In dit wandelcoach ezine schrijf ik over ‘innerlijke tegenstrijdigheden’. Misschien hebben we er allemaal wel (eens) last van. Eén kant wil heel graag creatief en wild zijn, de andere kant houdt juist van alles op orde en zekerheid. Of, zoals het geval was bij Matthijs (39) die ik onlangs coachte, één kant wil het avontuur opzoeken en nieuwe dingen doen, maar een andere kant drukt op de rem, en is bang voor onverwachte situaties of om de controle kwijt te raken. Lees welke spannende stappen Matthijs gedurende het wandelcoach traject toch neemt en wat het hem oplevert, in het artikel hieronder.
*****
Het boek, een echt boek!
Het was hartverwarmend om zo veel enthousiaste en leuke reacties te ontvangen op mijn vorige artikel over mijn boek ‘Op weg naar plezier in je werk’. Bekende en onbekende mensen mailden, smsten, twitterden, stuurden kaartjes en gaven me bloemen. Wat een weldaad. Daar had ik helemaal niet aan gedacht. Dank aan allen. Superdank.
Ondertussen ontving ik het eerste exemplaar. Een echt boek. Ik hield het vast, keek ernaar, bladerde erin en rook er aan. Mooi. Een bijzondere ervaring. Toen liet ik het zien aan iedereen die ik tegenkwam. Een beetje terughoudend. Ja, je kunt toch niet de hele tijd over je boek praten…
Hilde met boek
Het boek is er voor jou
Maar voor het geval je het nog niet wist. Ik schreef een boek over wandelend op weg naar plezier in je werk. ‘Op weg naar plezier in je werk’ is er voor jou…
…als je niet uit de verf komt in je werk. Als er meer in je zit dan er uit komt. Als je stress ervaart, op je tenen loopt, over je grenzen heen gaat en je naar je werk toe sleept. En ook als je moe wordt van de routine, van de saaiheid en de sleur. Het is voor jou als je piekert en niet weet welke nieuwe stappen je wilt nemen. Of als je het wel weet maar niet durft.
In het boek geef je concreet vorm aan je toekomst. In 7 stappen verpakt in wandelingen ontdek je wie je van nature bent, wat je natuurlijke talenten zijn, wat je daarmee oorspronkelijk wilt doen en hoe je dat op jouw authentieke wijze realiseert, ook als het even tegenzit.
Pluk de vruchten van het wandelen in de natuur
Ondertussen ontdekten veel mensen de waarde van het wandelen in de natuur. Vroeger vond ik het saai. Nu is het hot. De gunstige effecten merken veel mensen, en ze zijn ook aangetoond in allerlei onderzoeken. Wandelen in de natuur is het helemaal. Wandelen in de natuur is het nieuwe mediteren. In de wandelingen in het boek ontdek je jezelf en ga je doelgericht stappen nemen op weg naar plezier in je werk.
Boek met gratis ebook, werkboek en geluidsfragmenten
Het boek komt 18 mei uit maar je kunt het nu al reserveren. Als je het hebt kun je een gratis ebook-versie downloaden. Handig voor als je in de natuur wandelt. Het bijbehorende werkboek voor allen oefeningen en drie geluidsfragmenten behorende bij de oefeningen, vind je komende week op mijn website. Ik houd je op de hoogte.
******
Online-wandelprogramma De 7 wandelingen
Bij het boek ontwikkelde ik ook een online-wandelcoach programma. Het is vrijwel klaar en is binnenkort te koop op mijn website. Hiermee kun je zelf het bos in en het programma neemt je stap voor stap mee op weg naar jouw gewenste werk-toekomst.
De eerste 15 deelnemers krijgen een bonus: gratis deelname aan onze workshop ‘Zelfcompassie’ die ik samen met Marjolein geef op 29 juni in de prachtige Landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen.
Houd mijn ezine in de gaten en je bent van alles op de hoogte.
******
Wandelcoach artikel: Waarom mislukken beter is …
Ik wandel met Matthijs in Amelisweerd. De vrijheid in de natuur bevalt hem goed. Waar hij in ieder geval geen twijfel over heeft is zijn werk: elke dag van 9 tot 5 in de sleur van het kantoorleven zitten, zoals hij de afgelopen tien jaar als softwareontwikkelaar heeft gedaan, dat is het niet. Zo veel weet hij nu wel. Na de eerste vijf jaar wilde hij wel eens andere bedrijven van binnen zien, en liet hij zich detacheren. Om vervolgens vijf jaar bij hetzelfde bedrijf neergezet te worden. Dat werkte dus niet echt.
Hij zegt zijn baan op: stress!
Hij heeft het heus wel eens aangekaart bij zijn manager, de slome sfeer waarin niemand eens iets nieuws wil aanpakken. Sommige van zijn collega’s doen al twintig jaar hetzelfde! Maar zijn baas raadt hem aan: het is crisis, kies voor veiligheid, blijf maar zitten. Dat demotiveert hem alleen nog maar meer. Matthijs wil nieuwe dingen bedenken. Hij is creatief, maakt filmpjes, speelt gitaar en heeft genoeg enthousiasme in zich.
En dus trekt hij de stoute schoenen aan. Hij heeft spaargeld om het één jaar uit te zingen. Hij zegt zijn baan op! Hij wil een jaar genieten, bedenken wat hij wil, vrijheid. Misschien een avontuurlijke trip, een opleiding, of iets anders. Maar hoe dichter zijn laatste werkdag in de buurt komt, hoe zenuwachtiger Matthijs wordt. Wat gaat hij in hemelsnaam doen!? Durft hij wel? En straks is het jaar voorbij en heeft hij nog niks spannends gedaan. En wat moet hij daarna? Stressss!
Muis – Reiger – Regenworm – Slak
Wandelend terugkijken
We wandelen verder. ‘Stel’, zeg ik, ‘we zien elkaar weer over een jaar en je kijkt terug. Je kijkt in volle tevredenheid terug en je voelt je stevig en sterk. Wat heb je dan gedaan?’
Matthijs is een ingetogen man. Hij weet het niet zo goed. ‘Wat weet hij wel, als is het maar een beetje?’, vraag ik hem. Hij weet dat hij in dat jaar zijn eigen grenzen heeft opgezocht, en er over heen is gegaan. Letterlijk en figuurlijk, want het buitenland lonkt. Goed. We beginnen met kleine stapjes.
Hij zou, zegt hij, best wel eens voor wat mensen gitaar willen spelen. Nu doet hij dat altijd alleen. Van het idee van publiek wordt hij zenuwachtig, maar toch wil hij het proberen. Op een familiefeestje binnenkort, besluit hij.
Buitenland
En dan dat buitenland. ‘Je hoeft geen compleet beeld te hebben’, zeg ik. ‘Maar wat zou je bijvoorbeeld gaan doen in het buitenland?’ Hij wil iets betekenen voor mensen. Zijn kennis geven. Hij krijgt er al beelden bij. Voor meer info gaat Matthijs zich oriënteren op een dag van Projects Abroad, dat vrijwilligerswerk in het buitenland organiseert.
De kleine stappen helpen. Als we elkaar weer zien, heeft Matthijs voor het eerst voor publiek gitaar gespeeld, en waren de reacties heel goed. Hij durft, zegt hij, steeds meer van zichzelf te laten zien. Ook op zijn werk, want hij heeft eindelijk tegen zijn manager kunnen zeggen waarom hij nu eigenlijk écht ontslag neemt.
Analytisch en weloverwogen
De open dag van Projects Abroad was boeiend. Hij heeft aardig wat mensen gesproken, en al een voorlopige keuze gemaakt in welk land hij misschien wel een tijdje wil zitten. En wat hij dan zou willen doen… Uit de Talenten360°scan en Talententest blijken dat hij als softwareontwikkelaar niet per se het verkeerde vak heeft gekozen.
Hij is analytisch en werkt graag projectmatig. Hij houdt van het ontwikkelen van processen, van procedures en standaarden. Hij kan goed wikken wegen, ziet alle voors en tegens – iets wat hem af en toe ook remt. Hij vindt dat ook leuk, en wil in de softwareontwikkeling een nieuwe weg in slaan. Dat geeft hem rust voor als hij weer nieuw werk zoekt.
Maagdenpalm – Bluebells – Daslook
Avontuur
Maar iets in hem drijft hem naar avontuur. We onderzoeken het nauwkeurig. Hij denkt aan vrijwilligerswerk. Hij houdt er van om kennis over te dragen, om een aanmoedigende rol te spelen. Hij wil iets met jongeren of kinderen, daar in het buitenland. Hoe en wat, dat gaat hij verder onderzoeken. ‘Ik krijg er steeds meer zin in’, zegt Matthijs. Hij komt steeds meer voor de dag, zegt hij.
Een paar weken later meldt hij zich. Matthijs gaat naar Nepal! Twee maanden reizen en twee maanden computerles geven aan kinderen en jongeren, drie tot vijf uur per dag, vijf tot zes dagen per week. Superspannend, maar hij heeft er zin in!
Wikken en wegen en niks doen
Hoe Matthijs’ innerlijke conflict werkt, wordt ook steeds helderder. We bespreken de resultaten uit zijn Talenten360°scan, die anderen over hem hebben ingevuld. Matthijs is rustig, geduldig en heeft technisch inzicht, daar is iedereen het over eens. Maar hij is ook heel nieuwsgierig, en op avontuur belust. Hij wil graag spannende dingen doen, maar raakt soms verlamd door er te veel over na te denken. Te wikken en te wegen, en dan toch niks te ondernemen.
Ik zie mensen die last hebben van zo’n innerlijk conflict vaker. De kunst is om een combinatie in je karaktereigenschappen te zoeken. Een vrouw die ik ooit coachte was heel creatief, maar had ook de neiging om alles volgens de regels te willen doen. Dat botste. Toen ze op wiskunde gestoelde schilderijen ging maken, viel alles op zijn plek.
Mislukken is beter dan eeuwig spijt hebben
Wat je ook kunt doen – en wat Matthijs deed – is je keuzes combineren in je leven. Zoek een baan met regelmaat, maar maak genoeg ruimte voor spannende dingen ernaast. Ga jaarlijks wild op reis, of zoek een spannende hobby. Zo houd je beide stemmen in je hoofd, beide verlangens, tevreden.
Bij Matthijs was het een heel enthousiaste vrouw die hij tegenkwam bij Projects Abroad, die bij hem op de juiste knop drukte. Zij vertelde helder welke projecten zij gedaan had en waar ze van had genoten, en wat ze ervan had geleerd. Het was het laatste duwtje dat hij nodig had. Hij wilde al heel lang iets avontuurlijks in het buitenland doen, en nu gaat hij het doen! ‘Mislukken is beter dan eeuwig spijt hebben’, lacht hij. Hij las de uitspraak ergens en vindt hem helemaal passen.
Vertrouwen op jezelf: vrij en sterk
Het is ruim een half jaar later. Matthijs komt voor de laatste wandeling. Hij is naar Nepal gegaan, en wat heeft hij veel meegemaakt! Het reizen, de mensen, de kinderen, de ontmoetingen, de drukte en de stilte, de natuur en nog veel meer…het was indrukwekkend in zo’n arm land waar je maar moet hopen dat de bus ook echt komt en het eten elke maaltijd hetzelfde is.
En bij het lesgeven kwam hij zich zelf tegen. Soms had hij een heel plan gemaakt, maar ging de les niet door. Of stond hij ineens voor een andere groep. Hij werd gedwongen te improviseren en op zichzelf te vertrouwen. Dat was een fantastische ervaring. En iets wat hij in Nederland niet hoeft te mobiliseren.
De leerlingen liepen met hem weg! Hij vertelde ze behalve over computers ook over lucht- en ruimtevaart, een andere hobby van hem. En hij bedacht een prijsvraag toen hij ineens aan drie groepen tegelijk les moest geven. De kinderen werden heel leergierig in het kader van de prijzen (sleutelhangers met klompjes). Dat was een te gekke ervaring. Al met al heeft hij een heel voldaan gevoel aan zijn reis overgehouden. Hij voelt zich sterker en vrijer.
Nieuwe kijk
Nu vindt hij het weer fijn om weer in Nederland te zijn – hij (her)waardeert de luxe hier, het gevarieerde eten. Zijn tussenjaar zit er nog niet op, maar hij heeft eigenlijk wel weer zin om aan de slag te gaan. Hij zet zijn cv op Monsterboard, en prompt vindt hij een leuke baan bij een grote zorginstelling. Dat past hem veel beter: werken voor anderen maakt hij nu ook in Nederland waar.
Regen – Nieuw Amelisweerd – Wilg
Gouden tip
‘Wat is je gouden tip voor mensen die ook willen maar niet durven?’, vraag ik Matthijs. ‘Voor mij hielp het praten met mensen die het avontuur al waren aangegaan, het enthousiasme hielp me over de streep’. Verder geeft hij aan dat het verbonden zijn aan een organisatie als Projects Abroad hem een bepaald vertrouwen gaf.
‘En’, lacht hij, ‘zonder coach was ik nooit naar Nepal gegaan, je hebt me milde duwtjes in de goede richting gegeven’. Dankzij zijn avonturen is Matthijs’ honger naar avontuur voor even gestild. Maar dat hij dat soort dingen nu vaker durft te doen, dat weet hij 100 procent zeker. Zo is Matthijs écht voor de dag gekomen!
…dan eeuwig spijt hebben. Tips om dat te voorkomen.
- Heb je last van tegenstrijdigheden in je wensen en verlangens? Probeer ze te combineren, en luister vooral naar je intuïtie, niet te veel naar je denken.
- Neem actie. Onderzoek de dingen die je interessant vindt om te gaan doen. Als het niet meteen het gewenste resultaat geeft, niet erg. Beloon jezelf om de actie, niet om het resultaat.
- Neem op tijd en regelmatig rust, zeker als je veel aan je hoofd hebt. In rust ontstaat vaak iets nieuws: een idee, een plan, een volgende stap.
- Een leuk en toegankelijk boek is ‘Niet durven, toch doen’, van Susan Jeffers. Helaas uitverkocht en niet meer leverbaar, maar wel tweedehands te koop. Google maar.
Wat is jouw tip om te doen als je niet durft?
Vertel het ons op mijn weblog
Veel succes en hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
©2012
******
Hoe is het met jou? Heb je ook wensen, verlangens, dromen, ideeën? Maar laat je je leiden door angst? Zodanig dat er niets gebeurd? Dat is echt jammer. Je laat iets van jezelf liggen. Dan is het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’ iets voor je. Hierin maak je wandelen in de natuur een geïntegreerd onderdeel in je leven.
In onze heldere, persoonlijke, frisse en authentieke aanpak kijken we in 4 wandelingen waar je nu staat, wat je graag wilt en wat dat betekent voor de stappen die je wilt maken. Je krijg helderheid, hoop en energie. Je ontdekt welke besluiten je wilt nemen. En je gaat ze nemen. Op weg naar een leven en carrière zodat je met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’.
Heb je belangstelling?
of vul het formulier in op ‘Ontdek je talent en wie je bent!’
Bellen kan ook: 06 170 66 750. Spreek de voicemail in, of sms.
We wandelen veel maar nemen dezelfde of volgende dag nog contact met je op.
Je bent van harte welkom!
Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
Wandelcoach/Psycholoog
Geef een reactie