.

Coachen naar zelfvertrouwen

Al pratend wordt duidelijk wat voor coach Hermien precies is; een zelfvertrouwencoach. Zelfvertrouwen is haar oplossing voor mensen met problemen op meerdere levensgebieden tegelijk: relatie, werk, opvoeding enz. Zij is de zelfvertrouwenspecialist. Ze voelt met de klant mee en vindt ingangen om hen te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Ze coacht anderen naar meer zelfbewustzijn dat nodig is om tegen die vervelende baas in te gaan of om grenzen te stellen in hun relatie. Ze haalt het onderste boven en heeft haar bureau bij de start Onderstebovencoaching genoemd (Hermien vernieuwt haar website binnenkort met haar concrete inzichten).

Hermien sluit zich aan bij een organisatie die trainingen geeft op het gebied van zelfvertrouwen. Ze werft nu klanten met een duidelijker profiel en heeft ook al een paar trainingen gegeven. Ze heeft meer focus. ’Eerst deed ik maar wat. Iedereen die ik coachte kwam via via binnen. Nu ben ik echt gericht op welke mensen ik het beste kan helpen‘, zegt ze. Net als bij Hermien worden mooie plannen pas echt groots als je ze concreet maakt.

Zo worden je plannen concreet

Veel mensen die ik coach, willen graag stoppen met hun saaie baan en doen waar hun hart ligt en daarmee voor zichzelf beginnen. Vaak houdt financiële onzekerheid hen tegen. Als je plannen helder worden, worden je kansen duidelijker en realistischer. De sprong in het diepe is zo diep niet meer.

Wil je net als Hermien een eigen bedrijf beginnen, maar zijn de plannen nog niet heel concreet? Dan heb je vast iets aan deze tips.

*Denk na over wat je (unieke combinatie van) talent is en hoe je mensen daar het beste mee kunt helpen. Hermien was al een goede coach. Maar toen ze ontdekte dat ze een gevoelscoach was en houdt van complexe problemen en dat zelfvertrouwen haar ‘oplossing’ is, weet zij hoe zij haar potentiële klanten kan benaderen en kreeg haar bedrijf pas echt goed vorm. In de loop van de tijd, als zij meer mensen heeft gecoacht, ontdekt zij beter wie haar ideale klant is en wil zij kiezen voor een specifieke doelgroep. Zij wordt dan nog herkenbaarder.

*Maak een planning, waarin je precies beschrijft wat je voor diensten wilt verlenen, hoeveel je wilt verdienen en wat je daarvoor moet verkopen. Beschrijf hoeveel tijd je aan verschillende activiteiten wilt besteden. Het lijkt misschien een saaie klus, maar het zal je veel inzicht geven in welke kant je nu echt op wilt

*Schrijf een pitch van één of twee zinnen waarmee je aan iedereen kunt uitleggen wat je precies voor de ander kunt betekenen. Wat is er uniek aan jou of aan jouw product? Als je het in een paar zinnen weet te omschrijven, zijn de plannen al aardig concreet!

*Vertel je boodschap aan iedereen, bij de bakker, in je familie en op netwerkbijeenkomsten. Gebruik sociale media voor je bekendheid via internet.

*Er zijn veel marketingcoaches. Maud de Vries van Coach voor ondernemers is bijvoorbeeld een goede.

*Lees het boek ‘Laat de klant naar jou komen’ van Erno Hannink, een praktisch boek om klanten via internet te werven.

Veel succes en hartelijke groet!

Wandelcoach Hilde Backus

Twijfel je ook of je de sprong wilt maken naar het zelfstandig ondernemerschap? Wil je nu onderzoeken of het bij je past en hoe je een helder startplan maakt? Meld je aan voor het beproefde individuele coachprogramma van 4 heerlijke wandelingen in de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ten oosten van Utrecht. Je ontdekt je unieke combinatie van talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en of zelfstandig ondernemerschap of een vaste baan het beste bij je past. Je ontdekt met welke stappen je je wensen kunt realiseren. Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!

Het Coach Bureau, wandelcoach Hilde Backus

Als coach/psycholoog ben ik gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Mijn wandelcoach aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht.

‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau