Cathalijne heeft een venijnige stem in haar hoofd. Die vertelt haar voortdurend dat ze het niet goed doet. Dat ze niet deugt en waardeloos is. Ze doet haar werk wel goed, maar zelf vindt ze dat het anders moet. Lees in een artikel dat ik eerder schreef hoe Cathalijne ontdekt hoe ze zichzelf kan waarderen en hoe ze ziet waar ze warm voor loopt. Zo vindt ze een nieuwe baan die helemaal bij haar past.

**********************************************************************

Wandelworkshop Van Piekeren naar Lef

Tijdens de wandelworkshop

Afgelopen vrijdag hadden we een volle groep aan deelnemers aan onze wandelworkshop ‘Van piekeren naar Lef’. En ja, het piekeren nam af! En er kwam een vriendelijke daadkracht te voorschijn die gelijk werd vertaald naar concrete acties. Gedurende de workshop maar ook voor erna. Het waren betrokken mensen, zowel bij het programma als bij elkaar. Het is super om te zien wat mensen voor elkaar kunnen betekenen. Bij de borrel raakten ze niet uitgepraat. Er is een vanzelfsprekende herkenning en goede steun en nieuwe ideeën.

Enkele voorbeelden van uitspraken van deelnemers vind je als een van de inspiratie-tips onderaan het artikel.

Denk je: een antipieker-workshop? Daar moet ik bij zijn! Of een lef-workshop? Dat is echt wat voor mij! Meld je snel aan voor de wachtlijst, want hij loopt al aardig vol. In het najaar doen we er weer een! Je bent welkom.

**********************************************************************

Online-wandelprogramma

Tijdelijke zomeraanbieding voor het Online-Wandelprogramma ‘7 Wandelingen op weg naar Plezier, Vervulling en Succes in je werk, zodat je gaat floreren!

De aanbieding is een eenmalige korting van 35% en is geldig tot en met 8 juli 2012. Dit programma zal dit jaar niet meer in een kortingsactie komen!
Wil je deze zomer eens lekker in je eigen tijd aan de wandel gaan? En op je eigen gekozen wandellocatie(s) stappen zetten op weg naar voldoening en plezier in je werk? Bijvoorbeeld op je vakantieplek in binnen- en buitenland.

Dan kan met het heerlijke en resultaatgerichte Online Wandelprogramma ‘7 wandelingen op weg naar plezier, vervulling en succes in je werk, zodat je gaat floreren’.
In dit programma ontvang je 7 wandelmodules die je met gemak en plezier in je eigen tijd kunt doen en je leert al wandelend, stap voor stap hoe je weer kunt floreren in je werk.

Kromme Rijn – De kersen zijn bijna rijp – Kalfjes

‘Ik kwam tot krachtige keuzes, die GOED voelen en meteen in de praktijk toepasbaar waren! Ook vind ik het waardevol dat Hilde een compleet pakket aanbiedt met opdrachten, boeken lezen, audio-opnames, checklisten enz., die veel inzicht gaven in mijn authentieke wensen en waar het voor mij echt om gaat. Het voelt alsof de effecten en inzichten blijvend zijn. Ik kan haar het programma iedereen aanraden!’ – Merel

‘Ik ben onder de indruk van het 7-wandelingen programma. Het ziet er mooi verzorgd uit en het is duidelijk van structuur en heel prettig om te doen. Ik leer er veel van en ik heb al het een en ander veranderd in mijn werk. Ik ben meer ‘in charge’ nu. Ik begin aan mijn vierde week. Het bevalt me zeer goed!’  – Leo

De aanbieding is geldig tot en met zondag 8 juli (en verder niet meer dit jaar).
Je kunt je aanmelden met 35% korting!
Lees hier meer over het online-wandelprogramma en hoe je je aan kunt melden.

*******************************************************************

Wandelcoach artikel:

Veel zelfkritiek? 7 waardevolle en werkende Tips

Waardeloos

‘Ik vind mezelf waardeloos’, is een van de eerste dingen die Cathalijne tijdens onze wandeling tegen me zegt. Het zijn grote woorden. Ze werkt als regiocoördinator in de kinderopvang en van haar manager hoorde ik dat Cathalijne een harde werker is en een zeer goede leidinggevende. Toch is ze heel erg kritisch over zichzelf.

Cathalijne werkt al twaalf jaar in de kinderopvang. Ze is begonnen als pedagogisch medewerker, werd hoofdleidster en uiteindelijk regiocoördinator. Tegelijkertijd werkt ze ook nog met de kinderen. Tot het bedrijf moet reorganiseren en haar functie komt te vervallen.

Ze krijgt een andere functie aangeboden, waarbij ze deels ook weer als kinderleidster zal werken. Ze vindt het lastig om toe te geven, maar ze kan het directe werken met de kinderen niet meer opbrengen. Na 12 jaar heeft ze het helemaal gehad. Liever regelt ze van alles en stuurt ze mensen aan.

Schapen bij het fort

Keihard oordeel

Cathalijne zit met een dilemma en ze baalt er ontzettend van. Ze moet een nieuwe functie accepteren waarbij ze met kinderen werkt, of ze moet naar een andere functie omkijken. Weg bij de vertrouwde organisatie waar ze zo lang werkt. En waar moet ze dan op solliciteren?

Het dilemma frustreert haar en ze oordeelt keihard over zichzelf. ‘Waarom ga ik iets doen waar ik helemaal geen zin in heb?’ En: ‘de wereld buiten de organisatie is zo onbekend, wat moet ik doen, wie zit er op mij te wachten?’ Ze voelt zich moedeloos en is vooral boos op zichzelf. ‘Wat ben ik voor een slappeling?’, zo vraagt ze zich vertwijfeld af.

Die valkuil van al te negatieve zelfkritiek zie ik vaak bij mensen die ik coach. Ze werken met plezier, maar door een fusie of reorganisatie verandert hun functie. Krampachtig proberen ze er toch het beste van te maken. ‘Ik moet beter mijn best doen’, zeggen ze. Of: ‘het hoort er nu eenmaal bij’. Als ze er dan toch geen plezier in hebben of er niet goed in zijn, nemen ze zichzelf van alles kwalijk. Terwijl hun werkzaamheden het probleem zijn, en niet zijzelf.

Innerlijke vriend

We hebben allemaal een innerlijke criticus; een venijnige stem in ons hoofd die kritisch vertelt wat we allemaal fout doen. Bij Cathalijne heeft die kritische stem helemaal de overhand gekregen. Daarom doe ik een oefening met haar waarbij ze de innerlijke criticus tegenwicht geef.

Ik laat haar kennis maken met de blik van haar innerlijke vriend. ‘Dat is iemand die van je houdt, die vriendelijk en zachtaardig is’, vertel ik haar. ‘Hij of zij ziet je helemaal zoals je bent, inclusief je sterke en zwakke punten en accepteert je zoals je bent. Helemaal. Richt je aandacht op je kritische gedachten en vraag je af wat deze zachtaardige en betrokken vriend tegen je zou zeggen over dit onderwerp.’

Cathalijnes innerlijke vriendin zegt dat haar situatie inderdaad frustrerend is. Maar de vriendin waardeert ook hoe ze het heeft aangepakt. Op haar werk heeft ze geprobeerd duidelijk te maken hoe ze wel wil werken na de reorganisatie, maar het bedrijf kon niet veel anders dan haar weer voor de groep met kinderen plaatsen.

Ontspanning

Cathalijne ontspant meer. Afscheid nemen van haar baan komt dichterbij en wordt minder beangstigend. Er gloort een opwindende spanning van het nieuwe dat staat te gebeuren. Ze krijgt er zelfs een beetje zin in.

We onderzoeken haar wens verder en Cathalijne wil het liefst een teamleidersrol bij een bepaalde non-profit organisatie. Ik geef haar de tip om vooral te bellen voordat ze haar open sollicitatiebrief stuurt. Het eerste telefoontje naar deze organisatie vindt ze doodeng. We spreken een dag en een tijdstip af voor het telefoontje en als ze al haar moed bij elkaar heeft verzameld, ontstaat er een heel leuk gesprek met iemand van personeelszaken van de organisatie. Ze hebben helaas geen vacatures, maar Cathalijne heeft de smaak wel te pakken.

Koeien in Amelisweerd en Rhijnauwen

Sollicitatiebeest

Ze wordt een echt sollicitatiebeest. Cathalijne belt, schrijft open sollicitaties en reageert op vacatures. Langzaamaan wordt voor haar ook steeds duidelijker wat voor type leidinggevende ze nou eigenlijk is. Op basis van allerlei vacatureteksten stelt ze zelf haar ideale vacature samen.

In deze ideale vacature is ze het eerste aanspreekpunt voor de medewerkers, toetst en bewaakt ze de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden én is ze ook nog eens lid van de feestcommissie. In zo’n soort functie kan ze zichzelf ontplooien, ingewikkelde uitdagingen aangaan en is ze vooral een teamleider die anderen coacht en motiveert.

Nieuwe baan!

Als ze eenmaal helder heeft wat ze precies wil, heeft ze al snel beet. Na twee pittige gesprekken en een assessment kan ze aan de slag als teamcoach bij TNT. Tegelijkertijd solliciteert ze met succes naar de functie van locatiemanager in de gehandicaptenzorg. Ze kiest voor de laatste functie; daar heeft ze meer zekerheid en kan ze ook een managementopleiding volgen. Nu geeft ze leiding aan vijftien mensen en is ze heel blij met haar carrièreswitch. Ze heeft een echte regelbaan, waarbij ze haar team motiveert en vooral de werkzaamheden doet die heel goed bij haar passen.

Wees weer lief voor jezelf: 7 waardevolle en werkende tips!

Ben je net als Cathalijne erg kritisch geworden over jezelf en vergalt die kritische stem je werk en leven? Met deze tips word je weer lief voor jezelf, en kun je je werk aanpassen aan jou of op zoek gaan naar de baan die echt past.

1. Bekijk jezelf met compassie. Als je steeds een venijnige stem hoort die vertelt wat er allemaal aan schort, zet daar dan de zachtaardige stem van een imaginaire innerlijke vriend tegenover. Deze vriend is wel eerlijk en ziet ook al je tekortkomingen, maar accepteert dat je bent zoals je bent. Wat zou deze vriend zeggen over het onderwerp waar je op dit moment zo kritisch over bent?

2. Laat je inspireren door de natuur. Wat in de natuur associeer je met de innerlijke vriend? Ik geef je graag enkele voorbeelden van compassievolle adviezen van de innerlijke vriend, van deelnemers uit onze wandelworkshop ‘Van piekeren naar lef’ van afgelopen vrijdag. En daarbij ook hun associaties met de natuur. Dit kan je helpen herinneren aan wie je werkelijk bent.

‘Het is goed zo. Het vogelhuisje aan deze boom herinnert me aan een veilig nest’.
‘Volg je hart. Het water associeer ik met de vrijheid die ik nu voel’.
‘Je bent helemaal oké, precies zoals je bent. Net zoals de prachtige hoge bomen hier in Amelisweerd die hoog reiken en diep geworteld zijn’.
‘Doe het gewoon. Het is juist mooi als het niet loopt zoals gepland of verwacht. De natuur is ook chaotisch en mooi. Veel mooier dan een aangeharkt en net bijgehouden tuintje. Dat is juist saai.’
‘Ga maar genieten, je hoeft niet alles te doen. Je kunt ook hulp vragen’. De bloemen van Bloemkracht 8 waar we langs liepen, herinneren me aan genieten’.
‘Ik raakte ontspannen, mijn kaken gingen los, ik voelde me stralen. Ik associeer het met vogelgeluiden’.
‘Ik vervul veel rollen en ik zie nu dat ik het goed doe. De grote bomen met hun overhangende takken vormen een bescherming. Ze bieden veiligheid’.
‘Goed is goed genoeg.’
‘Goed is beter.’ 

Maak een wandeling en zie wat jou inspireert als je kijkt vanuit de blik van de Innerlijke Vriend? Maak er een foto van. Het kan je herinneren aan zijn of haar boodschap op moeilijke momenten.

3. Andere relativerende suggesties vanuit de Innerlijke Vriend van andere coachees waren

‘Ik mag vrij nemen zonder schuldgevoel’.
‘Dit is hoe mijn presentatie is en daar moet we het allemaal mee doen’.
‘Ik vertel wat ik wil vertellen in de vergadering, en dat is mijn mening’.
‘Ik sta rechtop’.
‘Dit is wat ik voel en denk, en niets anders. Klaar.’
‘Fouten maken is menselijk. Het is helemaal geen drama.’
‘Iemand anders kan mijn besluit raar vinden, maar dit is mijn besluit.’
‘Nu ik er een nachtje over geslapen heb, heb ik een compleet andere mening. Dat mag.’
‘Ik kan het gewoon vragen, als ik het niet begrijp. Geen punt.’
‘Ik ben kostbaar. En als ik het zo zie, zie ik dat de ander dat ook is.’
Welke uitspraak zou ook voor jou kunnen gelden?

4. Richt je aandacht op de ander. Het líjkt wel alsof we de hele tijd met anderen bezig zijn, maar we zijn vaak naar binnen gericht en vooral met onszelf bezig. Verleg je aandacht naar de ander. Kijk eens goed. Wat waardeer je in de ander? Vertel het hem of haar en maak er een gewoonte van. Geef elke dag 3 mensen een compliment. Doe het dagelijks en….je leven  zal veranderen!

5. Doe iets anders. Blijf niet op de bank hangen of in je bed liggen. Blijf ook niet altijd maar doorwerken. Actie helpt om je gedachtes te verzetten. In de wandelworkshop ‘Van piekeren naar Lef noemden deelnemers hun momenten die de innerlijke criticus tot bedaren bracht: zingen (ga in een koor), hardlopen (ga bij een clubje), dansen (neem les), theatersport (als je durft), lezen (maar dan wel een boek dat je graag leest), acteren (als je talent hebt), sporten (wat voor jou de leukste sport is). En gisteren vertelde iemand me dat ze zo blij werd van haar 2 katten. Het vertrouwde gevoel dat ze altijd op haar af kwamen lopen als ze thuis kwam (neem een huisdier).

6. De innerlijke criticus trekt ondermijnende conclusies (bv ‘dat kun jij niet’, ‘ze zitten niet op je te wachten’, ‘je deugt niet’, enz.). Neem geen tijd voor verder gepieker maar verdiep je eens in het antwoord op deze bekrachtigende vragen:

Schrijf je antwoorden op en vertel het aan een dierbare.

7. Maak een natuurwandeling. Wandelen in de natuur heeft zo veel goede effecten op lichaam en geest. In bijgaand artikel staat nog eens hoe een wandeling in de natuur helpt tegen een depressie. Want als je de innerlijke criticus gelooft kun je er ook depressief van worden. Zonde, want wist je al dat wat de innerlijke criticus roept ‘niet waar’ is? Echt waar! Hoe een natuurwandeling helpt tegen depressie. De basiswandeling helpt je tot jezelf te komen in de natuur. Je kunt hem hier gratis downloaden.

Ik wens je compassie en vriendelijke daadkracht! Wat zijn jouw tips om de zelfkritiek te stoppen of te verminderen? Vertel ze ons onderstaand op mijn weblog. Ik stel je mening zeer op prijs.

Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
©2010-2012
www.coachbureau.nl

****************************************************************

Heb je veel last van zelfkritiek? Voel je je er onzeker door? Durf je niet wat je graag zou willen? Of weet je niet meer wat je wilt omdat de innerlijke criticus de boventoon voert?

In het individuele wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’ nemen we de tijd voor je en geven we exclusieve aandacht en rust. In 4 heerlijke wandelingen, samen met mij of een van mijn gespecialiseerde wandelcoaches, ontdek je weer wie je werkelijk bent en wat je wilt als je jezelf waardeert. Je krijgt helderheid, hoop en energie. Je ontdekt welke besluiten je wilt nemen. En je gaat ze nemen! Op weg naar een leven en carrière waarin je met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’.

****************************************************************

In mei verscheen mijn nieuwe wandelboek ‘Op weg naar plezier in je werk’. Bestel het hier. En ga op weg naar plezier!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau