Als je een verkeerde keuze maakt, kan je dat jarenlang achtervolgen. Het overkwam Marco (37). Door zijn ‘fout’ in het verleden durfde hij niet meer te dromen van een leuke baan. Hij raakte helemaal geblokkeerd.

Marco werkt bij een platenzaak.Marco werkt bij een platenzaak. Aanvankelijk vond hij het werk leuk; hij is gek op muziek en speelt in een band. Maar het doet te weinig beroep op zijn capaciteiten en van een uitdaging is na al die jaren geen sprake meer. Hij wil wat anders, maar durft bijna niet te dromen over een andere baan en al helemaal geen concrete stappen te zetten. Hij heeft het er vaak over. Zijn vriendin geeft hem op voor het wandelcoach programma ‘Ontdek je Talent en wie je bent’, omdat ze merkt hoe lusteloos en onzeker hij ervan wordt.


Schaduw in de ochtendzon

Mislukt
Marco brak zeven jaar geleden zijn studie biologie af. Hij had het op een haar na af, alleen zijn scriptie hoefde hij nog maar af te maken. Elke ochtend als Marco opstaat, denkt hij aan die onafgemaakte studie. Het geeft hem een gevoel van mislukking. Steeds als hij erover denkt wat hij wil, bevriest hij door de angst dat hem dat óók niet zal lukken. Hij durft niet naar de toekomst te kijken en blijft steeds hangen in die ene verkeerde keuze.

Ik stel hem de vraag: ‘Als alle belemmeringen niet meer zouden bestaan, wat zou je dan nu doen? ’Langzaam komt zijn droombaan bovendrijven. Hij wil wetenschappelijk onderzoek doen, het liefst op het gebied van psychologie en gedrag. Maar al heel snel volgen zijn angsten. ‘Onderzoek doen kan niet, want ik heb mijn studie niet afgemaakt. En weer gaan studeren is geen optie, want dat mislukt vast óók weer.’


Zwanen in de Kromme Rijn

Enorme opluchting
Ik stel hem voor om op een andere manier naar die verkeerde keuze in het verleden te kijken. Wat waren toen wél goede redenen om te stoppen? Marco kijkt om zich heen. De natuur ontspant. Hij denkt helder na. Er waren moeilijke privé-omstandigheden en hij had een leuke stageplek die hij niet wilde opgeven.

Door op een andere manier naar zijn ‘fout’ te kijken, ziet hij langzaam in dat het op dat moment de meest logische keus was. En dat het afbreken van een studie niet meteen betekent dat alles is mislukt. ‘Oké, ik heb dat papiertje niet gehaald. Maar ik ben wél een bioloog, een wetenschapper’, zegt hij. Die andere kijk is voor hem een enorme opluchting. ‘Voor het eerst in al die jaren kan ik erover praten zonder dat ik meteen pijn in mijn buik krijg.’

Durven dromen

Marco is niet de enige die blijft malen, in cirkels blijft denken en niet meer durft te dromen na een verkeerde keuze. Mensen die hiermee worstelen, hebben meestal een heel goed aanpassingsvermogen. Ze zijn flexibel en dat is natuurlijk een mooie eigenschap. Maar daardoor houden ze ook niet altijd koers en besteden geen aandacht aan wat ze nou echt willen.

Sneeuwklokjes

Deze mensen nemen het leven zoals het komt, tot het begint te knagen; door die ene beslissing doen ze iets heel anders dan wat ze eigenlijk willen. Maar door het gevoel van mislukking durven ze geen stappen te nemen, ze worden lusteloos en passief door alle verwijten die ze zichzelf maken. Eigenlijk blijven ze hangen in die ‘verkeerde’ keuze en worden daar onzeker van.

Blij

Gelukkig kun je die cirkel wel doorbreken. Net als Marco; nu hij anders aankijkt tegen zijn keuze in het verleden, durft hij wél weer te dromen over een studie. Studeren staat voor hem niet meer gelijk aan mislukking. Marco bezocht open dagen en dat maakte hem enorm enthousiast. Hij besloot te starten met een master neuropsychologie. Hij studeert in deeltijd en werkt daarnaast parttime in de platenzaak. Laatst mailde hij me hoe blij hij is met zijn nieuwe stap en hoe heerlijk het is om weer met wetenschap bezig te zijn!

Elfenbankjes

Tips om uit de vicieuze cirkel te stappen

Blijf jij ook hangen in je huidige baan doordat je een ‘verkeerde’ keuze hebt gemaakt in het verleden? Met deze tips doorbreek je de vicieuze cirkel.

 • Bedenk wat goede redenen waren om toentertijd die beslissing te nemen.
  We nemen namelijk op dat unieke moment de beslissing die het beste voor ons is. Realiseer dat eens en probeer mild te zijn voor jezelf.
 • Fantaseer over wat je heel graag zou willen èn schrijf het op!
  Zo werp je een blik in de toekomst in plaats van maar aan het verleden te blijven denken. Je zet je dromen uit je hoofd òp het papier. Maak bijvoorbeeld een wandeling, zoek een rustig plekje op en schrijf tien minuten lang alles op wat je graag zou willen doen. Leg jezelf geen belemmeringen op, doe alsof alles mogelijk is. Dat doe je bijvoorbeeld twee keer per week, twee weken lang. Daarna leg je de vier vellen papier bij elkaar en bekijk je wat de rode lijn is. Wat wil je echt?
 • Praat met iemand wiens werk op jouw droombaan lijkt.
  Of spreek met een succesvol zelfstandig ondernemer als je voor jezelf wilt beginnen. Je onderzoekt zo je droom in het werkelijke leven.
  Of spreek met een succesvol zelfstandig ondernemer als je voor jezelf wilt beginnen. Je onderzoekt zo je droom in het werkelijke leven. Het is goed om hierbij te focussen op je eigen doelen. Maar bedenk ook wat je voor de ander kunt betekenen, zodat deze zich niet alleen uitgehoord voelt.
 • Doe het stap voor stap.
  Je geliefde toekomst realiseren gaat meestal niet met één telefoontje of één gesprek (soms overigens wel!). Laat je niet afschrikken door de mogelijke beren op de weg. Marco zag ook allerlei belemmeringen, want hoe moest het nou met zijn inkomen? Als je stap voor stap naar je doel toe werkt, zul je zien dat het vaak wél kan. Zo vroeg Marco aan zijn baas of hij in deeltijd kon werken en dat bleek geen probleem. Marco’s vriendin ging meer werken. Als je op zo’n manier in actie komt, besteed je vanzelf minder aandacht aan wat er allemaal mis kan gaan.

Hoe loste jij je (zogenaamd) verkeerde besluiten uit het verleden op? Wat zijn jouw tips? Laat het ons hieronder weten!

Veel succes en hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

©Hilde Backus 2009-2012

———

Vind jij het moeilijk om beslissingen uit het verleden te waarderen en kun je daarom niet goed bedenken of voelen wat je graag zou willen voor je toekomst? Dan is het individuele wandelcoach programma ‘Ontdek je Talent en wie je bent!’, in de prachtige bossen van Amelisweerd iets voor je. In 4 wandelingen onderzoeken we je diepste wensen, je natuurlijke talenten, dat wat je werkelijk drijft en in welke werkomgeving jij het beste tot je recht komt. Je komt ook in actie om het te gaan realiseren. Welkom!

Geïnspireerd door dit artikel? Neem een abonnement en ontvang wekelijks een artikel met praktische en bruikbare tips, ideeën, ervaringen en inspiratie over talentvol, succesvol en gelukkig werken. Ga naar Het Coach Bureau. Op elke pagina vind je een formuliertje om je aan te melden. Wanneer je dat doet ontvang je tevens de gratis wandelcoach e-course: ‘De 5 stappen naar optimale inzet van jouw talent’.

—–

Het Coach Bureau, Hilde Backus‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’

Als wandelcoach/psycholoog in Amelisweerd en Rhijnauwen, is Hilde Backus gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) of rol optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, en passende werksetting, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Haar aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht. Zij coachte meer dan 500 mensen, zij werken nu met plezier en energie, zetten hun talenten in, ontwikkelen zich optimaal en vinden vervulling en betekenis in hun werk en leven. Ken je anderen voor wie dit e-zine interessant is? Stuur het gerust door met de link onderin! Je kunt je abonneren via mijn website www.coachbureau.nl

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau