Als je werkt voor je financiële zekerheid en je plezier mist kun je behoorlijk vastlopen. Zeker als je zo gepassioneerd bent als de française Nadia (34, foto). Zij is niet happy in de marketing en droomt over heerlijke werkzaamheden. Zij neemt wel stappen, gaat zelfs naar het buitenland op zoek naar meer geluk, maar blijft voor de financiële zekerheid in de marketing plakken. Ze vindt haar draai niet en dat maakt haar zo onrustig dat zij overspannen raakt. Pas op het moment dat zij de koers van haar dromen vaart krijgt ze rust. En…een opwindend leven.

Nadia

Lente in Amelisweerd

Het is natuurlijk altijd heerlijk in Amelisweerd en Rhijnauwen. Er is afgelopen winter druk gewerkt: de bruggen zijn vernieuwd en er zijn behoorlijk wat bomen omgezaagd. Blijkbaar hoort dat bij het bosonderhoud. Voor mij hoeft het niet.

Afijn, het is nu echt een feest in Amelisweerd. De sneeuwklokjes zijn uitgebloeid en hebben plaats gemaakt voor velden met bosanemonen (foto’s). De daslook geurt aantrekkelijk, maar is een beschermde plant en we blijven er vanaf. De vogels zijn druk, de ganzen gakken, en de zwanen bewaken hun nesten.

bosanemonen

Mestkevers vinden elkaar en we bekijken ze nauwlettend (foto’s). De kalveren liggen in de zon, en ach, ik word er lyrisch van. In de zon maakte ik deze week 8 wandelingen met mijn toffe klanten. Wat wil ik nog meer?

Mestkevers

Wandelcoach ezine-artikel: Van Marketingmanager

naar Taartenbakker, hoe doe je dat?

Wanhoop

Nadia (foto) is in verwachting van haar tweede kind en ze voelt zich moe en naar. Ze werkt al 15 jaar in verschillende marketingfuncties. Ze heeft haar werk goed onder de knie. Ze regelt alles soepel, haar prestaties zijn boven verwachting, en de klanten zijn tevreden. Maar ze werkt zonder één greintje plezier. Ze doet het louter voor het geld.

Nadia

Om haar leven wat enerverend te maken verhuist ze van Frankrijk naar Engeland en van Engeland naar Nederland. Maar dat helpt niet. Ze voelt zich mislukt. Nergens kan ze aarden. Nadia: ‘ik heb grote stappen genomen, het is niet gelukt, ik heb er alleen maar een burn-out van gekregen. Nu heb ik zwangerschapsverlof maar ik kan het niet meer opbrengen om straks wéér dit werk te doen!’.

Ik zie het vaker bij mensen die grote hoopvolle stappen zetten. Ze nemen bijvoorbeeld ontslag, voelen zich opgelucht en willen nieuwe stappen nemen. Maar ze weten niet wat ze willen, hoe ze een omslag moeten maken en voelen de financiële druk. Ze solliciteren gewoon weer op een zelfde functie en zijn onder de pannen in een functie die hun ongelukkig maakt.

Juist deze ervaring, een grote stap nemen zonder het gewenste effect, maakt hen, net als Nadia wanhopig.

Bang om te mislukken

Nadia is onzeker en ten einde raad. Haar oude baan is het niet meer maar ze durft niet eens te denken aan iets nieuws. Het gaat toch allemaal mislukken. Maar Nadia kan haar verlangens en ideeën ook niet onderdrukken. Ze zit er vol mee. In de eerste wandeling vertelt ze me haar dromen, in de wetenschap dat het niet zal lukken.

Ze wil mensen ontmoeten, authentieke mensen van het platteland, kleinschalige boeren die hun eigen producten maken. Nadia wil iets doen met deze producten. Exporteren, importeren, zelf verwerken, zelf vermarkten enz. Ze wil contact met gepassioneerde mensen die echte kwaliteit bieden. Het golft uit Nadia. Die passie miste ze bij andere werkzaamheden en mensen. Nooit gaf iemand zich in haar teams zo volledig als Nadia en daarin is ze zeer teleurgesteld: geen betrokkenheid, geen teamspirit, geen inzet.

Hoop

De natuur ziet ze nauwelijks, haar hoofd zit vol en we lopen heel langzaam vanwege haar zwangerschap. Als ik haar de wondervraag stel voelt ze zich iets lichter, positiever en jonger worden. Ze kijkt ook weer om haar heen.

Haar verlangens worden concreter: ze ziet zichzelf werken in een mooie omgeving met veel natuur, een soort boerderij. Ze geeft kook- en baklessen, ze werkt samen met warme mensen en ze tuiniert in de moestuin rond de boerderij. ‘Wat kook je graag?’, vraag ik. ‘Taarten’, zegt ze. ‘Tuinier je wel eens?’ ‘Nooit gedaan, maar dat leer ik van de anderen’.

Contact leggen met ‘voorbeeld-mensen’

Nadia kent een vrouw die kookcursussen geeft en ze gaat er naar toe. Ik breng haar in contact met Rene en Juliette van de Veldkeuken in Amelisweerd, waar we tijdens de wandelingen, taart eten en thee drinken. Nadia is weg van deze mensen die hun droom hebben waargemaakt. Ze waren eerst chemisch analist, verpleegkundige en kunstenaar en nu hebben ze hun eigen bedrijf. Nadia’s passie wordt wild van deze ontmoetingen en ze zoekt nog meer contacten en gaat aan de slag.

Zo bakt ze taarten voor een ‘lifestyle markt’, bezoekt ze de gebroeders Niemeijer, een franse bakkerij in Amsterdam, voor een stageplek, en bedenkt ze een naam voor haar eigen taartenbedrijf: ‘La Dame aux Gateaux’.

Onrust, toch maar weer in de marketing?

Maar de streekproducten die ze gebruikt voor de taarten zijn zo duur dat ze er vrijwel niets aan verdient, de gebroeders Niemeijer hebben al genoeg stagiaires en de Kamer van Koophandel kost alleen maar geld. Het maakt Nadia heel onrustig en ze is bang dat het allemaal op niets uit loopt.

Toch geeft het inzicht in haar talenten en persoonlijkheid haar enige rust. Nadia ontdekt dat ze anders is. Ze is een snelle, logische maar ook intuïtieve denker, ze is vaak rapper dan de mensen met wie ze samenwerkt, ook door haar vindingrijkheid, snelle besluitvorming en actiegerichtheid. Ze is efficiënt en gaat alleen voor het beste.

Dus in alles wil zij op de toppen leven. Maar ook heel belangrijk: ze wil het samen doen en zich verbonden voelen met anderen die zich ook inzetten. Ze wil contact maken met collega’s en hen goed leren kennen, zodat ze zich thuis voelt in Nederland.

Zo beslist en zeker als ze is in het marketingwerk, zo wanhopig en twijfelend is ze over haar dromen en wensen. De onrust neemt toe en al twee weken na de bevalling is ze druk bezig met het vinden van een baan in de marketing (deze heftige emoties hebben mogelijk te maken met de prille bevalling). Ze probeert de buitendienstvariant, zodat ze een beetje gevoel van vrijheid heeft. Deze paniek zie ik bij veel mensen die fundamenteel nieuwe stappen gaan nemen in hun leven.

Compassie

Samen met haar zoon in de kinderwagen maken we een pas op de plaats bij de Veldkeuken. Omdat Nadia de tegenslagen als zo definitief ervaart en zichzelf erom veroordeelt, kijken we hoe ze haar gevoelens, die haar als het ware overvallen, met compassie kan bezien. Nadia ontspant en krijgt weer zin om de mogelijkheden te onderzoeken die haar energie geven en goed doen.

Ze wilde het al jaren en nu wordt ze lid van een SlowFoodclub in Utrecht. Ze gaat naar de ‘streekweken’ die deze club organiseert. Ze voelt zich thuis tussen deze mensen die van eten hun passie maken en ze breidt haar privénetwerk uit. Hier ontmoet ze ook de bedrijfsleider van Natuurcafe La Porte van het station Driebergen Zeist, die haar uitnodigt om eens te komen kijken.

La porte s’ouvre

Als Nadia in La Porte komt wordt ze blij. De biologische producten, de verantwoorde wijze en het reizende publiek spreken haar zeer aan. Ze zoeken iemand en ze wil er werken! Na enkele gesprekken is het rond. Ze gaat taarten bakken en in de bediening werken. Als ik er enkele weken later even langs ga zie ik Nadia keihard en geroutineerd werken. Ze is tevreden.

De Veldkeuken

Zitje bij veldkeuken

Maar dan neemt René van de Veldkeuken, waar ze eerder een oriënterend gesprek mee had, contact met haar op. Zij openen binnenkort een nieuwe vestiging in Culemborg en zoeken taartenbakkers. Wil Nadia? Nadia wil! En hoe! Dit is haar droom. De puzzelstukjes vallen in elkaar.

Ter voorbereiding volgt Nadia een zeer intensieve tweeweekse cursus patisserie in Rouen (Fr). Het is zwaar, ze mist haar kinderen, maar ze leert er ontzettend veel: ‘ik heb het gevoel dat ik nu alles kan maken!’. En, in Rouen ziet ze het bedrijf van haar dromen, voor later: een Salon du thé.

In Frankrijk ontmoet ze oude bekenden en ze regelt dat haar studie en opzet van haar eigen bedrijf gefinancierd wordt door een fonds. Ze gaat voorlopig heel veel verschillende taarten bakken en patisserie maken op een plek met heerlijke en gepassioneerde mensen!

En de actiegerichte Nadia organiseert een high tea bij haar thuis, voor de moestuinbezitters van de Slowfoodclub. Ze zegt: ‘ik bied jullie deze high tea aan en leer mij alles over de moestuin’. De mensen lopen weg met deze originele Nadia en ondertussen is Nadia bezig met haar eigen volksmoestuin. Dat was het laatste puzzelstuk.

Mislukken is minder erg dan spijt hebben. Tips om je dromen te realiseren.

Heb je net als Nadia had, de neiging om op safe te spelen en verspeel je daarmee de kans om je droom te verwezenlijken? Stap dan de wereld weer in. Als je eenmaal een paar dingen hebt gedaan komen er grote veranderingen op gang. Ben je bang voor een mislukking? Met deze stappen kom je op een zinvolle manier in actie.

* Neem de tijd om te ontdekken wat je droom is. Zorg dat als je ontevreden bent met je werk, niet hetzelfde doet in een ander bedrijf. Ontdek je verlangens en neem ze serieus.

* Heb compassie met jezelf. Iedereen heeft zorgen en angsten enerzijds en verlangens en hoop anderzijds. Ook al is dat laatste misschien miniem: luister eens meer naar je verlangens en hoop. En bedenk eens: ‘waar ben je over 5 jaar als je je laat leiden door je verlangens en hoop (en waar als je je laat leiden door zorgen en angst?)?

* Wacht niet tot je angst over is om stappen te nemen. Neem ze met je angst! Bedenk welke kleine, concrete stappen je kunt zetten. Ga praten met mensen die in jouw gewenste richting zitten. Word lid van groepen, in het echt en op linkedin, die aansluiten bij je wens.

* Lees ‘Dromen Durven Doen’, van Ben Tiggelaar. Een overbekende bestseller maar echt een goed boek. Wat is nodig om de stap van dromen, naar durven en doen te zetten?

Ik wens je heel veel succes! Je reactie op het artikel is welkom.

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

Psycholoog/loopbaancoach

—–

Vind jij het moeilijk om je droom serieus te nemen en stappen te nemen om hem waar te maken? Val je steeds weer terug of veilige maar ongelukkig makende keuzes? Dan is een individueel wandelcoach traject in de prachtige natuur van Rhijnauwen en Amelisweerd iets voor je. In 4 wandelingen onderzoeken we hoe je het beste tot je recht komt en gaat floreren. En….we kijken hoe je in actie gaat komen. En nu echt! Kijk op Ontdek je talent en wie je bent!

Geïnspireerd door dit artikel? Neem een abonnement en ontvang tweewekelijks een artikel met praktische en bruikbare tips, ideeën, ervaringen en inspiratie over talentvol, succesvol en gelukkig werken. Ga naar Gratis Ezine en Ecourse. Je ontvangt tevens de gratis wandelcoach e-course: ‘De 5 stappen naar optimale inzet van jouw talent’.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau