Door gastblogger Elles Messchaert
Vlakbij Utrecht liggen de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. De Kromme Rijn verbindt de stad Utrecht met deze buitenplaatsen, die bestaan uit boomgaarden, landerijen en bosgebied. De afwisseling van het landschap komt goed tot zijn recht tijdens een wandeling over het Jaagpad, dat de Kromme Rijn volgt van Utrecht tot Odijk.
Veel bezoekers genieten van dit groengebied.
Gezellige drukte
Ook op deze zonnige zaterdagmiddag is het rondom landhuis Oud Amelisweerd heerlijk vertoeven: het zonnetje is doorgebroken en recreërende gezinnen, fietsers en museumbezoekers zoeken een tafeltje op het terras van de Veldkeuken voor een lekkere lunch of een kop koffie met gebak. In de richting van het bos lopen mensen met hun hond en rent een vader achter zijn zoon op een fietsje aan.
Voor deze editie van de Stoute Schoenen besluit ik de andere kant op te lopen. Ik loop het Jaagpad in de richting van Bunnik af: een smal pad, met aan de linkerkant de rivier de Kromme Rijn en aan de rechterkant steeds weer een nieuw uitzicht.
Ik wandel een tijdje langs de rivier en wordt af en toe ingehaald door een hardloper. Als ik hier in de buurt zou wonen zou ik vast iets sportiever zijn, denk ik glimlachend.
Via een tak in gesprek
Het pad is hier aan weerskanten wat overwoekerd door begroeiing dus nog smaller. Ik duw een overhangende tak opzij, passeer en laat hem achter me los. “Hooh!” klinkt er tot mijn verbazing achter me.
Ik had wel af en toe omgekeken of er nog hardlopers naderden, maar deze mede-wandelaars had ik helemaal niet opgemerkt.
“Geeft niet hoor,” antwoordt de vrouw, als ik dit verontschuldigend tegen ze zeg. “We waren even uitgepraat vandaar dat je ons niet hoorde aankomen, denk ik.”
“Nou ja, echt uitgepraat zijn Roos en ik niet hoor, al 20 jaar niet”, grapt de man, die zich voorstelt als Menno. “Maar het pad werd te smal om naast elkaar te lopen, dus we liepen een tijdje achter elkaar.”
We zijn inmiddels op een wat breder stuk beland en ik vraag of ik even met ze mee mag lopen. “Tuurlijk kan dat! Wil je misschien ook een pruim?” Roos houdt een tas vol goudgele vruchten voor me omhoog.
Is wandelen goed voor de relatie?
“Wandelen jullie vaak samen?” vraag ik, terwijl ik snoep van de zoete pruim. Roos vertelt dat ze tot een jaar geleden een hondje hadden, een Jack Russell met energie voor tien. “We moesten lange wandelingen met hem maken, anders brak ie thuis de boel af!” Flo is vorig jaar overleden.
“Eerst was ik best een beetje blij dat we van dat verplichte uitlaten af waren” zegt Menno, “maar na een tijdje merkte ik dat we ons wat vaker aan elkaar irriteerden. Toen zijn we begonnen onze denkbeeldige hond uit te laten. En deze hond heeft 1 heel groot voordeel: we laten hem thuis als het keihard regent!”
Wandelen maakt praten gemakkelijk
“Dus samen buiten zijn is goed voor de relatie? 20 jaar gelukkig getrouwd zijn is niet niks, tenslotte?” vraag ik aan Roos.
“Ja! De kinderen zijn net de deur uit en we zijn vaker samen, maar om een of andere reden hebben we in huis nooit echt lange gesprekken. En hier wel.” Roos maakt een weids gebaar met haar armen.
“We praten thuis over praktische zaken, regeldingen van de kinderen en wat we gaan eten. De serieuze zaken, zoals ons werk, de kinderen, onze relatie, hoe we ons voelen komen tijdens de ‘hond uitlaten’ als vanzelf ter sprake.”
Ik vraag of ze een idee hebben hoe dat komt. “Er is buiten veel minder afleiding. En we hebben de tijd, we zijn meestal wel minstens een uur weg dus dan zit er minder tijdsdruk achter. Het gaat helemaal vanzelf.”
Het geldt ook voor wandelcoachklanten
Tijdens het wandelen ben je vooral aan het ontspannen. Dat is wat wandelcoachklanten ook vaak opmerken: er is door de natuur en de omgeving letterlijk meer ruimte om over ingewikkelde of beladen zaken te praten. Je hoofd lijkt anders te werken als je wandelt en het praat gewoon makkelijker.
En of het inderdaad beter werkt dan tussen vier muren met iemand praten? Binnenkort zullen we dat weten: op 3 oktober wordt namelijk het eerste wetenschappelijke onderzoek naar wandelcoaching gepresenteerd (www.wandelcoachfestival.nl)!
En tot die tijd moeten we onze eigen conclusies maar trekken, denk ik, terwijl ik Menno en Roos in de verte het pad af zie lopen. Ze lopen weer gezellig naast elkaar, hand in hand en druk in gesprek…
Elles Messchaert
Elles volgde de Wandelcoachopleiding. Zij is psycholoog, verlieskundige en wandelcoach. Zij coacht jongeren die een dierbare zijn verloren met de vraagstukken die dat met zich meebrengt.
We stellen je reactie op dit artikel zeer op prijs. Laat het ons weten op ons weblog.
Hartelijke groet,
Hilde Backus
© Het Coach Bureau
Dat wandelen goed is voor de relatie merken mijn vrouw en ik al vanaf het moment dat wij verkering hebben (eind 1988). Wat toen begonnen is met het min of meer incidenteel lopen van tochten met een afstand van tussen de 20 en 25 km, is na 1990 (toen wij te voet op bedevaart zijn gewest naar Scherpenheuvel in België) uitgegroeid tot een vrijwel wekelijkse activiteit waarbij ook hogere afstanden niet geschuwd worden.
Onze kinderen (dochter (20) en zoon (17))zijn – vanaf een jaar of 3, 4 – ook mee gaan lopen. Eerst de kortere afstanden; en vanaf een jaar of 10 zijn ze ook de langere afstanden (40 km) gaan meelopen. Om de kinderen individueel aandacht te kunnen geven, ging mijn vrouw met de ene een stuk lopen en ik met de andere.
Onze dochter loopt nu nog wel eens met ons mee voor een afstand van een kilometer of 25 – 30 voor de gezelligheid. Mijn vrouw en ik houden ons nog geregeld bezig met het langere werk waarbij er nogal eens van gedachten gewisseld wordt; maar ook genoten van de natuur.
Ik heb mijn vrouw overigens ook warm gekregen voor het gedurende de nacht lopen. Met als hoogtepunt de zonsopkomst waarvan je hoopt dat je die krijgt op een plek met een mooi uitzicht. Een gebruikelijk concept is dan dat we samen 40 of 42 km lopen waarna ik eventueel verder ga voor een Kennedymars van 80 km.
Hallo Carlo,
Wat leuk om te lezen dat het wandelen jullie zo ‘gepakt’ heeft en dat het vast onderdeel is van je leven. En van je relatie en gezin. Een gezamenlijke en verbindende activiteit. En wow, ik ben onder de indruk van de afstanden. Wat een conditie moet je hebben!
Ik houd ook van zonsopkomsten, zo verwachtingsvol en kleurrijk, juist in het buitenland.
Nachtwandelen, zouden meer mensen dat doen?
Veel wandelplezier samen!
Hilde