Mark (39) studeerde Sociologie. Hij is onderzoeker bij een organisatie voor personeelsvraagstukken. Het is gestandaardiseerd werk. Er heerst een negatieve sfeer: de organisatie moet krimpen en zes mensen moeten vertrekken. Dat helpt niet mee. Het lijken wel ambtenaren, denkt hij soms. Hij sleept zich naar zijn werk toe.

Zal hij één van de zes zijn? Dan moet hij snel wat anders hebben. Dat geeft hem stress.

Maar Mark wíl ook weg. Hij wil werken met energie.

Voorbereidende opdrachten van de wandelcoach

Ik mail hem de voorbereidende wandelopdrachten en hij gaat de buitenlucht in. Alleen dat al geeft hem rust. Voor het eerst gunt hij zich tijd om na te denken. Hij beseft: het hoeft allemaal niet in één keer goed.

We wandelen op een dag waarop hij niet kan falen. Mark snuift zijn longen vol.

Het idee alleen al! 

Het geeft hem een opgewonden gevoel.

Dan zou hij een geweldige baan hebben en hard werken. Een project met leuke collega’s. Ze kunnen zelf hun tijd indelen. Zijn collega’s waarderen zijn nieuwe ideeën, oplossingen. Hij geeft presentaties. Hij schrijft.

Hij schrijft een artikel voor de website van zijn gefingeerde organisatie. Het is een afwisselende dag waarin hij veel mensen ontmoet, zaken regelt en onderzoekt. Hij is actiegericht bezig en doet werk met diepgang. En hij geniet van trainingen die hij geeft.

Durf je te erkennen wat je wensen zijn?

Lukt het Mark wat concreter te zijn? Waar gaat dit over? Mark houdt zijn net versnelde pas weer in. Het is stil in het bos.

Dit is een punt wat veel mensen lastig vinden. Ergens hebben ze ideeën en verlangens, maar als ze het nu noemen zitten ze er aan vast. Denken ze.

Maar dat is niet zo.

En dan moeten ze daar gelijk een baan in vinden, die er niet is. Denken ze.

In de werkelijkheid is het erkennen van je wensen, hoeveel en hoe verschillend ze ook zijn, een eerste stap. Hoe en in hoeverre je het gaat realiseren komt daarna. Dat weet je nog niet op dat moment.

Speenkruid – Madeliefje doet zijn best

Kinderen?

Mark vertelt over zijn belangstelling voor ontwikkeling van kinderen. Hij denkt aan trainen en lesgeven. Onderzoek doen, vragenlijsten ontwikkelen. De diepte in.

Ik kan hem aan iemand voorstellen die onderzoek doet aan een universiteit naar meervoudige ontwikkelingsproblematiek van kinderen. Zij werkt ook met kinderen en hun ouders. Hij gaat haar spreken.

Hoge eisen

Aan het eind van de eerste wandeling verzucht Mark dat hij nu nóg niet alle antwoorden heeft. 

Oei, wat is deze heer ambitieus!

Kritisch

Hij weet dat hij kritisch op zichzelf is en hoge eisen stelt. Dus dit wordt zijn oefening: elke dag drie dingen opschrijven waar je die dag tevreden over bent. Ik geef hem de suggestie om de negatieve sfeer op zijn werk te beïnvloeden door complimenten uit te delen. Dat klinkt hem aantrekkelijk.

Nog voor onze volgende coachwandeling krijg ik een mail: zijn contract wordt niet verlengd, hij heeft nog een half jaar. Eigenlijk is hij opgelucht. Hij heeft ruimte om na te denken over zijn toekomst en kan er open over zijn. De complimenten werken goed. Rond hem verbetert de sfeer.

De Talententest in trefwoorden: verantwoordelijkheidsbesef, betrouwbaar, kwaliteit, analytisch en kritisch. Hij is gefocust en inhoudelijk sterk. Een specialist. Sterk in contact met mensen, groot inlevingsvermogen, leergierig, actiegericht. Onderzoekswerk past bij Mark mits toepasbaar in de praktijk. Samenwerken met mensen, onderzoek doen waarbij hij mensen ontmoet.

Netjes schreef hij dagelijks drie dingen op waar hij tevreden over was. Hele lijsten mailt Mark me. Ik vind het heerlijk om te lezen en wat ontdekt hij veel. ‘Maar’ zegt hij ‘ik vond het wel lastig. Soms was het echt moeilijk om drie dingen te bedenken.’

Innerlijke vriend

Het is tijd voor de innerlijke vriend. Zijn criticus vliegt de pan uit. Ik zie het terwijl ik naast hem sta. Zo veel kwaliteit, zo’n leuke man, zo veel in werking gezet: en het is nooit genoeg.

We wandelen een stukje in stilte langs de Kromme Rijn. Het is windstil, 2 zwanen zwemmen langs. Een serene setting voor de innerlijke vriend. Mark is onder de indruk. Met zo’n milde blik naar zichzelf kijken is nieuw voor hem. In de ontspanning die volgt wordt hij verdrietig over zijn harde aanpak. ‘Weet je, zegt hij ‘ik voel nu me zo normaal, zo gewoon. Een voldoende mens. Wat is het hier eigenlijk mooi’ We zien het landhuis Oud Amelisweerd opdoemen. We eten taart bij de Veldkeuken om zijn voldoende-zijn te vieren.

Wuivend riet – Ochtendzon – Kastanje

Resultaten

Ik zie hem weer. Hij komt aanlopen uit het Theehuis Rhijnauwen. ‘Grappig, zegt hij ‘ik kan twee kanten opdenken: dat ik voldoende hebt gedaan en dat ik te kort ben geschoten. Het is allebei voor handen. Ik kies voor de eerste optie, voor de verandering’ zegt hij lachend

Hij is druk geweest met netwerkgesprekken. Het gesprek op de universiteit was heel leuk maar het zou een specifieke lange opleiding vragen. Hij bezocht een school en vindt de sfeer dynamisch. En hij sprak een onderzoeker bij een advies-en onderzoeksbureau in de educatieve sector. Een combinatie van onderzoeken, ontwikkeling van kinderen en onderwijs spreekt hem het meest aan.

De beroepskeuzetest in trefwoorden: goed in vinden van oplossingen voor mensen, onderzoekende geest, mensen van dienst zijn: toepasbaar onderzoekswerk.

Zijn motivatoren in trefwoorden: samenwerken, afwisseling, onderzoeken, experimenteren, creativiteit en innoveren. Nieuwe ideeën, concepten en werkvormen ontwikkelen.

De Talentenscan geeft een mooi beeld van Mark. Hij is grondig in zijn aanpak. Hij is een samenwerker. Integer, nauwkeurig en accuraat. Kritisch en perfectionistisch. Een mooie eigenschap en tegenwoordig schiet hij er iets minder in door.

Mensen zien in hem iemand die kwalitatief onderzoekswerk doet in een dynamische omgeving. Een projectleider en onderzoeker.

Hij krijgt er zin in. Wat kan hij nu al doen? Hij wordt vrijwilliger bij de Voorleesexpress.

Op zoek naar een baan

Al googelend vindt Mark een aantrekkelijke vacature. We schrijven een prachtige sollicitatiebrief voor de functie van ontwikkelaar en onderzoeker met het thema onderwijs. Zijn cv maken we op en top in orde.

De sollicitatieprocedure gaat boven verwachting goed; de keuze valt op hem!

Ze willen hem snel hebben. Hij zegt zijn baan op, neemt goed afscheid, heeft nog een week vrij en gaat dan aan de slag.

Na een maand op zijn nieuwe werkplek zie ik Mark weer. Pfew, een nieuwe baan, spannend hoor. Maar de collega’s zijn leuk en de onderwijsrichting spreekt hem aan. Met zijn talenten in beeld en een gegroeid zelfvertrouwen ziet hij dat er een hoop te leren is in deze nieuwe organisatie. En daar heeft hij reuzenveel zin in.

Tips voor meer zelfvertrouwen

  • Moeilijk, lastig, vervelend, lukt me niet… Dat is de taal van Mark. Is het ook jouw taal? Geef je hersenen eens nieuwe informatie. Vervang negatieve woorden voor een positief of neutraal alternatief. Of laat ze weg. Mark knapte ervan op. Denk bv aan opwindend, uitdaging, ik denk dat het me wel lukt, misschien lukt het wel? Of: ik weet niet of het lukt, laat ik het eens proberen.
  • Word een complimenten-expert. Wacht niet op een goed moment, maar bedenk thuis al complimenten voor collega’s, je managers, je vrienden en familieleden. Leg een lijst aan. Kijk dan eens hoe je je voelt. Aan iedereen valt wat te complimenteren. Deel ze uit.
  • Maak een onuitputtelijke lijst van dingen waar je dankbaar voor bent. En vertel het aan een dierbare.
  • Wandel in de natuur en concentreer je op wat je ziet, ruikt, hoort en kunt voelen. Ga weg van het innerlijke geneuzel en ga met je aandacht naar buiten.
  • Koop een prachtige bos bloemen en zet die in het zicht.
  • Lees Denk je Sterk van Fred Sterk en voel je sterker.

Ik wens je veel succes in je stappen naar plezier in werk. Je reactie is van harte welkom op mijn weblog.

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

©2013 Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau