Ik schreef al eens eerder over ‘de Innerlijke Vriend’, een imaginaire, dierbare vriend die mild voor je is, je ziet zoals je echt bent, en hoe dan ook, onvoorwaardelijk van je houdt. Voor veel mensen kan het tot leven brengen van ‘de Innerlijke Vriend’ hulp bieden bij het loskomen van negativiteit. Het bevrijdt, geeft lucht, en geeft verfrissende helderheid.

Merel (28) heeft veel aan haar ‘Innerlijke Vriendin’. Merel is een hartstikke leuke jonge vrouw maar zelf vindt ze dat ze er niet zo toe doet. Ze voelt zich geremd in een groep, vindt zichzelf saai, niet zo ad rem, en vindt dat ze nauwelijks gespreksstof kan bieden. Daarom is ze stil. Lees in het artikel hoe vrij Merel wordt en welke keuzes ze maakt.

Verveling

Merel zegt tegen niemand op haar werk dat ze zich verveelt als DBC consulent (diagnose behandeling combinatie) in een ziekenhuis; ze doet het routinematig werk met gemak. Merel studeerde bedrijfswetenschappen, met een master in beleid en organisatie in de gezondheidswetenschappen. Ze is nu anderhalf jaar aan het werk in haar eerste baan op de afdeling geestelijke gezondheidszorg. Ook ontwikkelt ze een E-healthprogramma, dat vindt ze nog het leukste, hoewel het allemaal maar traag gaat in de bureaucratie van het ziekenhuis. Maar die IT-technische kant van haar baan bevalt haar wel.

Ochtendgloren Amelisweerd

Onder haar niveau

Tijdens onze eerste wandeling onderzoeken we haar verlangens, waar krijgt ze juist energie van? Ze start de dag met een man: een grappige, lieve, slimme, knappe, stabiele man. Dat begint goed. Merel gaat verder. Er ontvouwt zich een beeld. Merel: ‘het liefst werk ik in een projectteam in de gezondheidszorg. We zetten samen iets neer waar anderen echt wat aan hebben. Het is werk met veel afwisseling, in het binnen- en buitenland, met gedreven, intelligente mensen om me heen. Ik heb nog geen idee wat precies maar dit lijkt me heerlijk’. Mensen die Merel goed kennen opperen dat ze huisarts moet worden. Al jaren dubt ze of daar niet wat in zit.

Gerichte acties

Merel gaat verder met haar verhaal en blijkt heel geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling: ze volgt allerlei online cursussen, waarbij ze let op het ‘E-aspect’, ze doet een coachopleiding, en zou dolgraag een keer in retraite willen op een speciale plek, maar daar is een lange wachtlijst en dat houdt haar tegen. Ze wil veel leren over zichzelf, houdt van reflecteren op haar eigen (werk)houding, en vindt het leuk om met nieuwe technologieën te leren werken.

‘Heb je zin om gerichte stappen te nemen?’, vraag ik haar. ‘Als je je vandaag inschrijft voor de retraite, wanneer ben je dan aan de beurt?’. ‘In maart volgend jaar’, zegt Merel.

‘Zou dat fijn zijn?’

‘Ja, heel erg!’

‘Vandaag doen’?,

‘Ja!’, zegt ze. En die avond mailt ze me dat ze het gedaan heeft.

Veel mensen stellen een lang gekoesterde wens steeds uit en doen zichzelf ermee te kort. Dat is zonde en het blijft je achtervolgen. Net zoals het eeuwige dubben over de geneeskundestudie bij Merel. Ik nodig haar uit: ‘welke huisarts kun je spreken, eventueel mee meelopen? En vind je het een idee om iemand te spreken over de geneeskundestudie?’. Merel wil het haar huisarts en een studieadviseur vragen en we nemen de vragen door.

Mist in Rhijnauwen

Innerlijke Vriendin

Op een minder concreet niveau, introduceer ik de ‘Innerlijke imaginaire Vriendin’, die haar compassievolle en realistische zelf vertegenwoordigt. Merel is onder de indruk en haar gezicht klaart op. Merels Innerlijke Vriendin oordeelt niet, zegt niet meteen dat haar verhalen niks toevoegen, zoals ze zelf denkt. ‘Mijn vriendin vindt mij grappig, bijzonder en compleet’, zegt ze even later. ‘En zij zou willen dat ik dat ook van mezelf vindt…’

Ik vraag haar of ze de komende weken sociale situaties op haar werk aan kan gaan vanuit de Innerlijke Vriendin. Merel stelt het zich voor en zegt: ‘dan zie ik de ander meer, in plaats van dat ik let op de manier waarop ik zelf het gesprek voer! Ik wil het doen.’

Huisarts?

Op onze tweede wandeling waait het flink, het is een frisse wind en het begin van de herfst. Merel vertelt hoe vriendelijk haar huisarts was, ze mocht hem alles vragen, meelopen kon helaas niet vanwege de patiënten-privacy. En haar twijfels over het werken in die richting zijn weggenomen. ‘Ik weet het’, zegt ze. ‘Je hebt zó weinig tijd per patiënt, je werkt met veel standaardprocedures. Ik verlang naar sparren, werken op niveau. En dan die studie, ik informeerde bij de studieadviseur van geneeskunde, het is veel stampwerk… Ik doe het niet. Ik sluit deze route af. Pfew, wat een opluchting, na al die jaren geworstel in mijn hoofd’.

Bloemen en rode appelboom

Meer naar voren

De weken na onze eerste wandeling hebben haar ook een ander inzicht opgeleverd: haar gewone stand van voortdurende zelfkritiek is contraproductief. Ze dacht dat ze lui en nonchalant zou worden zonder die kritische houding. Maar het kijken naar jezelf, zoals een innerlijke vriendin die met compassie naar je kijkt, werkt heel verrassend voor Merel.

‘Ik ben op mijn werk meer gaan zeggen wat ik vind, ook dat ik een beetje uitgekeken ben op mijn eenvoudige taken. Iedereen reageerde daar heel goed op!’, zegt ze verbaasd, ze waren zelfs geïnteresseerd en willen met haar meedenken.

Leergierig én weetgierig

Intussen bespreken we de resultaten uit de Talententest. Merel is heel leergierig, dat blijkt uit alles. Niet voor niets volgt ze continu cursussen en heeft ze een voorkeur voor gevarieerde kortlopende projecten. Het liefst wil ze telkens iets nieuws doen, en als ze het beheerst, hup, door naar het volgende. Tegelijkertijd is ze ook ‘weetgierig’. Het verschil tussen leergierige en weetgierige mensen, is dat die laatsten de nieuwe kennis die ze opdoen, ook opslaan zodat ze het (ooit) kunnen gebruiken. Mensen die uitsluitend leergierig zijn, genieten heel erg van het leerproces. Merel heeft het beide.

Een derde punt dat heel herkenbaar is, is haar onderzoekende en analytische kant. Een talent dat ze goed kan gebruiken bij haar sterkte om problemen te detecteren en op te lossen. Dat hangt natuurlijk ook samen met haar leergierigheid. Merel is typisch iemand die dol op problemen is. Ze wil weten wat er aan de hand is en wat ze er aan kan doen.

Talentenscan

Die diagnose-stellende kant, die herkennen haar collega’s ook. Volgens de Talentenscan is Merel oplossingsgericht, en volgens haar vrienden en collega’s sociaal en goed in staat bij te dragen aan een leuke sfeer. Anderen helpen op een goed niveau, met afwisselend, degelijk en deskundig werk: dat zijn Merels drijfveren. En de beroepskeuzetest bevestigt het: de combinatie van mensgericht en willen onderzoeken zit in haar. Vandaar dat haar omgeving aan huisarts dacht en zo gek is haar huidige werkomgeving dus nog niet!

Paddenstoelen en herfstlaantjes

Ik zeg wat ik denk

De feedback van haar collega’s in de Talentenscan doet haar goed en met haar compassievolle blik gelooft ze het ook. Ze komt steeds meer in beweging. In de derde wandeling, onder het genot van meringuetaart bij de Veldkeuken in de najaarszon, vertelt ze enthousiast dat ze door haar open opstelling nieuwe verantwoordelijke taken heeft gekregen; zo werkt ze bijvoorbeeld mee aan het opstellen van een grote offerte naar de zorgverzekeraar. ‘Ik zeg ook veel meer wat ik denk, en ik onderbreek zelfs af en toe iemand als ik vind dat hij uitweidt. Dat vind ik echt een vooruitgang! Ik voel me sterk en vrij’.

Werkzaamheden waarbij ze de technische kant van haar werk – de online dienstverlening – met de gezondheidszorg, het mensgerichte combineert boeien haar enorm. Niet dat ze te veel als techneut te boek wil staan, maar als iemand die tussen de techniek en de menselijke kant in staat.

Spannende ontwikkelingen

Ze heeft er wel eens aan gedacht een tijd terug: de opleiding, Medische Informatiekunde. Het zou de ideale aanvulling zijn en ze heeft er al zin in. Ze gaat het uitzoeken.

Haar nieuwe gedrag valt op en, op haar werk, worden haar zelfs verschillende functies aangeboden! Eén daarvan voelt meteen goed. Een inspirerende collega heeft een eigen adviesbedrijf voor zorginstellingen. Hij vraagt of ze interesse heeft in het advies vak en het doen van opdrachten voor GGZ instellingen. ‘Wow, dat zou ik echt heel graag willen doen’, zegt Merel, tegen haar collega. Ze maken een afspraak.

‘Volgens mij is dát echt mijn vakgebied, ict en zorg, en dan in een consultancy-rol’, zegt Merel me daarna. Op deze manier kan ze kennismaken met het werken als consultant met de kennis die ze al had opgedaan!

Hek en herfstbladeren

Zó voelt het als een beslissing klopt

Privé worstelt Merel steeds meer met haar relatie. Haar vriend is lief en aardig, maar eigenlijk heeft ze altijd al geweten dat hij niet de man van haar toekomst is. Uitmaken durfde ze niet. Nu zij duidelijker voor ogen heeft wie ze is en wat ze wil, hakt ze de knoop door. Merel weet nu hoe het voelt als een beslissing klopt, en hoeveel energie het oplevert om ergens achteraan te gaan.

Een week later krijg ik een email. Merel heeft de relatie beëindigd. Dat was heel verdrietig, maar hij accepteerde het feit dat ze niet met hem verder wilde. Ook dat lucht op. Ze laat er geen gras over groeien en schrijft zich in bij een online datingsite en gaat lekker veel uit.

Opdrachten

En dan het gesprek met haar collega. Ze gaat opdrachten voor hem uitvoeren! Ze stelt adviezen op in het kader van onderhandelingen met zorgverzekeraars, stelt behandelprotocollen op, en helpt mee met het opzetten van een tweedelijns instelling.

Merel smult ervan. Niet alleen van de hoeveelheid kennis over alle aspecten van de ggz, maar ook van het adviesvak zelf. Ze straalt vertrouwen uit en zet alles in om een goed afgewogen advies te geven. ‘Ik word intensief begeleid en gecoacht en dat maakt het heel leerzaam. En… leergierig stond op nummer een van mijn talenten… leuk dus, zegt Merel.

Merel is blij

In de loop van het traject heeft Merel haar nieuwe richting gevonden, haar huidige werk is complexer en boeiender geworden, ze heeft consultancyopdrachten, gaat zich verder oriënteren op de studie Medische informatiekunde en ze heeft een helder en zonnig toekomstperspectief.

Dankzij haar ‘Innerlijke Vriendin’ is ze open gegaan. Aan het eind van de laatste wandeling zegt Merel, ‘mijn hele leven heb ik met mezelf geworsteld maar nu kom ik veel gemakkelijker uit bed, ik lach meer, ik heb meer zin in mijn werk, ik zeg meer wat ik denk, ik heb mijn eigen mening, ik ervaar vertrouwen, ik heb een betere relatie met mensen, ik ben minder angstig, en mijn werk is veel leuker geworden en daar heb ik zelf voor gezorgd! Het voelt…opgeruimd.’

Tips:

  • Wees mild voor jezelf. Zelfkritiek werkt contraproductief. Als je dat moeilijk vindt, roep dan je Innerlijke Vriend op. Iemand die je ziet zoals je écht bent, en die onvoorwaardelijk van je houdt.
  • Lees het boek Zelfcompassie van Kristin Neff. Compassie is niet iets dat je alleen voor anderen hoeft te voelen.
  • Twijfel je over een cursus of opleiding die je wil gaan volgen? Ga uit je denken en stap de wereld in! Praat met mensen die de studie doen of hebben gedaan, of het beroep uitoefenen waar je interesse in hebt. Spreek meerdere mensen.
  • Vertel hoe je je werk ervaart. Geef zo concreet mogelijk aan wat je niet ziet zitten en wat je wel zou willen.
  • Speelt er al lang iets in je hoofd dat je zou willen doen, zoals de retraite bij Merel, regel vandaag dan nog dat je het gaat doen of er mee gaat starten.

Ik wens je veel succes en ik lees graag je reactie.

Wil je als wandelcoach ook zulke mooie resultaten bereiken met je coachees? Meld je dan aan voor de Wandelcoach Opleiding. Welkom hoor.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau