Patricia (46, foto) studeert biologie en promoveert op elektroreceptie: dieren kunnen zwakke elektrische velden voelen en daarmee hun prooi vinden. Ze gaat aan de slag als onderzoeker bij de UU. Maar zoals zo veel wetenschappelijk onderzoekers, komt Patricia terecht in een onduidelijke periode van tijdelijke contracten. Dit werkt enorm demotiverend voor haar.

Ze neemt het heft in eigen handen en maakt een belangrijke keuze. Ze heeft contact met mensen in het computerondersteund onderwijs en samen met een van hen start ze een e-learning bedrijf. Dit is perfect te combineren met haar prille moederschap. 

Na 6 jaar komt aan de harmonieuze samenwerking abrupt een einde als Patricia en haar compagnon in ernstig conflict raken. De banden zijn permanent ontwricht. Het slurpt energie. Als alles eindelijk geregeld is bij de rechter stort ze in. Wat nu?

Patricia

Hulp vragen: een grote stap

Dit is het verhaal van Patricia als ze bij mij komt voor een wandelcoach traject.  Er staat een sportieve dame voor me die gewend is haar problemen zelf op te lossen. Ze straalt, ondanks haar situatie, kracht uit. Een vrouw die haar mannetje staat. Het is dan ook een vreemde stap om nu hulp te vragen.

Ze is vertwijfeld over wat haar allemaal is overkomen maar alleen komt ze er niet uit. ‘Hoe moet ik nu verder met mijn carrière? Welke richting moet ik kiezen?’

Tijdens de wandeling regent het pijpenstelen. Het deert haar niet. Ze vindt het heerlijk en laat zich niet naar binnen jagen. Patricia loopt thuis graag hard en laat zich daarbij ook niet weerhouden door weersomstandigheden.

Oud en Nieuw Amelisweerd

Wat als alles mogelijk is?

Het is onoverzichtelijk in haar hoofd. Kiezen voor het één sluit het andere uit. Daarom beginnen we met de vraag: Hoe zou je leven eruit zien als alles mogelijk is? Haar gezicht klaart een beetje op. Ze heeft eigenlijk geen moeite deze vraag uitvoerig en gepassioneerd te beantwoorden.

Ze verrast me…

Patricia vertelt dat ze dolgelukkig zou zijn als ze een eigen atelier had. ’s Morgens ziet ze zichzelf al lekker uitgerust opstaan, de kinderen naar school brengen en hardlopen. Lekker vrij, haar hoofd leegmaken voordat ze begint aan een heerlijke creatieve dag. Thuis is de boel op miraculeuze wijze opgeruimd en kan ze lekker aan de slag in haar atelier. Schilderen, tekenen en knutselen. Mooie dingen maken, scheppen, creëren.

Wat leuk! Deze biologe die behoorlijk technisch bezig was wil schilderen, tekenen en knutselen!

Ik zie dat ze dit echt wil.
Ik zie dat er zachte en ontspannen trekken op haar gezicht komen.

‘Ik zou de hele week bezig kunnen zijn met mooie dingen maken. Ontspannen, genieten van kleuren en vormen en wat er onder mijn handen ontstaat. Misschien kan ik exposeren of een webshop beginnen met mooie dingen enzo’ fantaseert ze: ‘Mooiedingenenzo.nl!’

Amelisweerd en Rhijnauwen

Maar…

Om er even later beteuterd aan toe te voegen dat het toch nooit wat zal worden: alleen maar de hele dag een beetje leuke dingen doen…

Ha! Daar zijn ze.
De belemmerende overtuigingen. Je kunt er op wachten. Maar ook zo begrijpelijk.

Waarom zou zo’n leuke, slimme en intelligente vrouw haar opleiding ‘weggooien’ om zoiets knutseligs te gaan doen? Wat zeggen anderen daarvan? Leuk gedroomd hoor maar het moet maar een hobby blijven…

Maar wacht eens even!

Als ze het zo heerlijk vindt om te schilderen en te creëren, waarom begint ze dan niet meteen? Ze heeft er nu de tijd voor.

‘Wat kun je nu al doen?’

Vraag ik haar. Ze reserveert vanaf nu elke donderdagochtend om te schilderen (en op zaterdag heeft ze les). Een dag waarop alle andere zaken maar moeten wachten.

Ik vraag haar naar haar kracht: ‘Wat is je stijl, wat onderscheid je?’.
Ze denkt na. ‘Mijn stijl is eenvoudig en rustig, ik kan uitdrukkingen van gezichten goed pakken, ik werk vlot. Wat ik heel leuk vind en goed kan is andermans verhaal visualiseren’. Op basis van een gesprek bedenkt ze beelden en geeft ze treffend gestalte aan een verhaal.

Behangdieren

Ze geeft een verhaal ook vorm in ‘behangdieren’. Voor haar kinderen en voor familie en vrienden deed ze dat met succes. Die zijn heel enthousiast over hun originele kamers.

Ze krijgt de smaak te pakken. Ze krijgt zin om een website te maken. Als elearning-specialist is dat een eitje. Voor ze er erg in heeft is haar nieuwe bedrijf geboren. Het heeft zo zijn voordelen om verschillende talenten te hebben!

Bevestiging met de Talenenscan

Hoe fijn is het als anderen bevestigen wat je zelf al dacht te voelen. Haar omgeving beschrijft Patricia als creatief, op conceptueel en concreet niveau.

Ze is inventief in het bedenken van oplossingen voor problemen. Ze kan snel verbanden leggen in complexe zaken en goed anticiperen. Niet alleen ziet ze verbanden, haar inzicht gaat nog een stapje verder; ze kan verschillende scenario’s bedenken bij vraagstukken.
Daarnaast is ze attent, zorgzaam, verbindend en zelfstandig.

Hoe kan Patricia zo veel mogelijk van haar talenten benutten? Haar vrienden en oud collega’s vragen zich af of ze de diepgang zal missen als ze uitsluitend voor haar ‘droom’ gaat?

Ze twijfelt er ook aan. Ze bedenkt dat ze haar elearning bedrijf nieuw leven inblaast om haar hersenen te laten kraken.

Behangbeesten Kater en Pandabeer

Neem de tijd om te groeien

Toch lijkt het een rationele keuze. Ze parkeert dit idee even. Ze stort zich veel liever op haar behangdieren-website en ontwikkelt een lijn van ‘producten’ die ze kan verkopen.

Aan de hand van haar talent ‘creativiteit’ vraag ik haar ideeën te bedenken voor haar bedrijf: schilderijen in de webwinkel, behangdieren op bestelling, doe-het-zelfpakketten, workshops, kinderfeestjes en zelfs een e-learning programma om thuis je eigen behangdier te maken.

De vraag of haar bedrijf Mooiedingenenzo wel levensvatbaar is, blijft een drempel en is de voornaamste reden dat ze het oude e-learning bedrijf trekt. Maar haar nieuwe bedrijf geeft zo veel meer plezier. Maar Patricia blijft twijfelen.

Stel dat je je zelf een jaar de tijd geeft om Mooiedingenenzo van de grond te krijgen. Zou dat mogelijk zijn? Ze rekent het uit en het kan. Dáár gaat ze voor.

Ze gaat los

Ze mailt haar website rond en warempel, ze krijgt haar eerste opdrachten. Ze maakt behangbeesten bij een aantal kinderen thuis, een pandabeer voor de winnaar van een kinderhardloopwedstrijd, een liggende koe voor het Thomashuis in Molenhoek, een giraffe voor het Ronald Mc Donaldhuis. De klanten zijn super blij met de vrolijke muurdieren. Daar geniet Patricia van.

En ze doet nog meer: ze huurt een stand tijdens de Molenhoekdag, een feestdag in haar dorp, ze benadert andere Thomashuizen. Ze maakt de directeur van de nieuwe basisschool warm. Deze heeft budget om de school aan te kleden dus ze hoopt op een mooie opdracht.

Patricia staat een week in een pop-up winkel in Almere met een clubje collega-creatievelingen. De verkoop van de doe-het-zelf pakketten gaat best goed. Het inspireert haar: ze wil dichter bij huis een winkel organiseren waarin de makers ook echt aan het werk zijn.

Ze legt contact met een kunstenares in de buurt met een atelier. Het klikt goed en ze organiseren komende meivakantie een gezamenlijke workshop ‘behangdier maken’ voor kinderen.

Patricia zit niet stil. En ze geniet. Ze start een weblog, maakt een facebook company pagina aan, richt een webshop in, neemt deel aan het vrouwennetwerk Plasmolen.

Behangbeesten Koe en Giraffe

Meer klanten

Maar ondanks al haar activiteiten mogen er wel wat opdrachten bij. Binnenkort schrijft ze daarom een persbericht en benadert ze woonbladen. Ze gaat meer publiciteit maken voor haar workshop behangdier maken (voor volwassenen + kinderen).

Met haar elearningbedrijf heeft ze af toe een opdracht om een website te ontwerpen en bouwen. Beide bedrijfjes lopen redelijk goed, hoewel het zeker beter kan. Maar het leven is een stuk aangenamer geworden, bijzonder afwisselend en ontspannen. Ze leeft zich uit op alle vlakken, heeft tijd voor haar gezin én behoudt de vrijheid waar ze zo op gesteld is.

Neem een kijkje op www.mooiedingenenzo.nl en bestel je eigen behangdier. Ze zijn allemaal uniek! Je kunt er ook terecht voor een origineel ontwerp en de bouw van je website. Word fan via https://www.facebook.com/mooiedingenenzo.
Hier lees je haar blog http://www.mooiedingenenzo.nl/blog/

Tips:

  • Soms ben je geneigd om je problemen zelf op te lossen. Dat is prima. Maar als je stevig vast loopt, geef je zelf dan de ruimte om hulp te vragen.
  • Vaak gaan onconventionele stappen gepaard met angst en twijfel. Het helpt om te praten met mensen die ook een grote stap namen. Daarbij kun je met jezelf een periode afspreken waarbinnen je mag experimenten met je nieuwe idee. Patricia neemt een jaar en evalueert erna. Dat geeft rust.
  • Als je start met je eigen bedrijf, neem dan de tijd om te groeien. Als je de eerste opdrachten binnen hebt betekent het niet dat het verder vanzelf gaat. Blijf bezig om te laten zien dat je bestaat. Patricia doet dat heel goed, maar wil nog veel meer bekendheid geven aan haar bedrijf.
  • Tip van Patricia: ‘luister naar je hart en durf je hart te volgen ook al lijkt het een heel gekke stap voor je zelf en je omgeving.’

Wat is jouw ervaring? Heb je nog meer tips? Vertel het ons op mijn weblog.

Succes en hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
©2013 Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau