Robin (30, foto) volgde een horecaopleiding en rolde daarna in de evenementenverkoop. Dat vond ze leuk. Ze komt uit een ondernemersfamilie. Daaraan dankt ze haar commercieel inzicht. Nu doet ze advertentieverkoop bij een uitgeverij. Ze vindt het saai en heeft het gevoel het niet goed te doen. 

‘Wat moet ik dán gaan doen? Iets heel anders? De kunstacademie, de HTS, bij het botenverhuurbedrijf van mijn moeder…?’ Ze wil stappen ondernemen en het begin is een afspraak bij een wandelcoach.

Robin

De eerste indruk

Daar komt ze. Rode lippen, wilde bos haar, uitbundige kleding, sexy, grappig. Druk.

Robin is een dame die meteen een onvergetelijke indruk maakt.

We wandelen, de natuur laat ze voor wat het is. Ze stapt stevig door. Robin vertelt over haar perfecte dag waarin alles gaat zoals zij het wil. De hele dag is ze omringd door vrienden en familie. Ze gaat naar een loods waar ze oude meubels opknapt. Schuren, krabben en schilderen. Kleuren en teksten erop. Ze geniet van ambachtelijk werk. Ze blaast oude dingen nieuw leven in. In de avond gaat ze uit. Ze danst, heeft plezier en flirt.

Ze haalt diep adem en laat haar schouders hangen. ‘Ik barst van de ideeën maar ik doe er niets mee.’ Ik vraag haar ‘als je er dan toch mee bezig bent, hoe voelt dat dan?’ Ze reageert enthousiast en lacht. ‘Als ik iets creatiefs doe, word ik blij!’

‘Een kijkje nemen bij een meubelmaker?’ vraag ik. ‘Mwah’. Ze doet de Talenten- en beroepskeuzetest. Maar ze laat de meubelmaker zitten. Geen zin in.

Lief zijn voor jezelf

Het sneeuwt. Het is de eerste sneeuw van de winter. Ze komt armzwaaiend aanlopen, ze geniet van de sneeuw. Ze is een vrouw die je opmerkt. Aanwezig. En dat weet ze. ‘Zo wil ik niet zijn en zo wil ik niet gezien worden. Ik wil anders zijn: gewoon.’

Ze vertelt over haar gedachten die alle kanten opgaan en het stemmetje dat roept dat ze een normaal stabiel leven moet leiden. Met een gezin en een baan. 

‘Oké, stel je het eens voor. Hoe ziet je leven er uit?’ vraag ik.

‘Bah’ roept ze onmiddellijk uit.

Het is alles of niets bij Robin. Zwart of wit. We hebben het erover: ze is zoals ze is. En dat is dus goed. Haar innerlijke criticus wil dat ze verandert. Maar als ze met meer zelfcompassie kijkt, komt ze tot rust. Ze bekent dat haar relatie vermoeiend is. Ze zijn té verschillend en kort daarop besluit ze haar relatie ook daadwerkelijk te beëindigen. Pijnlijk, maar een opluchting.

Daslook – Bosanemoon

Robin wordt liever voor zichzelf. Ze wil op vakantie. Iets wat ze vanuit de ondernemersmentaliteit maar onzin vindt. Toch gaat ze. Ze geniet en is goed voor zichzelf.

Beroepen die uit de beroepskeuzetest komen: meubelmaker, kunstenaar en fotograaf. Ze is creatief en vindt het leuk om met haar handen te werken.

Flow

De vakantie doet haar goed. Ze tobt minder, is enthousiast en vol energie. In de vakantie hoeft ze niets van zichzelf. Een verademing. Bij thuiskomst gunt ze zichzelf een creatieve workshop. Ze doet ze een 3D workshop. Die vindt ze geweldig.

‘Alles klopt dan helemaal!’

Ze omschrijft haar gevoel als een flow.

Vervolgens maakt ze muurschilderingen en andere creatieve variaties in haar huis en voor vrienden.

Motivatoren

We onderzoeken wat haar werkelijk motiveert. Creativiteit staat bovenaan. Bedenken en uitwerken van nieuwe werkvormen. En ook: bezig zijn met complexe zaken, dan kan ze haar improvisatievermogen inzetten; winst maken en vriendschappen. En vooral ook zekerheid. ‘Ik vind creativiteit heel belangrijk maar ik vind het veel te eng als werk, veel te veel onzekerheid.’

Betekent het dat creativiteit alleen in de hobbysfeer moet blijven? Of kan ze creativiteit integreren in haar huidige werk? Ze is iemand die met creativiteit complexe problemen vlot kan oplossen. Ze is flexibel en goed in de omgang met mensen.

Ochtendzon Rhijnauwen – avondzon Amelisweerd

Eenmalig knallen

Dan zie ik haar weer. De zon schijnt. Het is de eerste (en voorlopig enige) mooie dag zo vroeg in het jaar). ‘Heerlijk’ roept ze. Robin stapt druk pratend flink door. Met haar hese stem vertelt ze wat er allemaal gebeurt. En dat is veel. Ze ziet door de bomen het bos niet meer. Daarom vat ik alle ideeën, wensen, talenten en mogelijkheden voor haar samen.

Ze houdt van een vriendschappelijke, familiaire werksfeer op haar werk. Die heeft ze voor een belangrijk deel. Ze houdt ervan nieuwe ideeën te bedenken, concreet te maken en op korte termijn uit te voeren. Om vervolgens weer iets anders aan te pakken. Ze herinnert zich een spontane creatieve actie bij het versturen van een mailing: ze maakte een kalender die ze meestuurde en kon hier haar ei in kwijt.

Dat geldt ook voor haar hobby: een idee, snel, kort, goed, klaar: iets nieuws.

Ze herkent haar korte spanningsboog. Even knallen en weer iets anders aanpakken. Dat heeft ze met creatieve ideeën maar ook in haar werk. Als ze het met haar nieuwe blik niet hoeft te veroordelen vindt ze het ook wel grappig. En levendig. Typisch Robin.

Eenmalig knallen. Dát vindt ze fijn.

Inpakken

Ze legt haar werkzaamheden onder de loep en ontdekt welke onderdelen ze echt leuk vindt. Ze geeft toe heel goed te zijn in het sluiten van deals met de klant. Ze pakt ze in, windt ze om haar vinger en haalt ze binnen.

Dát is wat ze leuk vindt!

Het onderhouden van het contact daarna, dáár heeft ze geen zin in. ‘Slecht hè’ zegt ze. ‘O nee, het is juist mijn kracht!’ Het is een onderdeel van haarzelf. Ze maakt goede deals. Op haar eigen manier.

Meer mogelijk dan ze dacht

We leggen de samenvatting naast haar huidige werk. ‘De nieuwe ideeën die ik heb zou ik best vaker kunnen uitvoeren’. Ze ontdekt ook dat haar werk al voor 50 procent bestaat uit eenmalige knal-deals maken met klanten. Ze heeft oog voor kostenbesparing.

Robin krijgt meer zicht wat ze wil. Ze praat met haar baas hoe ze meer creativiteit in haar werk kan stoppen. Ze wil het liefst een paar onderdelen blijven doen en een aantal dingen laten vallen.

Het is een geweldig gesprek. Haar baas luistert, denkt mee en wil helpen. Hij wil dat ze blijft! Hij wil haar meer structuur geven, daar is ze niet sterk in. Dagelijks. Daarbinnen mag ze spelen. Hij waardeert Robin enorm.

‘Ik blijf.’ zegt ze. ‘Ik kan hier nog veel leren, met mijn baas heb ik een fantastische band en in creatief opzicht is er veel meer mogelijk dan ik dacht. Enne, zo eenzijdig ben ik niet meer: van zwart-wit naar 50 tinten grijs’ grapt ze.

Kromme Rijn

Met een afdruk van rode lippen op mijn wang blijf ik achter in het bos.

Tips om heldere keuzes te maken

  • Investeer niet in heilloze gedachtes. Veel mensen vallen zichzelf lastig met gedachtes als ‘had ik maar een ander besluit genomen vroeger dan was nu alles beter’ of ‘als ik nu niet zo gestrest ben zou ik veel verder komen’ of ‘was ik maar zelfverzekerder dan zou ik van alles durven en zou het veel beter zijn’. Het is streven naar een ideaal dat er niet is. Ga naar buiten, wandel en richt je aandacht eerst naar je lichaam en dan naar buiten. Start met de basiswandeling.
  • Stop met vergelijken. Vanuit het ‘ik-ben-tekort-denken’ vergelijken we ons voortdurend met de in onze ogen ideale mensen. En zo proberen we te worden. Robin had al snel door dat ze daar niet blij van werd. Het lijkt niet zo maar we zijn continu met onszelf bezig. Dus, richt in het contact je aandacht op de inhoud van het gesprek en op de ander. Hoe kun je bijdragen aan het gesprek dat je voert, of de relatie? Wat kun je geven om te geven?
  • Omarm je verlangens. Het is niet nodig om je enorme verlangens te onderdrukken. Juist als je ze helemaal waar laat zijn ervaar je je levenslust. De moeite waard.
  • Lees over verlangens het nieuwe boek van filosoof Coen Simon Wachten op geluk. Hij beschrijft hoe vervullend het verlangen op zich al is. Daar word je heel gelukkig van. En je krijgt blos op je wangen. Net als Robin.

Veel succes en geniet van je verlangen. Ik stel je reactie op dit artikel zeer op prijs. Ben je kleurrijker dan je bent? Vertel je verhaal op onze weblog.

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

©2013 Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau