Al jaren coach ik mensen uit het hele land: van Bolsward tot Oosterhout, van Scheveningen tot Nijmegen, van Venray tot Zaandijk. En sinds kort ga ik de landsgrenzen over. Sandra, uit dit verhaal, komt uit België, Jaap, een voormalig CEO komt over uit Parijs en binnenkort start ik een wandelcoach programma met een expat uit Edinburgh. Leuk!

Sandra werkt al 16 jaar met ups en downs in haar financiële functie. Ze start allerlei nieuwe opleidingen, maar niets kan haar boeien. Tot dat zij tot rust komt in de natuur en haar wensen serieus neemt. Lees het in mijn nieuwe wandelcoach ezine-artikel: ‘Vastgeroest in goed betalende baan? Gooi het roer om!’.

—-

‘Door de Bomen het Bos weer zien!’

Nog tot 28 februari ontvang je de onlineversie cadeau!

25 mensen wandelen naar plezier, vervulling en succes in werk, in Amelisweerd en Rhijnauwen.

Mijn nieuwe boek ‘Door de Bomen het Bos weer zien!’ loopt als een trein! Tot 28 februari kun je de online versie gratis downloaden door je aan te melden op Cadeau.

‘Door de Bomen het Bos weer zien!’ bevat 25 persoonlijke verhalen van individuele wandelcoach programma’s die mensen samen met mij liepen in Amelisweerd en Rhijnauwen. De verhalen inspireren je en geven je zin, energie en moed om zelf ook je talenten te ontdekken en in te zetten voor dat wat je het allerliefste doet.

‘Door de bomen het bos weer zien!’, heeft 193 pagina’s, is full-colour vormgegeven en rijk en vrolijk geïllustreerd met tekeningen, mooie natuurfoto’s van Amelisweerd en Rhijnauwen èn met portretten van een aantal mensen zelf!

Nieuwe wandelcoach ezine-abonnees die zich aanmelden voor 28 februari 2011 ontvangen het boek.

Je kunt je aanmelden bij Cadeau

Na 28 februari is het Ebook te koop op deze website voor € 14,95 incl. btw.

Wanneer je je aanmeldt voor mijn wandelcoach ezine, ontvang je:

Tweewekelijks mijn wandelcoach ezine met aansprekende, persoonlijke, herkenbare verhalen en resultaten over mijn klanten, met praktische en bruikbare tips, ideeën, ervaringen en inspiratie voor gelukkig en succesvol werken!

De succesvolle Minicursus ‘In 5 stappen naar optimale inzet van je talent!’,

Tijdelijk tot 28 februari: de online-versie van mijn nieuwe boek ‘Door de bomen het bos weer zien!’.

—-

Wandelcoach ezine-artikel: Vastgeroest in goed betalende baan? Gooi het roer om!

Sandra (foto) loopt helemaal vast in haar werk. Al 16 jaar werkt ze met ups en downs bij een softwarebedrijf in de accounting en administration. Ze maakt onder andere de maandelijkse financiële rapportages voor het management. Met ongelooflijk veel tegenzin èn doorzettingsvermogen. Sandra houdt niet van cijfers. Maar wat moet ze dan? Ze heeft al 3 nieuwe richtingen geprobeerd maar niets past. Ze wordt er moedeloos van en ziet alleen maar beren. Het bezorgt haar slapeloze nachten. Gelukkig ontdekt ze dat wat haar plezier geeft, ongeschonden onder de beren naar haar zit te grommen….

 

 

Zoeken

Ze heeft altijd twijfels gehad bij haar baan en in alle jaren dat ze in de financiële administratie werkt zoekt Sandra naar nieuwe mogelijkheden. Ze volgt een opleiding middle management, maar de droge stof spreekt haar niet aan. Ze haalt het vestigingsdiploma om een dierenasiel te beginnen maar dat bestaat vooral uit wet- en regelgeving en bevat slechts basiskennis over dieren. Ze voelt zich niet bekwaam om voor zichzelf te beginnen.

Ze studeert verpleegkunde aan de hogeschool in Eindhoven en haalt cum laude haar propedeuse. Maar dat ze deze studie nu met plezier doet? Nee, de tentamens geven haar veel stress. Bovendien wordt duidelijk dat ze zich niet als verpleegkundige aan het bed ziet.

Dan krijgt Sandra 2 kinderen en komen haar aspiraties op een laag pitje te staan. Ze sukkelt voortdurend door in haar financiële baan.

De onzekere gevoelens en spanning geven fysieke klachten. Ze bestrijdt het met haptonomie, fysiotherapie, autogene training, caesartherapie, mindfullness. Het levert haar veel op en ze leert zichzelf kennen. Maar ze blijft ongelukkig met haar baan en bepaalde klachten blijven bestaan. En: ze durft geen nieuwe stappen meer te nemen. ‘Het lukt toch niet’, denkt ze.

Beren

Een andere coach wijst haar op het wandelend coachen. Misschien helpt de natuur en de beweging om te komen bij haar wensen, en om gerichte stappen te nemen? Sandra vertelt dat wil ontdekken waar ze plezier in heeft en waar ze echt gelukkig van wordt. En, net zoals zo veel mensen, benadrukt ze dat ze een haalbaar en realistisch resultaat wil. Dat besluiten we en we gaan op pad.

Sandra praat honderduit over haar vruchteloze pogingen en hoe zeer ze denkt dat het nu ook niet zal lukken. Zodra ze even denkt aan wat ze leuk vindt weet ze het gelijk te torpederen met een beer-op-de-weg. De moed zakt haar in de schoenen. ‘Kom’, zeg ik, ‘we doen een experiment. Je mag ongegeneerd fantaseren wat je het allerliefste wilt’, en ik stel haar de wondervraag.

Paarden en honden

Sandra ontspant zienderogen. Ze vertelt dat ze zich losser voelt in haar lichaam en ze heeft zin om de hele dag paard te rijden. Dat geeft haar een gevoel van vrijheid. ‘Paardrijden vraagt concentratie waardoor ik niet kàn piekeren, en ik voel me één met het paard’, zegt Sandra. Ze heeft het al jaren niet meer gedaan!

Met mijn eenvoudige vragen bouwt Sandra zonder problemen stap voor stap een heerlijke werkdag op. Ze helpt klanten met honden met gedragsproblemen, geeft gedragstrainingen en puppycursussen. ‘Ja, dan zou ik echt doen wat ik wil’. ‘Fijn hè’, zeg ik, ‘dat je met honden gaat werken in de toekomst’. Sandra kijkt me verbaasd aan. ‘Zou het echt kunnen? Het zou me gelukkig maken’, zegt Sandra. En ze is er stil van.

Als we er over verder praten vertelt Sandra dat ze er nuttig werk mee kan verrichten. ‘Veel mensen hebben geen idee hoe ze met hun hond moeten omgaan. Ze behandelen het als een kind en stellen te weinig grenzen. Ze krijgen dan onhandelbare honden en dat is heel anders dan ze zich hadden voorgesteld. Een hond moet je als een hond behandelen!’, zegt Sandra. We spreken af dat ze gaat praten met een hondentrainer, op zoek gaat naar de passende opleiding en…vanaf nu gaat Sandra elke week paardrijden!

Talenten en ….

Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘als je iets echt wilt dan lukt het ook’. Dat is toch niet helemaal waar. Niet alles wat je wilt is mogelijk, ook niet als je het echt wilt; daar moeten we realistisch over zijn. Je moet talent hebben voor het werk dat je wenst en het moet haalbaar zijn. Máár, er blijkt wel veel meer mogelijk dan we vaak denken!

Dus we onderzoeken de talenten van Sandra. Ze is innemend, ze stapt graag en met gemak op nieuwe mensen (klanten) af. Het is voor haar een peulenschil om een conversatie levendig te maken en ze heeft humor. Bovendien heeft ze de vaardigheid om een groep te boeien. Eerder gaf zij dansles en dat deed ze met plezier, enthousiasme en resultaat.

Sandra blijkt praktisch gericht, gestructureerd en is een organisatietalent. Ze is ambitieus en prestatiegericht: ze wil echt goed worden in haar werk en daar doet ze alles aan. Een terriër zou je kunnen zeggen. Het sluit allemaal goed aan bij haar nieuwe vak.

Tegenvallers

Het maakt Sandra blij, ook het paardrijden doet haar bijzonder goed. Sandra zegt me dat ze voor het eerst een drive voelt vanuit haarzelf om in actie te komen. Ze wil zich niet meer verstoppen achter de beren. En dat maakt dat ze de tegenvallers kan dragen. De vrouw van de hondertrainer doet wel vriendelijk aan de telefoon maar de hondertrainer belt nooit terug, zelfs nadat Sandra het op innemende wijze 5 keer (hoezo terriër?) probeerde. De opleidingen zijn te ver weg en haar man wil geen hond. Dat is nodig voor de opleiding. Gaat het dan allemaal niet door?

Terriër

Er is iets veranderd in Sandra. Ze is niet meer het slachtoffer. Ze heeft zelf ook wensen! Op haar werk zoeken ze een nieuwe collega. Een deel van de vacature spreekt Sandra aan en ze zou de nieuwe collega willen inwerken in haar taaie financiële onderdeel. Ze bespreekt het met haar manager en het lijkt te gaan lukken. De nieuwe collega kan mogelijk haar vervelendste financiële taken over nemen! Dat geeft Sandra een beetje hoop en met minder tegenzin gaat ze naar haar werk.

En Sandra kan het niet laten: ze verdiept zich in de hondenmaterie. Elke avond zit ze met de neus in de honden-boeken. Ze spreekt een hondentrainer bij haar in de buurt in Hasselt. Het klikt gelijk (daar zorgt Sandra met haar innemendheid voor) en hij kent de beste opleiding van België: Geert de Bolster in Kruis-Brugge!

Sandra onderzoekt het onmiddellijk en schrijft zich in. Er is een wachtlijst voor de nieuwe opleiding die eind februari start. Maar de terriër in Sandra laat het er niet bij zitten. Ze maakt een afspraak met Geert zelf, reist af Kruis-Brugge (2,5 uur rijden!) en overtuigt Geert zodat zij nog in de opleiding mee kan. Wow!

Man en hond

Sandra regelt dat zij een leen-hond kan krijgen op het moment dat de opleiding start. Maar haar levendigheid ontgaat haar man niet en er verandert ook iets in hem. Hij gaat haar steeds meer een hond gunnen. Dat maakt Sandra superblij!

Nooit eerder zet Sandra met zoveel liefde en enthousiasme haar tanden in haar wensen. Het geeft haar kracht en energie. Haar keuze klopt. Ze volgt twee workshop-weekenden ethiologie op de Toscanzahoeve in Hulshout en dat geeft haar een enorme energieboost.

Dan zoekt Sandra een hondentrimster in haar woonplaats Overpelt op, het is een leuk contact en Sandra fantaseert over samenwerkingsplannen met haar. Maar eerst wil ze de opleiding doen. Sandra heeft vertrouwen in de toekomst. Ze gaat een succesvol gevarieerd hondencentrum beginnen. Let maar op!

Beren op de weg? Gooi het roer om!

Zit je ook vast in een saaie maar goedbetalende baan? Verlang jij ook naar doen wat echt bij je past, en wil je onderzoeken wat er mogelijk is? Wil je het roer omgooien? Deze tips kunnen je helpen.

*Durf eens ongegeneerd te fantaseren. Wat zou je het allerliefste willen? Wat is in ieder geval onderdeel van je werkdag? Wat geeft je energie? Waarover zou je willen leren? Neem je wensen en verlangens serieus. Je hebt ze toch al.

*Praat met boeiende mensen. Sandra was er een ster in. Op deze manier ontdekte haar opleiding en een mogelijke samenwerkingspartner. Stap de wereld in!

*Sandra las gedurende het wandelcoachprogramma ‘De maakbaarheid van geluk’, van Sonja Lyubomirsky. Dit boek vol met wetenschappelijk onderzochte (en bewezen werkende) oefeningen hielp Sandra ook. Ze houdt bijvoorbeeld een dagboek bij van de goede dingen van de dag.

*Sandra boft met haar man. Hij ondersteunt haar in haar hele zoektocht. Als je zoekende bent, zorg voor een maatje die je ondersteunt. Ben selectief in degene die je kiest.

*Hou je van honden? Kijk dan naar Cesar Millian. Hij komt wekelijks op tv met, volgens hondenkenners, een zeer hondvriendelijke aanpak.

Heel veel succes!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

Ik zie uit naar je reactie op het artikel.

Ben je ook vastgeroest in je baan? Probeerde je al verschillende dingen en lukte niets? Onderzoek je unieke combinatie van talenten en je diepste wensen zodat je de functie of rol ontdekt die naadloos past bij wie jij bent! Je geeft het beste van jezelf in dat wat je het liefste doet? Hoe eenvoudig het kan zijn ontdek je in het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Het is veel eenvoudiger dan je denkt! Ploeter niet langer maar neem de stap. Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau