In de voorjaarszon rondde ik vorige week het wandelcoach traject met Judith af. Ze was opgelucht en ze gaf aan dat ze in de 4 wandelingen meer had bereikt dan in jaren therapie. Ze had een stok achter de deur gehad met de gerichte dagelijkse opdrachten en acties. Ook in haar werk had ze zelf een aantal zaken veranderd wat haar weer werkplezier had teruggegeven. Lees in mijn nieuwe wandelcoach e-zine hoe Judith ontdekte dat er meer was dan haar pikzwarte bril en wat het effect ervan was.

Wandelcoach e-zine: Weg met die git-zwarte bril

Judith weet niet meer wat ze wil met haar werk, reageert bits op haar collega’s en is doodmoe. Ze ziet alles door een gitzwarte bril. Langzaam leert ze het leven weer positiever te bekijken.

Judith (48) werkt bij een bank en is daar van assistent IT manager opgeklommen tot functioneel systeembeheerder. Vroeger vond ze het werk prima. Ze werkte zelfstandig en hielp mensen die problemen hadden met computersystemen. Dat gaf haar het gevoel dat haar werk er echt toe deed.

Maar dan groeit de bank en moet Judith met meer collega’s samenwerken. Ze moet steeds meer vergaderen, rapporten schrijven en collega’s controleren. Ze raakt zo gedemotiveerd dat ze geïrriteerd doet tegen haar collega’s. Bovendien voelt ze zich doodmoe. Ze besluit een sabbatical van drie maanden op te nemen, om uit te vinden wat ze precies wil met haar carrière.

Kijken naar wat wél kan

Na ruim twee maanden zit Judith nog steeds vast en komt ze bij de wandelcoach terecht. Ze weet nog steeds niet wat ze wil en krijgt ook steeds minder zin in het vrijwilligerswerk dat ze heeft opgepakt. Nadenken over haar werk lukt haar niet alleen. Alle mogelijke andere banen wijst ze af met het idee ‘dat kan toch niet’, of ‘daar vind ik toch niets aan’.

Bij de eerste wandeling merk ik dat Judith erg neerslachtig is, misschien is ze wel licht depressief? Ze leeft vanuit de gedachte dat ze constant alles fout doet. Mijn vriendelijk aandacht doet haar in tranen uitbarsten. Ze is zo gespannen en gestresst dat ze alles heel negatief ziet. Judith voert gesprekken met een psycholoog, maar er is veel aandacht voor hoe het allemaal mis kon gaan. Ik wil vooral kijken naar wat er ze allemaal in huis heeft aan talent en kracht en wat er allemaal wél kan.

Verpester van de werksfeer

Uit Judiths talentenscan blijkt bijvoorbeeld dat ze nauwkeurig en secuur werkt, gericht is op kwaliteit, snel goede resultaten levert, bijzonder slim is en heel betrouwbaar. Die kwaliteiten vindt ze eigenlijk maar stom. Ze heeft het idee dat die sterke punten alleen maar in de weg zitten. Om haar van het negatieve spoor af te halen, geef ik haar de opdracht elke dag drie dingen op te schrijven waar ze tevreden over is en dat ’s avonds aan mij te mailen. Ze doet het trouw en ik vind het bijzonder om het elke avond te lezen. Uit die mailtjes blijkt dat ze het heel erg waardeert wanneer anderen dingen voor haar doen. Als haar man voor haar kookt, bijvoorbeeld. Of de warme ontvangst van haar collega’s wanneer ze weer een dagje op haar werk is.

Langzaam wordt duidelijk dat er meer is dan haar zwarte bril. Soms voelt ze een moment van vrijheid en ontspanning. Ze krijgt in de gaten dat wanneer ze doorgaat met al die negatieve gedachtes, ze steeds verder uitgeput zal raken. Eindelijk krijgt ze weer een beetje zin om naar de toekomst te kijken.

Judith vraagt feedback aan haar collega’s; wat vinden zij dat haar sterke punten zijn? En wat zijn volgens hen haar belemmeringen? Daar komen hele mooie dingen uit; bewondering over de manier waarop ze haar werk doet. Maar de collega’s geven ook aan dat haar negatieve opmerkingen de werksfeer verpesten en dat ze wel erg bits is wanneer ze anderen op hun fouten wijst. Dit is een eye-opener, ze had geen idee dat haar invloed zo groot was! Bij Judith komt voor het eerst het besef dat haar collega’s het ook moeilijk hebben met haar negatieve gedrag.

Nieuwe aanpak

Ze besluit om de zaken anders aan te pakken. Ze ontdekt dat ze bepaalde operationele taken, die ze afstond aan nieuwe collega’s, weer zou willen uitvoeren. Ze raapt al haar moed bij elkaar en bespreekt het met haar leidinggevende. Hij staat er open voor en vraagt haar zelfs om haar zwaardere expertise officieel te maken in een rol van ‘meewerkend voorman’. Dat vindt ze heel eng maar leuk! Nu haar werk anders wordt ingedeeld, raakt ze weer gemotiveerd. Ook wil ze ervoor waken niet weer in een negatieve spiraal te belanden. Ze blijft elke dag 3 dingen opschrijven waar ze tevreden over is, of blij van wordt, en ze gaat anderen wat meer waardering geven.

Als wandelcoach coach ik vaker mensen die last hebben van een overdosis negatieve gedachten. Ze zijn natuurlijk niet allemaal depressief en kampen ook echt niet allemaal met een burnout, maar ze zien wel alles door een pikzwarte bril. Die negatieve ideeën kunnen flink in de weg zitten; ze kunnen ervoor zorgen dat je geen nieuwe baan durft te zoeken of in je huidige werk geen nieuwe wegen durft in te slaan.

Doorbreek de negatieve gedachtes

Gelukkig kun je zelf die negatieve gedachtes doorbreken. Je kunt jezelf trainen om weer positiever in het leven te staan. Deze tips helpen je op weg.

*Schrijf net als Judith elke avond drie positieve gebeurtenissen op. Waar was je tevreden over? Deed iemand iets aardigs, of deed je dat zelf? Spreek met jezelf af dat je je door deze positieve gedachtes niet meteen beter hoeft te voelen. Geef het de tijd, misschien duurt het wel een maand voordat je een effect merkt.

*Kun je jezelf er niet toe zetten of denk je dat er niets te bedenken valt? Zorg dan voor een stok achter de deur en spreek met een vriend of een vriendin af dat je deze positieve dingen elke dag mailt.

*Waar je ook heel blij van wordt; elke dag drie waarderende dingen opschrijven over anderen. Als je op een waarderende manier naar de mensen in je omgeving kijkt, blijf je minder snel in negatieve gedachtes hangen. Neem een willekeurig iemand in gedachten en bedenk wat je in hem of haar waardeert. Wanneer je het de ander vertelt wordt het helemaal leuk!

*Ga er eens goed voor zitten en tel je zegeningen. Schrijf tien dingen op waarvoor je dankbaar bent in je leven.

*Geef een week lang geen kritiek. Je mag het best denken, maar geef het niet. Probeer dat zelfde ook met jezelf! Word niet meteen boos op jezelf als je toch kritiek geeft; begin gewoon weer opnieuw.

*Lees het boek ‘Gelukkig zijn of geluk hebben’, van Fredrike Bannink. Dit boek staat vol met eenvoudige en vruchtbare opdrachten.

Veel succes en hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

Heb je vragen of reacties?

Mail naar

Voel je je ook neerslachtig in je werk en leven. Wil je minder streng voor jezelf en omgeving zijn? Heeft het nu lang genoeg geduurd? Wacht niet langer en meld je aan voor het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie, rol of het pakket aan werkzaamheden, waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. En ontdek hoe je prettiger, positiever en vruchtbaarder in het leven kunt staan. Geef het jezelf cadeau of vraag het aan je manager! Kijk bij De Coachprogramma’s van de wandelcoach.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau