In het voorjaar van 2013 startte Ruth (35, foto) met het wandelcoachprogramma: ‘Ontdek je talent en wie je bent’. De directe aanleiding waren werkzaamheden die zij op zich had genomen omdat ze er op papier zo geschikt voor leek. Maar haar werk verliep stroef en ze liep er op leeg. Hierdoor was het vertrouwen in haarzelf en ook in haar werkgever behoorlijk gedaald. Was moest ze doen? Wat wilde ze met haar werk? Veranderen van baan? Hoe kwam ze er weer bovenop?

Lees het verhaal van Ruth. Lees over haar stappen op weg naar zelfvertrouwen en de keuzes in haar werk. Ruth schreef dit artikel zelf: Wie ben ik zonder de ballast van mijn oordelen?

Ruth:

Ik ging twijfelen aan mezelf: wat kan ik nou eigenlijk? Welke keuzes moet ik maken in mijn loopbaan? Moet ik soms veranderen van baan? Om steviger in mijn schoenen te staan, ook ten opzichte (en ten gunste) van mijn werkgever, was het nodig om te ontdekken waar mijn talenten nu eigenlijk liggen.

Gewenste resultaat

Na het intakegesprek met Hilde kwamen we tot de volgende wensen en resultaten: Wie ben ik zonder de ballast van al mijn oordelen? Welke keuzes maak ik dan in werk? Welke richting wil ik op? Al tijdens dit gesprek constateren we dat ik ben wie ik ben. En dat daar mogelijk een sleutel zit: niet meer vechten tegen wie ik ben en accepteren en waarderen wie ik ben.

We gingen aan de wandel en aan de slag.

Kinderbioscoop

Tijdens de eerste wandeling ontdek ik vurige wensen. Ik schets hoe ik mijn leven het liefst zie: ik wil werken in een sociale en inspirerende omgeving en reizen met man en kinderen. En er plopt een geweldig idee naar boven: een kinderbioscoop in Utrecht. Ik gloei.

Wat kan ik er nu al van realiseren? Al is het maar iets kleins. Ik wil het kinderbioscoopidee uitwerken. Daar heb ik zin in! Daarnaast doe ik twee testen: levensthema’s en beroepskeuze.

Geschikt

Bij de tweede wandeling heb ik testresultaten. Ik blijk creatief te zijn op verschillende niveaus, conceptueel, planmatig en praktisch. Ik ben ook een strategische denker, ik ben flexibel en kan goed improviseren als het nodig is. Daarbij ben ik empathisch en wil ik mensen helpen en bijdragen aan oplossingen.
Ik herken het. Maar kan ik dat echt zo goed?

Bij de beroepskeuzetest scoor ik hoog op creatieve en mensgerichte eigenschappen. Die combinatie maakt mij volgens de beroepenlijst bijvoorbeeld heel geschikt voor…. docent in het kunstonderwijs. Laat ik dat nu net zijn, pffft. Dat vind ik wel even hilarisch. Heb ik onbewust de juiste keuze gemaakt? Is veranderen van baan toch niet nodig?

Mijn aandeel

Ik betrap me erop dat ik weer heel goed ben in het benadrukken van de negatieve kanten van al mijn mooie eigenschappen. Als Hilde zegt dat ik een unieke combinatie heb van een creatief brein dat ook nog eens heel praktisch is dan weet ik wel iemand die dat nog veel beter kan.

Het wordt tijd om mezelf wat meer krediet te geven. Met een oefening in de natuur ontdek ik dat ik stiekem een supermom ben: een baan in een creatieve omgeving, 2 prachtige kinderen, een huis in de stad, een man waarmee ik leuke reizen maak, een hechte en dierbare vriendenclub. Het is niet alleen een mooi plaatje. Het is mijn aandeel.

En die kinderbioscoop? Oja! Met veel plezier heb ik het plan uitgewerkt en met foto’s geïllustreerd. En toen, toen kreeg ik het benauwd. Ik wil het plan helemaal niet uitvoeren. Ik wil het alleen maar bedenken! En nu we het er toch over hebben, ik heb nog wel een paar ideeën. Tijd voor een ideeënwinkel?

Boost

De derde wandeling krijg ik echt een boost. Ik heb de Talentenscan gedaan: een groep mensen heeft vragen over mij beantwoord. Het mooie van zo’n scan is dat er uit hele verschillende hoeken opeens dezelfde dingen over me gezegd worden. En dat het in combinatie met de motivatoren die ik in beeld krijg opeens een hele logische combinatie is.

Ik voel er ook wat bij. Even schrik ik van al die eigenschappen die door anderen kennelijk gezien worden: moet ik ze nu gaan waarmaken? Dan besef ik dat ik ze al waargemaakt heb, anders hadden ze het niet gezien.

100% oke

In de vierde wandeling, de laatste komt mijn jarenlang getrainde kritische stem (die heel lollig kan zijn, maar ondanks dat niet persé constructief) weer om de hoek kijken. De Innerlijke Vriend komt langs, iemand die zegt dat het gewoon goed is. En dat brengt rust, acceptatie en vertrouwen. Ik ben gewoon 100% oke.

Met dat opgebouwde vertrouwen en inzicht kan ik nu mezelf beschrijven: dit ben ik, dit kan ik en dit wil ik.

Ik ben:
een betrouwbare, betrokken, sociale, creatieve en praktische denker

Ik kan:
organiseren, analyseren, improviseren, overzicht creëren, creatieve oplossingen bedenken en uitvoeren en zelfstandig werken

Ik wil:
samenwerken, autonomie, een sociale en inspirerende werkomgeving, variatie en uitdaging

Wat betekent het voor mijn werkkeuze?

Als mogelijk beroep kwam uit de testen ‘docent kunstonderwijs’. Natuurlijk moet ik me daar niet op vastpinnen, er waren nog meer mogelijke beroepen. Maar voor mij was de uitkomst van de beroepskeuzetest wel een aanwijzing dat ik samen met mijn specifieke eigenschappen geschikt ben voor de ingeslagen weg en niet noodzakelijke hoef te veranderen van baan.

Mijn combinatie van creatief én praktisch denken en handelen, samen met het vermogen om snel overzicht en inzicht te hebben maakt mij heel geschikt voor mijn nieuwe, extra taken. Ik werd gevraagd voor de Examencommissie van de opleiding en die kans heb ik gepakt. Het motiveerde me.

Ik ben niet de persoon om te blijven verdiepen, ik wil de breedte in. Ik ben een all rounder. Dat zag ik eerst als handicap want er zijn altijd mensen beter, maar nu zie ik dat die veelzijdigheid juist mijn kracht is. De Talentenscan bewijst dat ik die talenten ook in de praktijk heb gebracht. En nu wil ik het blijven waarmaken.

Vertrouwen in eigen kunnen

Het wandelcoachtraject heeft mij vertrouwen gegeven in mijn eigen kunnen. De wandelingen in de natuur zorgden ervoor dat ik uit mijn context kon stappen en de dingen en mijzelf kon accepteren voor wat ze zijn. Die boom is een boom en ik ben ik.

Dat vertrouwen geeft me ook afstand tot mijn werkgever: mijn talenten mogen er zijn en mijn werkgever kan daar gebruik van maken. Maar ik heb alleen invloed op mijn eigen functioneren. Ik zie dat mijn werk mij die inspirerende, sociale omgeving kan bieden. Ik hoop daar nog lange tijd van te kunnen genieten. Ik ga niet veranderen van baan.

Ruimte

Het gaat goed met me. Ik voel me content. Ik geef les en ik merk dat ik er comfortabeler in zit en er meer plezier aan beleef. Ik heb meer energie. Ik ga ook minimaal 2x per week naar de sportschool en ben lekker bezig met koken en bakken: alles waarvan ik dacht dat ik daar geen tijd voor had in mijn drukke leventje met werk en kinderen.

Ruimte in je hoofd betekent dus ook ruimte in je leven!

Ruth

Dank Ruth, voor je prachtig geschreven verhaal en persoonlijke weergave van het wandelcoachtraject. Veel plezier en succes!

Ik stel je reactie op dit artikel zeer op prijs op mijn website.

Hartelijke groet,

Hilde Backus

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau