Wandelcoaching bij stress & burn-out2021-11-09T12:27:36+01:00

Wandelcoaching bij stress en burn-out

Wil je als wandelcoach mensen helpen bij stress-klachten of zelfs een burn-out? Onze tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij stress en burn-out’ leert je de signalen te herkennen, er correct mee om te gaan en gerichte begeleiding en hulp te bieden.

Je coachee vertelt dat ze zich de laatste weken ergert aan dingen waar ze zich voorheen niet zo druk over maakte. Ze slaapt slecht, en kan het haast niet opbrengen om tijd te nemen voor vrienden, sporten of hobby’s. Ze bekent dat ze soms uitvalt tegen haar kinderen en doet ’s avonds geen spelletjes meer met ze. Haar werk deed ze eerder met plezier, maar nu ….ze gaat met lood in haar schoenen er naar toe.

Je denkt…een burn-out misschien? En wat kun je dan doen?

Je taak als wandelcoach is om de alarmsignalen te leren herkennen, maar je stelt geen diagnose – dat doet de huisarts. Bovendien: veel mensen horen liever niet dat ze tegen een burn-out aanlopen en ze willen al helemaal geen label.

Wat is de allereerste stap die je als wandelcoach kunt zetten?
Hoe pak je het herstel aan?
En wat is burn-out eigenlijk?

In de tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij stress en burn-out’ ontdek je hoe je op professionele wijze je coachee kunt begeleiden op de weg naar herstel.

Deze training is een verdiepingstraining voor coaches die onze Wandelcoach Opleiding of Opleiding tot RegisterWandelcoach al volgen of volgden.
En is ook voor coaches die (een of meer) erkende coachopleidingen met goed gevolg hebben afgerond en voldoen aan de voorwaarden.

Waarom is deze training een waardevolle verdieping en wat levert het je op?

 • Je leert de signalen van chronische stress en burn-out herkennen.
 • Je krijgt inzicht in de dynamiek van huisarts, leidinggevende, bedrijfsarts en coachee en weet je daarin professioneel te bewegen.
 • Je leert werken met de nieuwste burn-outvragenlijst, de BAT (Burnout Assessment Tool), en leert herkennen in welke fase een coachee zit op de schaal van burn-out.
 • Je gaat praktisch en ervaringsgericht oefenen met werkvormen in de natuur die helpen bij stress en burn-out, zodat je je coachee echt verder kunt helpen.
 • Je doet dat op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Wat leer je in deze training?

Wetenschappelijk verantwoord coachen bij stress en burn-out

De training is ontwikkeld na grondig literatuuronderzoek over het ontstaan en verloop van chronische stress en burn-out. De oefeningen zijn evidence-based, dus gebaseerd op theoretische modellen en wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de oefeningen. In de training krijg je een literatuurlijst met aanbevolen literatuur als je je nog verder wilt verdiepen. Ook kun je een voor- en nameting doen met de vragenlijst BAT, en meewerken aan wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.

We kijken in de training naar:

 • Iedereen heeft het over burn-out, maar wat is het nu eigenlijk?
 • Hoe herken je signalen van chronische stress bij de coachee?
 • Coachees willen geen stempel ‘burn-out’, ze willen het liever niet weten. Hoe maak je het dan bespreekbaar?
 • Je vermoedt dat je coachee tegen een burn-out aanzit, maar als coach stel je geen diagnoses. Hoe ga je hiermee om?
 • Wat zijn de eerste stappen van herstel?
 • Hoe begeleid je een coachee naar ontdekken van nieuwe grenzen en ander gedrag? Van moeheid naar energie en flow?

Vier thema’s

We onderzoeken theoretisch en ervaringsgericht stress en burn-out rond de thema’s:

 1. Leren herkennen van stress en burn-out
  Doel: je leert de mate van stress herkennen bij coachees en begrijpt het krachtenveld waar de coachee zich in beweegt. Coaches stellen geen diagnoses, hoe maak je bespreekbaar dat je denkt aan burn-out, en: moet je dat wel bespreken?
  .
 2. Veiligheid en grenzen stellen
  Doel: je begrijpt hoe je coachee het kalmeringssysteem aan kan zetten, en ervaart aan de hand van praktische oefeningen hoe de coachee zich weer veilig en verbonden kan voelen.
  .
 3. Aandacht en flow
  Doel: je begrijpt het belang van aandacht en concentratie in de problematiek. Je krijgt informatie hoe het brein werkt bij emotionele uitputting. En wat nodig is om het brein hiervan te laten herstellen.
  .
 4. Energie en werkhulpbronnen
  Doel: met ervaringsgerichte oefeningen ontdek je hoe je je coachees kunt laten ervaren waar ze energie van krijgen. Wat zijn de bronnen om weer in een flow te kunnen werken? Hoe onderzoek je deze bronnen met je coachee?

In vijf stappen coachees begeleiden naar herstel

 • Stap 1. Leer de (fasen van) burn-out herkennen bij coachees
  .
 • Stap 2. Ontdek de functie van het kalmeringssysteem en help je coachee innerlijk tot rust komen met oefeningen in de natuur
  .
 • Stap 3. Begrijp waarom het voor de coachee zo belangrijk is om zijn lichaam te kunnen voelen en ervaren waar zijn grenzen liggen
  .
 • Stap 4. Ontdek wat nodig is voor de coachee om bevlogen aan het werk te kunnen zijn
  .
 • Stap 5. Herken wanneer je coachee het bospad naar herstel weer stevig bewandelt

Verder komen aan de orde:

 • Herstellen in de natuur
  In de natuur zijn helpt al enorm om tot rust te komen. In de natuur wordt vanzelf ons parasympatisch zenuwstelsel aangezet, ons kalmeringssysteem zeg maar, die allerlei belangrijke herstelwerkzaamheden in ons lijf en brein verricht. Dat is een van de redenen waarom het coachen van gestreste mensen in de natuur zo krachtig effectief is.
  .
 • Verdere ontwikkeling van je professionaliteit
  Door te weten welke stappen je gaat zetten in het begeleidingsproces, ontwikkel je je professionaliteit als stresscoach. Je vergroot je kunde door de aangereikte methodieken: op basis van bewezen effectieve methoden vanuit de positieve psychologie, breinonderzoek, compassion focused therapy, Mindfulness, ACT en de principes van non-formal learning: learning by doing and reflecting on it.
  .
 • Hoe gaan coachees om met hun gedachten, gevoelens en lichaam?
  Hoe breng je coachees in contact met het hier en nu, zodat ze minder piekeren over het verleden en de toekomst. Je begeleidt hen bij het leren voelen wat hun behoeften zijn en ernaar te handelen om zo hun persoonlijk leiderschap te versterken.
  .
 • Waarden en zingeving
  Mensen die tegen een burn-out aanlopen worden steeds minder enthousiast over hun werk. Ze voelen niet meer welke waarde ze aan hun werk toevoegen of welke waarde het werk voor hen heeft. Door te onderzoeken welke waarden echt belangrijk zijn voor de coachee en hem ermee in contact te brengen, kun je samen onderzoeken of hier ruimte voor is op het werk.
  .
 • Ruimer bewustzijn
  Mensen met burn-out voelen zich vaak geleefd door de omgeving. In de training krijg je oefeningen aangereikt die de coachee helpen in contact te komen met universele kwaliteiten. Ze zijn verbonden met het potentieel dat in ieder mens zit: ruimte, stilte, liefde, vreugde, energie, creatiekracht en innerlijke wijsheid. Wie gevoelscontact maakt met een van deze kwaliteiten en zichzelf daarmee verbindt, zal een ruimer bewustzijn ervaren en zich minder geleefd voelen.

Tijdens de trainingsdagen

Na de eerste dag ga je naar huis met praktische en ervaringsgerichte oefeningen die je meteen in de praktijk kunt brengen.

Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?

 • Hand-outs van iedere oefening
 • Een toolkit met coachoefeningen rond de kernthema’s van burn-out:
  • kalmeringssysteem aanzetten
  • veiligheid en grenzen stellen
  • aandacht en flow
  • energie en werkhulpbronnen
 • Meetinstrumenten, waaronder de nieuwste burn-out vragenlijst (Burnout Assessment Tool – BAT)
 • Een aantal wandelcoachoefeningen van Het Coach Bureau
 • Verdiepende literatuurtips
 • Een digitaal certificaat als bewijs van deelname.

Voor wie is deze training?

Je volgt of volgde al onze Wandelcoach Opleiding of Opleiding tot RegisterWandelcoach.

Heb je niet een van deze Wandelcoach Opleidingen gevolgd? Dan zijn de voorwaarden:

 • Je hebt één of meerdere erkende coachopleidingen met goed gevolg afgerond, en die zijn zichtbaar op je LinkedIn profiel
 • Je bent lid van een intervisiegroep waarin je cases bespreekt en op je eigen handelen reflecteert
 • Je hebt minimaal 10 coachtrajecten met goed gevolg begeleid en tevreden klanten.

Mensen die veel werkstress ervaren en tegen een burn-out aanlopen, staan vaak nog niet open voor verandering. Ze zijn zo moe dat hen coachen op achterliggende vragen vaak pas kan als ze op weg naar herstel zijn. Als coach leer je in deze training deze stappen naar herstel.

Wie is je trainer?

Trainer training wandelcoaching bij stress en burn-out Het Coach Bureau Oda Salomons

Oda Salomons

Trainer, wandelcoach en psycholoog

Oda is een enthousiaste en betrokken wandelcoach en trainer. Ze geeft individuele coaching en trainingen aan groepen, en laat gestreste mensen floreren in de natuur waar ze opbloeien tot energieke en bevlogen werknemers. Met haar speelse en energieke aanpak krijgt ze een groep echt in beweging, waardoor iedereen gaat oefenen en stappen gaat zetten.

Oda heeft de wandelcoachopleiding bij Hilde Backus gevolgd. Haar vakopleiding tot trainer volgde ze bij de NOBTRA-geaccrediteerde opleiding Blankestijn & Partners. Bij Schouten & Nelissen volgde ze een door de NOBCO-geaccrediteerde opleiding tot coach op practitionerniveau. Ook volgt en geeft ze internationale trainingen op het gebied van mentale gezondheid. De afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in het ontstaan en de behandeling van stress en burn-out.

Kwaliteit en erkenningen

NOBCO-waardering: 12 PE-uren

Ben je lid van de NOBCO? Aan de training Wandelcoaching bij stress en burn-out zijn 12 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).
Je ontvangt deze PE-uren voor je ontwikkeling als wandelcoach bij een goede afronding van de tweedaagse training (live). Het NOBCO-kenmerk van de opleiding is: 210909-Wnl-046.

Geregistreerde onderwijsinstelling

Het Coach Bureau staat als opleider geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) en voldoet dus aan de strenge Europese richtlijnen voor onderwijsinstellingen.

NRTO

Het Coach Bureau is lid van de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen en De Wandelcoach Opleiding heeft het NRTO-keurmerk voor hoog gekwalificeerde en gevarieerde educatie.

Duur & data

De training duurt 2 dagen. De eerstvolgende training wordt gegeven op:

Beide trainingsdagen duren van 10:00 uur tot 17:00 uur, en je bent vanaf 9:30 uur welkom. Koffie, thee en lekkers staan al voor je klaar en we trakteren je op beide dagen op een lekkere lunch.

Groepsgrootte

We werken in een kleine groep van maximaal 14 deelnemers, zodat er voldoende tijd en aandacht is voor je vragen.

Locatie

De training Wandelcoaching bij stress en burn-out vindt plaats binnen en buiten in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ten Oosten van Utrecht. De locatie is goed bereikbaar met OV en auto. Vanaf Utrecht CS doet de bus er 10 minuten over, daarna is het nog 10 minuten wandelen. Er is een ruime parkeerplaats.

Je investering

Je investering voor de tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij stress en burn-out’ bedraagt € 875. Zie ook de voorwaarden.
Volg(de) je de Wandelcoach Opleiding of Opleiding tot RegisterWandelcoach, dan ontvang je € 125 korting en betaal je slechts € 750.

Veelgestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Mail ons dan je vraag, je krijgt altijd snel een reactie.

Kom ik in aanmerking voor de training Wandelcoaching bij stress en burn-out?2021-05-14T12:22:37+02:00

Je kunt de training Wandelcoaching bij stress en burn-out volgen als je onze Wandelcoach Opleiding of Opleiding tot RegisterWandelcoach succesvol hebt afgerond, óf voldoet aan deze voorwaarden:

 • Je hebt één of meerdere erkende coachopleidingen met goed gevolg afgerond, en die zijn zichtbaar op je LinkedIn profiel
 • Je bent lid van een intervisiegroep waarin je cases bespreekt en op je eigen handelen reflecteert
 • Je hebt minimaal 10 coachtrajecten met goed gevolg begeleid en tevreden klanten.
Corona-maatregelen: hoe blijven we veilig?2020-05-18T22:05:24+02:00

Door de overheid zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In onze opleidingen, trainingen, wandelcoaching en trainingslocaties, houden we rekening met de veiligheid van deelnemers en trainers.

Hier lees je welke maatregelen we nemen

Wil je je aanmelden voor de online training?

Super! Klik hieronder op de knop die voor jou van toepassing is. Je komt dan op een pagina waar je veilig kunt betalen met iDeal (of MisterCash voor Belgische deelnemers). Na je betaling ontvang je automatisch een nette factuur voor je administratie en een bevestiging per e-mail, met alle praktische informatie die je nodig hebt.

Ik volg(de) niet De Wandelcoach Opleiding
of Opleiding tot RegisterWandelcoach…

en voldoe aan de voorwaarden


Welkom!

Klik hier om je aan te melden

Ik volg of volgde De Wandelcoach Opleiding…

Leuk dat je meedoet! Als bestaande klant krijg je korting.

Klik hier om je aan te melden
Ga naar de bovenkant