Mijn nieuwe E-zine gaat over Susan. Ze vond haar werk als journalist zo saai, eentonig, voorspelbaar en routineus dat ze er doodmoe, geïrriteerd en bijzonder onzeker van werd. Niet alleen op haar werk maar ook thuis. Ze was radeloos, had geen idee hoe ze uit haar vicieuze cirkel moest stappen. Ze zag geen gat in de toekomst. Tijdens het coachtraject ontdekten we haar bore-out verschijnselen. En een manier om er uit te komen.

Lees hieronder in mijn nieuwe E-zine hoe Susan worstelde om haar wensen te ontdekken en te erkennen, en hoe zij de stappen van verandering aandurfde. Zij hervond haar energie, bouwde aan haar zelfvertrouwen en ontwikkelde een helder en blij toekomstperspectief. Susan is een ander mens geworden.

Dank voor alle mails en openhartige verhalen die ik ontving naar aanleiding van mijn vraag:

“Wat is het grootste probleem waar jij tegenaan loopt in je huidige functie en/of in je loopbaan? Waar zit je al een tijdje mee en kom je maar niet mee verder?”.

Susan sloot aan bij veel vragen. Veel mensen kampen met bore-outverschijnselen. Het grote gevaar, merk ik, is dat mensen wennen aan hun onvervuldheid, demotivatie en lusteloosheid. Het besluit om stappen te nemen wordt helaas steeds meer uitgesteld en roept grote angst op. Ik gun het iedereen die zich zo voelt om je wensen en talenten onder de loep te nemen. De wereld is groot en er is veel mogelijk!

 

Dank ook voor de reacties op mijn minicursus “de 5 stappen naar optimale inzet van je talent”. Steeds meer mensen kunnen al stappen nemen met deze thuiscursus. Je ontvangt hem gratis wanneer je een abonnement neemt op mijn tweewekelijkse E-zine serie.

Blijf ook jouw probleem, vraag of wens mailen naar . Ik doe mijn best doen om de komende maanden je vraag, anoniem te beantwoorden in de artikelen.

Ik hoor het graag van je!

Hartelijke groet,

Hilde Backus

Verveel je je op je werk? Pas op voor ‘bore-out’!

Susan (33) is doodmoe van haar werk, terwijl ze helemaal niet hard werkt. Haar baan is niet meer uitdagend. Maar ze durft geen stappen te ondernemen om ander werk te vinden. We ontdekken haar bore-out verschijnselen. Gelukkig leert Susan weer naar haar verlangens kijken en neemt ze grote stappen.

Ze werkt alweer zeven jaar als journaliste bij een huis-aan-huisblad, maar het plezier is er voor Susan goed van af. Ze verveelt zich en vindt het allemaal niet meer uitdagend. Ze baalt ervan als ze weer naar het zoveelste lustrum van een buurthuis wordt gestuurd of een stukje moet schrijven over de verjaardag van een oude dame. Haar werk heeft ze intussen zo goed in de vingers dat ze ver voor het einde van de dag klaar is en dan maar een beetje gaat surfen op internet.

Dan gaat ze naar een nieuwe rampenfilm, om er een recensie over te schrijven. De film zet Susan aan het denken. “Als morgen de wereld vergaat, heb ik nooit met plezier gewerkt!”, realiseert ze zich. Het is de druppel. Ze neemt een besluit. Ze wil op zoek naar werk waar ze blij van wordt.

Uren zoet met youtube

Susan is lang niet de enige met een bore-out. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 7 mensen met een kantoorbaan zich chronisch verveelt. Ze zijn de uitdaging allang kwijt, maar durven ook geen stappen te ondernemen om werk te vinden dat beter bij ze past. Om uitdagender taken vragen doen ze meestal ook niet, bang als ze zijn dat de leidinggevende dan denkt dat hun functie overbodig is of dat ze lui zijn. Om de tijd de verdrijven zijn deze verveelde werknemers uren zoet met privézaken; ze bekijken filmpjes op youtube, beantwoorden privémailtjes en zoeken alvast informatie op voor de vakantie die ze aan het plannen zijn. Maar daar voelen ze zich natuurlijk helemaal niet goed bij; ze gaan doodmoe en neerslachtig naar huis, en vroeg naar bed.

Tijdens onze eerste wandeling merk ik dat Susan alles uit de kast haalt om haar gevoel van onvrede te onderdrukken. Een aantal vrienden die ze nog kent van de School voor Journalistiek hebben nooit een baan in de mediabranche gevonden. “Ik heb tenminste een baan in de journalistiek”, zegt ze dan ook tegen zichzelf. Dat relativeren gaat zelfs zo ver dat ze de rampen die ze op het journaal voorbij ziet komen erbij haalt. “Die mensen hebben geen eten, geen dak boven hun hoofd en helemaal geen zekerheid. Dan moet ik toch niet gaan klagen?”

Zwemmen met haaien

Susan heeft een heel sterk verantwoordelijkheidsgevoel, is plichtsgetrouw en heel bedachtzaam. Dat zijn op zich mooie eigenschappen. Maar als je er in door slaat, kan het gebeuren dat je – net als bij Susan – met je denkkracht elk verlangen kapot maakt. Het effect van die onderdrukking is dat Susan helemaal blokkeert als ik vraag wat haar wensen in het leven zijn. Ze kan niets bedenken.

Ik geef Susan een huiswerkopdracht mee waarmee ze aan het fantaseren kan slaan. Ik vraag haar zo lang mogelijke lijsten te maken met wat ze nog allemaal wil doen in haar leven. Kleine, of grote dingen, privé of werk, het maakt niet uit wat, als het maar op de lijst komt. Uit haar lijst komt een hele brede interesse. Ze wil parachutespringen, bergbeklimmen, met haaien zwemmen… Maar als ik er goed naar kijk, zie ik wel een rode draad. Werken met dieren, reizen, schrijven en meer zelfvertrouwen zijn wensen die steeds weer terugkomen.

Langzaamaan durft ze het waar te laten zijn. Als kind kwam ze al thuis met een half dood vogeltje, ze was altijd gek op dieren: Susan wil met dieren werken. En het reizen dan? Combineren met de dieren? Ja! Ze wil het combineren! Enthousiast onderzoekt ze wat deze wensen betekenen voor haar carrière. Op National Geographic Channel ziet ze een programma waarbij vrijwilligers met dieren werken in wild resorts in Afrika. “Dat werk wil ik doen, en er dan over schrijven.”

Het mooie is dat Susan zich nu bewust is geworden van de remmende gedachten waar ze steeds last van had en daardoor haar wensen niet onder ogen durfde te zien. Maar ze ziet wel in dat als vrijwilliger in Afrika werken misschien wel het andere uiterste is voor iemand die toch wel veel van vastigheid houdt. Daarom oriënteert ze zich op een opleiding tot dierenartsassistente. Ze gaat naar een open dag en neemt ter plekke de beslissing: dit ga ik doen. Ze schrijft zich in en start dit najaar met de opleiding. Het is een parttime opleiding, daarnaast wil ze ander werk gaan doen. “In ieder geval niet meer bij het huis-aan-huisblad, die baan zeg ik op nog voor de zomervakantie”, zegt ze.

En…, haar grote droom gaat ze óók nog waarmaken. Deze zomer vertrekt ze naar Zuid-Afrika om daar een maand lang de rangers en dierenartsen in een wild resort te helpen. En haar liefde voor het schrijven raakt ze niet helemaal kwijt; over haar avonturen gaat ze straks bloggen (wanneer haar blog in de lucht is vermeld ik het in mijn E-zine). Susan voelt zich energiek, stevig en heeft een helder toekomstperspectief! Ze ziet het weer helemaal zitten.

Tips tegen een bore-out

Verveel jij je ook kapot op je werk, kom je moe en down thuis, maar durf je niet echt stappen te ondernemen om de boel te veranderen? Dan helpen deze tips je om een einde te maken aan de verveling.

*Maak net als Susan zo lang mogelijke lijsten met dingen die je nog allemaal wilt doen in je leven. Denk er niet meteen bij na of het allemaal wel kan, fantaseer er eerst maar eens op los.

*Bekijk de lijst daarna rustig; zit er een rode lijn in, zijn er wensen die steeds weer terug komen?

*Krijg zicht op je belemmerende gedachten. Denk na over wat jij allemaal uit de kast haalt om niet toe te geven dat het zo echt niet meer kan op je werk.  Relativeer je net zoveel als Susan?

*Lees het boek “Bore-out, als verveling je werk wordt”, van Philippe Rothlin en Peter Werder. Daarin staat dat de grootste risicofactor voor een bore-out de verkeerde beroepskeuze is. Als je last hebt van de symptomen van een bore-out (je ambitie is weg, je vindt je werk saai, je bent apathisch, je hebt geen energie meer en je voelt je onzeker), zit je misschien niet op de goede plek. Sluit een andere baan beter aan bij jouw talenten en wensen?

Voel je je ook lusteloos, moe en gedemotiveerd in je werk? Ben je kwijt wat je wilt in het leven? Heeft het nu lang genoeg geduurd dat je je wensen niet serieus nam? Wacht niet langer en meld je aan voor het beproefde, individuele coachprogramma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Gun het jezelf! Kijk bij ‘De Coachprogramma’s.’

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau