Hierbij mijn nieuwe wandelcoach ezine over ‘een toekomst die wèl bij je past’. Het artikel hieronder verschijnt vandaag (10 januari) in de bijlage van de Spits over Goede Voornemens. Jop de Vrieze, wetenschapsjournalist, interviewde mij in december en schreef er bijgaand artikel over. Met zijn toestemming plaats ik het integraal.


———-Eerst nog even dit:
Het valt mee met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Ik wens je geluk en plezier in 2012, voor jou en je dierbaren. Ook in je werk.

Veel berichten over de arbeidsmarkt zijn onheilspellend en somber. Daarom was ik bijzonder geïnteresseerd in het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016’, van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

Ze zeggen dat het mee gaat vallen. De uitstroom van de babyboomers zal groter zijn dan het aantal nieuwelingen op de arbeidsmarkt. De banengroei neemt niet af en ook niet toe. En daarnaast daalt het aantal openstaande vacatures minder snel dan dat de werkloosheid toeneemt. Per saldo zal de verwachte werkloosheid niet toenemen. En binnen Europa komt Nederland het beste uit de bus met het kleinste werkloosheidscijfer. Het ligt nu rond 6% volgens het CBS. Dat wil zeggen dat 94% van de beroepsbevolking een baan heeft. Niet slecht, toch?

Grootste groei van banen in zorg, techniek, onderwijs en groen
Uit het rapport blijkt ook dat de grootste groei van de banen zal liggen in de zorg, techniek, het onderwijs en de groensector. Ik werk intensief samen met een jobhunter die vacatures vindt voor onze baanzoekers. Hij merkt een toename in het aantal vacatures in de laatste maanden. Dit is niet in overeenstemming met de landelijke cijfers want daar wordt een lichte afname gemeld. Het kan liggen aan het feit dat de jobhunter banen zoekt voor hoogopgeleiden.

Positiever stemmen
Je snapt het. Ik probeer je wat positiever te stemmen. Met degelijk onderzoek. Misschien zit je in een nare situatie, houd je het niet meer vol in je huidige functie of bedrijf, ben je ontslagen of staat je baan op de tocht. Misschien ben je bevangen door de angst en negativiteit. Ik kan me voorstellen dat je dan baalt. Maar waarschijnlijk gaat het dus allemaal meevallen, met de arbeidsmarkt.

En misschien kan ik je helpen met het heerlijke, ontspannende, hoopgevende en resultaatgerichte wandelcoach programma Ontdek je talent en wie je bent. Kijk op de site voor meer info. Of doe alvast de gratis minicursus In 5 stappen naar optimale inzet van je talent. Het kan je plezier in je huidige baan vergroten of toch duidelijker maken dat je op zoek moet naar een nieuwe baan, of voor jezelf wilt beginnen. Als je hem al deed, weet je misschien iemand die je er mee blij kunt maken. Hij/zij ontvangt de minicursus bij aanmelding op mijn ezine. Dat kan hier gratis informatieve artikelen. Welkom!

—————-

Wandelcoach artikel in de Spits van 10 januari 2012, door Jop de Vrieze: ‘Zoek de toekomst die wél bij je past!’

Tijd voor een nieuwe uitdaging? De stap op weg naar een andere baan of opleiding kan moeilijk zijn. Zelfonderzoek en concrete actie kunnen helpen, zegt wandelcoach Hilde Backus.

 

Er zijn mensen die als ze eerlijk zouden zijn, zouden toegeven dat ze niet gelukkig zijn in hun werk. Ze kunnen de druk niet meer aan of raken juist verveeld. Ze krijgen een steeds grotere hekel aan bepaalde taken of collega’s of krijgen te weinig waardering voor wat ze doen. Toch vindt haast iedereen het moeilijk om hier verandering in te brengen, blijkt uit de ervaringen van psycholoog en wandelcoach Hilde Backus.

Zij spreekt veel mensen die vastzitten in hun werk. Backus neemt een voorbeeld uit haar praktijk: de 34-jarige Anja. Zij was communicatieadviseur. Hoogopgeleid, intelligent en ambitieus. Maar jarenlang deed ze feitelijk niets anders dan eenvoudige stukjes schrijven voor een website. Ze vond het lange tijd wel goed zo. Tot het begon te knagen.

Angst voor verandering
Anja had allerlei bezwaren, vertelt Backus. Ze wist niet goed wat ze wél wilde. Soortgelijk werk zou haar situatie niet verbeteren. Het roer totaal omgooien vond ze een te grote stap. Ze verdiende een aardig salaris in haar functie. Backus ging met haar aan de slag om concreet te krijgen waar Anja mee worstelde. Een van de eerste dingen die ze deed was Anja laten schetsen hoe zij haar toekomst het liefst zag. Ze liet Anja berekenen wat de financiële consequenties van een switch zouden zijn en hoeveel achteruitgang in inkomen ze zou kunnen opvangen. ‘Meestal kan er meer dan mensen durven verwachten,’ zegt Backus.

Denken vanuit talenten
De psycholoog laat haar klanten tijdens het zelfonderzoek vooral denken vanuit hun talenten. Iedere menselijke eigenschap kan in een werkomgeving een zwakte, maar ook een kracht zijn. Het is een kwestie van werk zoeken waar deze eigenschappen goed van pas komen. Ook belangrijk zijn de diepere drijfveren: word je gelukkig van het halen van targets of van het helpen of stimuleren van anderen? De ene persoon is erg autonoom en houdt van dynamische omgevingen, waardoor ondernemerschap hem waarschijnlijk goed ligt. De andere persoon hecht aan zekerheid en voert heel consistent zijn vaste taken uit.

Backus: ‘Mensen denken veel te weinig vanuit deze eigenschappen, wanneer ze een opleiding of beroep kiezen. Ze bedenken wel of werk ze ” leuk ” lijkt, maar niet of het ook echt bij ze past.’ Soms blijkt uit het zelfonderzoek dat de klant helemaal geen nieuwe baan of opleiding nodig heeft, maar gewoon zijn eigen werkzaamheden moet veranderen. Backus: ‘Er is vaak meer mogelijk binnen een functie dan mensen denken.’ Zowel bij gesprekken met de huidige als een potentiële nieuwe werkgever is duidelijkheid en overtuiging cruciaal.

Duidelijk naar potentiële werkgever
Verwoord bij sollicitaties helder waarom uitgerekend jíj bij hen aan de slag moet. Backus: ‘Belangrijk bij een gesprek met je manager is dat je niet op zijn of haar bordje legt dat je het niet meer ziet zitten. Je moet de situatie ontrafelen en weten te verwoorden wat je wel leuk vindt en goed vindt gaan en wat niet. Benoem wat daar het effect van is – slecht slapen bijvoorbeeld. De kans is dan veel groter dat hij er iets mee kan en doet.

’Backus’ klant Anja dacht lang na en sprak onder meer met een studieadviseur en liep mee met een meubelmaker. Ze ontdekte dat ze veel creatiever was dan ze dacht, vertelt Backus. Anja hakte uiteindelijk de knoop door en schreef zich in voor de opleiding conservering en restauratie aan de Universiteit van Amsterdam. Backus sprak een paar weken na Anja’s eerste studiedag weer met haar af. ‘Ze kon maar op een woord komen om haar nieuwe opleiding en werkende leven te omschrijven: Exciting! ’
Jop de Vrieze

——


Zonsondergang Kromme Rijn – Amelisweerd – Rhijnauwen

Ik voeg graag nog enkele tips toe als je niet happy bent in je huidige functie:

  • Ontdek je talenten en benut ze. Als je wilt blijven zitten in je baan, kijk dan waar je je talenten meer kunt inzetten. Zo ontwikkel je je ze en krijg je meer plezier. Je talenten zitten verborgen in dat wat je met plezier doet, waar je energie van krijgt, wat je met een zeker gemak doet en wat je vrij snel leert. Houd eens een week lang bij van welke activiteiten je energie krijgt en wat juist energie kost. Welke talenten ontdek je? Wat als je dit meer zou inzetten? Als bepaalde werkzaamheden je alleen maar energie kosten, passen ze niet goed bij je. Met de minicursus ontdek je het.
  • Bekijk hoe het anders kan. Ga met je leidinggevende om tafel zitten en bespreek welke werkzaamheden je kunt uitbreiden en uitbesteden. Misschien zit er wel iemand in je team die wil doen wat jij verschrikkelijk vindt.
  • Ontdek de functie die wel bij je past en solliciteer. Ook nu. Ga niet bij de pakken neerzitten maar zoek de bijbehorende vacatures en solliciteer. Solliciteren is, als je het goed doet, een vorm van netwerken. Je bouwt aan je netwerk ook als je de baan niet krijgt. En daar heb je straks weer profijt van.
  • Zorg voor plezier in je dagelijks leven. Waar heb jij plezier in? De film, een museum, sporten, dansen, lezen, sauna, een warm bad enz?
  • Wil je bezuinigen op je geld, maar niet op je plezier? Ga dan wandelen in de natuur! Het is gratis en heeft zoveel voordelen! Of bezoek de bibliotheek. Je hoeft geen lid te zijn en alle tijdschriften lees je er gratis. In Utrecht neem je er nog een kopje thee bij. Gezellig! Of nodig een inspirerende vriend/in uit en ga samen eten.
Er is veel dat je kunt doen om jezelf plezier te geven. Doe het!Veel succes (en plezier!) en ik stel je reactie zeer op prijs.
Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

——

Koetshuis bij Oud-Ameliseerd       De Veldkeuken

Wil je in het nieuwe jaar echt werk maken van je talenten en je plezier in werk? Heeft het nu lang genoeg geduurd dat je je wensen niet serieus nam? Wacht niet langer en meld je aan voor het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Geef het jezelf cadeau in het nieuwe jaar! Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!

Het Coach Bureau, Wandelcoach Hilde Backus
‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’
Als wandelcoach/psycholoog in Amelisweerd en Rhijnauwen, is Hilde Backus gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) of rol optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, en passende werksetting, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Haar aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht. Zij coachte meer dan 500 mensen, zij werken nu met plezier en energie, zetten hun talenten in, ontwikkelen zich optimaal en vinden vervulling en betekenis in hun werk en leven. Ken je anderen voor wie dit e-zine interessant is? Stuur het gerust door met de link onderin! Je kunt je abonneren via mijn website www.coachbureau.nl

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau